2014. március 28. – Hírek és programajánló

 HÍREK

Ferenc pápa audiencián fogadta Barack Obamát, az Amerikai Egyesült Államok elnökét tegnap

A szívélyes hangú megbeszéléseken a felek véleményt cseréltek néhány aktuális nemzetközi kérdésről. Reményüket fejezték ki, hogy a konfliktusos térségekben tiszteletben tartják a humanitárius és nemzetközi jogot, és a szembenálló felek tárgyalásos megoldásra jutnak.
Az egyház és az állam kétoldalú kapcsolatainak és együttműködésének összefüggésében kiemelték a helyi egyház számára fontos kérdéseket mint a vallásszabadsághoz és az élethez való jog, a lelkiismereti szabadság, valamint a bevándorlási reform témája az USA-ban. Végül közösen elkötelezték magukat az emberkereskedelem felszámolására az egész világon – olvasható az Obama elnök vatikáni látogatásáról kiadott szentszéki közleményben.


A szlovák püspökök felemelik hangjukat a házasság védelmében
A házasság definíciójának kérdéséről hetek óta tárgyalnak szlovák politikai körökben. A szlovák püspökök üdvözlik a házasságot és a családot támogató társadalmi kezdeményezéseket, különösen örülnek annak a javaslatnak, amelyet a kereszténydemokrata mozgalom nyújtott be sok élet- és családvédő szervezet támogatásával.
Március 26-án a püspöki konferencia Čičmany-ban rendezett plenáris ülését követően kiadott nyilatkozatukban a püspökök kérték a hatóságokat és a jóakaratú embereket, hogy tartsák szem előtt a család fontosságát. „Az emberi természet Isten ajándéka és nem az egyes ember privát döntésétől függ” – hangsúlyozták.
A püspökök kifejezték reményüket, hogy a szlovák alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közti köteléknek ismeri el. „Imádkozunk, hogy a gyerekek ismerhessék édesanyjukat és édesapjukat, és ők legyenek azok, akik nevelhetik a gyerekeket” – tették hozzá.


Google Earth-es térkép készült a Házsongárdi temető sírjairól
A BBTE Magyar Földrajzi Intézet hallgatói, GPS-szel felmérték a Házsongárdi temetőben nyugvó neves személyiségek sírjait, és két ELTE-s vendéghallgató,  kapta a feladatot, hogy összesítse az adatokat és oldalt készítsen belőle.
Az oldalon foglalkozás szerint is lehet szűrni a híres személyiségek síremlékét, például csak a költőket vagy csak a tudósokat keresni. A térképen megjelenő jelzőkre kattintva az adott síremlék képe, valamint az ott nyugvó személy ismertetője jelenik meg. A felmérést még a tavalyi I. éves mesterhallgatók készítették el, és az ideiek véglegesítették.Az alkalmazást nemcsak böngészőben lehet használni, .kml formátumban Google Earth-be hívható, vagy GPS-re és okostelefonra is letölthető.


Beszáll a BBTE magyar tagozata az Iskola Másként programba
A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata ismeretterjesztő, játékos előadásokat és foglalkozásokat hirdet középiskolásoknak április 7 - 11 között, a „Tudj többet, légy jobb!" rendezvénysorozat keretében. A Magyar Tagozat oktatói iskolákba látogatnak Kolozsváron és Erdély-szerte, ahol tudománynépszerűsítő előadásokat és foglalkozásokat tartanak.
A BBTE Magyar Tagozata szeretne hozzájárulni a legtöbb magyar nyelvű iskolában zajló „másképp” programhoz, melynek célja, hogy a diákok szerteágazó ismeretekre tegyenek szert és nagyobb érdeklődéssel, nyitott szemmel járjanak, tudatosabban és kellően informálva válasszanak egyetemet. Az ismeretterjesztő, játékos előadások segítenek, hogy a diákok célirányosabban érdeklődjenek a világ dolgai iránt, tudatosabban építsék jövőjüket.
A BBTE előadásai betekintést nyújtanak a különböző tudományterületekbe és a magyar tagozat oktatási kínálatába. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok feltegyék kérdéseiket azoknak az előadóknak, akik majd taníthatják őket, hogy többet megtudjanak a tananyagokról, az órákról, az őket érdeklő egyetemek tevékenységeiről.


A színház világnapja Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte március 26-án és 27-én a Színház Világnapját. Első nap kedvenc színészeink a színházi vacsorán nem csak „behozták a tálcát", hanem ők maguk készítitették el azt, ami rákerült. Tegnap 14 órától kiderült, ki a király a pintyóasztalnál. Újságírók versus színészek! Mindez a Bulgakov Kávéházban. Aztán: a színház büféjében egész nap nyitva tarott a Café Színház, ahol olyan halhatatlan előadásokkal vártak a vetítővásznon, mint a Tompa Gábor rendezte A kopasz énekesnő. Este 20 órától jöttek az álomgyárosok. 0001-es szoba. Álomgyár: a kortárs táncelőadás egy kutatómunka eredménye, olyan interdiszciplináris műhely, amely egyesíti a táncot, a videografikát és az elektromos zenét egy kulisszák nélküli előadásban. A Bukaresti Nemzeti Táncközpont vendégelőadása a Stúdióteremben volt megtekinthető.


PROGRAMAJÁNLÓ

„Aki fát ültet, az bízik a holnapban, hisz a megmaradásban!” Tegyük Tündérkertté szülőföldünkte, Gyergyószentmiklóst

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város önkormányzata is csatlakozik  Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának kezdeményezéséhez. Ezúton arra hívja a tisztelt lakosságot, hogy 2014 tavaszán lehetőség szerint egy-két gyümölcsfát ültessenek kertjeikbe. A fa a fejlődés, a megmaradás, a közösségi jövő szimbóluma, amely érett, zamatos gyümölcsöket terem majd a családok, gyerekek, a közösség számára. Az önkormányzat 100 darab fát adományoz gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkező magánszemélyeknek, akik vállalják, hogy első termésükből az árvák részére is visznek kóstolót. Helyszín: a Piac bejárata. Időpont: péntek, március 28. délután 4-6 óra között. Igényüket a helyszínen jelezhetik, a kiosztás időrendben történik majd.


Kolozsvári társulati kiadványok a 18. századból

Március 28-án, pénteken 17 órától dr. Farmati Anna irodalomtörténész Kolozsvári társulati kiadványok a 18. századból címmel tart előadást az EME I., Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályában, az EME Jókai utca 2. szám alatti előadótermében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Triduum Székelyudvarhelyen

Április 3-5 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban.  A lelkigyakorlat csütörtökön és szombaton 18:00 órakor szentmisével kezdődik, pénteken 17:30-kor a keresztúttal, majd szentmisével folytatódik. A lelkigyakorlatot Kis Albert apát, nagyvárad-olaszi plébános vezeti.


Triduum a Gyimesekben

Április 3-4-5-én triduum, lelkigyakorlat lesz a gyimesfelsőloki templomokban, Komjáton 16:00, Felsőlokon 18:00 órától, László Rezső kapnikbányai plébános vezetésével. Szeretettel várnak minden (főleg) gyimesi és gyimesfelsőloki hívet!


Ifjúsági lelkinap Gyimesfelsőlokon

2014 március 29-én, 9:00 – 19:00 óra között ifjúsági lelkinapot tartanak Gyimesfelsőlokon. Helyszín: a Központ, TKC terme. Várnak minden VIII.-osztályos és annál idősebb diákot. A program regisztrációval kezdődik, de a nap folyamán lesz előadás, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás és szentmise is. A szervezők az Áradat Egyesület, valamint a helyi plébánia.


Márciusi játék-koktél Kolozsváron

Szombaton, március 29-én, 20:30-tól sor kerül a márciusi játék-koktélra. Helyszín: az Agapé - Holdfény Tereme (Szentegyház / Iuliu Maniu utca 6 sz.) Sok szeretettel várnak minden játszani vágyót! Meglepetéssekkel is szolgálnak: sztárvendég Cripto - Guinness rekordot döntött nagyváradi bűvész. Tombolák, koktélok és szendvicsek,  segítenek ízlelgetni a fergeteges játékélményt. Beugró: 5 RON. Minden játszani vagyót szeretettel várnak!

Híreinket tudósítóinktól, valamint a transindex.ro, szekelyhon.ro, 3szek.ro, a Caritas és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról, a szatmári és nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment