2014. október 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
 

Találkozás az egyházmegye külföldi jótevőivel a szeretetszolgálat évében
Holnap délután 5 órakor, a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermében az egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerülnek bemutatásra. A rendezvényről Micaci Cristian nyilatkozott rádiónknak.

20 éves a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Október 25-én, szombaton Főegyházmegyei Biblia-napot tartanak Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében, amelyet a jubileumát ünneplő Bibliatársulat szervez. A megemlékezés 10 órakor szentmisével kezdődik, amit Jakubinyi György érsek mutat be. Előadást tart Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja – tudtuk meg Csont Ede nagytusnádi plébánostól, a KMB elnökétől. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja 
A romániai zarándoklat keretében holnap Nagyváradon, a római- és a görögkatolikus fiatalok közösen fogadják a keresztet és az ikont 16.45 perckor a görögkatolikus székesegyházban. A közös imádság után este fél 7-kor együtt zarándokolnak a római katolikus székesegyházhoz, ahol Böcskei László nagyváradi megyéspüspök várja és főpapi áldásban részesíti a fiatalokat.

A hit – a házasság és a család hordereje
Holnap délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég fogja bemutatni. 

Két zenei esemény szombaton Kolozsváron
Holnap délután 5 órai kezdettel különleges énekkari hangversenyre kerül sor a kolozsvári ferences kolostor refektoriumában.
Meghívott kórus a szegedi Bartók Béla nőikar, Ordasi Péter karnagy vezényletével valamint a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes karnagy vezényletével.
Holnap délután, szintén 5 órakor orgonakoncertre kerül sor a Kolozsváron, a Szent Mihály templomban, melynek meghívott előadója Abrudan Maria orgonaművész. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, nagy szeretettel várják a zenekedvelőket!

Schönstatt-találkozó Temesváron
Október 25-én, szombaton a Schönstatt családos mozgalom egyházmegyei találkozójára kerül sor a temesvár-józsefvárosi plébánián.
A szervezők több mint 200 résztvevőt várnak. Az egész napos találkozó csúcspontja a Notre Dame zárdatemplomban 11 órakor celebrált szentmise. A programban délután 5 óráig előadások, szentségimádás, kreatív tevékenység szerepel.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Idén Csíksomlyó a kiinduló és zárópontja, a Csíkszeredát körülölelő élő Rózsafüzér zarándoklatnak, amelyet holnap tartanak.
A zarándoklatra a csíksomlyói kegytemplomnál gyülekeznek a résztvevők holnap reggel fél 9 és 9 óra között. Innen a csíksomlyói Szent Péter és Pál templomhoz mennek, majd a csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a zarándokok fél 11 és 11 óra között. Harmadik stáció a Csíkszereda központjában található Szent Kereszt templom 12 és fél 1 óra között, ezt követi a zsögödi Szentháromság plébániatemplom, délután 2 és fél 3 között; majd a Kalász negyedi Szent Ágoston-templom délután 4 és fél 5 között. 
A negyedik alkalommal megszervezett imalánc este 6 órakor a csíksomlyói kegytemplomban bemutatott szentmisével zárul, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisét követően, az érdeklődők megtekinthetik a czestochowai Fekete Madonnához szervezett zarándoklat filmjét. A zarándokok egyénileg, de szervezetten is érkezhetnek és csatlakozhatnak a feltüntetett indulási pontokhoz.

Búcsú Bikafalván
Október 26-án, vasárnap tartják a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia leányegyházközségének, Bikafalvának búcsúünnepét. A Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában, az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, amelyet Tubák László nyugdíjas plébános mutat be.

Időjárás:
Az országos meteorológiai intézet sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki ma estig az esőzések miatt az ország északkeleti megyéire. Az erős, viharos, északias szél a hegyvidéken elérheti az 50-60 Km/H sebességet is, itt havas eső és hózápor is előfordulhat.
Szombaton a felettünk húzódó csapadéksávnak köszönhetően nyugaton számíthatunk még esőre, napközben azonban már fokozatosan gyengül a csapadékintenzitás. Egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. Holnap hűvös reggelre ébredünk, hajnalban az erdélyi medencében -10 és 0 fok közötti értékekre kell számítani. A síkvidéken -5 és 4°C várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 24.

 


H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér
Életének 94-ik évében, szerzetesi életének 75-ik évében, 2014. október 22-én Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér visszaadta lelkét annak, akinek felajánlotta egész életét. Temetése ma délután 2 órakor lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós hegyi római katolikus temetőben. Áldozatos életének jutalma legyen az örök boldogság!

Katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozója
Ma délután nyitják meg Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság szervezésében a katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozóját.  Az október 25-éig tartó rendezvényről Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus nyilatkozott rádiónknak.
A találkozót követően szombaton délután 5 órakor, szintén Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, a szombat esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég mutatja be.

Két zenei esemény szombaton Kolozsváron
Október 25-én, délután 5 órai kezdettel különleges énekkari hangversenyre kerül sor a kolozsvári ferences kolostor refektoriumában. Meghívott kórus a szegedi Bartók Béla nőikar, Ordasi Péter karnagy vezényletével valamint a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes karnagy vezényletével. A rendezvényről bővebben hamarosan a Déli magazinban.
Szombat délután, szintén 5 órakor orgonakoncertre kerül sor a Kolozsváron, a Szent Mihály templomban, melynek meghívott előadója Abrudan Maria orgonaművész. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, nagy szeretettel várják a zenekedvelőket!

Kulturális momentum Resicabányán
A medgyesi Gazdag Erzsébet színésznő egy monodrámával ajándékozza meg a resicabányaiakat „Én, szegény Sudár Anna”címmel október 26-án, vasárnap délután 4 órakor. Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye egy magyar asszony hétköznapjainak krónikája, amely az 1980-as évek végi Erdélybe lopja vissza az olvasót. Ez a mű – amely 1998-ban elnyerte a Magyar Örökség díját, – az első olyan regény, amelyben magyarországi író járja körül a romániai magyar lét problematikáját. Várják az érdeklődőket a resicabányai plébánia nagytermébe október 26-án, vasárnap délután 4 órakor – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
A romániai zarándoklat keretében az aradi minorita templomba ma délután 5 órakor érkeznek a jelképek, Nagyváradon, szombaton a római- és a görögkatolikus fiatalok közösen fogadják a keresztet és az ikont 16.45 perckor a görögkatolikus székesegyházban. A közös imádság után este fél 7-kor együtt zarándokolnak a római katolikus székesegyházhoz, ahol Böcskei László nagyváradi megyéspüspök várja és főpapi áldásban részesíti a fiatalokat.
Kolozsvárra október 26-án, vasárnap érkezik. A görögkatolikus fiatalok veszik át este 6 órakor. Október 27-én hétfőn, a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni. A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz mely a „Light of Night” elnevezést kapta, a szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére. A Szatmári Egyházmegyében az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképét október 31. és november 2. között fogadják.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Idén Csíksomlyó a kiinduló és zárópontja, a Csíkszeredát körülölelő élő Rózsafüzér zarándoklatnak, amelyet holnap tartanak. Az útnak indulókat reggel fél 9-kor várják a kegytemplom elé. A negyedik alkalommal megszervezett imalánc este 6 órakor a kegytemplomban bemutatott szentmisével zárul, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisét követően, az érdeklődők megtekinthetik a czestochowai Fekete Madonnához szervezett zarándoklat filmjét.

A hitet festette – Kiállítás és albumbemutató
Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást nyitnak meg október 27-én, hétfőn, délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. A kiállítás védnökei: Jakubinyi György érsek és Kovács Sándor főesperes. A megnyitón Lukácsovits Magda művésznő életművét Jakab Gábor plébános, alkotásait pedig Hegedűs Enikő művészettörténész méltatja, közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő. A Fidem pinxit életműalbumot Hatzack Idmar (ejtsd: Hácák Idmár) társszerkesztő mutatja be. A megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A hétfőn megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Időjárás: Ma is marad a borús többfelé csapadékos őszi idő. A kezdetben még többfelé erős, viharos északias szél napközben fokozatosan veszít erejéből.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 24.


H Í R E K   R E G G E L

Elhunyt Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér
Életének 94-ik évében, szerzetesi életének 75-ik évében, 2014. október 22-én Gergely Berta, M. Konradilla ferencrendi nővér visszaadta lelkét annak, akinek felajánlotta egész életét. Temetése október 24-én, pénteken, délután 2 órakor lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós hegyi római katolikus temetőben. Áldozatos életének jutalma legyen az örök boldogság!
Konradilla nővér 1920. július 28-án született Zetelakán. Hat elemi osztályt Zetelakán végezte a római katolikus felekezeti iskolában. 1936. december 1-jén lépett be a Mallersdorfi Ferences Nővérek zárdájába Hátszegen. 1939. augusztus 20-án öltöztették be a rendi ruhába. 1941-től 1944-ig elvégezte magán úton a négy polgári osztályt, ezzel egy időben egy két éves betegápolói iskolát is elvégezett, közben betegápolóként dolgozott. 1944-től 1945-ig a sebészeten dolgozott műtős nővérként. 1945-ben áthelyezték az állami klinikát Marosvásárhelyre, ő is oda ment és műtős nővérként dolgozott 1959-ig. A rend feloszlatása után még megtűrték a betegápoló nővéreket a klinikákon, kórházakban. 1959-ben kitették őket a marosvásárhelyi klinikáról, ekkor Borsára került a TBC szanatóriumba, ahol mint műtős nővér dolgozott 1965 augusztusáig. Ekkor visszakerült Marosvásárhelyre a tüdőklinikára, ahol ugyancsak műtős nővérként és operált betegek gondozójaként dolgozott 1974. augusztus 1-jéig. Ekkor nyugdíjba ment és az ott lakó nővérek közösségében segített, háztartási munkát végzett, és ápolta a beteg, idős nővértársakat.
1993 decemberében helyezték Gyulafehérvárra, az érsekségre egy nővértársával, ahol háztartással foglalkozott egészen 2005-ig. Utána visszatért Székelyudvarhelyre és ott élt a nővérek közösségében mély imádságos életet.

Katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozója
Ma délután nyitják meg Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság szervezésében a katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozóját.  Az október 25-éig tartó rendezvényről Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus nyilatkozott rádiónknak.
A katolikus pszichológusok és teológusok IV. találkozójára a 0745-703.732-es telefonszámon lehet bejelentkezni. A találkozót követően szombaton délután 5 órakor, szintén Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, a szombat esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég mutatja be.

Két zenei esemény szombaton Kolozsváron
Október 25-én 17 órai kezdettel különleges énekkari hangversenyre kerül sor a kolozsvári ferences kolostor refektoriumában. Meghívott kórus a szegedi Bartók Béla nőikar, Ordasi Péter karnagy vezényletével valamint a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes karnagy vezényletével.
Szombaton délután szintén 5 órakor orgonakoncertre is sor kerül Kolozsváron, a Szent Mihály templomban, melynek meghívott előadója Abrudan Maria orgonaművész. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, nagy szeretettel várják a zenekedvelőket!

Kulturális momentum Resicabányán
A medgyesi Gazdag Erzsébet színésznő egy monodrámával ajándékozza meg a resicabányaiakat „Én, szegény Sudár Anna”címmel október 26-án, vasárnap délután 4 órakor. Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye egy magyar asszony hétköznapjainak krónikája, amely az 1980-as évek végi Erdélybe lopja vissza az olvasót. Ez a mű – amely 1998-ban elnyerte a Magyar Örökség díját, – az első olyan regény, amelyben magyarországi író járja körül a romániai magyar lét problematikáját. Várják az érdeklődőket a resicabányai plébánia nagytermébe október 26-án, vasárnap délután 4 órakor – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
A romániai zarándoklat keretében az aradi minorita templomba ma délután 5 órakor érkeznek a jelképek, Nagyváradon, szombaton a római- és a görögkatolikus fiatalok közösen fogadják a keresztet és az ikont 16.45 perckor a görögkatolikus székesegyházban. A közös imádság után este fél 7-kor együtt zarándokolnak a római katolikus székesegyházhoz, ahol Böcskei László nagyváradi megyéspüspök várja és főpapi áldásban részesíti a fiatalokat.
Kolozsvárra október 26-án, vasárnap érkezik. A görögkatolikus fiatalok veszik át este 6 órakor. Október 27-én hétfőn, a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni. A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz mely a „Light of Night” elnevezést kapta, a szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére. A Szatmári Egyházmegyében az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképét október 31. és november 2. között fogadják.

Időjárás: Ma is marad a borús többfelé csapadékos őszi idő. A kezdetben még többfelé erős, viharos északias szél napközben fokozatosan veszít erejéből. A reggeli órákban a hőmérséklet -7 és 3 °C között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment