2014. október 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Kolozsváron az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja 
​Adásunkkal egy időben szentmisét tartanak a kolozsvári piarista templomban a Világtalálkozó jelképeinek jelenlétében, a szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz, mely a „Light of Night, Az éjszaka fényei” elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére. A szervezők várják ma este az elcsendesedni kívánó kolozsváriak bekapcsolódását a szentségimádásba.

Búcsú és emlékműállítás Hatolykán
A szentkatolnai egyházközséghez tartozó Hatolykán Tamás József püspök vezetésével vasárnap tartották az egyházközség búcsúünnepét. A szentmise végén a püspök megáldotta a hatolykai születésű papoknak és szerzeteseknek állított emlékművet, amelyet Pakó Benedek nyugalmazott plébános-kanonok tervezett és készíttetett – tájékoztatta rádiónkat Opra István plébános. A 16 világi papnak és 3 szerzetesnek emlékét megörökítő kompozíciót a főnixmadár dominálja, és nem véletlenül, mert a főnix a keresztény irodalomban a feltámadás és az örök élet jelképe.

Kommunikáció a kapcsolatteremtésben
Sokszor gondolkodásmódbeli változtatásra van szükség a két személy közötti kommunikáció megvalósulásáért - hangzott el hétvégén, a szatmárnémeti Háló találkozón, ahol Dr. Varga Rita tüdőgyógyász főorvos tartott előadást. Ha tehát két ember között a kommunikáció nem működik, akkor ott a gondolkodásban kell változtatni, vagy kell valakinek változnia, megértenie társát. A résztvevők Sabău-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát felhasználva elmélkedtek, majd az előadás témájával kapcsolatban beszélgetések indultak. Ez utóbbiak során kifejeződött annak igénye is, hogy műhelybeszélgetések formájában vigyék tovább a témát és találkozzanak a következő éves találkozóig a Háló kötelékében.

Önátadás vagy önfeladás?
Ezzel a címmel, család, házasság, párkapcsolat témában tartották meg a katolikus pszichológusok és teológusok negyedik találkozóját Kolozsváron október 24-25. között. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társaság által közösen szervezett konferencián olyan neves meghívottak előadásait kísérhették figyelemmel a résztvevők, mint Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, Lothringer Éva családterapeuta szociális testvér és Petrov Ljubomir klinikai szakpszichológus. A konferencia előadásait rádiónk rögzítette és a későbbiekben műsorra tűzi.

Az eddigi legsikeresebb ruhagyűjtés Szatmár megyében
Több mint 6650 kilogramm ruha gyűlt össze az Egyházmegyei Caritas Szervezet által szeptember és október hónapokban szervezett „Önnek megunt, másnak érték” nevet viselő ruhagyűjtési akció keretén belül. A gyűjtési akcióban résztvevő tíz vidéki településen összesen 3420 kilogramm, míg Szatmárnémetiben az autósgyűjtés során összesen 3246 kilogramm ruha gyűlt össze.
A jobb minőségű ruhák a Szervezet által támogatott rászorulókhoz jutnak, a már használhatatlan, rosszabb minőségűeket pedig nyersanyagként értékesítik, az ebből befolyt összegeket pedig a Szervezet a rászorulókért végzett tevékenységeire fordítja. Ezen a hétvégén a ruhagyűjtés Nagybányán folytatódik.

Imalánc Sepsiszentgyörgy megújulásáért és a békéért
„Rózsafüzérrel a város körül” mottóval vasárnap indult imalánc résztvevői ma az őrkői templomtól a Csíki utcai templomhoz zarándokoltak, holnap innen az állomási templomhoz, szerdán az állomástól a Krisztus király templomhoz vonulnak. Csütörtökön a Krisztus király templomtól elindulva a központi templomhoz vezet a zarándoklat, és ott fejeződik be a koszorú este 6 órakor. A szervezők hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Programdús hétvége a Szent Pio házban
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a hétvégén zajlott a FIACSAT őszi találkozója. Olyan fiatal családok találkoztak, amelyek az egyházi életben szerepet vállalnak és életükkel mutatnak példát másoknak. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy megbeszéljék, megoldást keressenek problémáikra, kérdéseikre, és feltöltődve, hazatérve, újult erővel folytathassák aktív keresztény életüket közösségeikben.
A hétvégén ugyanakkor Jakabos Barnabás jezsuita vezetésével lelkigyakorlatot is tartottak a házban, ahol a résztvevők betekintést nyertek a szentignáci imamódba, illetve elmélyültek az imagyakorlatokban, amelyek megerősítették őket a keresztény élet és a szeretet helyes gyakorlásában.

Kincsem - Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkatársai, 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7-9 között, a csíkszentdomokosi Segítő Nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és Istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741- 624.452 telefonszámot.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
A csíksomlyói ferences kolostorban, november 14-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás:
Holnap a reggeli órákban ismét sokfelé képződhet pára, köd. Az előrejelzések szerint hideg, szeles időre kell számítani. Helyenként havaseső is előfordulhat, csak északon lehet számítani napsütésre. Hajnalban a hegyvidéken -9 és +1, délután 6 és 14°C között alakul a hőmérséklet. Síkvidéken -2 és 3, délután pedig 7 és 12C fokra lehet számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 27.

 


H Í R E K   D É L B E N

Két évtized a Szentírás szolgálatában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében, szombaton Főegyházmegyei Biblia-nap zajlott Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében. A rendezvény szentmisével kezdődött, melyet rádiónk közvetített. Jakubinyi György érsek szentbeszédében elmondta: „Számomra az én katolikus egyházam adja a Bibliát, az egyház mondja meg, mi a Szentírás, ami nem egyéb, mint Isten igéjének a megtestesülése. A Biblia a statisztikák szerint a legnagyobb példányszámban kiadott és eladott nyomtatvány, ám azt már nem lehet elmondani, hogy a legolvasottabb könyv is. Ezért is áldásos a KMB 20 éves tevékenysége, hiszen tagjai a Szentírás minél szélesebb körben való terjesztését, olvasását tűzték ki maguk elé.” – mondta szentbeszédében az érsek.
A Főegyházmegyei Biblia-napon előadást tartott Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.

Önátadás vagy önfeladás?
Ezzel a címmel, család, házasság, párkapcsolat témában tartották meg a katolikus pszichológusok és teológusok negyedik találkozóját Kolozsváron október 24-25. között. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Kara és a Psycho-Logos Szakmai Társasága által közösen szervezett konferencián olyan neves meghívottak előadásait kísérhették figyelemmel a résztvevők, mint Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, Lothringer Éva családterapeuta szociális testvér és Petrov Ljubomir klinikai szakpszichológus. A konferencia előadásait rádiónk rögzítette és a későbbiekben műsorra tűzi.

Szatmáron találkoztak az ifjúsági kórusok
A szatmárnémeti Székesegyházban egyházmegyei ifjúsági kórustalálkozót tartottak szombaton, a nap során nagybányai, kaplonyi, mezőfényi és szatmárnémeti kórusok váltották egymást, csaknem száz fiatal éneke töltötte meg a templomot. A találkozó elején Vass Loránd ifjúsági és ministránslelkész, valamint Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta ifjúsági referensek köszöntötték a résztvevőket. Czier István mezőfényi plébános délutáni előadásában buzdította a fiatalokat az éneklésre, majd a nagybányai Schola Rivulina kórus saját szerzeményeiből adott koncertet.

Imalánc Sepsiszentgyörgy megújulásáért és a békéért

„Rózsafüzérrel a város körül” mottóval, tegnap a Szent József templomból, az esti 6 órás szentmise után indult az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonultak. Ma az őrkői templomtól a Csíki utcai templomhoz zarándokolnak, holnap a Csíki utcaitól az állomási templomhoz, szerdán az állomástól a Krisztus király templomhoz ér az imalánc. Csütörtökön a Krisztus király templomtól elindulva a központi templomhoz vezet és ott fejeződik be a koszorú este 6 órakor. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Programdús hétvége a Szent Pio házban
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a hétvégén zajlott a FIACSAT őszi találkozója. Olyan fiatal családok találkoztak, amelyek az egyházi életben szerepet vállalnak és életükkel mutatnak példát másoknak. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy megbeszéljék, megoldást keressenek problémáikra, kérdéseikre, és hazatérve feltöltődve, újult erővel folytathassák aktív keresztény életüket közösségeikben.
A hétvégén ugyanakkor Jakabos Barnabás jezsuita vezetésével lelkigyakorlatot is tartottak a házben, ahol a résztvevők betekintést nyertek a szentignáci imamódba, illetve elmélyültek az imagyakorlatokban, amelyek megerősítették őket a keresztény élet és a szeretet helyes gyakorlásában.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
A romániai zarándoklat keretében a kereszt és az ikon Kolozsvárra érkezett. Tegnap este a görögkatolikus fiatalok vették át az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképét. Ma a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni.
A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz, mely a „Light of Night” elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére.

A hitet festette – ma nyílik a kiállítás Kolozsváron
A Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást Jakubinyi György érsek nyitja meg ma délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. Ugyanakkor bemutatják a Fidem pinxit címet viselő Lukácsovits-életműalbumot is.
A tárlaton megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A ma megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Kincsem - Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkatársai, 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7-9 között, a csíkszentdomokosi Segítő Nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és Istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741- 624.452 telefonszámot.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
A csíksomlyói ferences kolostorban, november 14-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás:
Hajnalban ismét fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a hegyvidéken. Napközben 4-15°C-ot mérhetünk. Változékony égboltra, gyenge, néhol megerősödő szélmozgásra és viszonylag keveset változó légnyomás értékekre számíthatunk a mai napon.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 27.


H Í R E K   R E G G E L

Két évtized a Szentírás szolgálatában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében, szombaton Főegyházmegyei Biblia-nap zajlott Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében. A rendezvény szentmisével kezdődött, melyet rádiónk közvetített. Jakubinyi György érsek szentbeszédében elmondta: „Számomra az én katolikus egyházam adja a Bibliát, az egyház mondja meg, mi a Szentírás, ami nem egyéb, mint Isten igéjének a megtestesülése. A Biblia a statisztikák szerint a legnagyobb példányszámban kiadott és eladott nyomtatvány, ám azt már nem lehet elmondani, hogy a legolvasottabb könyv is. Ezért is áldásos a KMB 20 éves tevékenysége, hiszen tagjai a Szentírás minél szélesebb körben való terjesztését, olvasását tűzték ki maguk elé.” – mondta szentbeszédében az érsek.
A Főegyházmegyei Biblia-napon előadást tartott Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja.

Szatmáron találkoztak az ifjúsági kórusok
A szatmárnémeti Székesegyházban egyházmegyei ifjúsági kórustalálkozót tartottak szombaton, a nap során nagybányai, kaplonyi, mezőfényi és szatmárnémeti kórusok váltották egymást, csaknem száz fiatal éneke töltötte meg a templomot. A találkozó elején Vass Loránd ifjúsági és ministránslelkész, valamint Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta ifjúsági referensek köszöntötték a résztvevőket. Czier István mezőfényi plébános délutáni előadásában buzdította a fiatalokat az éneklésre, majd a nagybányai Schola Rivulina kórus saját szerzeményeiből adott koncertet.

Imalánc Sepsiszentgyörgy megújulásáért és a békéért

„Rózsafüzérrel a város körül” mottóval, tegnap a Szent József templomból, az esti 6 órás szentmise után indult az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonultak. Ma az őrkői templomtól a Csíki utcai templomhoz zarándokolnak, holnap a Csíki utcaitól az állomási templomhoz, szerdán az állomástól a Krisztus király templomhoz ér az imalánc. Csütörtökön a Krisztus király templomtól elindulva a központi templomhoz vezet és ott fejeződik be a koszorú este 6 órakor. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Folytatja útját az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja
A romániai zarándoklat keretében a kereszt és az ikon Kolozsvárra érkezett. Tegnap este a görögkatolikus fiatalok vették át az Ifjúsági Világtalálkozó két jelképét. Ma a Piarista templomban átadják a római katolikus fiataloknak, ahol este 7 órai kezdettel szentmisén vehetnek részt, melyen a Katolikus Egyetemi lelkészség zenecsoportja fog szolgálni.
A szentmise után éjfélig tartó szentségimádás lesz, mely a „Light of Night” elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket, hogy gyújtsanak meg egy gyertyát a kereszt tiszteletére.

A hitet festette – ma nyílik a kiállítás Kolozsváron
Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életművét bemutató kiállítást nyitnak meg ma délután 5 órakor, Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található nőszövetségi díszteremben. A megnyitó alkalmával bemutatják a Fidem pinxit Lukácsovits-életműalbumot. A megtekinthető alkotások között van Márton Áron közismert portréjának eredetije is, valamint eredeti arcképek további 13 főpapról, fotódokumentációk és vászonreprók. A hétfőn megnyíló kiállítás október 30-áig, délután 2 és 5 óra között lesz látogatható.

Management by Jesus vezetői szeminárium Csíksomlyón
„Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker” mottóval Kiss Ulrich jezsuita, vezetők részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20-23. között. A szemináriumra várják azokat a vezetőket (vállalkozókat, menedzsereket, intézményvezetőket) akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A keresztény alapokra épülő vezetőképző szeminárium nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód elsajátítást. A Kiss Ulrich által életre hívott képzés evangéliumi elveken és etikán alapszik. Jelentkezni lehet november 14-éig, a 0722-388.651-es telefonszámon.

Kincsem - Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkatársai, 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7-9 között, a csíkszentdomokosi Segítő Nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és Istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741-624.452 telefonszámot.

Időjárás:

Hajnalban ismét fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a hegyvidéken -11C fokot is mértek. Napközben 4-15°C-ot mérhetünk majd. Változékony égboltra, gyenge, néhol megerősödő szélmozgásra és viszonylag keveset változó légnyomás értékekre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment