2014. október 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Rózsafüzér és szentmise a Széphavasi kápolnánál
Október 22-én, szerdán délután 3 órától, a Gyimesfelsőlok nyugati oldalán található Széphavasi Szentlélek-kápolnához rózsafüzér imádkozásra és szentmisére hívják a helyieket és távoliakat, akik e szép helyen szeretnének együtt imádkozni a rózsafüzér hónapjában. - tájékoztatott Vass Nimród, gyímesfelsőloki plébános.

Szűzanya köszöntő koncert Marosvásárhelyen
A Mária Év alkalmából, október 22-én, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban „Üdvözlégy Mária….”címmel koncertre kerül sor. Az este 6 órakor kezdődő szentmise után, Borsos Edit operaénekes előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Orgonán közreműködik Páll Erzsébet.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Október 25-én, a Katolikus Magyar Bibliatársulat 20. évfordulójának alkalmából Főegyházmegyei Biblia-nap lesz Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében. A jubileumi megemlékezés szentmisével kezdődik 10 órakor, amit Jakubinyi György érsek mutat be. Előadást tart Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.
A Biblia-napra a 0745-096.945-ös telefonszámon lehet bejelentkezni - tudtuk meg Csont Ede nagytusnádi plébánostól, a Katolikus Magyar Bibliatársulat elnökétől.

A hit – a házasság és a család hordereje
Október 25-én, szombaton délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég fogja bemutatni.

Katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozója
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság szervezésében tartják a katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozóját október 24-25. között Kolozsváron.
A rendezvényről Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus nyilatkozott rádiónknaK. A katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozójára a 0745-703.732-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

Idősek és betegek napja Székelyudvarhelyen
Október 26-án a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban, a Caritassal közösen, a 11 órakor kezdődő szentmise keretében megünneplik az Idősek és betegek napját.
Kérik a kedves híveket, székelyudvarhelyi hallgatókat amennyiben tudnak olyan személyekről, akiknek nem áll módjukban elhozatni magukat a szentmisére, szíveskedjenek a nevet és lakcímet mielőbb bejelenteni a 0266-211289-es telefonszámon. hogy elhozhassák őket és közösen imádkozhassanak velük és értük.

Szabadulás a függőségek rabságából
November 6-9. között Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi Központban, a Gyulafehérvári Caritas és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat, Hargita Megye Tanácsának támogatásával lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György atya vezetésével. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele: valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra. Erre a programra várják a hozzátartozókat, valamint szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalokat is. Érdeklődni és jelentkezni október 31.-ig lehet 0729-009.169-es telefonszámon.

Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat egyesület és az Egymásért program keretében november 15-én, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, melynek témája: „A bennünk élő Örök Nő ”. Simó Irma pszichológus köszöntője után előadást tart: Jitianu Liviu, a Babeş Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar docense; Hegedűs Enikő, művészettörténész és Pázmán Enikő, családorvos. Jelentkezni a 0740-033.717 illetve a 0744- 580.375-ös telefonszámokon lehet.

Időjárás:
Kedden, egy újabb hidegfront érte el országunkat. A következő napokban ismét sok felhő lesz felettünk, többfelé kell számítani esőre, záporokra. Napközben csak rövid időre lehet napsütésre számítani. Holnap a hajnali óráktól többfelé kell számítani esőre, záporokra, egy-egy zivatarra, sokfelé jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az erdélyi medencében alig pár órás napsütés lesz. Hajnalban 3 és 6 C fok közötti értékekre kell számítani, majd napközben 14 és 21 C fok várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 21.


H Í R E K   D É L B E N

Kápolnaszentelés a Szent Erzsébet Öregotthonban

Ma délután 5 órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében megáldja a Szent Erzsébet Öregotthon kápolnáját. A nagyváradi Caritas Catolica keretén belül működő, 34 személy befogadására alkalmas intézmény 2014. május 22-én nyitotta meg kapuit.

Rózsafüzér és szentmise a Széphavasi kápolnánál

Október 22-én, szerdán délután 3 órától, a Gyimesfelsőlok nyugati oldalán található Széphavasi Szentlélek-kápolnához rózsafüzér imádkozásra és szentmisére hívják a helyieket/ távoliakat, akik e szép helyen szeretnének együtt imádkozni rózsafüzér hónapjában. - tájékoztatott Vass Nimród, gyímesfelsőloki plébános.

Fókuszban a család

A Szatmári Egyházmegyei Caritas október 22-én, reggel 9 és délután 4 óra között Fókuszban a család - A család útja a rászorultságtól a partnerségig a szociális ellátásban címmel konferenciát tart a Szent Pál Központ üléstermében. Az esemény célja a segítő szakemberek közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése az említett téma mentén.

Szűzanya köszöntő koncert Marosvásárhelyen

A Mária Év alkalmából, október 22-én, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban „Üdvözlégy Mária….”címmel koncertre kerül sor. Az este 6 órakor kezdődő szentmise után, Borsos Edit operaénekes előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Orgonán közreműködik Páll Erzsébet.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat

Október 25-én, a Katolikus Magyar Bibliatársulat 20. évfordulójának alkalmából Főegyházmegyei Biblia-nap lesz Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum dísztermében. A jubileumi megemlékezés szentmisével kezdődik 10 órakor, amit Jakubinyi György érsek mutat be. A Biblia-napra a 0745-096.945-ös telefonszámon lehet bejelentkezni.

Idősek és betegek napja Székelyudvarhelyen

Október 26-án a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban, a Caritassal közösen, a 11 órakor kezdődő szentmise keretében megünneplik az Idősek és betegek napját. Kérik a kedves híveket, székelyudvarhelyi hallgatókat amennyiben tudnak olyan személyekről, akiknek nem áll módjukban elhozatni magukat a szentmisére, szíveskedjenek a nevet és lakcímet mielőbb bejelenteni a 0266-211289-es telefonszámon. hogy elhozhassák őket és közösen imádkozhassanak velük és értük.

Szatmárnémeti Háló Találkozó

„Szavakon innen és túl” címmel tartják október 24-én, délután 5 órától a szatmárnémeti Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben a szatmárnémeti Háló találkozót. A rendezvényen, Varga Rita tüdőgyógyász főorvos tart előadást „A szó közlés, találkozás” gondolatkörben, de a résztvevők megtekintik  Sabau-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát is. Az azt követő beszélgetések három téma köré csoportosulnak majd: „Ferenc pápa körlevele a 2014-es Kommunikáció Világnapjára”, „A bölcsesség nyelvének tanulása” és „Kommunikáció a Hálóban”. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki már kapcsolatba került a Háló-val, és azokat is, akik most ismerkednének meg a keresztény és nemzeti értékeket ápoló, őrző Kárpát-medencei mozgalommal.

Táncolnék veled

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye világiak irodája két hónapos tánciskolába hívja a házaspárokat október 29-től hetente, minden szerdán, este hattól fél nyolcig. A jelentkezők klasszikus és latin táncokat tanulhatnak. Sokan érzik magukénak a problémát, házastársak, miszerint közös ünnepléseken, bálokon, eseményeken nem tudnak részt venni a táncban, mert nem érzik mozgásukat arra megfelelőnek. Ezen most változtathatnak, más házaspárokkal együtt sajátíthatják el a lépéseket, érezhetik a tánc ritmusát, lüktetését. Jelentkezni a szatmári egyházmegye honlapján lehet.

Segítség szenvedélybetegeknek

A Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak november 3-14. között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-,nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: október 27. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Időjárás:

Egy újabb hidegfront éri el országunkat. A következő napokban ismét sok felhő lesz felettünk, többfelé kell számítani esőre, záporokra. Napközben csak rövid időre lehet napsütésre számítani. Helyenként élénk marad az északnyugati szél is. A reggeli órákban 6 és 12°C fok körüli értékek várhatók.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 21.


H Í R E K   R E G G E L

Országunkban az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
Krakkóban szervezik meg a 2016-os Ifjúsági Világtalálkozót, a katolikus fiatalok azonban már most elkezdték felkészülésüket a nagy eseményre, a találkozó keresztjének és ikonjának országról-országra hordozásával.
Tegnap este a gyulafehérvári székesegyházban imádkoztak a világtalálkozó keresztje és Szűz Mária ikonja jelenlétében, utána gyertyás körmenetet tartottak. A végén Jakubinyi György érsek megáldotta a jelenlevőket.
A romániai zarándoklat keretében az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképe a temesvári egyházmegyébe is eljut. Október 22-én, szerdán a lugosi görög katolikus székesegyházba este 6 órakor, október 23-án, csütörtökön a temesvári Szent György székesegyházba ugyancsak este 6 órakor, október 24-én, pénteken az aradi minorita templomba délután 5 órakor érkezik a kereszt és az ikon.
Nagyváradon, szombaton, október 25-én a római- és a görög katolikus fiatalok közösen fogadják a keresztet és az ikont 16.45 perckor a görög katolikus székesegyházban. A közös imádság után este fél 7-kor együtt zarándokolnak a római katolikus székesegyházhoz, ahol Böcskei László nagyváradi megyéspüspök várja és főpapi áldásban részesíti a fiatalokat.
A Szatmári Egyházmegyében október 31. és november 2. között fogadják az Ifjúsági Világtalálkozó jelképeit.

Kápolnaszentelés a Szent Erzsébet Öregotthonban
Ma délután 5 órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében megáldja a Szent Erzsébet Öregotthon kápolnáját. A nagyváradi Caritas Catolica keretén belül működő, 34 személy befogadására alkalmas intézmény 2014. május 22-én nyitotta meg kapuit.

Fókuszban a család
A Szatmári Egyházmegyei Caritas október 22-én, reggel 9 és délután 4 óra között Fókuszban a család - A család útja a rászorultságtól a partnerségig a szociális ellátásban címmel konferenciát tart a Szent Pál Központ üléstermében. Az esemény célja a segítő szakemberek közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése az említett téma mentén.

Szűzanya köszöntő koncert Marosvásárhelyen
A Mária Év alkalmából, október 22-én, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban „Üdvözlégy Mária….”címmel koncertre kerül sor. Az este 6 órakor kezdődő szentmise után, Borsos Edit operaénekes előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Orgonán közreműködik Páll Erzsébet.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Október 25-én, a Katolikus Magyar Bibliatársulat 20. évfordulójának alkalmából Főegyházmegyei Biblia-nap lesz Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum dísztermében. A jubileumi megemlékezés szentmisével kezdődik 10 órakor, amit Jakubinyi György érsek mutat be. A Biblia-napra a 0745-096.945-ös telefonszámon lehet bejelentkezni.

Idősek és betegek napja Székelyudvarhelyen
Október 26-án a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban, a Caritassal közösen, a 11 órakor kezdődő szentmise keretében megünneplik az Idősek és betegek napját.
Kérik a kedves híveket, székelyudvarhelyi hallgatókat amennyiben tudnak olyan személyekről, akiknek nem áll módjukban elhozatni magukat a szentmisére, szíveskedjenek a nevet és lakcímet mielőbb bejelenteni a 0266-211289-es telefonszámon. hogy elhozhassák őket és közösen imádkozhassanak velük és értük.

Szatmárnémeti Háló Találkozó
„Szavakon innen és túl” címmel tartják október 24-én, délután 5 órától a szatmárnémeti Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben a szatmárnémeti Háló találkozót. A rendezvényen, Varga Rita tüdőgyógyász főorvos tart előadást „A szó közlés, találkozás” gondolatkörben, de a résztvevők megtekintik Sabău-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát is. Az azt követő beszélgetések három téma köré csoportosulnak majd: „Ferenc pápa körlevele a 2014-es Kommunikáció Világnapjára”, „A bölcsesség nyelvének tanulása” és „Kommunikáció a Hálóban”. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki már kapcsolatba került a Háló-val, és azokat is, akik most ismerkednének meg a keresztény és nemzeti értékeket ápoló, őrző Kárpát-medencei mozgalommal.

Segítség szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak november 3-14. között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-,nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: október 27. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Időjárás:
Egy újabb hidegfront éri el országunkat. A következő napokban ismét sok felhő lesz felettünk, többfelé kell számítani esőre, záporokra. Napközben csak rövid időre lehet napsütésre számítani. Helyenként élénk marad az északnyugati szél is. A reggeli órákban 6 és 12°C fok körüli értékek várhatók.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment