2014. november 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Márton Áron nyomdokain negyedszer
Csíkszentdomokos, Máramarossziget és Kolozsvár után, ma délelőtt Gyulafehérváron, a püspöki székhely és Márton Áron püspök sírjának meglátogatásával ért véget a negyedik Márton Áron zarándoklat. Jelenleg Csíkszentdomokos felé tartanak, amint a Zarándokúton című műsorunkban hallhatták. A következő zarándoklat megszervezéséről rádiónkból értesülhetnek kedves hallgatóink. 

Kápolnát áldanak meg a Hargita megyei Hágótőn
Gyergyótölgyes filiájában, Hágótőn 1973-ig magánházban végeztek szentmisét, Barabási Gergely egykori plébános idejében kápolnát építettek. November 15-én, szombaton 11 órakor Tamás József püspök megáldja a felújított kápolnát. – tudtuk meg Márton József tölgyesi plébánostól. 

Domokosi családi nap
A Gyulafehérvári Caritas és a Segítő Nővérek egy vidám, tartalmas együttlétre, egymásra figyelésre, kikapcsolódásra hívja meg a csíkszentdomokosi családokat november 15-én, szombaton délelőtt 10 és délután 2 óra között, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. Urbán Erik ferences atya Értékek családjaink számára címmel tart előadást. A családi napon lesznek beszélgetések, csoportos játékok, és kézműves foglalkozások gyerekeknek, tanúságtétel, mely során a családok felfedezhetik és rácsodálkozhatnak egymás értékeire, erősödhet bennük a családi összetartozás tudata, egy nagy közös élményben lehet részük, ami még jobban összekovácsolja a családtagokat. A szervezők várják a családokat!

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők. 
Holnap Csíkkarcfalván, 12 órától a plébánia kápolnájában, este 6 órától a gyímesközéploki templomban tartanak előadást. A soron következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Triduum és búcsú Csikszentmártonban
Szent Márton napját november 16-án ünneplik meg Csíkszentmártonban, amelyet triduum előz meg november 13-15 között. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséket és elmélkedéseket, Vakaria Béla helyi plébános meghívására, Kakucs Béla ferences atya tartja Esztelnekről. Szombaton este, a szentmise után, Márton napi lámpás körmenetet tartanak a templomtól a központig és vissza. A búcsús szentmisét vasárnap fél egykor Tamás József püspök mutatja be.

Koraszülöttek Világnapja a Cseperedőben
A székelyudvarhelyi Caritas szervezésében, idén első alkalommal emlékeznek meg a Koraszülöttek Világnapjáról, a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban.
Minden koraszülött kisbabát nevelő családot várnak holnap délután 4 órától, a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt lévő központba. További információk a 0735-735.151-es telefonszámon kérhetők.

Management by Jesus vezetői szeminárium Csíksomlyón
„Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker.” mottóval Kiss Ulrich jezsuita, vezetők részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20-23 között.
A szemináriumra várják azokat a vállalkozókat, menedzsereket, akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. Jelentkezni lehet november 14-éig, a 0722-388.651-es telefonszámon.

Cursillo Kápolnásfaluban
November 15-én, szombaton, 10 órától a kápolnásfalvi plébánián Ultreya lesz. A találkozóra várnak minden cursillost. Érdeklődni lehet a 0744-162391-es telefonszámon. 

Lelkigyakorlatok a segítőnővéreknél
Emberré lenni Istennel címmel hívnak minden érdeklődőt adventi lelkigyakorlatra a mindennapokban Bajkó Julianna és Bereczki Silvia segítő nővérek Marosvásárhelyen, a Segítő Nővérek kápolnájában, a Régi kórház utca, 14 szám alatt, csütörtök esténként fél 8 órától. A sorozat november 20-án indul és december 18-áig tart. Jelentkezni november 16-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info email címen.
Csíkszentdomokoson is várják a lelkigyakorlatozókat a segítő nővérek. Személyesen kísért szentignáci adventi lelkigyakorlatot kínálnak a Szent Margit Házban, november 28-december 1. között. A program kísérői Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek. Jelentkezni lehet november 20-ig, a 0726-406.325-ös telefonszámon.

Időjárás:
Holnap ismét sok felhő lesz felettünk, helyenként párás, ködös időre is számítani lehet főleg a reggeli órákban. Napközben rövidebb időszakokra a nap is előbújik. Csapadék inkább a nyugati tájakon várható. Délutánra 9 és 17°C közé melegszik a levegő és a szél is mérséklődik. 

MRE – Hírszolgálat, 2014. november 13.


H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron nyomdokain negyedszer
Csíkszentdomokos, Máramarossziget és Kolozsvár után, ma délelőtt Gyulafehérváron, a püspöki székhely meglátogatásával fejeződik be a negyedik Márton Áron zarándoklat.

Hetven éves Tamás József gyulafehérvári segédpüspök
Jakubinyi György érsek, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Csallóközi Zoltán, valamint nagyszámú egyházi és világi méltóságok, a 100 esztendős édesanya, testvérek, rokonok és barátok jelenlétében Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusán Zsigmond Barna Pál főkonzul, Áder János köztársasági elnök megbízásából, állami kitüntetést adott át tegnap a 70 évet betöltő Tamás József gyulafehérvári segédpüspöknek. Laudációt Szarka Gábor konzul mondott.
Püspök atya a székelyföldi katolikus közösség megmaradásáért és megerősítéséért végzett kimagasló szolgálatáért a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át. Ez a kitüntetés az utóbbi idők legmagasabb rangú elismerése, amit Erdélyben, Csíkszeredában első alkalommal adtak át
Köztünk és értünk végzett szeretetteljes, áldozatos szolgálatáért hallgatóink nevében is kívánjuk a 70 éves Tamás József püspök atyának: a Jó Isten éltesse sokáig népünk és anyaszentegyházunk javára!

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében folytatódik a Katolikus Akadémia. Nóda Mózes, a Katolikus Akadémia egyik szervezője nyilatkozott a kolozsvári rendezvénysorozatról, amelynek második előadása ma este 7 órától kezdődik. Egyház és pénz: Isten fizesse címmel Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők. Ma este 6 órától a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának kápolnájában tartanak előadást.
A körút holnap Csíkkarcfalván, 12 órától a plébánia kápolnájában, este 6 órától a gyímesközéploki templomban folytatódik. A soron következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Ma este 6 órakor az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány székelyudvarhelyi író-olvasó találkozóján meghívott vendég Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író, aki a „Tüzet hoztam” című, biblikus gondolatokat tartalmazó kötetét mutatja be, a Városi Könyvtár kép- és hangzóanyag termében.

Triduum és búcsú Csikszentmártonban
Szent Márton napját november 16-án ünneplik meg Csíkszentmártonban, amelyet triduum előz meg. A ma este 6 órakor kezdődő szentmiséket és elmélkedéseket, Vakaria Béla helyi plébános meghívására, Kakucs Béla ferences atya tartja Esztelnekről. Szombaton este, a szentmise után, Márton napi lámpás körmenetet tartanak a templomtól a központig és vissza. A búcsús szentmisét vasárnap fél egykor Tamás József püspök mutatja be.

Koraszülöttek Világnapja a Cseperedőben
A székelyudvarhelyi Caritas szervezésében, idén első alkalommal emlékeznek meg a Koraszülöttek Világnapjáról, a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban. Minden koraszülött kisbabát nevelő családot várnak holnap délután 4 órától, a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt lévő központba. További információk a 0735-735.151-es telefonszámon kérhetők.

Cursillo Kápolnásfaluban
November 15-én, szombaton, 10 órától a kápolnásfalvi plébánián Ultreya lesz. A találkozóra várnak minden cursillost. Érdeklődni lehet a 0744-162391-es telefonszámon.

Fiatal családok találkozója Aradon
Az arad-ségai plébánián november 15-én, szombaton szervezik meg a temesvári egyházmegyei magyar Fiatal Családok Találkozóját, ahova szórakoztató, illetve lelki jellegű programokkal várják az érdeklődőket. A találkozó délelőtt fél 10-kor kezdődik és a délután fél 5 órakor bemutatott szentmisével ér véget – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

Időjárás: A mai nap folyamán még több felhő lesz fölöttünk, főként az ország nyugati, délnyugati felén alakulhat ki kisebb eső. A keleti, északkeleti szél helyenként megélénkülhet. Délután pedig 10 és 17 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2014. november 13.


H Í R E K   R E G G E L

Hetven éves Tamás József gyulafehérvári segédpüspök
Jakubinyi György érsek, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Csallóközi Zoltán, valamint nagyszámú egyházi és világi méltóságok, a 100 esztendős édesanya, testvérek, rokonok és barátok jelenlétében Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusán Zsigmond Barna Pál főkonzul, Áder János köztársasági elnök megbízásából, állami kitüntetést adott át tegnap a 70 évet betöltő Tamás József gyulafehérvári segédpüspöknek. Laudációt Szarka Gábor konzul mondott. Püspök atya a székelyföldi katolikus közösség megmaradásáért és megerősítéséért végzett kimagasló szolgálatáért a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át. Ez a kitüntetés az utóbbi idők legmagasabb rangú elismerése, amit Erdélyben, Csíkszeredában első alkalommal adtak át
Emlékeztetjük hallgatóinkat, hogy Tamás József püspök 1944. november 12-én született Madéfalván. 1968. április 21-én szentelte pappá Márton Áron püspök. 4 évig Medgyesen volt káplán, majd 4 évig Türben plébános. 1978-tól teológiai spirituális, tanár. Szentszéki tanácsos, kanonok, majd pápai prelátus lett, 1994-től pedig általános helynök.
Szent II. János Pál pápa 1996. december 18-án nevezte ki valabriai címzetes püspöknek, erdélyi segédpüspöknek. Püspökké szentelése 1997. március 1-én volt Csíksomlyón.
Köztünk és értünk végzett szeretetteljes, áldozatos szolgálatáért hallgatóink nevében is kívánjuk a 70 éves Tamás József püspök atyának: a Jó Isten éltesse sokáig népünk és anyaszentegyházunk javára!

Negyedik Márton Áron zarándoklat
Csíkszentdomokosról Kovács Gergely posztulátor vezetésével kedden indultak útra a zarándokok, hogy végigjárják a Márton Áron püspök életének főbb állomásait.
Tegnap Máramarosszigeten, a börtönmúzeumot tekintették meg, gyertyát gyújtottak és imádkoztak a diktatúra áldozataiért. Utána szentmisén vettek részt az egykori piarista templomban, ahol a szentbeszédet Csató Béla csíkszentkirályi plébános tartotta. Délután a szegények temetőjébe zarándokoltak. A temetőben nyugszik Boga Alajos, aki Márton Áron letartóztatása után átvette az egyházmegye vezetését. A zarándokok elhelyezték a szülőfalujából, Csíkkozmásról, a szülei sírjáról származó földet tartalmazó urnát. Útban Kolozsvár felé, a dési ferences kolostorban ahol Áron püspök börtönévei alatt titkos teológiát működtettek, megálltak egy közös imára.
A zarándokok ma reggel fél 8 órakor a kolozsvári Szent Mihály templomban, Márton Áron püspökké szentelésének helyszínén, szentmisén vesznek részt. Majd Gyulafehérváron, a püspöki székhely meglátogatásával fejeződik be a negyedik Márton Áron zarándoklat.

Bátor szentként támpontot ad
Kedden este tartották a Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának búcsúját. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök elmondta, hogy Ferenc pápa is megemlékezett a Pannónia területén született szentről a római magyar közösség körében. Szentbeszédében a főpásztor kihangsúlyozta, hogy Tours-i Szent Márton jót cselekedett akkor is, amikor ez nem volt magától érthető, ezért még a megaláztatást is vállalta, engedve, hogy a szeretet csodákat műveljen. Rajna József Caritas-igazgató köszönetnyilvánítása után, Böcskei László püspök felkereste az ágyban fekvő betegeket is. – tudtuk meg az erdon.ro honlapról.

15 éves a marosfői templom
Jakubinyi György érsek 1999. november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján, 15 évvel ezelőtt szentelte fel Marosfőn az egyházközség templomát. Ma délelőtt 11 órakor ünneplik meg az évfordulót. A szentmisén, melyet rádiónk közvetít, Kedves Tibor csernátoni plébános prédikál. A szentmisét követően bemutatják a Marosfőn 25 évvel ezelőtt, 1989 karácsonyán tragikus körülmények között elhunyt lazarista szerzetes Ébner Jenő emlékét ápoló kötetet – tudtuk meg Borka Ernő plébánostól.

A nagyváradi egyházmegye papi szenátusának megbeszélése a főpásztorral
Ma délelőtt 11 órától Böcskei László megyéspüspök megbeszélést folytat az egyházmegye papi szenátusának tagjaival a Püspöki Palota üléstermében – tájékoztatott a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség titkársága.

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők. Ma délben 12 órától a csíkszentgyörgyi templomban, este 6 órától pedig a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának kápolnájában tartanak előadást. A soron következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében ma este 7 órától, Egyház és pénz: Isten fizesse címmel, Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Ma este 6 órakor az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány székelyudvarhelyi író-olvasó találkozóján meghívott vendég Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író, aki a „Tüzet hoztam” című, biblikus gondolatokat tartalmazó kötetét mutatja be, a Városi Könyvtár kép- és hangzóanyag termében.

Triduum és búcsú Csikszentmártonban
Szent Márton napját november 16-án ünneplik meg Csíkszentmártonban, amelyet triduum előz meg. A ma este 6 órakor kezdődő szentmiséket és elmélkedéseket, Vakaria Béla helyi plébános meghívására, Kakucs Béla ferences atya tartja Esztelnekről. Szombaton este, a szentmise után, Márton napi lámpás körmenetet tartanak a templomtól a központig és vissza. A búcsús szentmisét vasárnap fél egykor Tamás József püspök mutatja be.

Időjárás: A mai nap folyamán még több felhő lesz fölöttünk, főként az ország nyugati, délnyugati felén alakulhat ki kisebb eső. A keleti, északkeleti szél helyenként megélénkülhet. A reggeli órákban 2 és 5 délután pedig 10 és 17 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2014. november 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment