2014. március 19. – Hírek és programajánló

Folytatódnak a Caritas nyílt estéi

Gyergyószentmiklóson március 19-én, szerdán, 17.00 órától a második előadás meghívottjai, Keresztes Edit és Bartis Réka az otthoni beteggondozásról fognak beszélni: hogy mit is jelent az otthoni beteggondozó szolgálat, mi a teendő, ha valakit otthon kell ápolnunk, hogyan tudjuk a lehető legjobbá tenni az ápolt családtag mindennapjait úgy, hogy a gondozás minket se terheljen le teljesen. A gyergyószentmiklósi előadás helyszíne a Márton Áron 22 szám alatti ingatlan hátsó épülete. Bejárat az udvar felől. Az épület a katolikus templommal szemben, a volt öregotthon mellett van. A megtalálást segíteni fogják a kihelyezett nyilak.


Böjte Csaba atya Székelyudvarhelyen

A Romániai Magyar Közgadász Társaság elmélkedésre, lelki feltöltődésre hívja Udvarhelyszék közösségének meghatározó személyiségeit, vállalkozóit, vezetőit, közgazdászait. Csaba atya március 20-án, 18.00 órától osztja meg gondolatait a keresztény szemléletetű vezető alkalmazottakhoz való viszonyulásáról, a hit jelentőségéről a vezető személyek életében.
Böjte Csaba atya jelenleg több mint 2.000 gyermek számára biztosít otthont, nevelést és tanulási lehetőséget. A belépés díjtalan. Az előadás előtt lehetőség van arra, hogy adományával támogassa a Szent Ferenc Alapítványt. Az előadásnak a székelyudvarhelyi Digital3 (régi moziterem) ad otthont – tudtuk meg Tankó Lászlótól, a Románia Magyar Közgadász Társaság Udvarhelyszéki Szervezet elnökétől.
A helyek száma korlátozott. A szervezők kérése, hogy érdeklődők jelezzék részvételi szándékukat március 19.-ig a Mária Rádió honlapján található űrlap kitöltésével:
https://docs.google.com/forms/d/1eyKOv4pTjuRLmvaRQPW8cSlXNhxiHBz_b1uW3mOMkag/viewform


Imadélután a családokért Székelyudvarhelyen
Március 19-én, szerdán, Szent József ünnepén, a székelyudvarhelyi Ferences templomban, a imadélutánt szerveznek a családokért. Az imadélután 15.30 órakor szentségimádással kezdődik, majd a szentségi áldás után 17.00 órától keresztúti ájtatossággal folytatódik, és szentmisével zárul.


Ifjúsági referensek képzése Nagyváradon
Az ifjúság pasztorációjának szakszerű és hatékony végzése érdekében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2014. március 19-20. között képzést szervez az egyházmegye ifjúsági referensei számára. Az idei képzés moderátora László Rezső kapnikbányai plébános lesz. A képzésre meghívást kaptak az egyházmegye esperesi kerületeinek kinevezett referensei, illetve azok a papok, szerzetesek és civil személyek, akik beosztásuknál fogva nagyobb részt vállalnak az ifjúság nevelésében.


Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által szervezett Katolikus Akadémia második félévi előadásainak sorát Tánczos Vilmos néprajzkutató nyitja Népi vallásosság című előadásával március 20-án, csütörtökön este 7 órakor, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.


A nagyváradi megyéspüspök Pannonhalmán
Várszegi Asztrik főapát meghívására Böcskei László nagyváradi megyéspüspök lesz a főcelebránsa és szónoka annak a szentmisének, amit a Pannonhalmi Bencés Főapátság templomában mutatnak be 2014. március 21-én, pénteken, Szent Benedek apát ünnepén. A főpásztor a szentmisét követően részt vesz az apátság „Ikon és ereklye: képtisztelet keleten és nyugaton a középkorban” című időszaki kiállításának megnyitóján is.


Páratlan Páros lelki nap Kézdivásárhelyen
Március 22-én, szombaton, 09:00 órától Páratlan Páros lelki nap lesz 15 és 28 év közötti fiataloknak, egyedülállóknak és párkapcsolatban lévőknek Kézdivásárhelyen, a kantai Szentháromság templomban. Bővebb információkért hívják a 0741-904773-as telefonszámot.


Nagyböjti triduum Kolozsváron
Március 21- 23. között a kolozsvári ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szőcs Béla szászfenesi plébános vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton 18.00 óra, vasárnap 12.00 óra.
Március 22-én, szombaton 09:00 órától egész napos lelkinapot tartanak, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746-774.701-es telefonszámon várják.


Felnőttképzés Kolozsváron
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara három éves felnőttképzést indít azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitüket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe, plébániai munkatársként.
A felnőttképzésen kétféleképpen lehet részt venni: alkalomszerűen az egyes szemináriumokon vagy a teljes képzésen. A képzés a Pasztorális bizottsággal együttműködve történik. Akik a teljes képzésen vesznek részt, azok egy elismerő igazolást kapnak. A képzés ingyenes. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám, a Teológia épülete.
A felnőttképzés március 21-én, pénteken 17.00 órakor kezdődik dr. Nóda Mózes előadásával, Menjünk együtt szentmisére címmel. Bővebb információt a kolozsvári Teológiai Kar honlapján találnak.


Teológiai Konferencia Gyulafehérváron
Március 28–29. között tartják az V. Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferenciát a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, melynek témája: Katolicitás és etnocentrizmus az Egyházban. A konferencia részletes programját megtalálják a szeminárium honlapján www.seminarium.ro valamint a Mária Rádió internetes oldalán.


Könyvbemutatók Márton Áron életéről és munkásságáról
Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről szerk. Bodó Márta, Lázár Csilla, Lövétei Lázár László. Szent István Társulat – Verbum, Budapest – Kolozsvár, 2013 Márton Áron: Válogatott írások és beszédek Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2013 c. kötetek bemutatójára 2014. március 18-án, kedden 16 órai kezdettel került sor. Helyszín: MTA TK Kisebbségkutató Intézet, Könyvtár Olvasóterem (1014 Budapest, Országház u. 30. III. em.) A köteteket bemutatja: Bodó Márta /szerkesztő/ Lázár Csilla /szerkesztő/ Stefano Bottoni /történész/ Hegedűs Enikő /művészettörténész/


Medjugorje zarándoklat 2014 április 28 – május 3
Április 28, hétfő
Reggel 7 órakor indulás Csíkszentkirályról. Folyamatos utazás, szentmise Nagyváradon a Mária Rádiónál. Az esti órákban érkezés Bajára. Elszállásolás, vacsora.
Április 29, kedd
Szentmise, reggeli, utánaindulás Szarajevo, Mostar érintésével Medjugorjeba. Az esti órákban érkezünk,elszállásolás, vacsora.
Április 3o, szerda
Reggeli, keresztút a Krizsevácon, szentmise, estebéd(vacsora), résztveszünk az esti programokon a Szent Jakab templomnál.
Május 1, csütörtök
Reggeli, rózsafüzér ima a Podbro-n (a Jelenések Hegye), látogatás a Cenacolo közösségben, szentmise, estebéd(vacsora), résztveszünk az esti programokon a Szent Jakab templomnál.
Május 2, péntek
Jelenés a kék keresztnél (Mirjana látnok) , utána indulás hazafele.  Az esti órákban érkezés Bajára. Elszállásolás, vacsora.
Május 3, szombat
Szentmise, reggeli, indulás haza. Az esti órákban érkezünk Csíkszentkirályra.
Lelkivezető:  Ft.Msgr.Csató Béla,pápai káplán,tb. kanonok, csíkszentkirályi plébános.
Jelentkezés a plébános úrnál illetve   vagy Lázár Katinál (0745345056)


Híreinket tudósítóinktól, a Caritas, a Magyar Kurír, a gyulafehérvári érsekség valamint a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. március 19.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment