2014. március 31. – Hírek és programajánló

HÍREK

Hétmillió zarándokot és turistát várnak Rómába a két pápa szentté avatásának napjaiban

Megkezdődött a visszaszámlálás Rómában XXIII. János és II. János Pál pápák április 27-i szentté avatása előtt, amelyen hatalmas szervezési gépezet dolgozik, különös tekintettel arra, hogy a becslések szerint az esemény idejére mintegy hétmillió zarándok és turista érkezik majd a Vatikánba - jelentette az MTI. A szentté avatási szentmise április 27-én vasárnap helyi idő szerint 10 órakor kezdődik a Szent Péter téren.
Azoknak, akik nem férnek be a térre, a Vatikán környékén, Róma bazilikái előtt és a nagyobb tereken óriásvásznakon egyenesben közvetítik a szentté avatást, így a Santa Maria Maggiore-bazilikánál, a Forum Romanumnál és a Piazza del Popolo terén is. A Rómába érkező magyar zarándokoknak április 26-án a Szent Istvánról elnevezett római körtemplomban mutatnak be magyar nyelvű szentmisét.


Teológiai Konferenciát tartottak a hétvégén Gyulafehérváron
Március 28-29. között ötödik alkalommal rendeztek Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferenciát a Hittudományi Főiskolán. A Katolicitás és etnocentrizmus az Egyházban címmel szervezett konferencia hat blokkban, összesen tizenkét előadást foglalt magában, amelyet nemzetközi teológusok, történészek valamint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Katolikus Teológiai Karának tanárai tartottak. Az előadásokat a Mária Rádió gyulafehérvári stúdiójának munkatársai rögzítették, a felvételeket a közeljövőben műsorra tűzzük. A rendezvény szervezői Dr. Marton József dékán, nagyprépost és dr. Diósi Dávid vicerektor voltak.


Kántortalálkozót tartottak Nagykárolyban
Március 29-én a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária plébánián találkoztak a főesperesség kántorai. Nagyböjti találkozójukat keresztúti ájtatossággal kezdték, Szilágyi János esperes vezetésével, majd kórusénekeket, népénekeket tanulmányoztak, a nagyheti szertartás menetét tekintették át, készülve a Szent Háromnap liturgikus megünneplésére.


Facsemetéket ültettek a csíksomlyói Mária kertben
Szombaton délelőtt Böjte Csaba ferences szerzetes celebrált ünnepi szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban, Isten áldását kérve hegyeinkre, dombjainkra, az azokat borító erdőkre és a gyümölcsösökre. Ugyanakkor imádkozott mindazokért is, akik ápolják, gondozzák erdeinket és gyümölcsfáinkat. A szentmisét követően résztvevők a Szent István-kollégium udvarára vonultak át, ahol a Mária-kertben facsemetéket ültettek el. Böjte Csaba bízik abban, hogy összefogással sikerül újból Tündérkertté varázsolni szülőföldünket.
E napon Csaba testvér útjára indította a Komatál elnevezésű akciót, amelynek lényege, hogy a csíksomlyói lányok megajándékozták az ott lévőket egy csíki agyagtányérnyi finom étellel, arra kérve őket, hogy egy héten belül ők is lepjék meg egy nőismerősüket egy tál finom étellel, süteménnyel.


Elkezdődött a gyulafehérvári kispapok tavaszi lelkigyakorlata
Március 30- április 5. között a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola hallgatói, nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános vezetésével. Április 6-án, vasárnap, a gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéveseket akolitusokká avatja.


Folytatódnak a Caritas nyílt estéi
Csíkszeredában ma délután 5 órakor, a Sokszínű Caritas negyedik hetének előadói Szőcs Judit és Csiszér Szokol Mária. A találkozó során a résztvevők megismerkedhetnek a Kinaesthetics szemléletmóddal, ami a mozgásérzékelés művészeteként, tudományaként fordítható magyarra. Megtudhatjuk, hogy a saját mozgásunk hogyan hat az egészségünkre, és a mozgásunk tudatosításával és fejlesztésével hogyan hatunk a környezetünkre a gyerekneveléstől kezdve az idősek ápolásáig. Kedden Székelyudvarhelyen, szerdán Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órától várják az érdeklődőket.
Felhívjuk hallgatóink figyelmét arra, hogy holnap délután fél 4-től, kétheti rendszerességgel, Egy csepp emberség címmel, Máthé Kata szerkesztésében újraindul a Caritas-műsor itt, a Mária Rádióban.


Április 5-én Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
Az első szombati ünnepélyes Mária-köszöntő 19.00 órakor kezdődik. Az engesztelő imaórát 18.00 órától a ditrói hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Székelyudvarhelyről, mint minden elsőszombaton, most is autóbusz indul. Iratkozni lehet Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon. Az ünnepélyes szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk közvetíti.


Pedagógustalálkozó Nagykárolyban
„Lélekemelő” címmel április 5-én, szombaton, 10.00 órára, beszélgetésre, tapasztalatcserére hívják a pedagógusokat a nagykárolyi Szent László Közösségi Házba. A találkozón a hit és hivatás együtteséről esik szó, ennek megközelítésére törekszenek személyes tapasztalatok, valós élethelyzetek megismerése által. További információkért, hívják a 0744-137568-as telefonszámot.


Nagyböjti kerületi ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
Április 5-én, szombaton „A mi fájdalmainkat Ő hordozta” mottóval lelkinapot szerveznek a székelyudvarhelyi főesperesi kerület fiataljainak, a Márton Áron Ifjúsági Házban. A program reggel 9 órakor kezdődik és 18.00 órakor szentmisével zárul.


Április 8-ig lehet jelentkezni az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjére
A családokkal foglalkozó főegyházmegyei munkacsoport a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 11–12-én rendezi meg az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjét. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet.


Fülöp kurzus Kolozsváron
Április 11-13. között Fülöp kurzus lesz Kolozsváron. Célja, hogy személyes kapcsolatod legyen Jézussal, hogy újjászüless a Szentlélekben, és a szürke hétköznapok színessé váljanak az Ő jelenléte által. A kurzuson sok tapasztalatot szerezhetsz mindarról, amit eddig olvastál, vagy hallottál Istenről. Jelentkezni a 0751-570137 vagy a 0748-588925-ös telefonszámon lehet.


A gyulafehérvári főegyházmegye örökös szentségimádása ma a székelypálfalvi templomban folyatódik. Április 4-én, pénteken, 19:00 órától az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában, a Szent György plébániához tartozó Mária Légió közösség tagjai végzik a szentségimádást.


KULTURÁLIS HÍREK

Nagyváradon lép fel a Maros Művészegyüttes
Ma 13:00 órától a gyermekeknek játsszák, a János Vitéz című mesejátékot, melynek rendező koreográfusa Novák Ferenc, Kossuth díjas koreográfus, rendező és etnográfus.
19:00 órától felnőttek számára adják elő a Juhász Zsolt által rendezett és koreografált Fekete piros című táncelőadást. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában.


A János Vitéz csíki feldolgozása Kovásznán
Április 1-jén, kedden 19.00 órától a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes János Vitéz-feldolgozását lehet megtekinteni a kovásznai Művelődési Központ színpadán. A „János vitéz avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése” címet viselő műsort Boka Gábor rendezte. Szervezett csoportok jelentkezését a 0762-674516-os telefonszámon várják.


Ma este 7 órakor a Csomakőrösi Kultúrházban a pécsi Koch Valéria Gimnázium irodalmi színpada bemutatja Szántó Péter: A csomagolt lány című komédiáját. Az előadásra a belépés ingyenes.


Híreinket tudósítóinktól, a Caritas, a Magyar Kurír, a gyulafehérvári érsekség valamint a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 31.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment