2014. november 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Adventi gyertyagyújtás a váradi Székesegyház előtti téren
Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! - Keresztelő Szent Jánosnak olyan szavai ezek, amelyekre az adventi időben különös figyelmet fordítunk. A Nagyváradi Püspökség az Advent, a várakozás lelkületét és hangulatát szeretné nagyobb lángra lobbantani és fokozottabbá tenni. Az adventi idő szombatjain: november 29-én, december 6, 13, és 20-án, este 7 órakor adventi gyertyagyújtást tartanak a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor előtt felállított óriáskoszorún. A Caritas Catholica munkatársai meleg teát kínálnak a résztvevőknek.

Búcsú a Katalin-telepen
Csütörtökön, Csodásérmű Boldogasszony ünnepén tartják a Katalin-telepi templom búcsúját Nagyváradon. Az este 6 órakor kezdődő ünnepi szentmisébe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak. 

Melinda Dumitrescu Brassóban
November 28-án, pénteken a brassói Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, a Medjugore-ban élő Melinda Dumitrescu nővér, hegedűművész és a Jézus és Mária Kiscsillagai Zenei Evangélizációs Közösség tanúságtételére kerül sor. A program délután fél 6 órakor rózsafüzér imádsággal kezdődik, 6 órától szentmise, amit szentségimádás követ, majd következik a tanúságtétel és a koncert.

Áron püspökről szülőfalujában
Márton Áron az emlékekben címmel tart előadást, Ferencz Kornélia, a Mária Rádió önkéntes munkatársa november 28-án, pénteken este 7 órától a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Az eseményre, amelyre a csíkszentdomokosi segítő nővérek minden érdeklődőt várnak, a Márton Áron tematikus esték sorozat keretében kerül sor.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Krassócsörgőn
A Temesvári Egyházmegyéhez tartozó hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára november 29-én, szombaton, a krassócsörgői plébánián kerül sor. A rendezvény 11 órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsoportos beszélgetésen vesznek részt. A templomban 16 órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Adventi kiállítás és nyílt napok a nagykárolyi piarista nővéreknél
A piarista nővérek nagykárolyi Kalazanci Szent József templom melletti rendháza és gyermekotthona, Advent előtt vásárral egybekötött kiállítást, nyílt napokat tart november 29-30. között. Azokat a kézműves, ünnepi dísztárgyakat állítják ilyenkor ki, amelyeket a nővérek az év során, a gyerekekkel együtt készítettek a kicsik kreativitása és kézügyességének fejlesztése okán. Szombaton és vasárnap reggel 9 és este 9 óra között várják a látogatókat.

Adventi koszorú készítés Várad-Velencén
A Nagyvárad Velence Plébánia Egyháztanácsa és a Lisiex-i Kis Szent Teréz Nőszövetség, a holnap este 6 órakor kezdődő szentmise után, Adventi együttlétre hívja az egyházközség híveit, a Kolozsvár úti Kultúrházba, hogy közösen készítsék el a templom adventi koszorúját, és az otthoni adventi koszorút is. A hozzávalókat a helyszínen is meg lehet vásárolni. Az adventi együttlét idején bemutatkoznak az egyházközség fiataljai és énekkara, valamint kézműves foglalkozást tart Tóth Beáta. Az adventi koszorúkat megáldja Curaliuc Demeter plébános. 

Adventi imádságos készülődés Kaplonyban
Az adventi vasárnapokon délután 3 órakor adventi imaórát tartanak a kaplonyi Szent Antal templomban. Hívnak és várnak mindenkit, aki imádságos lelkülettel szeretne készülni karácsony ünnepére. 
Ezek az imaórák jó alkalmak arra, hogy az „Önátadás évében” megtapasztaljuk, milyen az, ha „Krisztus tenyerébe” helyezzük magunkat, ha rábízzuk életünket.
Vasárnap, az első adventi imaóra után, a kaplonyi Szent Antal templomban karácsonyi CD-bemutatót tart, a rádiónkból is ismert Lakner Sándor nyírbátori kántor. 

Időjárás: Holnap a hajnal fagyos lesz, az erdélyi medencében -12 C fokra kell számítani. Napközben 2 és 6 C fok körül alakul a hőmérséklet. Nyugat, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, borult, párás idő várható. Napközben csak rövid időszakokra süt ki a nap. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 26.


H Í R E K   D É L B E N

Tegnap Strasbourgba látogatott Ferenc pápa
A Szentatya ötödik nemzetközi utazásának alkalmával tegnap látogatást tett az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsnál. „Elérkezett az idő, hogy közösen építsünk egy olyan Európát, amelynek középpontjában nem a gazdasági élet, hanem a személy, az elidegeníthetetlen értékek szakralitása áll” – mondta a pápa az Európai Parlamentben. „Európa bátran vállalja múltját és bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy maradéktalanul és reménnyel élhesse meg jelenét. Hagyjunk fel a megfélemlített és önmagába zárkózó Európa gondolatával és mozdítsuk elő a főszereplő Európát, amely a tudományok, a művészetek, a zene, az emberi értékek, a hit hordozója. Olyan Európát valósítsunk meg, amely szemléli az eget és eszményképeket követ; megvédi az embert; biztos és szilárd talajon halad, értékes vonatkozási pontot jelentve az egész emberiségnek” – figyelmeztetett a pápa.

Hároméves rádiónk gyulafehérvári stúdiója
Ma három éve annak, hogy elindult rádiónk harmadik stúdiója, a gyulafehérvári szemináriumban. Ennek jegyében ma délután 14.45 perctől Gyulafehérvárra kapcsolunk. A kispapok fogadják az Önök imaszándékait, majd vezetik az irgalmasság rózsafüzérét, de a mai Zenés köszöntőt is a kispapok vezetik, a megszokottnál hosszabb időtartamban: 16:25 percig. A mai nap katekézise elmarad.

Idősek számára készítenek ajándékot az önkéntesek
160 szatmárnémeti diák jelentkezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál Központja által meghirdetett „Varázsolj mosolyt az idősek arcára” nevet viselő ajándékozási akcióra.
Az Önkéntesek Világnapja alkalmából szervezett akció keretén belül, a diákok november 24-28. között, naponta 14 és 17 óra között, a Lükő Béla 15. szám alatt található Szent Pál Központban készíthetik el egyedi ajándékaikat, melyeket egy személyes látogatás alkalmából adhatnak át egy általuk kiválasztott idős személynek. Az akció záróakkordjaként a diákok december 4-én, egy kis ünnepség keretében osztják meg egymással élményeiket.

Búcsú a Katalin-telepen
Csütörtökön, Csodásérmű Boldogasszony ünnepén tartják a Katalin-telepi templom búcsúját Nagyváradon. Az este 6 órakor kezdődő ünnepi szentmisébe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.

Előadás a Mária-szobrokról Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében november 28-án, pénteken este 6 órától Hegedűs Enikő művészettörténész a Mária-szobrokról tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében. A Mária-év alkalmából, az előadás arra szeretne rávilágítani, hogy a csíksomlyói Mária kegyszobor, miként kapcsolódik a korabeli Mária ábrázolásokhoz és miben mutatkozik meg az egyedi értéke.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián, a Belső Iránytű második előadását Darvas Piroska segítőnővér tartja az elengedésről november 28-án, pénteken este 7 órától.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Krassócsörgőn
A Temesvári Egyházmegyéhez tartozó hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára november 29-én, szombaton, a krassócsörgői plébánián kerül sor. A rendezvény 11 órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsoportos beszélgetésen vesznek részt. A templomban 16 órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
December 13-án, szombaton adventi Kerületi Ifjúsági Lelkinapot szerveznek a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban. A lelkinap témája: Istenképeink. A program szombaton fél 10-kor kezdődik. A reggeli ima és a játékos ráhangoló után Balla Imre székelyudvarhelyi segédlelkész tart előadást. Délután 5 órától szentségimádást tartanak, este 6 órakor szentmisével zárul a lelkinap.

Keresik a Caritas önkéntes táborának helyszínét
A Gyulafehérvári Caritas a jövő évi önkéntes tábor befogadására olyan közösségek jelentkezését várja december elejéig, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát 80-100 önkéntesnek.
A jövő évi tábort július 6-12 között szervezik meg, jellegzetessége, hogy a résztvevők a település javára vállalnak munkát, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A programra december 8-ig lehet jelentkezni. További információkért hívják a 0735-735.165-ös telefonszámot.

Időjárás: Ma folytatódik a felhős, helyenként borongós, szürke idő, de csapadék már nem várható. Nem lesz jelentős a légmozgás és délutánra egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Napközben, + 2 és 7°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 26.


H Í R E K   R E G G E L

Tegnap Strasbourgba látogatott Ferenc pápa
A Szentatya ötödik nemzetközi utazásának alkalmával tegnap látogatást tett az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsnál, 26 évvel II. János Pál 1988-as útja után.
„Elérkezett az idő, hogy közösen építsünk egy olyan Európát, amelynek középpontjában nem a gazdasági élet, hanem a személy, az elidegeníthetetlen értékek szakralitása áll” – mondta a pápa az Európai Parlamentben. „Európa bátran vállalja múltját és bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy maradéktalanul és reménnyel élhesse meg jelenét. Hagyjunk fel a megfélemlített és önmagába zárkózó Európa gondolatával és mozdítsuk elő a főszereplő Európát, amely a tudományok, a művészetek, a zene, az emberi értékek, a hit hordozója. Olyan Európát valósítsunk meg, amely szemléli az eget és eszményképeket követ; megvédi az embert; biztos és szilárd talajon halad, értékes vonatkozási pontot jelentve az egész emberiségnek.”
A pápa szólt arról, hogy Európát megviselte, „öregessé tette” a válság, pedig a kontinens népeiben hatalmas alkotó energia lakozik. Hangsúlyozta, hogy az egyéni szabadság kiteljesedését összhangba kell hozni a közjóért való munkálkodás szempontjaival.
Ferenc pápa beszélt arról is, hogy helyre kell állítani a munka becsületét, és méltó munkakörülményeket kell biztosítani. Síkra szállt a jobb élet reményében Európába igyekvők befogadása mellett, hangsúlyozva: nem engedhető meg, hogy a Földközi-tenger a menekültek tömegeinek hullámsírja legyen.
A pápa köszönetét fejezte ki, hogy beszédet mondhat az Európai Unió életének ebben a fontos intézményében, amelyen keresztül a 28 tagállam több mint 500 millió állampolgárához szólhat. Utalt rá, hogy II. János Pál pápa 1988-as látogatása óta sok változás történt Európában és az egész világon. Nem léteznek már az egymással szemben álló tömbök, amelyek akkor kettéosztották a földrészt. Lassan megvalósul az a II. János Pál által kifejezett vágy, hogy Európa szuverén, szabad intézményei terjedjenek ki az egész kontinens földrajzi és még inkább történelmi dimenzióira.
Ferenc pápát Strasbourgi útján elkísérte Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke is. (Hírszerk./magyarkurir.hu/maszol.ro)

Hároméves rádiónk gyulafehérvári stúdiója
Ma három éve annak, hogy elindult rádiónk harmadik stúdiója, a gyulafehérvári szemináriumban. Ennek jegyében ma délután 14.45 perctől Gyulafehérvárra kapcsolunk. A kispapok fogadják az Önök imaszándékait, majd vezetik az irgalmasság rózsafüzérét és a zenés köszöntőt is a kispapok vezetik a megszokottnál hosszabb időtartamban: 16:25 percig. A mai nap katekézise elmarad.
Idősek számára készítenek ajándékot az önkéntesek
160 szatmárnémeti diák jelentkezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál Központja által meghirdetett „Varázsolj mosolyt az idősek arcára” nevet viselő ajándékozási akcióra. Az Önkéntesek Világnapja alkalmából szervezett akció keretén belül, a diákok november 24-28. között, naponta 14 és 17 óra között, a Lükő Béla 15. szám alatt található Szent Pál Központban készíthetik el egyedi ajándékaikat, melyeket egy személyes látogatás alkalmából adhatnak át egy általuk kiválasztott idős személynek. Az akció záróakkordjaként a diákok december 4-én, egy kis ünnepség keretében osztják meg egymással élményeiket.

Adventi családi lelki nap Székelyudvarhelyen
Közeledik december 6-a, a székelyudvarhelyi Szent Miklós templom búcsúünnepe. Ebből az alkalomból a Szent Miklós Plébánia Adventi családi lelki napot szervez a Márton Áron Ifjúsági Házban. A program december 6-án, szombaton 10 órakor gyülekezővel kezdődik, előadásokkal folytatódik, és az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmisével zárul. Az adventi családnapon az előadásokat Bíró László tábori püspök tartja, ugyancsak ő celebrálja a búcsús szentmisét is. A családi lelki napra a 0266-211289-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

Adventi triduum és lelkinap Kolozsváron
December 12-14. között adventi triduumot tartanak a kolozsvári ferenceseknél. Pénteken és szombaton este 6 órától, vasárnap 12 órától Gegő Julianus ferences atya lelkigyakorlatos szentmiséket tart. A triduum keretében december 12-én, szombaton reggel 9 órakor lelkinap kezdődik a ferences templomban. Érdeklődni és jelentkezni lehet Tibor testvérnél a 0746-774701-es telefonszámon.

Időjárás: Ma folytatódik a felhős, helyenként borongós, szürke idő, de csapadék már nem várható. Nem lesz jelentős a légmozgás és délutánra egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Hajnalban az ország nagyobb részén fagypont alatti értékekre kell számítani. A hegyvidéken a reggeli órákban -11C fok, míg síkvidéken -5 fok körüli értékekre van kilátás. Napközben, + 2 és 7°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment