2014. október 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér
Életének 94-ik évében, szerzetesi életének 75-ik évében, 2014. október 22-én Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér visszaadta lelkét annak, akinek felajánlotta egész életét. Temetése október 24-én, pénteken, délután 2 órakor lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós hegyi római katolikus temetőben. Áldozatos életének jutalma legyen az örök boldogság!
Konradilla nővér 1920. július 28-án született Zetelakán. Hat elemi osztályt Zetelakán végezte a római katolikus felekezeti iskolában. 1936. december 1-jén lépett be a Mallersdorfi Ferences Nővérek zárdájába Hátszegen. 1939. augusztus 20-án öltöztették be a rendi ruhába. 1941-től 1944-ig elvégezte magán úton a négy polgári osztályt, ezzel egy időben egy két éves betegápolói iskolát is elvégezett, közben betegápolóként dolgozott. 1944-től 1945-ig a sebészeten dolgozott műtős nővérként. 1945-ben áthelyezték az állami klinikát Marosvásárhelyre, ő is oda ment és műtős nővérként dolgozott 1959-ig. A rend feloszlatása után még megtűrték a betegápoló nővéreket a klinikákon, kórházakban. 1959-ben kitették őket a marosvásárhelyi klinikáról, ekkor Borsára került a TBC szanatóriumba, ahol mint műtős nővér dolgozott 1965 augusztusáig. Ekkor visszakerült Marosvásárhelyre a tüdőklinikára, ahol ugyancsak műtős nővérként és operált betegek gondozójaként dolgozott 1974. augusztus 1-jéig. Ekkor nyugdíjba ment és az ott lakó nővérek közösségében segített, háztartási munkát végzett, és ápolta a beteg, idős nővértársakat.
1993 decemberében helyezték Gyulafehérvárra, az érsekségre egy nővértársával, ahol háztartással foglalkozott egészen 2005-ig. Utána visszatért Székelyudvarhelyre és ott élt a nővérek közösségében mély imádságos életet.

Katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozója
Holnap délután nyitják meg Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság szervezésében a katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozóját. Az október 25-éig tartó rendezvényről Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus nyilatkozott rádiónknak. A katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozójára a 0745-703.732-es telefonszámon lehet bejelentkezni.
A találkozót követően szombaton délután 5 órakor, szintén Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel.
A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég mutatja be.
Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Idén Csíksomlyó a kiinduló és zárópontja, a Csíkszeredát körülölelő élő Rózsafüzér zarándoklatnak, amelyet szombaton október 25-én tartanak. Az útnak indulókat reggel fél 9-kor várják a kegytemplom elé. A negyedik alkalommal megszervezett imalánc este 6 órakor a kegytemplomban bemutatott szentmisével zárul, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisét követően, az érdeklődők megtekinthetik a czestochowai Fekete Madonnához szervezett zarándoklat filmjét.

Énekkari hangverseny Kolozsváron
Szombaton, október 25-én 17 órai kezdettel különleges énekkari hangversenyre kerül sor a kolozsvári ferences kolostor refektoriumában. Meghívott kórus a szegedi Bartók Béla nőikar, Ordasi Péter karnagy vezényletével valamint a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes karnagy vezényletével. Műsoron: Bartók, Kodály, Kocsár, Orbán, Márkus, Vermesy, Terényi, Csemiczky, Karai, Gyöngyösi művek. Minden kedves érdeklődött szeretettel várnak. A belépés ingyenes.

Kincsem – Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkatársai, 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7-9 között, a csíkszentdomokosi Segítő Nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és Istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741- 624.452 telefonszámot.

Szabadulás a függőségek rabságából
November 6-9. között Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi Központban, a Gyulafehérvári Caritas és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat, Hargita Megye Tanácsának támogatásával lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György atya vezetésével.
A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele: valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra. Erre a programra várják a hozzátartozókat, valamint szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalokat is. Érdeklődni és jelentkezni október 31.-ig lehet 0729-009.169-es telefonszámon.

Időjárás: Az országos meteorólogiai intézet ma este 11 óráig sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki hét megyére, ahol a lehulló csapadék meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként. Az érintett megyék közé tartoznak: Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyék. A hegyekvidéken havaseső és hózápor is előfordulhat.
Pénteken is marad a borús többfelé csapadékos őszi idő. A kezdetben még többfelé erős, viharos északias szél napközben fokozatosan veszít erejéből. A reggeli órákban a hőmérséklet -7 és 3 °C között alakul. 

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 23.


H Í R E K   D É L B E N

Fókuszba került a család Szatmáron
Ötödik alkalommal szervezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas konferenciát szociális szférában tevékenykedők számára, azzal a céllal, hogy a szakemberek és a társadalom figyelmét felhívják a létező problémákra. Az esemény tegnapi megnyitóján Kósa Attila, a Caritas Szervezet szociális vezetője elmondta, a 2014-es év a család köré összpontosul, ezért az idei évben a szakmai találkozón a  család útját vizsgálják a rászorultságtól a partnerségig a szociális ellátásban. A szakmai találkozó második napjára erdődi roma családok, illetve a fogyatékkal élő gyermekek családjai s az idős, beteg emberek családtagjai kaptak meghívást.
A Szatmári Egyházmegyei Caritas frissen kinevezett igazgatója, dr. Láng László elmondta: „Nyitottak vagyunk a nemzetközi kapcsolatok építésére, hogy ne nekünk kelljen kitalálnunk azokat a rendszereket, melyek máshol már jól működnek. A nyitottság jó példája, hogy a szakmai napokon külföldi előadók is felszólalnak.” – írja a frissújság.ro oldal.

Kiállítás a váradi Püspöki Palotában
Október 18-án megnyílt a Kultúra- és Műpártoló Főpapok Magyarországon a 19. században című konferenciához kapcsolódó kiállítás, amely Lipovniczky István főpásztori működését mutatja be a kor festészeti- és ötvösművészeti tárgyain, valamint dokumentumain keresztül. A tárlat október 31-ig továbbra is ingyenesen látogatható a váradi Püspöki Palota emeleti dísztermének előterében.
A kiállításon a Munkácsy Mihály felfedezőjeként ismert Szamossy Elek és az európai hírű portréfestő, László Fülöp Elek festményei mellett, a korszak legszebb liturgikus ötvöstárgyait, valamint első alkalommal a különleges szépségű, teljes Lipovniczky ornátust is megtekinthetik az érdeklődők. Csoportok számára a püspökség vallásturisztikai irodája előzetes egyeztetés alapján ingyenes idegenvezetést is biztosít.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Október 25-én, szombaton Főegyházmegyei Biblia-napot tartanak Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében, amelyet a jubileumát ünneplő Bibliatársulat szervez. A megemlékezés 10 órakor szentmisével kezdődik, amit Jakubinyi György érsek mutat be. Előadást tart Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.
A Biblia-napra a 0745-096.945-ös telefonszámon lehet bejelentkezni – tudtuk meg Csont Ede nagytusnádi plébánostól, a KMB elnökétől. A szentmisét rádiónk közvetíti.

A hit – a házasság és a család hordereje
Október 25-én, szombaton délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég mutatja be.

Schönstatt-találkozó Temesváron
Október 25-én, szombaton a Schönstatt családos mozgalom egyházmegyei találkozójára kerül sor a temesvár-józsefvárosi plébánián. A szervezők több mint 200 résztvevőt várnak. Az egész napos találkozó csúcspontja a Notre Dame zárdatemplomban 11 órakor celebrált szentmise. A programban délután 5 óráig előadások, szentségimádás, kreatív tevékenység szerepel.

Találkozás az egyházmegye külföldi jótevőivel a szeretetszolgálat évében
Október 25-én, szombaton a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermében az egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerülnek bemutatásra. A rendezvény gerincét a Hollandiából és Ausztriából érkező támogatók beszámolója alkotja, de olyan anyagok is bemutatására kerülnek, amelyek szerzetesközösségeink által szervezett jótékonysági akciókat, illetve plébániák nemzetközi partnerkapcsolatait vázolják fel.

Szatmárnémeti Háló Találkozó
„Szavakon innen és túl” címmel tartják október 24-én, délután 5 órától a szatmárnémeti Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben a szatmárnémeti Háló találkozót. A rendezvényen, Varga Rita tüdőgyógyász főorvos tart előadást „A szó közlés, találkozás” gondolatkörben, de a résztvevők megtekintik Sabău-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát is.

A hitet festette – Kiállítás és albumbemutató
Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást nyitnak meg október 27-én, hétfőn, délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. A kiállítás védnökei: Jakubinyi György érsek és Kovács Sándor főesperes. A megnyitón Lukácsovits Magda művésznő életművét Jakab Gábor plébános, alkotásait pedig Hegedűs Enikő művészettörténész méltatja, közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő. A Fidem pinxit életműalbumot Hatzack Idmar társszerkesztő mutatja be. A megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A hétfőn megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Időjárás: Az előrejelzések szerint a délnyugati megyékben jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A szél délutántól ismét többfelé viharossá fokozódhat. Az országos meteorólogiai intézet hét megyére sárga jelzésű figyelmeztetést bocsátott ki ma este 23 óráig. Ezekben a megyékben a lehulló csapadék meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként. Az érintett megyék közé tartoznak:Temes,Hunyad és Krassó-Szörény megyék. A hegyekvidéken havaseső és hózápor is előfordulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 23.


H Í R E K   R E G G E L

Kiállítás a váradi Püspöki Palotában
Október 18-án megnyílt a Kultúra- és Műpártoló Főpapok Magyarországon a 19. században című konferenciához kapcsolódó kiállítás, amely Lipovniczky István főpásztori működését mutatja be a kor festészeti- és ötvösművészeti tárgyain, valamint dokumentumain keresztül október 31-ig továbbra is ingyenesen látogatható a váradi Püspöki Palota emeleti dísztermének előterében.
A kiállításon a Munkácsy Mihály felfedezőjeként ismert Szamossy Elek és az európai hírű portréfestő, László Fülöp Elek festményei mellett, a korszak legszebb liturgikus ötvöstárgyait, valamint első alkalommal a különleges szépségű, teljes Lipovniczky ornátust is megtekinthetik az érdeklődők. Csoportok számára a püspökség vallásturisztikai irodája előzetes egyeztetés alapján ingyenes idegenvezetést is biztosít.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Október 25-én, szombaton Főegyházmegyei Biblia-napot tartanak Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében, amelyet a jubileumát ünneplő Bibliatársulat szervez. A megemlékezés 10 órakor szentmisével kezdődik, amit Jakubinyi György érsek mutat be. Előadást tart Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.
A Biblia-napra a 0745-096.945-ös telefonszámon lehet bejelentkezni - tudtuk meg Csont Ede nagytusnádi plébánostól, a KMB elnökétől. A szentmisét rádiónk közvetíti.

A hit – a házasság és a család hordereje
Október 25-én, szombaton délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég mutatja be.

Schönstatt-találkozó Temesváron
Október 25-én, szombaton a Schönstatt családos mozgalom egyházmegyei találkozójára kerül sor a temesvár-józsefvárosi plébánián. A szervezők több mint 200 résztvevőt várnak. Az egész napos találkozó csúcspontja a Notre Dame zárdatemplomban 11 órakor celebrált szentmise. A programban délután 5 óráig előadások, szentségimádás, kreatív tevékenység szerepel.

Találkozás az egyházmegye külföldi jótevőivel a szeretetszolgálat évében
Október 25-én, szombaton a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermében az egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerülnek bemutatásra. A rendezvény gerincét a Hollandiából és Ausztriából érkező támogatók beszámolója alkotja, de olyan anyagok is bemutatására kerülnek, amelyek szerzetesközösségeink által szervezett jótékonysági akciókat, illetve plébániák nemzetközi partnerkapcsolatait vázolják fel.
A 2014-es pasztorális tervet a szeretetszolgálat alapgondolata hatotta át, ezen érték köré igyekezett a Nagyváradi Egyházmegye tevékenységeit csoportosítani, felépíteni. Ferenc pápa tanításaiban és felszólalásaiban gyakran sürgeti az evangelizációnak azt a formáját, amely a szeretetszolgálat megnyilvánulása által örömöt visz a szükséget szenvedő emberek életébe.

Szatmárnémeti Háló Találkozó
„Szavakon innen és túl” címmel tartják október 24-én, délután 5 órától a szatmárnémeti Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben a szatmárnémeti Háló találkozót. A rendezvényen, Varga Rita tüdőgyógyász főorvos tart előadást „A szó közlés, találkozás” gondolatkörben, de a résztvevők megtekintik Sabău-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát is.

A hitet festette – Kiállítás és albumbemutató
Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást nyitnak meg október 27-én, hétfőn, délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. A kiállítás védnökei: Jakubinyi György érsek és Kovács Sándor főesperes. A megnyitón Lukácsovits Magda művésznő életművét Jakab Gábor plébános, alkotásait pedig Hegedűs Enikő művészettörténész méltatja, közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő. A Fidem pinxit életműalbumot Hatzack Idmar társszerkesztő mutatja be. A megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A hétfőn megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Kincsem - Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkatársai, 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7-9. között, a segítő nővérek csíkszentdomokosi lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és Istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741- 624.452 telefonszámot.

Időjárás: Ma az ország egész területén borús idő várható, esőre, záporokra, egy-egy zivatarra kell számítani. A szél délutántól ismét többfelé viharossá fokozódhat. Hajnalban 5 és 8 C fok, délután 8-18°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment