2014. március 26. – Hírek és programajánló

„24 óra az Úrért”
Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádság után meghirdette a „24 óra az Úrért” bűnbánati napot, mely március 28-án pénteken délután kezdődik a Szent Péter bazilikában, majd este és éjjel is lehet a bűnbánat szentségéhez járulni. Ez a bűnbocsánat ünnepe lesz, amelyet a világ számos egyházmegyéjében és plébániáján megtartanak.
Az Erdélyi Főegyházmegye a program megszervezésére a csíksomlyói kegytemplomot jelölte meg helyszínül. Ennek értelmében pénteken, a délután negyed 6-tól kezdődő keresztút és az esti szentmise után szentségimádás lesz szombat délután 4 óráig.


Véget ért a főegyházmegyei hittanverseny
A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban tartották a hétvégén az országos vallás-tantárgyolimpia főegyházmegyei szakaszát. A versenyen a következő eredmények születtek:
• 7. osztály: I. díj: Fejér Henrietta, Kun Kocsárd Iskola, Ozsdola
• 8. osztály: I. díj: Márton Ottó, Petőfi Sándor Általános Iskola, Oroszhegy
Világi líceumi osztályok:
• 9. osztály: I. díj: Lázár Szabolcs, Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely
• 10. osztály: I. díjat nem osztottak. II. helyezett: Boldizsár Laura Mária, Salamon Ernő Elméleti Líceum, Gyergyószentmiklós
• 11. osztály: I. díj: Bagaméri Bernadett, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár
• 12. osztály: I. díj: Olasz Béla, Kós Károly Szakközépiskola, Székelyudvarhely
Teológiai líceumi osztályok:
• 9. osztály: I. díj: Okos Annamária, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda
• 10. osztály: I. díj: Sólyom László, Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, Gyulafehérvár
• 11. osztály: I. díj: Ambrus Arnold, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely
• 12. osztály: I. díj: Bustya Roland-Csaba, Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, Gyulafehérvár
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának különdíját kapták:
Bustya Roland-Csaba (Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, Gyulafehérvár), Ambrus Arnold (Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely), Bagaméri Bernadett (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár) és Olasz Béla (Kós Károly Szakközépiskola, Székelyudvarhely).
A hittanverseny eredményeiről Dr. Gál László, a gyulafehérvári főegyházmegye tanfelügyelője tájékoztatott.


Folytatódnak a Caritas nyílt estéi (2014. március 26-szerda)

Gyergyószentmiklóson a harmadik előadás meghívottja Vargyas Moni Gabriella. A családsegítésről fog beszélni: mi a teendő, különböző családi problémák esetén, hova fordulhatnak segítségért, ha nehézségeik vannak, vagy mire jó az egyéni tanácsadás, mit tehetnek azért, hogy boldogabb családban éljenek, és felkészítsék a gyerekeiket egy egészséges kiegyensúlyozott felnőtt életre.
Sepsiszentgyörgyön Demeter Zsuzsa a Sokszínű Caritas első meghívottja. Előadásában arról beszél: hogy mit jelent egy fogyatékkal élő személy a családban, a közösségben, az életterünkben, és hogyan viszonyuljunk hozzájuk úgy, hogy ne nehézségként, hanem lehetőségként tekintsünk a fogyatékosságra. Az előadások mindkét helységben 17.00 órakor kezdődnek.


Lehet már jelentkezni az Elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjére
A családokkal foglalkozó főegyházmegyei munkacsoport a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 11–12-én rendezi meg az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjét Isten számít rád! címmel, Ne félj, csak higgy! (Mk 5,36) mottóval. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet április 8-ig.


Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
Az április 8-án induló felkészítő, nyolc hétig tart, segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra. A találkozók kedd esténként lesznek 19.00 és 21.00 óra között. Az interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából álló találkozásokra, azokat várják, akik az év folyamán szeretnének összeházasodni, de részt vehetnek olyan párok is, akik szeretnék megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
Jelentkezni április 4-ig lehet Szénégető Istvánnál, a 0743-138784 vagy a Sófalvi házaspárnál a 0744-799055-ös telefonszámon.


Bibliás lelkinap Kolozsváron
Március 29-én, szombaton 10.00 órától a kolozsvári katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében bibliás lelkinapot tartanak. A nap mottója: „...mert nagyon szeretett” (Lk 7,47) Kísérők Bereczki Szilvia
segítő nővér és Magos Gyöngyvér. Jelentkezni március 27-ig a www.kel.ro honlapon lehet.


Március 28-án, pénteken, 19:00 órától az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a székelyudvarhelyi Mária Iskola tagjai végzik a szentségimádást.


Triduum Székelyudvarhelyen
Április 3-5 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban. A lelkigyakorlat csütörtökön és szombaton 18.00 órakor szentmisével kezdődik, pénteken este ½ 6-kor a keresztútjával, majd szentmisével folytatódik. A lelkigyakorlatot Kis Albert apát, nagyvárad-olaszi plébános vezeti.


Híreinket tudósítóinktól, a Magyar Kurír, a gyulafehérvári érsekség valamint a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 26.

 

 

 

 

About the author

maradmin

Leave a Comment