2014. november 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Zöld Lajos újságíró, a gyergyószárhegyi alkotótábor egyik alapítója
Zöld Lajos 1932-ben született Szárhegyen, középiskolai tanulmányait Gyergyószentmiklóson végezte, majd a Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Karán szerzett egyetemi oklevelet. Újságíróként dolgozott, az Előre országos napilap szerkesztője, később az Ifjúmunkás szerkesztőbizottsági tagja, végül nyugdíjazásáig a Hargita és a Hargita Népe napilap újságírója, szerkesztőbizottsági tagja volt. Külső munkatársként riportokkal, interjúkkal, publicisztikával jelentkezett az Utunk, Korunk, Látó és a Romániai Magyar Szó hasábjain.
1974-ben Márton Árpád és Gaál András képzőművészekkel közösen hozta létre, és húsz éven át igazgatta a gyergyószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábort. Házigazdája volt a Szárhegyi Kriterion Írótáboroknak. Ugyancsak Szárhegyen kezdeményezte és megszervezte a Szépteremtő Kaláka népművészeti tábort. Nevéhez fűződik a gyergyószárhegyi Lázár-kastély több épületének restaurálása, mint például a Kapubástya, a Lovagterem és részben az Asszonyok Háza helyreállítása.
Értékes munkásságát számos díjjal jutalmazták.
Zöld Lajost hétfőn 13 órától helyezik örök nyugalomra a csíktaplocai temetőben, részvétet nyilvánítani 12 órától lehet. 

„Mondd meg nekem mit dalolsz, s megmondom ki vagy“
Kodály Zoltántól választott jelmondattal, november 15-én hetedik alkalommal szerveznek kórustalálkozót Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánia-templomban. Az esemény holnap délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet a kórusok bemutatkozása követ. Meghívott kórusok a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról, a csíksomlyói kegytemplom kórusa, Sepsiszentgyörgyről a Pro Musica és a Laudate Kamarakórus, a székelyudvarhelyi Psallite Vegyeskar és a kézdivásárhelyi Kantai Szentháromság templom kórusa, valamint fellép a szervező Musica Sacra Kamarakórus.

Domokosi családi nap
A Gyulafehérvári Caritas és a Segítő Nővérek egy vidám, tartalmas együttlétre, egymásra figyelésre, kikapcsolódásra hívja meg a csíkszentdomokosi családokat holnap délelőtt 10 és délután 2 óra között, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Urbán Erik ferences atya Értékek családjaink számára címmel tart előadást. A családi napon lesznek beszélgetések, csoportos játékok, és kézműves foglalkozások gyerekeknek, tanúságtétel, mely során a családok felfedezhetik és rácsodálkozhatnak egymás értékeire, erősödhet bennük a családi összetartozás tudata, egy nagy közös élményben lehet részük, ami még jobban összekovácsolja a családtagokat. A szervezők várják a családokat!

Kápolnát áldanak meg a Hargita megyei Hágótőn
Gyergyótölgyes filiájában, Hágótőn 1973-ig magánházban végeztek szentmisét, Barabási Gergely egykori plébános idejében kápolnát építettek. Holnap 11 órakor Tamás József püspök áldja meg a felújított kápolnát. – tudtuk meg Márton József tölgyesi plébánostól.

Ravatalozó- és templommegáldás a Nagyváradi Egyházmegyében
Szentmise keretében áldja meg a felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök holnap délelőtt 11 órakor a Bihar-megyei Dólyán.
A váradi püspök ugyancsak holnap, templomot is szentel: délután 1 órakor ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a Bihar-megyei Fogáson felépült templomot.

Végéhez közeledik Medjugorjéról szóló erdélyi körút
Az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic, Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács tart a zarándokhely történetét ismertető előadást, ezt követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők. 
Holnap délelőtt 11 órától, a bethlehenfalvi kultúrotthonban folytatódik és vasárnap Zeteváralján, a 10 órától kezdődő szentmise után ér véget.

Szent Erzsébet búcsúk a gyulafehérvári egyházmegyében
A Gyimesbükkhöz tartozó tarhavasi Árpád-házi Szent Erzsébet-kápolnában november 16-án, vasárnap 12 órakor, a rózsafüzér imádság után mutatják be a búcsús szentmisét, melynek szentbeszédét Balla Barnabás pálos szerzetes tartja.
Székelylengyelfalván vasárnap fél egykor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A búcsú szónoka Daniel Ernő András nyikómalomfalvi plébános.
Nagygalambfalván november 16-án, vasárnap 3 órakor Balla Imre a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze lesz a búcsú ünnepi szónoka.

Időjárás: A hét végén is folytatódik az évszakos átlagnál enyhébb, de változékony idő. Gyakran megnövekszik a felhőzet és helyenként számítani kell esőre, záporokra is. Szombaton a Kárpát-medencében ismét fagypont alá süllyed a hőmérséklet, -5C fok körüli értékekkel. Napközben helyenként számíthatunk napos időszakokra, de felhő is lesz felettünk, ezekből azonban csapadék nem valószínű. A hajnali hideget délután 9-17 fok váltja fel. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 14.


H Í R E K   D É L B E N

Végéhez közeledik Medjugorjéról szóló erdélyi körút
Az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic, Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács tart a zarándokhely történetét ismertető előadást, ezt követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők.
Ma este 6 órától a gyimesközéploki templomban tartanak előadást. A körút holnap délelőtt 11 órától, a bethlehenfalvi kultúrotthonban folytatódik és vasárnap Zeteváralján, a 10 órától kezdődő szentmise után ér véget.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
A 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében ma 18:00 órától a Nemzeti Színház Karácsony Benő termében bemutatják Diósi Dávid: Egyház a posztmodernben című kötetét. A szerzővel Jitianu Liviu egyetemi docens, a BBTE Római Katolikus Teologiai Karának prodékánja beszélget. A bemutatón méltatják a szerző két, korábban megjelent kötetét is. A kötetek a rendezvény idején megvásárolhatók.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
Ma estétől folytatódik a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia korábbi években elkezdett előadássorozata, a Belső Iránytű. Az idei évad első előadását Czikó László búzásbesenyői plébános tartja Krízis, veszély és esély címmel ma este 7 órától.

Koraszülöttek Világnapja a Cseperedőben
A székelyudvarhelyi Caritas szervezésében, idén első alkalommal emlékeznek meg a Koraszülöttek Világnapjáról, a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban.
Minden koraszülött kisbabát nevelő családot várnak ma délután 4 órától, a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt lévő központba. További információk a 0735-735.151-es telefonszámon kérhetők.

Domokosi családi nap
A Gyulafehérvári Caritas és a Segítő Nővérek egy vidám, tartalmas együttlétre, egymásra figyelésre, kikapcsolódásra hívja meg a csíkszentdomokosi családokat holnap délelőtt 10 és délután 2 óra között, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. Urbán Erik ferences atya Értékek családjaink számára címmel tart előadást. A családi napon lesznek beszélgetések, csoportos játékok, és kézműves foglalkozások gyerekeknek, tanúságtétel, mely során a családok felfedezhetik és rácsodálkozhatnak egymás értékeire, erősödhet bennük a családi összetartozás tudata, egy nagy közös élményben lehet részük, ami még jobban összekovácsolja a családtagokat. A szervezők várják a családokat!

Ravatalozó- és templommegáldás a Nagyváradi Egyházmegyében
Szentmise keretében áldja meg a felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök november 15-én, holnap délelőtt 11 órakor a Bihar-megyei Dólyán.
A váradi püspök ugyancsak holnap, templomot is szentel: délután 1 órakor ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a Bihar-megyei Fogáson felépült templomot.

Nőiskola lányoknak Kolozsváron
Belőlem csak 1 van ... mert NŐ vagyok címmel „nő-iskola” indul a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen. A program során bibliai nőalakokat hívnak segítségül ahhoz, hogy a résztvevők megértsék: mit jelent a nőiességük. „A nőiesség antropológiai alapjainak megértésében Éva és Sára alakja fog segíteni.
A pszichológiai valóságunk megértésében Eszter és Sába királynőjének alakja fog kísérni, a női lelkiség megélésében pedig különböző Máriá-k fognak segíteni. – nyilatkozta rádiónknak Homa Ildikó pszichológus, szervező.
A legnagyobb kérdés, amire együtt keresik a választ ebben az „iskolában”, nem az, hogy MI a nő, hanem hogy HOGYAN lehet szép ajándék mások számára. Az első találkozóra november 20-án, csütörtökön este 8 órakor kerül sor a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében.

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
November 21-23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével, szülés és születés témában. Jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma ismét sok felhő lesz felettünk, helyenként párás, ködös időre is számítani lehet főleg a reggeli órákban. Napközben rövidebb időszakokra a nap is előbújik. Csapadék inkább a nyugati tájakon várható. Délutánra 9 és 17°C közé melegszik a levegő és a szél is mérséklődik.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 14.


H Í R E K   R E G G E L

Márton Áron nyomdokain negyedszer
Csíkszentdomokos, Máramarossziget után, tegnap, a zarándoklat utolsó napján a zarándokok a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban, Márton Áron püspökké szentelésének helyszínén szentmisén vettek részt. Kovács Sándor főesperes felidézte a püspök kolozsvári éveit, az ifjúságpasztorációt és a plébánosként végzett munkát, valamint a püspökké szentelés ünnepét. Gyulafehérváron, Jakubinyi György érsek ismertette a püspöki kinevezés körülményeit. Személyesen vezette körbe a csoportot az érseki palotában, és saját élményeivel mutatta be Márton Áron egykori lakóhelyét.
A zarándoklat a székesegyház kriptájában, Márton Áron sírhelye előtti tiszteletadással fejeződött be, ahol gyertyát gyújtottak, és közösen imádkoztak a püspök szentté avatásáért. A következő zarándoklat megszervezéséről rádiónkból értesülhetnek kedves hallgatóink.

Triduum és búcsú Csikszentmártonban
Szent Márton napját november 16-án ünneplik meg Csíkszentmártonban, amelyet triduum előz meg november 13-15 között. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséket és elmélkedéseket, Vakaria Béla helyi plébános meghívására, Kakucs Béla Szilveszter ferences atya tartja Esztelnekről. Szombaton este, a szentmise után, Márton napi lámpás körmenetet tartanak a templomtól a központig és vissza. A búcsús szentmisét vasárnap fél egykor Tamás József püspök mutatja be.

Kápolnát áldanak meg a Hargita megyei Hágótőn
Gyergyótölgyes filiájában, Hágótőn 1973-ig magánházban végeztek szentmisét, Barabási Gergely egykori plébános idejében kápolnát építettek. Holnap 11 órakor Tamás József püspök áldja meg a felújított kápolnát. – tudtuk meg Márton József tölgyesi plébánostól.

Domokosi családi nap
A Gyulafehérvári Caritas és a Segítő Nővérek egy vidám, tartalmas együttlétre, egymásra figyelésre, kikapcsolódásra hívja meg a csíkszentdomokosi családokat holnap délelőtt 10 és délután 2 óra között, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. Urbán Erik ferences atya Értékek családjaink számára címmel tart előadást. A családi napon lesznek beszélgetések, csoportos játékok, és kézműves foglalkozások gyerekeknek, tanúságtétel, mely során a családok felfedezhetik és rácsodálkozhatnak egymás értékeire, erősödhet bennük a családi összetartozás tudata, egy nagy közös élményben lehet részük, ami még jobban összekovácsolja a családtagokat. A szervezők várják a családokat!

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic, Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők.
Csíkkarcfalván ma 12 órától a plébánia kápolnájában, este 6 órától pedig a gyímesközéploki templomban tartanak előadást. A körút holnap délelőtt 11 órától, a bethlehenfalvi kultúrotthonban folytatódik. A soron következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Koraszülöttek Világnapja a Cseperedőben
A székelyudvarhelyi Caritas szervezésében, idén első alkalommal emlékeznek meg a Koraszülöttek Világnapjáról, a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban.
Minden koraszülött kisbabát nevelő családot várnak ma délután 4 órától, a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt lévő központba. További információk a 0735-735.151-es telefonszámon kérhetők.

Management by Jesus vezetői szeminárium Csíksomlyón
„Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker.” mottóval Kiss Ulrich jezsuita, vezetők részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20-23 között.
A szemináriumra ma még lehet jelentkezni a 0722-388.651-es telefonszámon. Várják azokat a vállalkozókat, menedzsereket, akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni..

Cursillo Kápolnásfaluban
Holnap 10 órától a kápolnásfalvi plébánián Ultreya lesz. A találkozóra várnak minden cursillost. Érdeklődni lehet a 0744-162391-es telefonszámon.

Időjárás: Ma ismét sok felhő lesz felettünk, helyenként párás, ködös időre is számítani lehet főleg a reggeli órákban. Napközben rövidebb időszakokra a nap is előbújik. Csapadék inkább a nyugati tájakon várható. Délutánra 9 és 17°C közé melegszik a levegő és a szél is mérséklődik.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment