2014. szeptember 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

XII. Családkonferencia Marosvásárhelyen
Szeptember 26–28. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Deus Providebit Házban, azzal a céllal, hogy a résztvevők jobban megismerjék Márton Áron életét, írásait, bátorítást kapjanak arra, hogy a különböző élethelyzetekben kérjék a közbenjárását.
Tervezett előadók: Kovács Gergely, Nagy Zoltán, Papp László, Lázár Csilla, Szénégető István és Maksay Ágnes. Elsősorban Márton Áron életpéldája, de más, az életszentség útját járó személyek példáját felmutatva is szeretnék felhívni a résztvevők figyelmét arra, hogy a házastársi szerelem az életszentség egyik lehetséges útja, merjenek szentek lenni. Bejelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet szeptember 20-áig.

Pasztorális Napok a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a következő pasztorális év témája: a szórvány. Ezért a pasztorális napokat nem egyetlen központban szervezik, hanem a szórványrégiókban: szeptember 22-én Marosvásárhelyen, szeptember 22-23. között Alvincen, október 6-7-én Sugásfürdőn, valamint október 8-án, a kolozsvári Szent Mihály plébánián. A pasztorális napok célja jobban megismerni a szórványt és az ott adódó nehézségeket. 
A részvételi szándékot a pasztorális iroda elérhetőségein (gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com) lehet jelezni szeptember 17-ig, a kiválasztott helyszín és időpont megjelölésével.

Egyházmegyei Ministráns Találkozó Szentjobbon
A Nagyváradi Egyházmegyei Ifjúsági Központ ötödik alkalommal szervezi meg az Egyházmegyei Ministráns Találkozót szeptember 20-án, szombaton, a Bihar-megyei Szentjobbon. Az egész napos rendezvény 11 órakor Böcskei László megyéspüspök által bemutatott szentmisével kezdődik, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Családok egyházmegyei találkozója
„Ahonnan a szentek jönnek...” lesz a mottója az idei Egyházmegyei Családtalálkozónak, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervez október 4-én, szombaton. Böcskei László megyéspüspök és munkatársai előadásra, kiscsoportos tematikus beszélgetésre, közös szentmisére és más – meglepetésnek szánt – programokra hívják a családokat. A legkisebbeknek és az ifjaknak is biztosítanak külön foglalkozást korosztálynak megfelelően. Jelentkezni szeptember 29-éig lehet a helyi plébánosnál, vagy az Egyházmegyei Laikusképző Központban a 0757-061859-es telefonszámon.

A fogyatékkal élők iskoláztatásáról értekeznek
Nyolcadik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciát a Gyulafehérvári Caritas. A szeptember 19-20-án zajló eseményen a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők vesznek részt.
Idei témája a gyerekek oktatásának kérdése. A konferencia programjában szerepelnek műhelymunkák az előadásokban elhangzottak elmélyítésére és gyakorlatiasabb megközelítésére.
A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában sorra kerülő rendezvényt az előző évek hagyományaihoz híven lelki programmal zárják. Jelentkezni lehet a 0751-140051-es telefonszámon.

Boldogabb családokért iskolai program
A Gyulafehérvári Főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szervezésében október 16 – 18. között a Boldogabb családokért iskolai program keretében képzést tartanak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A képzés vezetője: Lepedus István, a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, a tudatos családtervezés segítése. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló csoportok segítségével. Érdeklődni a 0743-152008-as telefonszámon lehet.

Az időjárásról: Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható. Megélénkülhet a délkeleti szél, néhol erős lökések is lehetnek. A hűvös, helyenként párás hajnalt követően délutánra 20 és 25°C közé melegszik a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. szeptember 17.


H Í R E K   D É L B E N

XII. Családkonferencia Marosvásárhelyen
Szeptember 26–28. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Deus Providebit Házban. Bejelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet szeptember 20-áig.

Európai máriás tanácskozás
Tegnap Csíksomlyón megkezdődött az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló találkozó. Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban.

Átadták a Caritas új betegápoló intézményét
A Gyulafehérvári Caritas európai uniós pályázat segítségével újított fel egy székelyudvarhelyi ingatlant, melyet a Kolping Mainfranken szervezet bocsátott a Caritas rendelkezésére. A tegnap délelőtt tartott projektzáró sajtótájékoztatón átadták és felszentelték az épületet, melyben lehetségessé válik a későbbiekben székelyudvarhelyi Szent Lukács Palliatív és Fejlesztési Központ létrehozása.
A Caritas által működtetett létesítmény huszonhat férőhelyes lesz, a benn fekvőket tizennégy fős egészségügyi személyzet látja majd el.
A létesítmény átadási ünnepségén Márton András elmondta: A betegek sajnos otthonukban sokszor magukra maradnak. A központ kifejezetten azt a cél szolgálja, hogy védett környezetben nyújtson segítséget a rászorulóknak a betegséggel való együttélésben, az önálló élet újratanulásában.

Pasztorális Napok
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a következő pasztorális év témája: a szórvány. Ezért a pasztorális napokat nem egyetlen központban szervezik, hanem a szórványrégiókban. A pasztorális napokról a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

A fogyatékkal élők iskoláztatásáról értekeznek
Nyolcadik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciát a Gyulafehérvári Caritas. A szeptember 19-20-án zajló eseményen a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők vesznek részt.
Idei témája a gyerekek oktatásának kérdése. A konferencia programjában szerepelnek műhelymunkák az előadásokban elhangzottak elmélyítésére és gyakorlatiasabb megközelítésére.
A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában sorra kerülő rendezvényt az előző évek hagyományaihoz híven lelki programmal zárják. Jelentkezni lehet a 0751-140051-es telefonszámon.

Boldogabb családokért iskolai program
A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szervezésében október 16 – 18. között a „Boldogabb családokért iskolai program” keretében képzést tartanak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
A képzés vezetője: Lepedus István – a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Olyan szentségi házasságban élő házaspárok, illetve szakemberek jelentkezését várják, akik vállalják azt, hogy a 2014/2015 – ös tanévtől kezdődően legalább egy osztályban három éves ciklusban évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy a vallásórák keretében. Jelentkezhetnek olyan fiatalok is, akik keresztény értékrend szerint készülnek a szentségi házasságra. Érdeklődni a 0743-152008-as telefonszámon lehet.

Családi nap Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata egy vidám, tartalmas együttlétre, kikapcsolódásra hívja a csíkszeredai gyermekes családokat szombaton délelőtt 10 és délután 6 óra között, a Petőfi utcai Caritas központba, ahol szentmise, tematikus foglakozások, vetélkedők, csoportos játékok, kézműves foglakozások, közös éneklés szerepel a családi nap programjában.

Szent Gellért búcsú és nyílt nap
Szeptember 20-án, szombaton délelőtt 11 órakor Szent Gellért búcsú lesz Szelterszbe, a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány tulajdonában lévő Ifjúsági és Rehabilitációs Központban. A szentmisét Szénégető István plébános, családpasztorációs megbízott celebrálja. Ezt követően Nyílt Napra kerül sor.

Időjárás:

Egyre több napsütésre van kilátás, csupán elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. Bár hűvős hajnalra ébredtünk napközben felmelegedett a levegő a délután 21-26 fok várható. A délután folyamán megerősődik a keleti szél néhol viharossá válik.

MRE - Hírszolgálat, 2014. szeptember 17.


H Í R E K   R E G G E L

Európai máriás tanácskozás
Tegnap Csíksomlyón megkezdődött az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló találkozó. Urbán Erik ferences, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója elmondta rádiónknak, hogy az idei találkozón 14 kegyhely vesz részt, a találkozó témája pedig Közép- és kelet-európai zarándokutak, kifejezetten a Mária Útra koncentrálva. Előadásokat tartanak Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület és a Magyarországi Mária Rádió elnőke, valamint, Kocsis Fülöp, hajdúdorogi görög-katolikus püspök. Az este 7 órakor kezdődő szentmise, melyet Jakubinyi György érsek mutat be, nyilvános lesz, a konferencia résztvevői mellett a híveket is szívesen látják.

Katolikus iskola indult Marosvásárhelyen
Hatvanhat év után újraindult az egykori Katolikus Főgimnázium jogutódja. Tamási Zsolt igazgató szeptember 12-én kapta meg a kinevezését, ettől a dátumtól kezdve szerepel a gimnázium az iskolahálózatban is. A tervek szerint öt év alatt duzzad háromszázra a diákok száma, ennyire van szüksége egy önálló jogi státussal rendelkező tanintézetnek.

Befejeződött egy új Caritas-tevékenységnek otthont adó épület modernizálása és bővítése
A Gyulafehérvári Caritas európai uniós pályázat segítségével újított fel egy székelyudvarhelyi ingatlant, melyet a Kolping Mainfranken szervezet bocsátott a Caritas rendelkezésére. A tegnap délelőtt tartott projektzáró sajtótájékoztatón átadták és felszentelték az épületet, melyben lehetségessé válik a későbbiekben székelyudvarhelyi Szent Lukács Palliatív és Fejlesztési Központ létrehozása.
A hamarosan elinduló központban a betegségük utolsó stádiumában lévő személyek, az agyvérzést szenvedett, illetve krónikus betegek olyan támogatásban részesülnek, amely az önálló élet teljes, vagy részleges megtartását, visszanyerését teszi lehetővé. Az új intézmény majd 14 alkalmazottal fog elindulni, és maximális kapacitásban 26 személy gondozását tudja biztosítani.

Egyházmegyei Ministráns Találkozó Szentjobbon
A Nagyváradi Egyházmegyei Ifjúsági Központ ötödik alkalommal szervezi meg az Egyházmegyei Ministráns Találkozót szeptember 20-án, szombaton, a Bihar-megyei Szentjobbon. Az egész napos rendezvény 11 órakor Böcskei László megyéspüspök által bemutatott szentmisével kezdődik, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

XII. Családkonferencia Marosvásárhelyen
Szeptember 26–28. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Deus Providebit Házban, azzal a céllal, hogy a résztvevők jobban megismerjék Márton Áron életét, írásait, bátorítást kapjanak arra, hogy a különböző élethelyzetekben kérjék a közbenjárását. Bejelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet szeptember 20-áig.

Pasztorális Napok a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a következő pasztorális év témája: a szórvány. Ezért a pasztorális napokat nem egyetlen központban szervezik, hanem a szórványrégiókban: szeptember 22-én Marosvásárhelyen, szeptember 22-23. között Alvincen, október 6-7-én Sugásfürdőn, valamint október 8-án, a kolozsvári Szent Mihály plébánián. A pasztorális napok célja jobban megismerni a szórványt és az ott adódó nehézségeket.
A részvételi szándékot a pasztorális iroda elérhetőségein (gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com) lehet jelezni szeptember 17-ig, a kiválasztott helyszín és időpont megjelölésével.

Családi nap Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata egy vidám, tartalmas együttlétre, kikapcsolódásra hívja a csíkszeredai gyermekes családokat szombaton délelőtt 10 és délután 6 óra között, a Petőfi utcai Caritas központba, ahol szentmise, tematikus foglakozások, vetélkedők, csoportos játékok, kézműves foglakozások, közös éneklés szerepel a családi nap programjában.

Szent Gellért búcsú és nyílt nap
Szeptember 20-án, szombaton délelőtt 11 órakor Szent Gellért búcsú lesz Szelterszbe, a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány tulajdonában lévő Ifjúsági és Rehabilitációs Központban. A szentmisét Szénégető István plébános, családpasztorációs megbízott celebrálja. Ezt követően Nyílt Napra kerül sor.

Időjárás:
Egyre több napsütésre van kilátás, csupán elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. Hajnalban az erdélyi medencében hűvős hajnalra kell számítani 2-11 C fok közötti hőmérsékleti értékekkel, délután 21-26 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. szeptember 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment