2014. október 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Orgonakoncertsorozat kezdődött székelyföldi műemléktemplomokban
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez a következő program szerint: holnap délután 5 órakor a gelencei Szent Imre templomban, október 14-én délután 6 órától Ditróban, a Jézus Szíve templomban, illetve október 15-én, este 7 órakor a székelyudvarhelyi Szent Miklós templomban. Az orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg.

Templombúcsúk a hétvégén:
– 415 évvel ezelőtt gyilkolták meg Csíkszentdomokos határában Báthory András bíborost, Erdély fejedelmét. Pásztorbükkön minden év október második vasárnapján megemlékező szentmisét tartanak. Vasárnap 10 órakor indulnak a balánbányai zarándokok a pásztorbükki búcsúra. A történelmi jelentőségű emlékhelyen vasárnap déli 1 órakor kezdődik a szentmise. A szentbeszédet Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános tartja.
– A temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A templom konszekrálásának idei évfordulóját vasárnap ünnepli az egyházközség. Kapor János helyi plébános meghívására a fél 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József püspök. A szentmisén a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplom Musica Sacra kórusa énekel, Rózsa Imre kántor vezényletével.
– A várad-őssi közösség is ünnepet ül ezen a hétvégén. Vasárnap a templom felszentelésének 80. évfordulóját és búcsúünnepét ülik. Az este 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök lesz.

Idősek világnapját ünneplik Gyimesben
A Gyulafehérvári Caritas idén 12 Hargita megyei településen szervezett ünnepséget az Idősek Világnapja alkalmából. A rendezvény folytatásaként vasárnap fél 12-től a gyimesfelsőloki templomban ünnepi szentmisét mutatnak be, 1 órától pedig ünnepi műsorra kerül sor a helyi Művelődési Házban.

Templombúcsú Nagykárolyban
Október 13-án tartják a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templom búcsúját. Az alkalomra való lelki felkészülés jegyében vasárnap délután 6 órai kezdettel közös rózsafüzér imádkozásra és loretói litánia mondásra várják a híveket. Este 7 órától szentmisére kerül sor. Utána gyertyás körmenet a Szűzanya fatimai vándorszobrával, ezt követi a szentségkitétel, Jézus Szíve litánia és a szentségi áldással zárul ez az imaalkalom. Hétfőn 10 órától örvendetes rózsafüzér imádkozás, loretói litánia és antifóna. Az ünnepi búcsús szentmise 11 órakor kezdődik, ünnepi szónoka: Pásztor Károly nyugdíjas plébános lesz Máriapócsról.

Vigasztalódás a gyászban – Együtt könnyebb
Hogyan dolgozzuk fel szeretteink halálát, és más fájdalmas vesztességeket? Azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt. Csíkszeredában október 13-án, a délután 6 órakor kezdődő találkozások erre keresik a választ. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 0749-878298-as vagy a 0746-138763-os telefon-számokon.

IV. Mária Út konferencia Csíksomlyón
Október 16-18. között Mária-út konferenciát tartanak Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpát-medencében című rendezvény nyitott minden érdeklődő számára. A konferenciáról Szakács Ferenc Sándor nyilatkozott rádiónknak. 

Fény a sötétben
Ezzel a címmel hirdet lelkinapot a Családpasztorációs Központ Ilyés Erika segítőnővér vezetésével, abortuszt elszenvedett, különleges helyzetben levő nők számára. A lelkinapra október 17-18-án kerül sor a csíkszentdomokosi Segítő Nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házában. A programról bővebb információ a 0741-624452-es telefonszámon kapható.

Boldogabb családokért iskolai program
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja szervezésében október 16-18. között a Boldogabb családokért iskolai program keretében képzést tartanak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A képzés vezetője: Lepedus István, a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Érdeklődni a 0743-152008-as telefonszámon lehet.

Időjárás: 
Ma napsütéses, igazi őszies időnk volt. Vasárnap kellemes napsütéses idő várható. Az erdélyi medencében kevés felhő lesz az égen. A hajnali pára és ködfoltok feloszlását követően napközben az ország nagy részén holnap 26 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 11.


H Í R E K   D É L B E N

Első missziós konferencia
„Növeld bennünk a hitet” mottóval tartották a Pápai Missziós Művek első romániai konferenciáját október 7-10. között, a Bukarest melletti Ciofliceni-ben található sarutlan karmelita kolostorban. A különböző katolikus egyházmegyék képviselői találkoztak és tanácskoztak a missziós tevékenységek megvalósulásáról. A programban az előadások mellett az egyházmegyék missziós tevékenységének bemutatása, csoportbeszélgetések, műhelymunka, imák és szentmisealkalmak is szerepeltek.
A gyulafehérvári egyházmegyét Tamás József püspök, Bálint Szabolcs püspöki titkár és Fecheta Eugen dézsi ferences szerzetes képviselte. A nagyváradi egyházmegyéből Bogdán István érmihályfalvi plébános vett részt a konferencián, míg a szatmári egyházmegyét Román János nagybányai esperes és Manuela Zerbi, a Jézus Szíve Kisleányai rend nagybányai rendházának tagja képviselte. 

Örökös szentségimádás Székelyudvarhelyen
Ma van a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplom örökös szentségimádási napja. A szentségimádás délután 1 órakor kezdődik. A záró szentmisét délután 6 órakor Bajkó Norbert szovátai segédlelkész mutatja be.

Orgonakoncertek székelyföldi műemléktemplomokban
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez a következő program szerint: ma délután 5 órakor Csíkdelnén, a Keresztelő Szent János templomban; holnap délután 5 órakor a gelencei Szent Imre templomban, október 14-én délután 6 órától Ditróban, a Jézus Szíve templomban, illetve október 15-én, este 7 órakor a székelyudvarhelyi Szent Miklós templomban. Az orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg. 

XI. Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
Adásunkkal egy időben zajlik Székelyudvarhelyen, a Rákóczi Centerben a tizenegyedik Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó. Meghívott előadó David Payne az angliai Westminster apátság székhelyű Katolikus Evangelizációs Szolgálat elnöke. Este 6 órakor, a befejező szentmisén, melyet az erdélyi Mária Rádió élőben közvetít, László Rezső kapnikbányai plébános mond szentbeszédet.

Templombúcsúk a hétvégén: 
-Homoródkarácsonyfalva filiájában, Székelyzsomboron ma délután 5 órakor kezdődik az Avilai Nagy Szent Teréz búcsú. A templom javítása miatt a szentmisét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Házában mutatják be. Szentbeszédet mond Csíki Szabolcs csíkszeredai segédlelkész.
– Szörényordason a búcsús szentmise Avilai Szent Teréz tiszteletére, ma 1 órakor kezdődik.
– 415 évvel ezelőtt gyilkolták meg Csíkszentdomokos határában Báthory András bíborost, Erdély fejedelmét. Pásztorbükkön minden év október második vasárnapján megemlékező szentmisét tartanak. Vasárnap 10 órakor indulnak a balánbányai zarándokok a pásztorbükki búcsúra. A történelmi jelentőségű emlékhelyen vasárnap déli 1 órakor kezdődik a szentmise. A szentbeszédet Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános tartja.
– A temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A templom konszekrálásának idei évfordulóját október 12-én, vasárnap ünnepli az egyházközség. Kapor János helyi plébános meghívására a fél 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József püspök. A szentmisén a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplom Musica Sacra kórusa énekel, Rózsa Imre kántor vezényletével.
– A várad-őssi közösség is ünnepet ül ezen a hétvégén. Vasárnap a templom felszentelésének 80. évfordulóját és búcsúünnepét ülik. Az este 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök lesz.

Orgonakoncert Kolozsváron
Ma délután 5 órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek meghívott előadója Fazakas Ádám orgonaművész. A belépés ingyenes, nagy szeretettel várják a zenekedvelőket!

Idősek világnapját ünneplik Gyimesben
A Gyulafehérvári Caritas idén 12 Hargita megyei településen szervezett ünnepséget az Idősek Világnapja alkalmából. A rendezvény folytatásaként vasárnap fél 12-től a gyimesfelsőloki templomban ünnepi szentmisét mutatnak be, 1 órától pedig ünnepi műsorra kerül sor a helyi Művelődési Házban.

Templombúcsú Nagykárolyban
Október 13-án tartják a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templom búcsúját. Az alkalomra való lelki felkészülés jegyében vasárnap délután 6 órai kezdettel közös rózsafüzér imádkozásra és loretói litánia mondásra várják a híveket. Este 7 órától szentmisére kerül sor. Utána gyertyás körmenet a Szűzanya fatimai vándorszobrával, ezt követi a szentségkitétel, Jézus Szíve litánia és a szentségi áldással zárul ez az imaalkalom. Hétfőn 10 órától örvendetes rózsafüzér imádkozás, loretói litánia és antifóna. Az ünnepi búcsús szentmise 11 órakor kezdődikünnepi szónoka: Pásztor Károly nyugdíjas plébános lesz Máriapócsról.

Időjárás:
Az ország nagy részén zavartalan napsütésre, igazi őszies időre számíthatunk. Napközben 19-25°C közé melegedik a levegő. Vasárnap kellemes napsütéses idő várható. Az erdélyi medencében kevés felhő lesz az égen. A hajnali pára és ködfoltok feloszlását követően napközben az ország nagy részén holnap 26 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 11.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment