2014. október 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

150 éve Erdélyben a mallersdorfi ferences nővérek
„A szegényeknek az evangéliumot hirdetni a szeretet cselekedetei által” Boldog Paul Josef Nardini alapító szavaival foglalható össze a Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek szolgálata, akik 150 évvel ezelőtt, 1864-ben Pirmasensből Nagyszebenbe érkeztek, és megkezdték Erdélyben karitatív tevékenységüket
A jubileum alkalmából Boros Margit ferences nővér nyilatkozott rádiónknak. Vasárnap 10 órakor, a jubileumi hálaadó zárószentmisét, amelyet a székelyudvarhelyi ferences templomban Jakubinyi György érsek, Rudolf Vonderholzer regensburgi püspök és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök celebrál, rádiónk élőben közvetíti. 

Kegyeleti hely a meg nem születettek emlékére
Holnap délelőtt 11 órakor a kovásznai Timár utca 39/C szám alatt Jakubinyi György érsek hálaadó szentmisét mutat be. Utána felszenteli a magzat keresztútját, majd Kovács Zita gyermekorvos, a sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság elnöke ismerteti a magzat keresztútjának létrejöttét és rövid műsort mutatnak be Igent az életre! címmel.
Az eseményről Kovács Zita nyilatkozott rádiónknak.

Konferencia Lipovniczky István püspökről
A Nagyváradi Püspöki Palotában, október 18-án, 10 órai kezdettel kiállítással és kiadvány-bemutatóval egybekötött konferenciára kerül sor Lipovniczky István, egykori nagyváradi püspök, születésének 200. évfordulója alkalmából.
A rendezvényről Lakatos Attila, a Nagyváradi Egyházmegye Turisztikai Információs Központ vezetője nyilatkozott rádiónknak. 

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház-plébánia szervezésében Keresztény Agora cím alatt, holnap délelőtt 11 órától két előadásra kerül sor. A Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében először Zamfir Korinna tart előadást Teremtés vagy evolúció? - Biblikus megközelítés címmel, majd Nóda Mózes, A Jézus Szíve tisztelet - garancia az üdvösségre? címmel. Az előadásokra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Táncolnék veled
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye világiak irodája két hónapos tánciskolába hívja a házaspárokat október 29-től hetente, minden szerdán, este hattól fél nyolcig. A jelentkezők klasszikus és latin táncokat tanulhatnak. Sokan érzik magukénak a problémát, házastársak, miszerint közös ünnepléseken, bálokon, eseményeken nem tudnak részt venni a táncban, mert nem érzik mozgásukat arra megfelelőnek. Ezen most változtathatnak, más házaspárokkal együtt sajátíthatják el a lépéseket, érezhetik a tánc ritmusát, lüktetését. Jelentkezni a szatmári egyházmegye honlapján lehet.

Szentmise a Vártemplomban
Október 19-én, a hónap harmadik vasárnapján délután 4 órakor a váradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban.

Búcsúk a temesvári egyházmegyében
A temesvári egyházmegyében található, zsombolyai templom patrónusa Szent Vendel. A konszekrálás idei évfordulóját október 19-én, vasárnap 11 órakor búcsús szentmise keretében ünnepli az egyházközség.
A nagycsanádi egyházközséghez tartozó Porgányon a helyi közösség vasárnap, október 19-én ünnepli a templombúcsút. A szentmisét 12 órakor Velcsov Péter esperes, csanádi plébános celebrálja.

Templombúcsú a Millenniumi templomban
Csíkszeredában, Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére, tizenegy évvel ezelőtt, 2003. október 18-án szentelték fel a Makovecz Imre által megálmodott „angyalos” templomot. A szentelési évfordulót október 19-én, vasárnap délután fél 1 órakor ünneplik. A szentmisét Tamás József püspök celebrálja, a szentbeszédet Bátor Botond pálos szerzetes tartja.

Időjárás:
A hidegfront, amely hazánk fölé érkezett érezteti hatását. Továbbra is borús időre kell számítanunk. Többfelé eső, zápor, helyenként zivatar is előfordult. Egyre többfelé feltámad a szél. Szombaton, hűvös hajnalra ébredünk, a hőmérsékleti értékek -1  és 6 C fok körül alakulnak. Északon és nyugaton pára, köd képződhet. Pár órás napsütésre is számíthatunk, de alakulhat ki zápor, zivatar. Mérséklődik a légmozgás, délutánra pedig 13 és 18°C közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 17.


H Í R E K   D É L B E N

150 éve Erdélyben a mallersdorfi ferences nővérek

„A szegényeknek az evangéliumot hirdetni a szeretet cselekedetei által” Boldog Paul Josef Nardini alapító szavaival foglalható össze a Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek szolgálata, akik 1864-ben Pirmasensből Nagyszebenbe érkeztek, és megkezdték Erdélyben karitatív tevékenységüket. Az elmúlt 150 évért, ünnepségsorozat keretében adnak hálát, amely ma délután Nagyszebenben folytatódik. Délután fél 4-től a zárda dísztermében egy ünnepi megemlékezésre kerül sor. Délután 5 órától a nagyszebeni belvárosi Szentháromság templomban hálaadó szentmise kezdődik, melyet Rudolf Vonderholzer regensburgi püspök és Tamás József püspök mutatnak be.

IV. Mária Út konferencia

Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban ma nyitották meg a IV. Mária Út konferenciát. Délután három kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Az első a szakrális központok szerepe a megye, a város, az egyház, a civilek életében témakörben zajlik. Vitaindítót tart Szakács Ferenc Sándor. A beszélgetést Szász János petrozsényi plébános vezeti. A második kerekasztalt Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök vitaindítója nyitja meg. A moderátor Hegedűs Enikő, a Gyulafehérvári Érsekség művészettörténésze lesz. A harmadik tanácskozás témája: a lelki megújulásban érdekeltek együttműködési lehetőségei, az EU kulturális utak rendszeréhez való kapcsolódás. A konferencia október 18-án fejeződik be. A reggeli szentmisét követően 9 órakor a tanácskozás eredményeit foglalják össze a résztvevők, és a folytatásról beszélnek. - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Ma kigyúlnak az együttérzés lángjai

A romániai Caritas Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciója keretében, ma este 6 és 8 óra között mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret. A rendezvényről Hubbes Kinga, a Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársa nyilatkozott rádiónknak:

Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció szervezői várnak mindenkit a következő helyszínek egyikén: Temesváron a temesvár-erzsébetvárosi templom előtti téren. Marosvásárhelyen a Színház téren. Marosszentgyörgyön a Szent György téren. Erdőszentgyörgyön a Művelődési Ház előtt. Szovátán a központban. Csíkszeredában a Szabadság téren. Csíkkarcfalván a központban.

Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt. Gyergyóremetén a Cseres Tibor téren. Ditróban a Jakab Antal téren. Gyergyóalfaluban a Millenium téren. Maroshévízen a Kultúrház előtt. Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren. Székelykeresztúron a központban. Szentkeresztbányán a Piactéren. Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet Parkban, a Mikó-szobor előtt. Gyulafehérváron a várban. Petrozsényben a színház melletti parkban. Szatmárnémetiben, az újközpontban. Nagykárolyban a román katona emlékművénél. Nagybányán a Revoluției téren. Máramarosszigeten, a Corneliu Coposu sétányon. Az eseménynek rádiónk is médiapartnere.

Kegyeleti hely a meg nem születettek emlékére

Holnap délelőtt 11 órakor a kovásznai Timár utca 39/C szám alatt Jakubinyi György érsek hálaadó szentmisét mutat be, melyet rádiónk élőben közvetít. Utána felszenteli a magzat keresztútját, majd Kovács Zita gyermekorvos, a sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság elnöke ismerteti a magzat keresztútjának létrejöttét és rövid műsort mutatnak be Igent az életre! címmel. Az eseményről Kovács Zita nyilatkozott rádiónknak.

Katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozója

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság szervezésében tartják a katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozóját október 24-25. között Kolozsváron, Önátadás vagy önfeladás? Család, házasság, párkapcsolat címmel. Meghívott előadók Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, Lothringer Éva szociális testvér, családterapeuta és Petrov Ljubomir klinikai pszichológus. A tanulmányi napokra szeretettel várnak mindenkit, de különösen lelkipásztorokat és katolikus pszichológusokat. Céljuk egy olyan szakmai és kommunikációs fórum megalapozása, ahol együtt kereshetik, miként lehet segíteni a ma emberének keresztényként a pszichológia sajátos eszközeivel is. Érdeklődni lehet a 0745-703.732-es telefonszámon lehet.

Időjárás: A hidegfront, amely hazánk fölé érkezett, érezteti hatását. A nap folyamán továbbra is borús időre kell számítanunk. Többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar is. Egyre többfelé feltámad a szél. Napközben 16 és 21 fok közé melegedhet a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 17.


H Í R E K   R E G G E L

IV. Mária Út konferencia
Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban ma reggel 9-kor kerül sor a IV. Mária Út konferencia hivatalos megnyitójára. A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpát-medencében című rendezvényen felvezetőt mond Szakács Ferenc Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, majd köszöntőbeszédek következnek.
Délután három kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Az első a szakrális központok szerepe a megye, a város, az egyház, a civilek életében témakörben zajlik. Vitaindítót tart Szakács Ferenc Sándor. A beszélgetést Szász János petrozsényi plébános vezeti. A második kerekasztalt Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök vitaindítója nyitja meg. A moderátor Hegedűs Enikő, a Gyulafehérvári Érsekség művészettörténésze lesz. A harmadik tanácskozás témája: a lelki megújulásban érdekeltek együttműködési lehetőségei, az EU kulturális utak rendszeréhez való kapcsolódás.
A konferencia október 18-án fejeződik be. A reggeli szentmisét követően 9 órától a tanácskozás eredményeit foglalják össze a résztvevők, és a folytatásról beszélnek. - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Ma kigyúlnak az együttérzés lángjai
A romániai Caritas Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciója keretében, ma este 6 és 8 óra között mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a szegény emberek sorsa.
A szervezők várnak mindenkit a következő helyszínek egyikén: Temesváron a temesvár-erzsébetvárosi templom előtti téren. Marosvásárhelyen a Színház téren. Marosszentgyörgyön a Szent György téren. Erdőszentgyörgyön a Művelődési Ház előtt. Szovátán a központban. Csíkszeredában a Szabadság téren. Csíkkarcfalván a központban. Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt. Gyergyóremetén a Cseres Tibor téren. Ditróban a Jakab Antal téren. Gyergyóalfaluban a Millenium téren. Maroshévízen a Kultúrház előtt. Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren. Székelykeresztúron a központban. Szentkeresztbányán a Piactéren. Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet Parkban, a Mikó-szobor előtt. Gyulafehérváron a várban. Petrozsényben a színház melletti parkban. Szatmárnémetiben, az újközpontban. Nagykárolyban a román katona emlékművénél. Nagybányán a Revoluției téren. Máramarosszigeten, a Corneliu Coposu sétányon. Az eseménynek rádiónk is médiapartnere.

Kegyeleti hely a meg nem születettek emlékére
Holnap délelőtt 11 órakor a kovásznai Timár utca 39/C szám alatt Jakubinyi György érsek hálaadó szentmisét mutat be, melyet rádiónk élőben közvetít. Utána felszenteli a magzat keresztútját, majd Kovács Zita gyermekorvos, a sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság elnöke ismerteti a magzat keresztútjának létrejöttét és rövid műsort mutatnak be Igent az életre! címmel. Az eseményről Kovács Zita nyilatkozott rádiónknak.

Országunkban az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
A mintegy három méter magas fakereszt, valamint a Szűz Mária ikon, az elmúlt 30 év alatt az egész világot bejárta. Az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja útjáról Tamás Barna főegyházmegyei ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.
Vasárnap a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban az este fél 7-től kezdődő szentmisébe hallgatóink is bekapcsolódhatnak.

Segítség szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak november 3-14. között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-,nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: október 27. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Újra lehet csatlakozni a Nők Iskolájához
A KALOT Egyesület szeretettel várja a lányokat, nőket, asszonyokat a hagyományos Nők Iskolájába, ahol közösség-élménnyel és a mindennapi életet megkönnyítő ismeretekkel gazdagodnak. A képzés minden hétfőn délután 6 órától kezdődően kétórás interaktív foglalkozást tartalmaz a lelki élet, egészséges életmód, nevelés, gondozás, külső és belső megújulás, háziasszonyi teendők és egyéb témakörökben. Az első ismerkedő foglalkozásra október 27-én kerül sor Csíksomlyón, a KALOT székházában. Érdeklődni és jelentkezni a 0740-579.779-es telefonszámon lehet.

Időjárás: A hidegfront, amely hazánk fölé érkezett, érezteti hatását. A nap folyamán továbbra is borús időre kell számítanunk. Többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar is. Egyre többfelé feltámad a szél. Napközben 16 és 21 fok közé melegedhet a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment