2014. október 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zajlik a Családok Egyházmegyei Találkozója Nagyváradon
„Ahonnan a szentek jönnek…” mottóval megkezdődött és adásunkkal egyidőben is tart az idei egyházmegyei családtalálkozó a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében. Böcskei László megyéspüspök és munkatársai előadásra, kiscsoportos tematikus beszélgetésre, közös szentmisére és más – meglepetésnek szánt – programokra hívták a családokat, akik ma délelőtt megtöltötték a püspöki palota dísztermét. A legkisebbeknek gyerekfelügyeletet, az ifjaknak külön foglalkozást kínálnak korosztálynak megfelelően. Böcskei László püspök megnyitója után Tóth Attila Levente segédlelkész beszélt a szentté válásról, családi mintákról, férfi- és női szerepről a családban Kis Szent Teréz szüleinek példájából kiindulva. Ezt követően vetítettképes bemutatót láthattak a jelenlévők majd Makai Dimény Judit családterapeuta beszélt a családi élet különböző szakaszairól és felvezette a jelenleg zajló kiscsoportos beszélgetéseket. A találkozóról bővebben hamarosan a Déli magazinban.

A Jubileumi Mária-év első Szűzanya-köszöntője 
Csíksomlyón az elsőszombati Mária-köszöntő és a szentmise Assisi Szent Ferenc tiszteletére, ma este 7 órakor kezdődik. A szentmisét ünnepélyes rózsafüzér és gyertyás körmenet követi. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a máréfalvi hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Az elsőszombati szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Kétszáz éves a nagytusnádi templom
Holnap fél 1 órakor búcsús szentmise keretében ünneplik a tusnádi templom 200 éves fennállását. Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Bérmálás Élesden, Feketeerdőn és Kisiratoson
Október 5-én Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Élesden és Feketeerdőn szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Élesden 9 órakor, 7 magyar fiatal, 11 órakor 52 szlovák fiatal, majd Feketeerdőn a délután 3 órakor kezdődő szentmisén 3 magyar, 3 szlovák, illetve 1 román fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Kubalak Péter élesdi esperes-plébános végezte.
A kisiratosi templomban vasárnap 11 órakor kezdődő szentmisén Johann Dirschl temesvári püspöki helynök 31 fiatalt részesít a bérmálás szentségében.

Évkezdés az Egyetemi Lelkészségeken
Október 5-én Veni Sancte szentmisével nyitják meg az egyetemi lelkészségeken az új akadémiai évet. Marosvásárhelyen vasárnap az este 7 órától kezdődő szentmise helyszíne a minorita templom. A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség évnyitó szentmiséjét, melyet rádiónk közvetít, a Piarista templomban szintén vasárnap este 7 órától tartják.
A Nagyváradi Egyetemi Lelkészség évnyitó szentmiséjét hétfőn este 8 órától tartják a Szent László templomban.

Templombúcsúk a hétvégén
Az újszentesi templomot 1979-ben szentelték fel Mária, Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Az ünnepi szentmise holnap délben 1 órakor az ünnepi szentmisét celebrálja és szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences atya.
Október 5-én Temesfalván a Kis Szent Teréz tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét tartják. Az ünnepi szentmise 12 órakor kezdődik.
Bögöz filiájában, Kányádban vasárnap fél 1-kor tartják a Szent Ferenc titulusú kápolna búcsúját. Szentbeszédet mond Kovács Csaba Antal testvér, a székelyudvarhelyi ferences templom igazgatója.
Sikaszóban Rózsafüzér Királynője búcsúját vasárnap 12 órakor tartják. Ünnepi szónok: Tamás Márton nyugdíjas plébános. 

Önkéntes orvosok Erdélyben
Október 5-től 10-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. A körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, neurológus, szemész, fül-orr-gégész, bőrgyógyász, kézsebész orvosok és szakápolók vesznek részt. A csoporttal tart a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza és nőgyógyászati kamionja, amelyben az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. 
Az orvosok a következő helyszíneken fognak dolgozni: Vasárnap délután a székelyudvarhelyi Eszterlánc Napköziben. Október 6-án a csíkszeredai kórház ortopédiai osztályán, Oroszhegyen, Oklándon, Csíkszentmártonban és Csíkmenaságon.

Az időjárás:
Délutántól szakadozottabbá válik a felhőzet, rövidebb-hosszabb időszakokra napsütésre is van kilátás. Szórványosan még kialakulhat eső, zápor. Vasárnap több napsütésre számíthatunk, de északnyugaton és az erdélyi medencében, lesz még felhő az égen, és még egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. október 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment