2014. március 21. – Hírek és programajánló

 HÍREK
Ferenc pápa: Munka nélkül sérül az emberi méltóság
Az egyház közel áll a munka világához – ezt erősítette meg az a találkozó, amely Ferenc pápa és a Terni Acélöntöde dolgozói között jött létre március 20-án. Az audienciára az ipari létesítmény alapításának 130. évfordulója alkalmából került sor a vatikáni VI. Pál teremben, amelyet zsúfolásig megtöltött a Terni-Narni-Amelia olasz egyházmegye hétezer fős zarándokcsoportja.
A pápa erőteljesen hangsúlyozta, hogy mindenkinek biztosítani kell a méltó munkát. Ahhoz, hogy kijussunk a válságból, kreativitásra és szolidaritásra van szükség.
A jelenlegi gazdasági válságban újra le kell szögezni, hogy a munka lételeme a társadalomnak, a családoknak és az egyéneknek egyaránt. A munka közvetlenül érinti a személyt, annak életét, szabadságát és boldogságát – húzta alá Ferenc pápa az acélöntöde vezetőihez és dolgozóihoz intézett beszédében.
Kedves testvérek! Sose adjátok fel a reményt egy jobb jövőben. Küzdjetek érte! Ne hagyjátok, hogy a pesszimizmus örvénye beszippantson benneteket! Ha mindenki megteszi a maga részét, ha mindig az emberi személyt és méltóságot állítják a középpontba, nem pedig a pénzt, ha az evangélium ihlette szolidaritás és a testvéri megosztás megszilárdul, akkor kiléphetünk a gazdasági életet és a munka világát érintő válság mocsarából” – mondta Ferenc pápa az olasz egyházmegyei zarándoklat résztvevőinek, majd áldását adta a hívekre, különösen a munka világában érintettekre, a nehéz helyzetben lévő családokra, a gyermekekre, a fiatalokra és az idősekre.


Elhunyt Hegyi János SJ
2014. március 20-án Unterhachingben békésen elhunyt Hegyi János SJ. Temetése a régi pullachi jezsuita temetőben lesz március 28-án. Budapesten április 5-én tartanak gyászmisét és megemlékezést a Mária utcai templomban – tájékoztott Forrai Tamás jezsuita provinciális.
Hegyi János 1920. április 14-én született Győrben, a győri bencéseknél végezte a gimnáziumot, érettségi után jelentkezett a jezsuita rendbe, és 1938. augusztus 14-én kezdte meg a noviciátust P. Hemm János vezetése alatt a Manrézában. 1940. augusztus 15-én tette le első fogadalmait, s ezt követően még egy évet töltött a Manrézában, mint retorikus. 1941-től 1944-ig Kassán tanult filozófiát, majd 1946-ig magiszter volt a pécsi Piusban.
1946 tavaszán az akkori provinciális, P. Borbély Rómába küldte teológiai tanulmányokra. 1949. július 9-én szentelték pappá.
Provinciálisa 1950-ben St. Blasienbe küldte, hogy ott magiszterként működjön. 1952-53-ban Belgiumban végezte a harmadik próbaidőt, majd 1953-55-ben Leuwenben további két év filozófiát tanult. 1957-ben doktorált filozófiából.
1955 májusában került Pullachba, a német provinciák filozófiai főiskoláján tanított logikát, metafizikát és filozófiatörténetet. 1958-ban kinevezték rektornak, mely hivatalt 1965-ig viselte.
1965-ben ismét Rómába küldték, ahol a német-magyar kollégium spirituálisa lett. Majd 1968-ban kinevezték a Nyugat-Európában élő rendtagok elöljárójává, s visszatért Münchenbe. Itt a müncheni egyházmegye nagy lelkigyakorlatos házának, a Schloss Fürstenriednek lett igazgatója. Ezt a munkát 1988-ig végezte, közben 1977-től 1986-ig a magyar provincia második szekciójának a provinciálisa is volt. 1988-ban saját kérésére leváltották a lelkigyakorlatos ház igazgatói tisztségéből. Ezt követően egy müncheni rendházban élt, és főleg lelkigyakorlatok vezetésével foglalkozott.
Hegyi János betegsége következtében két éve került a rend unterhachingi öregotthonába.


Böjte Csaba atya Székelyudvarhelyen

Március 20-án, tegnap este a Romániai Magyar Közgazdász Társaság által szervezett találkozón közel 100 vállalkozó és üzletember vett részt. Böjte atya elmélkedésében egy vállalkozóról beszélt, akit Szent Józsefnek hívnak. „Önöknek Isten adott egy lehetőséget a vállalkozáson keresztül. Mit tudok én ebből kihozni? Munkatársaim mellettem kibontakoznak, felszabadulnak? Maximilián Kolbe azt mondta: Az a szent, aki mellett az emberek szentté válnak. Melletted a kollégáid kivirágoznak, szentté válnak? Ha ez megtörténik, akkor biztosan jó úton jársz. Én hiszem azt, hogy a kollégákat fel lehetne szabadítani a szeretetre, a jóságra, az alkotó munkára. Talán ennél szebbet, többet nem tud egy vállalkozó se tenni. Merjük vállalni a feladatainkat!” – buzdította hallgatóságát Csaba atya. Az előadás a Role együttes koncertjével kezdődött és azzal is végződött – tudósított Nagy Zoltán, rádiónk önkéntese.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nagyböjti triduum Kolozsváron

Március 21- 23. között a kolozsvári ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szőcs Béla szászfenesi plébános vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton 18.00 óra, vasárnap 12.00 óra. Március 22-én, szombaton 09:00 órától egész napos lelkinapot tartanak, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746-774.701-es telefonszámon várják.


Nagyböjti lelkigyakorlat Temesváron

A temesvár-józsefvárosi római katolikus plébániatemplomban március 21-23. között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor magyar nyelven. Ft. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket ft. Jávorka Lajos tiszakécskei (Magyarország) plébános tartja. A lelkigyakorlat március 21-én és 22-én 17 órakor kezdődik, március 23-án, vasárnap az elmélkedésre a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor. Március 22-én, szombaton 9.30-18 óra között a plébánián családos lelkinapot tartanak ugyancsak magyar nyelven.


Fogadalmat újítanak a Mária Légiósok

2014. március 22-én 10 órakor a csíkszeredai Millenniumi templomban  kerül sor a Mária Légió központi, évenkénti ünnepségére, az Aciesre,  ahol a légiósok újra megújítják fogadalmukat a Szűzanyának, és egyben  erőt, és áldást kérnek Tőle munkájukhoz egy újabb évre. A Mária Légió szeretettel vár minden légióst és Mária tisztelőt, hogy együtt  ünnepeljenek szombaton Csíkszeredában.


Az élet napja Sepsiszentgyörgyön

A Pro Vita Hominis Társaság rendezésében kerül sor március 22-én, szombaton 15.00-17.00 óra között az Élet napja megünneplésére a sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán levő Az anyaság védelméért szobornál, ahol a Szűzanya legkedvesebb imádságával, a rózsafüzérrel engesztelnek a sok millió meg nem született életért. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján 16.00 órakor búcsús szentmise lesz az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthon kápolnájában, melynek ünnepi szónoka Kakucs Szilveszter ferences, esztelneki házfőnök – tájékoztatott dr. Kovács Zita, a Pro Vita Hominis Társaság elnöke, rádiónk önkéntese.


Felnőttképzés Kolozsváron
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara három éves felnőttképzést indít azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitüket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe, plébániai munkatársként. A felnőttképzésen kétféleképpen lehet részt venni: alkalomszerűen az egyes szemináriumokon vagy a teljes képzésen. A képzés ingyenes. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám, a Teológia épülete. A felnőttképzés március 21-én, pénteken 17.00 órakor kezdődik dr. Nóda Mózes előadásával, Menjünk együtt szentmisére címmel. Bővebb információt a kolozsvári Teológiai Kar honlapján találnak.


IV. Kórustalálkozó

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Egyetimsta Kórustalálkozót, a belvárosi unitárius templomban március 27-én, csütörtök este 19:00 órai kezdettel. Fellépők: BBTE-RT Kamarakórusa, Melodeus kórus, Protestáns Teológiai Intézet vegyeskara, Unicante egyetemi kórus, Visszhang kórus. Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.


A Trubadúr- bemutató

A Kolozsvári Magyar Opera március 27-én, este 18:30-tól mutatja be elősször Giuseppe Verdi: A Trubadúr cimű operáját. Verdi egyik leghiresebb operáját 1858-ban, az ősbemutató után 5 évvel látta elősször a kolozsvári közönség, másfél évszászaddal később. A trubadúr új, kortárs olvasatban kerül bemutatásra. Jegyek  a színház jegypénztárában vásárolhatók.


Híreinket tudósítóinktól, valamint szekelyhon.ro, 3szek.ro, a Caritas és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról, a szatmári és nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment