2014. október 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A Jubileumi Mária-év első Szűzanya-köszöntőjét tartják holnap este
Szombaton Assisi Szent Ferenc ünnepe és egyben elsőszombat. Az elsőszombati Mária-köszöntő és a szentmise Assisi Szent Ferenc tiszteletére, október 4-én este 7 órakor kezdődik. A szentmisét ünnepélyes rózsafüzér és gyertyás körmenet követi. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a máréfalvi hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Az elsőszombati szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Kollégiumot nyitottak a ferencesek Kolozsváron 
A kincses városban holnap déli 12 órakor szentmisét tart Szent Ferenc ünnepéhez kötődően Jakubinyi György érsek, azt követően pedig megáldja az Erdélyi Ferences Rendtartomány egyetemisták részére nyitott kollégiumát.

Kultúra és lelkiség egy hétvégén
„Hát én immár kit válasszak, szívet szívért kinek adjak….” mottóval október 24-26. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban mezőségi táncot tanítanak önismereti elemekkel. Vezetők: Böjte Róbert, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hivatásos táncosa és felesége Böjte Gizella, valamint Darvas Piroska segítőnővér. 
A táncoktatás elemei: mezőségi néptánc tanítás kezdő szinten, személyes idő és megosztás arról, hogy hogyan élem meg nőiességem ill. férfiasságom, nonverbális kommunikáció, vezetni és vezetve lenni, rövid önismereti impulzusok életünk kisebb-nagyobb döntéseinek megkönnyítéséhez. Korhatár: 20-40 év. Jelentkezni, érdeklődni lehet Darvas Piroska segítőnővérnél a 0743-753494-es telefonszámon.

Önkéntes orvosok Erdélyben
Október 5-től 10-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. A körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, neurológus, szemész, fül-orr-gégész, bőrgyógyász, kézsebész orvosok és szakápolók vesznek részt. 
A csoporttal tart a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza és nőgyógyászati kamionja, amelyben az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. 
Az orvosok a következő helyszíneken fognak dolgozni: Oroszhegy, Csíkmenaság, Háromkút, Csíkszereda, Gyimesbükk, Oklánd, Kápolnásfalu, Csíkszentmárton, Zetelaka és Székelyudvarhely. Az ingyenes vizsgálatokon előjegyzés alapján lehet résztvenni. Vasárnap délután 2 órától a székelyudvarhelyi Eszterlánc Napköziben végeznek vizsgálatokat az önkéntes orvosok. Feliratkozni Székelyudvarhelyen a 0744-135083-as telefonszámon lehet.

Tizedik Háló találkozó Nagybányán
Szent II. János Pál pápától kölcsönzött mottóval szervezik az október 10-én és 11-én tartandó nagybányai Háló-találkozót. „Adjunk hálát a múltért, éljük szenvedéllyel a jelent és tekintsünk bizalommal a jövő felé” – mondta egykor a nagy pápa.
Az összejövetelt pénteken este 7 órától, a Szent Miklós templomban szentségimádással kezdik, utána Nemeshegyi Péter jezsuita „Keresztény családok napjainkban” címmel tart előadást. A rendezvény másnap a Boldog Scheffler János Közösségi Házban folytatódik, ahol a ráhangoló programpontok után Konrád Katalin partiumi régióvezető beszél a Háló szerepéről az egyházban, majd fél 11-től „Az öröm evangéliuma és az evangélium öröme - Ferenc pápa nyomán” címmel Nemeshegyi Péter tart előadást, végül este 6 órától a Szentháromság templomban szentmisében adnak hálát a találkozásért. A rendezvényre október 5-ig lehet jelentkezni a 0746-014930-as telefonszámon. 

Musica Transilvanica 4. hangversenye Kolozsváron
Holnap este 7 órától a kolozsvári Szent Mihály templomban kerül sor a Musica Transilvanica negyedik hangversenyére, amely Farkas Ödön zeneszerző és igazgató kolozsvári munkásságának hivatott emléket állítani. 135 évvel ezelőtt került Kolozsvárra és egyben a Zeneakadémia élére. A hangversenyen közreműködik a Concordia vonósnégyes, előadják a c-moll kvartettjét illetve a Szent Cecília kórus és kamarazenekar, amely az E-dúr misét adja elő. Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla. Vezényel: Potyó István.

Kétszáz éves a nagytusnádi templom
Október 5-én, vasárnap fél 1 órakor búcsús szentmise keretében ünneplik a tusnádi templom 200 éves fennállását. Az ünnepi szentmisét Tamás József püspök celebrálja. Ugyanekkor megnyitják a tusnádi egyházközség – 2015. október 4-ig tartó – jubileumi évét, amelynek programja az elkövetkező időszakban ölt végleges formát. Az egy év alatt több kulturális programra, illetve a templom történetét bemutató előadásokra is számíthatnak az érdeklődők. A búcsús szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Önsegítő csoport daganatos betegeknek Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi székhelyén október 20-tól újabb önsegítő csoport indul daganatos betegek részére. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a betegeknek és a betegségből kigyógyultaknak kétségeik, félelmeik megbeszélésére.
A kéthetente zajló találkozások létszáma korlátozott. Érdeklődni és iratkozni október 15-ig a 0732-830171-es telefonszámon lehet hétköznaponként 8-16 óra között.

Az időjárás:

Az előrejelzések szerint továbbra is marad a felhős, borongos idő. Az est folyamán is előfordulhat eső, egy-egy zápor. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Szombaton is sok lesz a felhő, délutántól azonban szakadozottabbá válik a felhőzet, rövidebb-hosszabb időszakokra napsütésre is van kilátás. Szórványosan még kialakulhat eső, zápor.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 3.


H Í R E K   D É L B E N

Újraindul a Katolikus Akadémia
Az egyetemi évvel együtt újraindul Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében a Katolikus Akadémia. Első előadását a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem rektora, Várnai Jakab ferences tartja október 9-én este 7 órától Teológiai kérdések a „szegény egyházról”címmel. A témáról bővebben a mai Déli magazinban.

Szent Ferenc halálára emlékeznek rendjének tagjai
Csíksomlyón ma este a 7 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében emlékeznek meg Assisi Szent Ferenc tranzitusáról, égbe költözéséről. Szombaton Assisi Szent Ferenc ünnepe és egyben elsőszombat. Az elsőszombati Mária-köszöntő és a szentmise Assisi Szent Ferenc tiszteletére, október 4-én este 7 órakor kezdődik. A szentmisét ünnepélyes rózsafüzér és gyertyás körmenet követi. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a máréfalvi hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Az elsőszombati szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A kaplonyi Szent Antal templomban, ma este a 7 órakor kezdődő szentmisében emlékeznek meg Szent Ferenc boldog haláláról. A szentmise után a világhírű Szent Efrém férfikar tart koncertet. A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Vezetőjük Bubnó Tamás énekművész és karvezető.
A székelyudvarhelyi ferences templomban ma este 6 órától kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szombaton a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség, este 6 órától ünnepi szentmisét tartanak.

Keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután 5 órától, mint minden elsőpénteken, hívják és várják a Székely Kálváriára keresztutat imádkozni a székelyudvarhelyieket és környékbelieket népünkért, családjainkért.

Musica Transilvanica 4. hangversenye Kolozsváron
Holnap este 7 órától a kolozsvári Szent Mihály templomban kerül sor a Musica Transilvanica negyedik hangversenyére, amely Farkas Ödön zeneszerző és igazgató kolozsvári munkásságának hivatott emléket állítani. 135 évvel ezelőtt került Kolozsvárra és egyben a Zeneakadémia élére. A hangversenyen közreműködik a Concordia vonósnégyes, előadják a c-moll kvartettjét illetve a Szent Cecília kórus és kamarazenekar, amely az E-dúr misét adja elő. Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla, Vezényel: Potyó István.

Ferences kollégium megáldása
Kolozsváron holnap déli 12 órakor szentmisét tart Szent Ferenc ünnepéhez kötődően Jakubinyi György érsek, azt követően pedig megáldja az Erdélyi Ferences Rendtartomány egyetemisták részére nyitott kollégiumát. A részletekről Pantea Tibor testvér számol be a mai Déli magazinban.

Kultúra és lelkiség egy hétvégén
„Hát én immár kit válasszak, szívet szívért kinek adjak….” mottóval október 24-26. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban mezőségi táncot tanítanak önismereti elemekkel. Vezetők: Böjte Róbert, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hivatásos táncosa és felesége Böjte Gizella, valamint Darvas Piroska segítőnővér.
A táncoktatás elemei: mezőségi néptánc tanítás kezdő szinten, személyes idő és megosztás arról, hogy hogyan élem meg nőiességem ill. férfiasságom, nonverbális kommunikáció, vezetni és vezetve lenni, rövid önismereti impulzusok életünk kisebb-nagyobb döntéseinek megkönnyítéséhez. Korhatár: 20-40 év. Jelentkezni, érdeklődni lehet Darvas Piroska segítőnővérnél a 0743-753494 telefonszámon.

Háló találkozó Nagybányán
Október 10-11. között tízedik alkalommal kerül sor a nagybányai Háló találkozóra, melynek mottója: „Adjunk hálát a múltért, éljük szenvedéllyel a jelent és tekintsünk bizalommal a jövő felé.” A találkozó főelőadója Nemeshegyi Péter jezsuita atya Budapestről. Jelentkezni október 5-ig lehet a 0746-014930-as telefonszámon.

Kétszáz éves a nagytusnádi templom
Október 5-én, vasárnap fél 1 órakor búcsús szentmise keretében ünneplik a tusnádi templom 200 éves fennállását. Az ünnepi szentmisét Tamás József püspök celebrálja. Ugyanekkor megnyitják a tusnádi egyházközség – 2015. október 4-ig tartó – jubileumi évét, amelynek programja az elkövetkező időszakban ölt végleges formát. Az egy év alatt több kulturális programra, illetve a templom történetét bemutató előadásokra is számíthatnak az érdeklődők. A búcsús szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás:

Az előrejelzések szerint még sok felhő lesz felettünk, csak rövid napos időszakokra van kilátás. Elszórtan még előfordulhat eső, egy-egy zápor. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délután 14-19 C  fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 3.


H Í R E K   R E G G E L

Catholic Expo Kolozsváron
Kolozsváron az Expo-Transilvania rendezvény-csarnokban, tegnap nyílt meg a papi öltözetek, ikonok, templomi orgonák, szobrok, liturgikus könyvek és tárgyak nemzetközi vására. Az október 4-éig tartó rendezvényre, melynek a Mária Rádió médiapartnere, a belépés ingyenes, látogatási program délelőtt 10 órától este 6-ig tart.

Szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén
Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén, ma délután 6 órakor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban. A szentmise szónoka Kóhr Balázs kanonok lesz. Jó alkalom ez a nap arra, hogy a vértanú püspök közbenjárását kérjük közösségeink, családjaink és saját magunk életére – írja közleményében a Nagyváradi Püspökség.

Szent Ferenc halálára emlékeznek rendjének tagjai
Csíksomlyón ma este a 7 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében emlékeznek meg Assisi Szent Ferenc tranzitusáról, égbe költözéséről. Szombaton Assisi Szent Ferenc ünnepe és egyben elsőszombat. Az elsőszombati Mária-köszöntő és a szentmise Assisi Szent Ferenc tiszteletére, október 4-én este 7 órakor kezdődik. A szentmisét ünnepélyes rózsafüzér és gyertyás körmenet követi. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a máréfalvi hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Az elsőszombati szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A kaplonyi Szent Antal templomban, ma este a 7 órakor kezdődő szentmisében emlékeznek meg Szent Ferenc boldog haláláról. A szentmise után a világhírű Szent Efrém férfikar tart koncertet. A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Vezetőjük Bubnó Tamás énekművész és karvezető.
A székelyudvarhelyi ferences templomban ma este 6 órától kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szombaton a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség, este 6 órától ünnepi szentmisét tartanak.

Musica Transilvanica 4 hangversenye Kolozsváron
Október 4-én, szombaton este 7 órától a kolozsvári Szent Mihály templomban kerül sor a Musica Transilvanica 4 hangversenyre, amely Farkas Ödön zeneszerző és igazgató kolozsvári munkásságának hivatott emléket állítani. 135 évvel ezelőtt került Kolozsvárra és egyben a Zeneakadémia élére. Tevékenysége révén felvirágoztatta a zenei életet. A hangversenyen közreműködik a Concordia vonósnégyes, előadják a c-moll kvartettjét illetve a Szent Cecília kórus és kamarazenekar, amely az E-dúr misét adja elő. Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla, Vezényel: Potyó István.

Lelkinapok pedagógusoknak
Október 4-én reggel 9 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián várják lelki programmal a pedagógusokat, előadó: Sávai János Szegedről.
Ugyancsak október 4-én, Pedagógus a meglepetés útján címmel tartanak lelkinapot délelőtt 10 és délután 2 óra között pedagógusok részére a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián, mindkét helyszínen szeretettel várnak minden érdeklődő pedagógust.

Háló találkozó Nagybányán
Október 10-11. között tízedik alkalommal kerül sor a nagybányai Háló találkozóra, melynek mottója: „Adjunk hálát a múltért, éljük szenvedéllyel a jelent és tekintsünk bizalommal a jövő felé.” A találkozó főelőadója Nemeshegyi Péter jezsuita atya Budapestről. Jelentkezni október 5-ig lehet a 0746-014930-as telefonszámon.

IV. Mária Út konferencia Csíksomlyón
Október 16-18. között Mária-út konferenciát tartanak Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpát-medencében című rendezvény nyitott minden érdeklődő számára.

Zarándoklat boldogemlékű Áron püspök szentté avatásáért
November 11-13. között negyedik alkalommal szerveznek zarándoklatot Márton Áron püspök nyomdokain. Felkeresik szülőfaluját Csíkszentdomokost, a börtönévek leghírhedtebb helyszínét Máramarosszigetet, a püspökszentelés helyszínét Kolozsvárt és a püspöki székhelyet Gyulafehérváron. Jelentkezni lehet november 1-ig, a 0726-107002-es vagy a 0744-472178-as telefonszámokon.

Keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután 5 órától, mint minden elsőpénteken, hívják és várják a Székely Kálváriára keresztutat imádkozni a székelyudvarhelyieket és környékbelieket népünkért, családjainkért.

Időjárás:
Az előrejelzések szerint még sok felhő lesz felettünk, csak rövid napos időszakokra van kilátás. Elszórtan még előfordulhat eső, egy-egy zápor. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban a legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 10°C fok között alakul, míg délután 14-19 C  fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment