2014. március 20. – Hírek és programajánló

Hírek
Krím-félsziget: a katolikus egyház Mária Szívének oltalmába ajánlotta az országot
Jacek Pyl, az ogyessza-szimferopoli katolikus egyházmegye segédpüspöke múlt vasárnap a szentmisén Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába ajánlotta a Krím-félszigetet, annak valamennyi lakójával együtt. „Úgy érzem magam, mint Jézus a Getszemáni-kertben. Imádkozom és a reménységben élek. A jelenlegi helyzetben segítségre és lelki támaszra várunk, imát kérünk, mert csodára van szükségünk – mondta Jacek Pyl. – Hisszük és reméljük, hogy Isten kormányozza a történelmet és vezérli ezt a helyzetet is. Hitünkből fakadóan az isteni gondviselésre bízzuk magunkat: minden, ami történni fog, Isten akarata lesz, nem pedig a kormányzóké és a királyoké. Isten az, aki kormányozza a történelmet”.

A segédpüspök felhívást intézett a békéért: „Elsősorban a belső békét keressük, békét a szívekben és a családokban. Jézus szeretetparancsa – szeressük felebarátunkat – a béke forrása a családjaink között.”


Programajánló

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által szervezett Katolikus Akadémia második félévi előadásainak sorát Tánczos Vilmos néprajzkutató nyitja Népi vallásosság című előadásával március 20-án, csütörtökön este 7 órakor, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.


A nagyváradi megyéspüspök Pannonhalmán
Várszegi Asztrik főapát meghívására Böcskei László nagyváradi megyéspüspök lesz a főcelebránsa és szónoka annak a szentmisének, amit a Pannonhalmi Bencés Főapátság templomában mutatnak be 2014. március 21-én, pénteken, Szent Benedek apát ünnepén. A főpásztor a szentmisét követően részt vesz az apátság „Ikon és ereklye: képtisztelet keleten és nyugaton a középkorban” című időszaki kiállításának megnyitóján is.


Páratlan Páros lelki nap Kézdivásárhelyen
Március 22-én, szombaton, 09:00 órától Páratlan Páros lelki nap lesz 15 és 28 év közötti fiataloknak, egyedülállóknak és párkapcsolatban lévőknek Kézdivásárhelyen, a kantai Szentháromság templomban. Bővebb információkért hívják a 0741-904773-as telefonszámot.


Nagyböjti triduum Kolozsváron
Március 21- 23. között a kolozsvári ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szőcs Béla szászfenesi plébános vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton 18.00 óra, vasárnap 12.00 óra. 
Március 22-én, szombaton 09:00 órától egész napos lelkinapot tartanak, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746-774.701-es telefonszámon várják.


Nagyböjti triduum a székelyudvarhelyi ferenceseknél

Kovács Csaba P. Antal ferences házfőnök meghívására, Böjte Csaba atya tartja a nagyböjti triduumot, a székelyudvarhelyi ferences templomban március 21-23 között. A szentmisék pénteken és szombaton este hat órától, vasárnap pedig reggel kilenc órától kezdődnek. Nagyböjt a megtérés, az újratervezés ideje. Krisztus Urunk minden embert végtelen szeretettel, kegyelmeivel vár!


Nagyböjti lelkigyakorlat
A temesvár-józsefvárosi római katolikus plébániatemplomban március 21-23. között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor magyar nyelven. Ft. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket ft. Jávorka Lajos tiszakécskei (Magyarország) plébános tartja. A lelkigyakorlat március 21-én és 22-én 17 órakor kezdődik, március 23-án, vasárnap az elmélkedésre a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor. Március 22-én, szombaton 9.30-18 óra között a plébánián családos lelkinapot tartanak ugyancsak magyar nyelven.


Felnőttképzés Kolozsváron
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara három éves felnőttképzést indít azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitüket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe, plébániai munkatársként. 
A felnőttképzésen kétféleképpen lehet részt venni: alkalomszerűen az egyes szemináriumokon vagy a teljes képzésen. A képzés a Pasztorális bizottsággal együttműködve történik. Akik a teljes képzésen vesznek részt, azok egy elismerő igazolást kapnak. A képzés ingyenes. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám, a Teológia épülete. 
A felnőttképzés március 21-én, pénteken 17.00 órakor kezdődik dr. Nóda Mózes előadásával, Menjünk együtt szentmisére címmel. Bővebb információt a kolozsvári Teológiai Kar honlapján találnak.


Kántorok és kórusvezetők lelkinapja

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára szervez lelkinapot az Egyházmegyei Laikusképző Központ 2014. március 22-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A nagyváradi egyházmegyében első alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A délelőtt 10.00 órakor közös imával kezdődő program keretében P. Kercza Asztrik OFM, Budapestről érkezett ferences szerzetes tart majd előadásokat az egyházi zene és a kántori szolgálat fontosságáról.


Veszprémben kiállítás Márton Áron tiszteletére
Veszprémben, március 27-én megnyitják a Márton Áron tiszteletére rendezett  kiállítást, majd délután 5 órakor kerül sor a kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött filmbemutatóra, melyen Maksay Ágnes Márton Áron boldoggá avatása műve kerül levetítésre.


Teológiai Konferencia Gyulafehérváron
Március 28–29. között tartják az V. Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferenciát a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, melynek témája: Katolicitás és etnocentrizmus az Egyházban. A konferencia részletes programját megtalálják a szeminárium honlapján www.seminarium.ro valamint a Mária Rádió internetes oldalán.

MRE - Hírszolgálat, 2014.

About the author

maradmin

Leave a Comment