2014. október 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Két évtized a Szentírás szolgálatában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében, a mai nap folyamán, Főegyházmegyei Biblia-nap zajlott Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében. A megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet rádiónk közvetített. Jakubinyi György érsek szentbeszédében elmondta: Számomra az én katolikus egyházam adja a Bibliát, az egyház mondja meg, mi a Szentírás. Ami nem egyéb, mint Isten igéjének a megtestesülése. A Biblia a statisztikák szerint a legnagyobb példányszámban kiadott és eladott nyomtatvány. Ám azt már nem lehet elmondani, hogy a legolvasottabb könyv is. Ezért is áldásos a KMB 20 éves tevékenysége, hiszen tagjai a Szentírás minél szélesebb körben való terjesztését, olvasását tűzték ki maguk elé.
A Főegyházmegyei Biblia-napon előadást tartott Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.

Téli időszámítás kezdete
Október 26.-án vasárnap reggel már a téli időszámítás szerint ébredünk. Ezért ne felejtsük el ma este lefekvés előtt egy órával visszaállítani óránkat. Hivatalosan hajnalban 3 órakor 2 órára történik az átállás.

Imalánc Sepsiszentgyörgy megújulásáért és a békéért
Október 26-tól imalánc indul Sepsiszentgyörgyön „Rózsafüzérrel a város körül” mottóval. Vasárnap este 6 órakor a Szent József templomban lesz szentmise, majd innen indul az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonulnak, hétfőn az őrkői templomtól a Csíki utcai templomhoz, kedden a Csíki utcaitól az állomási templomhoz, szerdán az állomástól a Krisztus király templomhoz, csütörtökön a Krisztus király templomtól vissza a központi templomhoz. Itt fejeződik be az imalánc este 6 órakor. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja 
A romániai zarándoklat keretében a kereszt és az ikon holnap Kolozsvárra érkezik. A görögkatolikus fiatalok veszik át este 6 órakor. Október 27-én hétfőn, a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni.
A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz, mely a „Light of Night” elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére.
Búcsú Bikafalván és Magyarmedvesen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániához tartozó Bikafalvának a védőszentje Szent Lukács apostol.
A búcsús szentmisét, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában, holnap délelőtt 11 órakor, Tubák László nyugdíjas plébános mutatja be.
A Temesvár-gyárvárosi egyházközség filiájában, Magyarmedvesen, holnap tartják a Szent Vendel tiszteletére szentelt templom búcsúünnepét. A szentmise délután 5 órakor kezdődik.

Kulturális momentum Resicabányán
A medgyesi Gazdag Erzsébet színésznő egy monodrámával ajándékozza meg a resicabányaiakat „Én, szegény Sudár Anna”címmel október 26-án, vasárnap délután 4 órakor. Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye egy magyar asszony hétköznapjainak krónikája, amely az 1980-as évek végi Erdélybe lopja vissza az olvasót. Ez a mű – amely 1998-ban elnyerte a Magyar Örökség díját, – az első olyan regény, amelyben magyarországi író járja körül a romániai magyar lét problematikáját. Várják az érdeklődőket a resicabányai plébánia nagytermébe holnap délután 4 órakor – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

A hitet festette – Kiállítás és albumbemutató
Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást nyitnak meg október 27-én, hétfőn, délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. A kiállítás védnökei: Jakubinyi György érsek és Kovács Sándor főesperes. A megnyitón Lukácsovits Magda művésznő életművét Jakab Gábor plébános, alkotásait pedig Hegedűs Enikő művészettörténész méltatja, közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő. A Fidem pinxit életműalbumot Hatzack Idmar társszerkesztő mutatja be. A megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A hétfőn megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Időjárás:
Vasárnaptól egyre több napsütésre számíthatunk. Megnyugszik az idő, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb délen alakulhat ki. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban ismét fagypont alá csökken a hőmérséklet,a hegyvidéken akár -14C fokra is lehet számítani. Napközben 3-13°C-ot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 25.


H Í R E K   D É L B E N

Találkozás az egyházmegye külföldi jótevőivel a szeretetszolgálat évében
Ma délután 5 órakor, a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermében az egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerülnek bemutatásra.
A rendezvényről Micaci Cristian nyilatkozott rádiónknak.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja 
A romániai zarándoklat keretében Nagyváradon, a római- és a görögkatolikus fiatalok közösen fogadják a keresztet és az ikont 16.45 perckor a görögkatolikus székesegyházban. A közös imádság után este fél 7-kor együtt zarándokolnak a római katolikus székesegyházhoz, ahol Böcskei László nagyváradi megyéspüspök várja és főpapi áldásban részesíti a fiatalokat.
Kolozsvárra október 26-án, vasárnap érkezik. A görögkatolikus fiatalok veszik át este 6 órakor. Október 27-én hétfőn, a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni. A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz mely a „Light of Night” elnevezést kapta, a szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére.
A Szatmári Egyházmegyében az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképét október 31. és november 2. között fogadják.

A hit – a házasság és a család hordereje
Ma délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében előadást tart Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem professzora, A hit – a házasság és a család hordereje címmel. A Szent Mihály templomban, az esti 6 órás szentmisét is a meghívott vendég fogja bemutatni. 

Két zenei esemény Kolozsváron
Ma délután 5 órai kezdettel különleges énekkari hangversenyre kerül sor a kolozsvári ferences kolostor refektoriumában. Meghívott kórus a szegedi Bartók Béla nőikar, Ordasi Péter karnagy vezényletével valamint a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes karnagy vezényletével.
Szintén ma délután 5 órakor, orgonakoncertre kerül sor  Kolozsváron, a Szent Mihály templomban, melynek meghívott előadója Abrudan Maria orgonaművész. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, nagy szeretettel várják a zenekedvelőket!

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Idén Csíksomlyó a kiinduló és zárópontja, a Csíkszeredát körülölelő élő Rózsafüzér zarándoklatnak. A negyedik alkalommal megszervezett imalánc ma este 6 órakor a csíksomlyói kegytemplomban bemutatott szentmisével zárul, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisét követően, az érdeklődők megtekinthetik a czestochowai Fekete Madonnához szervezett zarándoklat filmjét.

Búcsú Bikafalván és Magyarmedvesen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániához tartozó Bikafalvának a védőszentje Szent Lukács apostol. A búcsús szentmisét, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában, holnap délelőtt 11 órakor, Tubák László nyugdíjas plébános mutatja be.
A Temesvár-gyárvárosi egyházközség filiájában, Magyarmedvesen, október 26-án tartják a Szent Vendel tiszteletére szentelt templom búcsúünnepét. A szentmise délután 5 órakor kezdődik.

Kulturális momentum Resicabányán
A medgyesi Gazdag Erzsébet színésznő egy monodrámával ajándékozza meg a resicabányaiakat „Én, szegény Sudár Anna”címmel október 26-án, vasárnap délután 4 órakor. Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye egy magyar asszony hétköznapjainak krónikája, amely az 1980-as évek végi Erdélybe lopja vissza az olvasót. Ez a mű – amely 1998-ban elnyerte a Magyar Örökség díját, – az első olyan regény, amelyben magyarországi író járja körül a romániai magyar lét problematikáját. Várják az érdeklődőket a resicabányai plébánia nagytermébe október 26-án, vasárnap délután 4 órakor – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

Téli időszámítás kezdete
Október 26.-án vasárnap reggel már a téli időszámítás szerint ébredünk. Ezért ne felejtsük el ma este lefekvés előtt egy órával visszaállítani óránkat. Hivatalosan hajnalban 3 órakor 2 órára történik az átállás.

Időjárás:
A felettünk húzódó csapadéksávnak köszönhetően nyugaton számíthatunk még esőre, napközben azonban már fokozatosan gyengül a csapadékintenzitás. Egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. Holnap hűvös reggelre ébredünk, hajnalban az erdélyi medencében -10 és 0 fok közötti értékekre kell számítani. A síkvidéken -5 és 4°C várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment