2014. október 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Magyar zarándoklatot tartottak Máriaradnán
Tegnap, Magyarok Nagyasszonya ünnepén Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta a Bánság kegyhelyén, Máriaradnán a magyar zarándoklat szentmiséjét. Az eseményről Reinholz Andreas máriaradnai plébános számolt be rádiónknak.

Ünnepelt a Segítő Mária Gimnázium
Szűz Mária, Magyarok nagyasszonya ünnepe a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában található kápolna búcsúnapja. Az ünnepi szentmisét Csont Ede nagytusnádi plébános celebrálta a kápolnában az iskola diákjai és pedagógusai számára. Tamás Levente, a tanintézet igazgatója elmondta, az őszi iskolanapokat is most tartják, vendégül látva ugyanakkor a testvériskola, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium küldöttségét: 43 diákot és három tanárt. Az iskolanapok keretében a 150 éve született, a csíkszeredai gimnázium építésében jelentős szerepet vállalt Majláth Gusztáv Károly püspökről is megemlékeztek. Az iskolaközösségnek Ráduly Róbert polgármester tartott előadást a püspökről és a Gimnázium építésének körülményeiről. Az iskolaépítést magánvagyonával támogató, valamint erre a célra összefogásra buzdító főpap emléke előtt koszorúzással is tisztelegtek. Az iskolanapok keretében Isten kezében címmel versmondó verseny is zajlott – számolt be a székelyhon.ro.

XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, holnap délután 6 órakor kezdődik a XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál. Fellép: a Kézdivásárhely-kantai Szentháromság templom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, valamint a házigazda Laudate kamarakórus – tájékoztatta rádiónkat Lőfi Gellért karnagy.

XI. Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
„Jézus ránézett és megkedvelte!” mottóval, október 11-én Székelyudvarhelyen, a Rákóczi Centerben kerül sor az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozóra. Meghívott előadó David Payne az angliai Westminster apátság székhelyű Katolikus Evangelizációs Szolgálat elnöke. Este 6 órakor, a befejező szentmisén, melyet rádiónk élőben közvetít, László Rezső kapnikbányai plébános prédikál. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók. 

Rózsafüzér társulatok találkozója
Október 11-én a Szeben-Fogaras-Erzsébetvárosi Főesperesi Kerülethez tartozó plébániák rózsafüzér társulatainak találkozójára kerül sor. 
Az eseményről Puskás Attila, a nagyszebeni belvárosi plébánia segédlelkésze nyilatkozott rádiónknak.

Esély-bál Gyergyószentmiklóson
Már nyolcadik éve egy ünnepség keretén belül mutatják be támogatóiknak az eltelt időszakban elért fejlődést a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Esély-programjának foglalkoztatottjai, szeretnének köszönetet mondani azon személyeknek, cégeknek, szervezeteknek, akik méltányolják, támogatják a tevékenységét. A nyolcadik Esély-bált október 10-én este 6 órától tartják a gyergyószentmiklósi Rozmaring vendéglőben. Érdeklődni a 0749-972624, vagy a 0741-453743-as telefonszámokon lehet.

Újra kigyúlnak az együttérzés lángjai október 17-én
Már hagyományosnak számít, hogy a romániai Caritas szervezetek minden év októberében megszervezik az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót: mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a szegény emberek sorsa.
Marosvásárhelyen a Színház téren . Marosszentgyörgyön a Szent György téren. Erdőszentgyörgyön a Művelődési Ház előtt. Szovátán a központban. Csíkszeredában a Szabadság téren. Csíkkarcfalván a központban. Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt. Gyergyóremetén a Cseres Tibor téren. Ditróban a Jakab Antal téren. Gyergyóalfaluban a Millenium téren. Maroshévízen a Kultúrház előtt. Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren. Székelykeresztúron a központban. Szentkeresztbányán a Piactéren. Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet Parkban, a Mikó-szobor előtt. Gyulafehérváron a várban. Petrozsényben a színház melletti parkban.

Időjárás:

Ma a napsütésé volt a főszerep, északon és az erdélyi medencében előfordult egy-egy felhő az égen,de eső nem esett.A szél erőssége is enyhült. Pénteken ismét sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás. Helyenként megélénkül a légmozgás, de kellemesen meleg időben lesz részünk. Hajnalban 1 és 7 C fok körül alakul a hőmérséklet míg napközben 20-25 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 9.


H Í R E K   D É L B E N

Ünnepelt a Segítő Mária Gimnázium
Szűz Mária, Magyarok nagyasszonya ünnepe a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában található kápolna búcsúnapja. Az ünnepi szentmisét Csont Ede nagytusnádi plébános celebrálta a kápolnában az iskola diákjai és pedagógusai számára. Tamás Levente, a tanintézet igazgatója elmondta, az őszi iskolanapokat is most tartják, vendégül látva ugyanakkor a testvériskola, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium küldöttségét: 43 diákot és három tanárt.
Az iskolanapok keretében a 150 éve született, a csíkszeredai gimnázium építésében jelentős szerepet vállalt Majláth Gusztáv Károly püspökről is megemlékeztek. Az iskolaközösségnek Ráduly Róbert polgármester tartott előadást a püspökről és a Gimnázium építésének körülményeiről. Az iskolaépítést magánvagyonával támogató, valamint erre a célra összefogásra buzdító főpap emléke előtt koszorúzással is tisztelegtek. Az iskolanapok keretében Isten kezében címmel versmondó verseny is zajlott – számolt be a székelyhon.ro.

Pénteken temetik a Posticum lelkészét Nagyváradon
Mint ismeretes, Rácz László nyugalmazott plébános szeptember 26-án, Svájcban hunyt el. Hazaszállított hamvait ma délután 6 órakor ravatalozzák fel a Posticum kápolnájában, utána német, illetve latin nyelvű szentmise, melyet Amédée Graab nyug. svájci püspök celebrál. Szentmise után csendes éjszakai virrasztás másnap 11 óráig a Posticum kápolnájában. Október 10-én, pénteken 12 órakor temetési szertartatás és gyászmise a Szent László templomban, melyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutat be. Hamvait szűk családi és baráti körben helyezik örök nyugalomra. A résztvevőktől koszorú helyett egyetlen szál virágot vagy imádságot kérnek.

Újraindul a Katolikus Akadémia
Az egyetemi évvel együtt folytatódik Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében a Katolikus Akadémia.
Az idei sorozat a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem rektorának, Várnai Jakab ferences atyának előadásával indul ma este 7 órától, Teológiai kérdések a „szegény egyházról”címmel.

Egyetemisták találkozóját tartják Csíkban
Október 17-19. között kerül sor Csíksomlyón az Országos Katolikus Egyetemisták Találkozójára. Az idei OKET témája Kronosz és Kairosz. Jelentkezni lehet még ma a 0752-073249-es telefonszámon.

XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, holnap délután 6 órakor kezdődik a XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál. Fellép: a Kézdivásárhely-kantai Szentháromság templom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, valamint a házigazda Laudate kamarakórus – tájékoztatta rádiónkat Lőfi Gellért karnagy.

Játék a hitoktatásban
Október 10-12. között a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos házban a szatmári egyházmegye hitoktatói részére találkozót tartanak. A találkozóról bővebben a mai Déli Magazinban hallhatnak.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap délután 6 órakor szentségimádást, este 8 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban, utána pedig az év utolsó gyertyás körmenetét a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bărbuț Petrică, köröstarjáni plébános.

Családkép: túlzott és reális elvárások a családdal szemben
Csíkszeredában, október 11-én, délelőtt 10 és délután 5 óra között tematikus napot szervez a Caritas szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalok számára. Ez a nap lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. Jelentkezni még holnap lehet, a 0732-830156-as telefonszámon.

Templombúcsú Tótiban és Várad-Őssiben
A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz tiszteletére emelt templom felszentelésének 20. évfordulóját, illetve búcsúünnepét üli október 11-én, szombaton a tóti római katolikus egyházközség a 12 órakor kezdődő szentmise keretében. A várad-őssi római katolikus közösség is ünnepet ül ezen a hétvégén: 2014. október 12-én, vasárnap a templom felszentelésének 80 évfordulóját, illetve búcsúünnepét ülik. A szentmise itt 18.00 órakor kezdődik, mindkét ünnepen a szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök lesz.

Időjárás:

Az előrejelzések szerint ma a napsütésé lesz a főszerep. Északon és az erdélyi medencében még lesz felhő az égen, csapadék azonban nem várható. A szél továbbra is érezteti hatását. Az előrejelzések szerint délutánra 20 és 26°C közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 9.


H Í R E K   R E G G E L

Pénteken temetik a Posticum lelkészét Nagyváradon
Mint ismeretes, Rácz László nyugalmazott plébános szeptember 26-án, Svájcban hunyt el. Hazaszállított hamvait ma délután 6 órakor ravatalozzák fel a Posticum kápolnájában, utána német, illetve latin nyelvű szentmise, melyet Amédée Graab nyug. svájci püspök celebrál. Szentmise után csendes éjszakai virrasztás másnap 11 óráig a Posticum kápolnájában. Október 10-én, pénteken 12 órakor temetési szertartatás és gyászmise a Szent László templomban, melyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutat be. Hamvait szűk családi és baráti körben helyezik örök nyugalomra. A résztvevőktől koszorú helyett egyetlen szál virágot vagy imádságot kérnek.

Egyetemisták találkozóját tartják Csíkban
Október 17-19. között kerül sor Csíksomlyón az Országos Katolikus Egyetemisták Találkozójára. Az idei OKET témája Kronosz és Kairosz. Jelentkezni lehet még ma a 0752-073249-es telefonszámon.

XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, holnap délután 6 órakor kezdődik a XIII. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál. Fellép: a Kézdivásárhely-kantai Szentháromság templom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, valamint a házigazda Laudate kamarakórus – tájékoztatta rádiónkat Lőfi Gellért karnagy.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap délután 6 órakor szentségimádást, este 8 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban, utána pedig az év utolsó gyertyás körmenetét a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bărbuț Petrică, köröstarjáni plébános.

Családkép: túlzott és reális elvárások a családdal szemben
Csíkszeredában, október 11-én, délelőtt 10 és délután 5 óra között tematikus napot szervez a Caritas szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalok számára. Ez a nap lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. Jelentkezni még holnap lehet, a 0732-830156-as telefonszámon.

Idősek világnapját ünneplik Ditróban és Gyimesben
A Gyulafehérvári Caritas idén 12 Hargita megyei településen szervezett ünnepséget az Idősek Világnapja alkalmából. A rendezvény folytatásaként Ditróban, holnap délután 3 órától ünnepi műsorral köszöntik az időseket a Pro Ditró Székház Nyugdíjas termében.
Október 12-én, fél 12 órakor a gyimesfelsőloki templomban ünnepi szentmisét mutatnak be, 1 órától pedig ünnepi műsorra kerül sor a helyi Művelődési Házban.

Újraindul a Katolikus Akadémia
Az egyetemi évvel együtt folytatódik Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében a Katolikus Akadémia. Nóda Mózes, a Katolikus Akadémia egyik szervezője beszámolt rádiónknak a kolozsvári rendezvénysorozatról, amely a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem rektorának, Várnai Jakab ferences atyának előadásával indul ma este 7 órától, Teológiai kérdések a „szegény egyházról”címmel.

Orgonakoncertek székelyföldi műemléktemplomokban
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez a következő program szerint: Holnap délután 6 órától a szovátai református templomban; október 11-én, délután 5 órakor Csíkdelnén, a Keresztelő Szent János templomban; október 12-én, délután 5 órakor a gelencei Szent Imre templomban, október 14-én, délután 6 órától, Ditróban, a Jézus Szíve templomban, illetve október 15-én, este 7 órakor a székelyudvarhelyi Szent Miklós templomban. Az orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg.

Templombúcsú Tótiban
A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz tiszteletére emelt templom felszentelésének 20. évfordulóját, illetve búcsúünnepét üli október 11-én, szombaton a tóti római katolikus egyházközség. A 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök.

XI. Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
„Jézus ránézett és megkedvelte!” mottóval, október 11-én Székelyudvarhelyen, a Rákóczi Centerben tizenegyedik alkalommal kerül sor az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozóra. Meghívott előadó David Payne az angliai Westminster apátság székhelyű Katolikus Evangelizációs Szolgálat elnöke. Este 6 órakor, a befejező szentmisén, melyet rádiónk élőben közvetít, László Rezső kapnikbányai plébános prédikál. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Időjárás:

Az előrejelzések szerint ma ismét a napsütésé lesz a főszerep. Északon és az erdélyi medencében még lesz felhő az égen, csapadék azonban nem várható. A szél továbbra is érezteti hatását. Az előrejelzések szerint a hűvös reggelt követően délutánra 20 és 26°C közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2014. október 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment