2014. szeptember 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K  D É L B E N

Erdélyi Háló találkozó
Ezen a hétvégén tartják Csíkzsögödben az Erdélyi Háló találkozót. A háromnapos rendezvény tematikája a közösség újjáteremtő ereje. Tegnap este a Katolikus Közösségek Hálózatának budapesti munkatársai vezették az esti foglalkozást, melynek lelki, kulturális és művészi jellege volt. Ma délelőtt Sajgó Balázs nyárádszeredai plébános tart előadást. A találkozó zárószentmiséjét holnap délelőtt fél 11-kor Tamás József püspök mutatja be. A találkozó három napja során ezen kívül közös imák, illetve különböző kulturális és szórakoztató programok is várták a résztvevőket.

Teréz Anyára emlékeztek Őrkön
Ünnepséget szervezett a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend Sepsiszentgyörgyön a romanegyedi Mária, világ királynője tiszteletére szentelt templomban. Tegnap délután szentmise keretében emlékeztek Kalkutai Boldog Teréz anyára. Babota Tibor medgyesi plébános szentbeszédében elmondta: alkalma volt személyesen találkozni és megismerni Teréz anyát. Szinte ereklyeként őrzi a tőle kapott rózsafüzért és bibliát, de szavai is mély nyomot hagytak benne. Mint mondotta, Teréz anya egyszerűen beszélt Jézusról, de nagyszerűen adta elő.

Hit és Fény
A szatmárnémeti Szent Alajos konviktusban ma délelőtt 10 órakor kezdődött a Hit és Fény közösség országos zarándoklata. Témája: A te szavadra kivetem a hálót! - Kapcsolatom Istennel - teszem(-e) amit mond?! Az ország minden tájáról érkezett közösségek tagjai 11 órától ökumenikus szentmisén vettek részt a Szent János apostol és evangélista templomban. A közösségek bemutatkozása után „Kapcsolatom Istennel” címmel Solomayer Sándor plébános tart előadást.

Templombúcsúk a hétvégén
Bethlenfalván, Mária Szent neve ünnepét holnap fél 1-től tartják. A búcsús szentmise ünnepi szónoka a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Urbán Erik ferences atya lesz.
Gyergyószentmiklóson az örmény templom Kisboldogasszony. búcsúja holnap 12 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Baróti László Sándor ditrói plébános. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Fogadalomtétel a Temesvár-erzsébetvárosi templomban
A szalvatoriánus rend két tagjának fogadalomtételére kerül sor ma este fél 8-kor a temesvár-erzsébetvárosi templomban. Szentmise keretében Gál Márton örök fogadalmat tesz, Vrânceanu Sorin pedig megújítja fogadalmát.

Szobrot állítanak Szent Istvánnak
Gyergyószentmiklós önkormányzata Gyilkostón, az üdülőtelep parkjában szobrot állít Szent István királynak. A fából készült, egész alakos szobrot a székesfehérváriaktól kapták ajándékba. A szobrot vasárnap délután 4 órakor Portik Hegyi Kelemen főesperes és Keresztes Zoltán plébános áldja meg.

Ave Maria jótékonysági hangverseny
A Romániai Máltai Segélyszolgálat temesvári fiókja szervezésében a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban holnap délután 5 órakor jótékonysági hangversenyre kerül sor. A felajánlott adományokat a Máltai Segélyszolgálat gondozottjainak támogatására fordítja.

Zarándoklatok Máriaradnára
A szabadfalui plébánia és a hozzá tartozó filiák római katolikus közösségeinek közös máriaradnai zarándoklatára kerül sor szeptember 7-én. A mintegy 130 tagú zarándokcsoportot Wonerth László plébános vezeti.
Szeptember 8-án, hétfőn Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei a főpásztor vezetésével Máriaradnára zarándokolnak. A főpásztor buzdítására és az Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében külön csoportban kelnek útra Nagyvárad fiataljai, hogy az új tanév közeledtével Szűz Mária közbenjárását kérjék az egyházmegye ifjúsága, családjai és közösségei számára. A 11 órakor kezdődő szentmisét Martin Roos temesvári- és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatja be német, magyar, illetve román nyelven. A zarándokok szentmise után Megváltónk értünk vállalt életáldozatán elmélkedve keresztúti ájtatosságon vesznek részt.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, hétfőn, Szűz Mária születése napján élő rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitünk megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel fél 9-kor a Jézus kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron kápolnánál 5 órakor, búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Az időjárásról: Napközben záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. A légmozgás is élénk marad. Délután 23 és 29 fok közötti értékekre van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2014. szeptember 6.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment