2014. november 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K    E S T E

Holnap Szent Imre herceg napja
A gelencei egyházközség mindkét templomának védőszentjéül egykor Szent Imrét választották. A régi templomban, amely Háromszék egyik leghíresebb műemléktemploma, holnap reggel 9 órakor mutatnak be szentmisét. A nagytemplomban a búcsús szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik, a szentbeszédet Kovács Sándor kolozsvári főesperes tartja.
A Szatmár megyei Kökényesd templomában is búcsút tartanak holnap délelőtt 11 órától, az ünnepet vezeti és szentbeszédet mond Harsányi László erdődi esperes.
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában lévő kápolna búcsúját is Szent Imre napján tartják. Az ünneplés este 6 órától szentmisével kezdődik, melynek ünnepi szónoka Balla Imre, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze.
A marosvásárhelyi Szent Imre templom búcsúünnepe holnap délután 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Czikó László búzásbesenyői plébános. A szentmisén közreműködik a marosvásárhelyi Cantuale férfikar – tudtuk meg Sebestyén Péter plébánostól.

Főpásztori szentmise az elhunytakért
A temesvári Szent György székesegyházban holnap reggel negyed 8-kor a székeskáptalan tagjai részvételével Roos Márton megyéspüspök megemlékező gyászmisét mutat be az elhunyt főpásztorok lelki üdvéért. 

Caritas Ifjúsági Központ nyílik Csíkszeredában 
A Gyulafehérvári Caritas és a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal ünnepséget szervez holnap délután 4 órától a Petőfi utca 39. szám alatti ifjúsági központban. Az esemény alkalmából Sajgó Balázs nyárádszeredai plébános, a szervezet lelki igazgatója felszenteli az épületet, amely a Szent Imre Ifjúsági Központ nevet viseli majd.
Az ezt követő szentmisén a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában lakó fiatalok fognak énekelni, zenélni. A rendezvény keretében fotókiállítás is nyílik, amely a házban működő Caritas tevékenységeket mutatja be.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában holnap este 9 órától másnap hajnalig tartó engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat egyesület és az Egymásért program keretében november 15-én, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, melynek témája: „A bennünk élő Örök Nő”. Simó Irma pszichológus köszöntője után előadást tart: Jitianu Liviu, a Babeş Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar docense; Hegedűs Enikő, művészettörténész és Pázmán Enikő, családorvos. Jelentkezni a 0740-033.717 illetve a 0744- 580.375-ös telefonszámokon lehet. 

Egyháztörténeti konferencia Nagyváradon
A Posticum – Egyháztörténeti és Társadalomtudományi Intézet november 6-8. között immár harmadik alkalommal szervezi meg éves egyháztörténeti konferenciáját, neves hazai és külföldi előadók részvételével. Az idei konferencia Egyház és társadalom Közép-Kelet-Eupában a 20. században címet kapta. 
A konferencia megnyitóján bemutatják a 2012. évi konferencia tanulmánykötetét, valamint három olyan kötetet, amelyek részben vagy egészben Márton Áron püspök életútját dolgozzák fel.

Újra nyit az Egalitas vendéglő a Posticumban
A nagyváradi ifjúsági központban november 13-án, csütörtökön este 6 és fél 9 között újra várja vendégeit az Egalitas vendéglő, ahol fogyatékkal élő felnőttek főznek és szolgálnak fel. A Posticum projektje egy időszakos étterem, bárki betérhet, aki találkozni szeretne a „vendéglátókkal” és elfogyaszthatja az általuk készített ételeket. A menü kifizetésével a sérült fiatalok további tevékenységeit is támogathatják. A helyek száma korlátozott (max. 50 fő), a helyfoglaláshoz ezért előzetes bejelentkezés szükséges, november 11-én, 20 óráig, a 0259-431.398-as telefonszámon. 

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
A csíksomlyói ferences kolostorban, november 14-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás: Ma este is melegre, többnyire derűs égboltra, gyenge, néhol megerősödő szélmozgásra és viszonylag keveset változó légnyomás értékekre számíthatunk. Holnap reggel ködképződésnek kedvező légköri viszonyokra lehet számítani, változékony égboltra, de továbbra is tart a kellemes idő. A hegyekben 11 ºC - 18 ºC lesz a maximum hőmérséklet, a minimumok átlaga -5 ºC - 6 ºC körül várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 4.


H Í R E K   D É L

Borromeo Szent Károly búcsúk
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum kápolna védőszentje Borromeo Szent Károly. Búcsúünnepét ma délután 5 órától tartják. A szentmisét, a központi papsággal együtt, Jakubinyi György érsek celebrálja – tájékoztatott Korom Imre spirituális atya. 
Ma tartják Homoródkarácsonyfalva leányegyházközségének a búcsúját. Az oklándi kápolnában, a délután 4 órakor kezdődő szentmise ünnepi szónoka Bálint Emil balánbányai plébános – tudtuk meg Tamás Huba karácsonyfalvi plébánostól. 

Szent Imre herceg napja
- A gelencei egyházközség mindkét templomának védőszentje Szent Imre. Háromszék egyik leghíresebb műemlék templomában holnap reggel 9 órakor mutatnak be szentmisét. A nagytemplomban, a búcsús szentmise holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep alkalmából a szentbeszédet Kovács Sándor kolozsvári főesperes tartja.
- November 5-én, szerdán ünneplik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában lévő kápolna búcsúját, melyet Szent Imre herceg tiszteletére szenteltek fel. Az ünneplés este 6 órától szentmisével kezdődik, melynek ünnepi szónoka Balla Imre, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze.
- A marosvásárhelyi Szent Imre templom búcsúünnepe holnap délután 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Czikó László búzásbesenyői plébános. A szentmisén közreműködik a marosvásárhelyi Cantuale férfikar – tudtuk meg Sebestyén Péter plébánostól.

Főpásztori szentmise az elhunytakért
A temesvári Szent György székesegyházban holnap reggel negyed 8-kor a székeskáptalan tagjai részvételével Roos Márton megyéspüspök megemlékező gyászmisét mutat be az elhunyt főpásztorok lelki üdvéért. 

Caritas Ifjúsági Központ nyílik Csíkszeredában 
A Gyulafehérvári Caritas és a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal ünnepséget szervez november 5-én, délután 4 órától a Petőfi utca 39. szám alatti ifjúsági központban. Az esemény alkalmából Sajgó Balázs nyárádszeredai plébános, a szervezet lelki igazgatója felszenteli az épületet, amely a Szent Imre Ifjúsági Központ nevet viseli majd.
Az ezt követő szentmisén a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában lakó fiatalok fognak énekelni, zenélni. A rendezvény keretében fotókiállítás is nyílik, amely a házban működő Caritas tevékenységeket mutatja be.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
November 5-én szerdán, este 9 órától másnap hajnalig, a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában engesztelő imavirrasztást tartanak. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. Imádkozzunk városunkért, egyházközségeinkért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteinkért, saját magunkért és minden szándékért.

Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat egyesület és az Egymásért program keretében november 15-én, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, melynek témája: „A bennünk élő Örök Nő ”. Simó Irma pszichológus köszöntője után előadást tart: Jitianu Liviu, a Babeş Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar docense; Hegedűs Enikő, művészettörténész és Pázmán Enikő, családorvos. Jelentkezni a 0740-033.717 illetve a 0744- 580.375-ös telefonszámokon lehet. A találkozóról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Egyháztörténeti konferencia Nagyváradon
A Posticum – Egyháztörténeti és Társadalomtudományi Intézet november 6-8 között immár harmadik alkalommal szervezi meg éves egyháztörténeti konferenciáját, neves hazai és külföldi előadók részvételével. Az idei konferencia Egyház és társadalom Közép-Kelet-Eupában a 20. században címet kapta. 
A konferencia megnyitóján bemutatásra kerül a 2012. évi konferencia tanulmánykötete, valamint három olyan kötetet, amelyek részben vagy egészben Márton Áron püspök életútját dolgozzák fel.

Időjárás:
A reggeli órákban, az erdélyi medencében ismét fagypont alá esett a hőmérséklet. Délutánra nyugaton és északnyugaton sok lesz a napsütés, akár 11-17 fok közé is felmelegedhet a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 4.


H Í R E K   R E G G E L

Főpásztori szentmisék az elhunytakért
Ma reggel 7 órakor a gyulafehérvári székesegyházban, Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt, szentmisét mutatott be az elhunyt főpásztorokért és kanonokokért. A szentmise után a székesegyház kriptájában imádkoznak a főpapi síroknál.
A temesvári Szent György székesegyházban holnap reggel negyed 8-kor a székeskáptalan tagjai részvételével Roos Márton megyéspüspök megemlékező gyászmisét mutat be az elhunyt főpásztorok lelki üdvéért. 

Borromeo Szent Károly búcsúk
- A Szeretetszolgálat Évének végéhez közeledve, Borromeo Szent Károly ünnepén, ma délelőtt 11 órakor, Böcskei László megyéspüspök, a Nagyváradi Püspöki Palota kápolnájának búcsúján, ünnepi szentmisét mutat be az egyházmegye papjaival. A búcsús szentbeszédet Rajna József, fugyivásárhelyi plébános-kanonok, a Caritas Catolica igazgatója tartja.
- A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum kápolna védőszentje szintén Borromeo Szent Károly. Búcsúünnepét ma délután 5 órától tartják. A szentmisét, a központi papsággal együtt, Jakubinyi György érsek celebrálja – tájékoztatott Korom Imre spirituális atya. 
- Ma tartják Homoródkarácsonyfalva leányegyházközségének a búcsúját. Az oklándi kápolnában, a délután 4 órakor kezdődő szentmise ünnepi szónoka Bálint Emil balánbányai plébános – tudtuk meg Tamás Huba karácsonyfalvi plébánostól. 

Szent Imre herceg napja
November 5-én, szerdán ünneplik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában lévő kápolna búcsúját, melyet Szent Imre herceg tiszteletére szenteltek fel. Az ünneplés este 6 órától szentmisével kezdődik, melynek ünnepi szónoka Balla Imre, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze.
A marosvásárhelyi Szent Imre templom búcsúünnepe holnap délután 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Czikó László búzásbesenyői plébános. A szentmisén közreműködik a marosvásárhelyi Cantuale férfikar – tudtuk meg Sebestyén Péter plébánostól.

Caritas Ifjúsági Központ nyílik Csíkszeredában 
A Gyulafehérvári Caritas és a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal ünnepséget szervez november 5-én, délután 4 órától a Petőfi utca 39. szám alatti ifjúsági központban. Az esemény alkalmából Sajgó Balázs nyárádszeredai plébános, a szervezet lelki igazgatója felszenteli az épületet, amely a Szent Imre Ifjúsági Központ nevet viseli majd.
Az ezt követő szentmisén a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában lakó fiatalok fognak énekelni, zenélni. A rendezvény keretében fotókiállítás is nyílik, amely a házban működő Caritas tevékenységeket mutatja be.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
November 5-én szerdán, este 9 órától a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában engesztelő imavirrasztást tartanak. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. Imádkozzunk városunkért, egyházközségeinkért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteinkért, saját magunkért és minden szándékért.

Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat egyesület és az Egymásért program keretében november 15-én, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, melynek témája: „A bennünk élő Örök Nő ”. Simó Irma pszichológus köszöntője után előadást tart: Jitianu Liviu, a Babeş Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar docense; Hegedűs Enikő, művészettörténész és Pázmán Enikő, családorvos. Jelentkezni a 0740-033.717 illetve a 0744- 580.375-ös telefonszámokon lehet. A találkozóról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Időjárás:
A reggeli órákban helyenként pára, köd is előfordulhat. Az erdélyi medencében ismét fagypont alá esik a hőmérséklet, hajnalban -5 és 5 C fok várható. Nyugaton és északnyugaton sok lesz a napsütés, délutánra akár 11-17 fok közé is melegedhet a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment