2014. november 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Holnap Szent Erzsébet napja – búcsúkat, ünnepségeket tartanak holnap és a hétvégén Erdélyszerte
 - A gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Líceum búcsúja holnap délelőtt fél 10-kor kezdődik, ünnepi szónoka Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános lesz. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
- A Szatmári Egyházmegyében található Mezőpetri templom titulusa szintén Árpád-házi Szent Erzsébet. Az ünnepi búcsús szentmise szintén holnap, délelőtt 11 órakor kezdődik, homiliát mond Tzier Ernő börvelyi plébános.
- Gyergyószentmiklóson az Árpád-házi Szent Erzsébet Öregotthon búcsúját holnap 11 órakor ünneplik, szentbeszédet mond Ráduly István Zsolt segédlelkész. A süteményt a csíkszeredai „Szent Kamill” Kamilliánus Családos közösség tagjai viszik, akik hagyományos módon részt vesznek az öregotthon búcsúján.
- Marosvásárhelyen, a meggyesfalvi templom búcsúja holnap délután 5 órakor kezdődik, ünnepi szónok Babota Tibor medgyesi plébános.
- A székelyudvarhelyi Szent György templomban, holnap délután 5 órától gyermekek köszöntőjével, kenyéráldással családjaink, kalácsszenteléssel a betegek és idősek részére, ünneplik Szent Erzsébet napját, valamint rózsát szentelnek, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
- A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban szintén holnap, az esti fél 7 órás szentmise keretében kenyér-, és rózsaszentelés lesz.
- November 20-án, csütörtökön délután 5 órakor tartják a nagyváradi Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájának búcsúját. Az intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök mutatja be a szentmisét. Közreműködik a Kontraszt ifjúsági zenekar.
- Gyergyóhodoson a Szent Erzsébet búcsút november 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A szentmise szónoka Portik hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes lesz.

Caritas-gyűjtés idén is Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe után 
A Szent Erzsébet-gyűjtés évtizedek óta jelentős esemény a Caritas életében. Ebben az évben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására kérik adományaikat. A Caritas nap mint nap hozzájárul ahhoz, hogy őszinte szívvel, töretlen lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel segítsen az idős és beteg rászorulókon. Az adományokat a Szent Erzsébet-gyűjtés keretében november 23-án, vasárnap, Erdély katolikus templomaiban lehet kézbesíteni, szintén adakozni lehet a helyi Caritas-képviseleteknél vagy a Caritas adománygyűjtő bankszámlájára történő fizetéssel. 

Szent Erzsébettel a rászorulókhoz
Ezzel a címmel szervez akciót a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálat munkacsoportja Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján. A szatmárnémeti - Hildegárda templom melletti – Szent Erzsébet szobornál találkoznak holnap délután 3 órakor. Várnak mindenkit, aki közösséget vállal a szükséget szenvedőkkel, együtt érez, és legalább a kiállásával, empátiája kinyilvánításával, imájával segíteni, enyhíteni szeretne. A rendezvény fontos részeként, a közös imádságot és éneket követően, a Diakónia munkacsoport képviselői elindulnak a város különböző pontjaira, krumplipaprikást és teát osztani.

Nőiskola lányoknak Kolozsváron
Belőlem csak 1 van ... mert NŐ vagyok címmel „nő-iskola” indul a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen. A program során bibliai nőalakokat hívnak segítségül ahhoz, hogy a résztvevők megértsék: mit jelent a nőiességük. Az első találkozóra november 20-án, csütörtökön este 8 órakor kerül sor a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében. 

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
November 21-23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével, aki erről a programról nyilatkozott rádiónknak. A feleségek, édesanyák lelkigyakorlatára november 20-ig lehet jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon.

Időjárás: Holnap kell számítani eső, zápor kialakulására. Késő délutántól ismét megélénkül az északnyugatira forduló szél. Hajnalban 3 és 7 C fok várható, napközben pedig 10-15 C fokra emelkedik a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 18.


H Í R E K   D É L B E N

Újra megjelenik a négykötetes zsolozsmáskönyv
Az első kötet december elején, a továbbiak a liturgikus év soron következő időszakaihoz igazodva jelennek meg - tájékoztatta a Magyar Kurírt a budapesti Szent István Társulat igazgatója. Az imaórák liturgiája címet viselő kötetsorozatról Farkas Olivér, a könyvkiadó igazgatója elmondta: „Az előző változatot 1991-ben nyomtatták a ferences rend padovai nyomdájában, ám az azóta eltelt huszonhárom évben ezek a kötetek elfogytak, elhasználódtak. Mivel a könyv liturgikus kiadvány, és jellegénél fogva mindennapi használatra készült, a legnemesebb és legtartósabb holland, francia és olasz anyagokat választottuk ki a gyártás során. A keménytáblás műbőr kötés mellett korlátozott példányszámban exkluzív kivitelű, a széleken körben varrott, lekerekített sarkú, modernebb változatot is készíttettünk.” Az első kötet december elején, a továbbiak a liturgikus év soron következő időszakaihoz igazodva jelennek meg – olvasható Magyar Kurír katolikus portálon.

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
November 21-23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével, aki erről a programról nyilatkozott rádiónknak. A feleségek, édesanyák lelkigyakorlatára november 20-ig lehet jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon.

20 éves a Szatmárnémeti Szentlélek templom
A templomépítési évfordulót triduum előzi meg, amely tegnap este 6 órakor megkezdődött. Az elmélkedéseket Istvánfi Szilárd, a Szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja. A jubileumi szentmisét november 20-án, csütörtökön szintén este 6 órakor Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes mutatja be. A jubileumi ünnepségsorozatba rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak esténként 6 órai kezdettel.

Szent Erzsébet napja közeledik
A gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Líceum búcsúja november 19-én, szerdán fél 10-kor kezdődik, ünnepi szónoka Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános lesz. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Egyházmegyében található Mezőpetri templom titulusa szintén Árpád-házi Szent Erzsébet. Az ünnepi búcsús szentmise szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik, szentbeszédet mond Czier Ernő börvelyi plébános.
A székelyudvarhelyi Szent György templomban, szerdán délután 5 órától gyermekek köszöntőjével, kenyéráldással családjaink, kalácsszenteléssel a betegek és idősek részére ünneplik Szent Erzsébet napját, valamint rózsát szentelnek, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban az esti fél 7 órás szentmise keretében kenyér-, és rózsaszentelés lesz.
November 20-án, csütörtökön délután 5 órakor tartják a nagyváradi Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájának búcsúját. Az intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök mutatja be a szentmisét. Közreműködik a Kontraszt ifjúsági zenekar.
Gyergyóhodoson a Szent Erzsébet búcsút november 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A szentmise szónoka Portik hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes lesz.

Szent Erzsébettel a rászorulókhoz
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálat munkacsoportja akciót szervez Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján. A szatmárnémeti - Hildegárda templom melletti – Szent Erzsébet szobornál találkoznak holnap délután 3 órakor. várnak mindenkit, aki közösséget vállal a szükséget szenvedőkkel, együtt érez, és legalább a kiállásával, empátiája kinyilvánításával, imájával segíteni, enyhíteni szeretne. A rendezvény fontos részeként, a közös imádságot és éneket követően, a Diakónia munkacsoport képviselői elindulnak majd a város különböző pontjaira, krumplipaprikást és teát osztani.

Istentől kapott értékek – előadás Csíkban
November 21-én, pénteken este 6 órától Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános: Istentől kapott értékeink címmel tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal tanácstermében. Bővebben a déli magazinban.

Keresik a Caritas önkéntes táborának helyszínét
A Gyulafehérvári Caritas a jövő évi önkéntes tábor befogadására olyan közösségek jelentkezését várja december elejéig, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát 80-100 önkéntesnek.
A jövő évi tábort július 6-12 között szervezik meg, jellegzetessége, hogy a résztvevők a település javára vállalnak munkát, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A programra december 8-ig lehet jelentkezni. További információkért hívják a 0735-735.165-ös telefonszámot.

Könyvbemutató és lelkigyakorlat a Posticumban
Mustó Péter jezsuita atya vezetésével Megszereted, ami a tiéd címmel november 21-én, pénteken este 6 órakor dedikálással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor Nagyváradon. Ugyancsak a Posticumban november 21-23. között Mustó Péter atya lelkigyakorlatot tart. A jelentkezést írásban az info@posticum.ro címre kérik.

Időjárás: Ma tovább tart a borús idő, sokfelé várható kiadós eső, zápor. Megerősödik a keleti szél. Délután 8 és 15°C között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 18.


H Í R E K   R E G G E L

Újra megjelenik a négykötetes zsolozsmáskönyv
Az első kötet december elején, a továbbiak a liturgikus év soron következő időszakaihoz igazodva jelennek meg - tájékoztatta a Magyar Kurírt a budapesti Szent István Társulat igazgatója. Az imaórák liturgiája címet viselő kötetsorozatról Farkas Olivér, a könyvkiadó igazgatója elmondta: „Az előző változatot 1991-ben nyomtatták a ferences rend padovai nyomdájában, ám az azóta eltelt huszonhárom évben ezek a kötetek elfogytak, elhasználódtak. Mivel a könyv liturgikus kiadvány, és jellegénél fogva mindennapi használatra készült, a legnemesebb és legtartósabb holland, francia és olasz anyagokat választottuk ki a gyártás során. A keménytáblás műbőr kötés mellett, korlátozott példányszámban exkluzív kivitelű, a széleken körben varrott, lekerekített sarkú, modernebb változatot is készíttettünk.” Az első kötet december elején, a továbbiak a liturgikus év soron következő időszakaihoz igazodva jelennek meg – olvasható Magyar Kurír katolikus portálon.

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
November 21-23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével, aki erről a programról nyilatkozott rádiónknak. A feleségek, édesanyák lelkigyakorlatára november 20-ig lehet jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon.

20 éves a Szatmárnémeti Szentlélek templom
A templomépítési évfordulót triduum előzi meg, amely tegnap este 6 órakor megkezdődött. Az elmélkedéseket Istvánfi Szilárd, a Szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja. A jubileumi szentmisét november 20-án, csütörtökön szintén este 6 órakor Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes mutatja be. A jubileumi ünnepségsorozatba rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak esténként 6 órai kezdettel.

Szent Erzsébet napja közeledik
A gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Líceum búcsúja november 19-én, szerdán fél 10-kor kezdődik, ünnepi szónoka Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános lesz. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Egyházmegyében található Mezőpetri templom titulusa szintén Árpád-házi Szent Erzsébet. Az ünnepi búcsús szentmise szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik.
A székelyudvarhelyi Szent György templomban, szerdán délután 5 órától gyermekek köszöntőjével, kenyéráldással családjaink, kalácsszenteléssel a betegek és idősek részére ünneplik Szent Erzsébet napját, valamint rózsát szentelnek, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban az esti fél 7 órás szentmise keretében kenyér-, és rózsaszentelés lesz.
November 20-án, csütörtökön délután 5 órakor tartják a nagyváradi Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájának búcsúját. Az intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök mutatja be a szentmisét. Közreműködik a Kontraszt ifjúsági zenekar.

Szent Erzsébettel a rászorulókhoz
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálat munkacsoportja akciót szervez Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján. A szatmárnémeti - Hildegárda templom melletti – Szent Erzsébet szobornál találkoznak november 19-én, szerdán délután 3 órakor. Várnak mindenkit, aki közösséget vállal a szükséget szenvedőkkel, együtt érez, és legalább a kiállásával, empátiája kinyilvánításával, imájával segíteni, enyhíteni szeretne. A rendezvény fontos részeként, a közös imádságot és éneket követően, a Diakónia munkacsoport képviselői elindulnak majd a város különböző pontjaira krumplipaprikást és teát osztani.

Istentől kapott értékek – előadás Csíkban
November 21-én, pénteken este 6 órától Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános: Istentől kapott értékeink címmel tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal tanácstermében. Bővebben a deli magazinban.

Keresik a Caritas önkéntes táborának helyszínét
A Gyulafehérvári Caritas a jövő évi önkéntes tábor befogadására olyan közösségek jelentkezését várja december elejéig, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát 80-100 önkéntesnek.
A jövő évi tábort július 6-12 között szervezik meg, jellegzetessége, hogy a résztvevők a település javára vállalnak munkát, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A programra december 8-ig lehet jelentkezni. További információkért hívják a 0735-735.165-ös telefonszámot.

Könyvbemutató és lelkigyakorlat a Posticumban
Mustó Péter jezsuita atya vezetésével Megszereted, ami a tiéd címmel november 21-én, pénteken este 6 órakor dedikálással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor Nagyváradon. Ugyancsak a Posticumban november 21-23. között Mustó Péter atya lelkigyakorlatot tart. A jelentkezést írásban az info@posticum.ro címre kérik.

Időjárás: Ma tovább tart a borús idő, sokfelé várható kiadós eső, zápor. Megerősödik a keleti szél. Hajnalban 3 és 8, délután 8 és 15°C között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment