2015. április 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Egyetemi lelkészek találkozója Mohácson
Április 9-11. között rendezték meg a XXI. Egyetemi Pasztorációs Konferenciát, amelynek idén a Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Pécsi Egyházmegye szervezésében Mohács adott otthont. A találkozón a Kárpát-medencei katolikus egyetemi lelkészek és közvetlen munkatársaik vettek részt, tizenhárom egyetemi városból. A konferencia témája ez alkalommal a kommunikáció volt, hogy miként tudja az egyház felhasználni a rendelkezésére álló hagyományos és legújabb kommunikációs eszközöket az evangélium hirdetésére, és miképpen tud jelen lenni a személyes kapcsolatokban és a jövő keresztény értelmiségének nevelésében és képzésében. Az egyetemi lelkészek következő találkozójának helyszíne Nagyvárad lesz-tudtuk meg a Magyar Kurír honlapról.

Ma kezdődik a Szent Antal nagykilenced
– A csíksomlyói kegytemplomban a reggel nyolckor kezdődő szentmise szónoka felváltva Bőjte Mihály és Urbán Erik ferences atyák lesznek. A fél tizenegyes szentmisén, Veres Sándor Levente kászonújfalvi plébános prédikál. Az este hétkor kezdődő szentmise keretében Csintalan László csíkdelnei plébános mond szentbeszédet, amelybe a Mária Rádión keresztül és a csiksomlyo.ro oldalon is bekapcsolódhatunk.
– Búcsúja előtt nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmiséken egy-egy elmélkedés lesz a ferences szentről. A prédikációkat idén Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja.
– A székelyudvarhelyi ferences templomban is tartanak Szent Antal nagykilencedet. Ma délelőtt tíz órától Jánosi Gellért székelyvarsági plébános mondja a szentbeszédet.

A nőszövetségek tavaszi találkozóra készülnek
„Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket” mottóval a tavaszi lelkigyakorlatos napokat április 20–22. között szervezi meg a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség, Kovács Sándor országos lelkivezető irányításával. Meghívott előadók: Ilyés Csaba, Nagy József és Homa Ildikó. Homíliát Szilveszter Imre-Gábor, Veres Attila és Babota Tibor lelkivezetők mondanak. A találkozóra hívják és várják a nőszövetségek elnökeit, két tagot és a lelkivezetőket. Új tagok jelentkezését is szívesen fogadják. Jelentkezni a 0747-532.492-es vagy a 0751-767.931-es telefonszámokon lehet.

Készül Csíksomlyó tapintható bronzmakettje
Látássérültek részére bronzból készítteti el a csíksomlyói kegyhely makettjét az Erdélyi Utakon Egyesület. A mű, melynek elkészítésére Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművészt kérték fel, a nemlátók számára nagy segítség lesz: tapogatás által ismerhetik meg a zarándokútvonalat, a csíksomlyói kegytemplomtól egészen a nyeregig. A projektről a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Találkozó az önkéntesekkel Nagyváradon
Az erdélyi Mária Rádió találkozóra hívja önkénteseit április 15-én, délután hat órakor a Mária Rádió nagyváradi stúdiójába. Szeretettel várunk minden önkéntest. A találkozók következő helyszíneiről rádiónkból értesülhetnek kedves hallgatóink.

Találkozás a szerzetesekkel Kolozsváron
A Megszentelt Élet Évében április 16-án, csütörtökön este nyolc órától a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség első emeleti termében Sárközi Sándor piarista atya rendhagyó irodalomórát tart. Minden érdeklődőt várnak!

Lelkinap a gyergyói egyháztanácsosoknak
Április 18-án, szombaton délelőtt tíz órától a gyergyói főesperességhez tartozó plébániák egyháztanácsosai részére lelki napot tartanak a szárhegyi ferences kolostorban. A találkozó mottója: „Egy a többi között, egységben valamiért.” Jelentkezni lehet a helyi plébánosoknál.

Apa-lánya lelkinap
Fontos vagy nekem! mottóval, a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja, április 25-én, szombaton a csíkszeredai Segítő Mária kollégiumban lelkinapot tart. Várják az apákat lányukkal, korhatár lányoknak 12-18 év között. A lelkinap egy meghívás arra, hogy az apa-lánya kapcsolat erősödjön, vagy ha szükséges, akkor gyógyuljon. Jelentkezni a csalad.ro oldalon a bejelentkezés menüpontban lehetséges.

Segítség szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak május 4-15. között Szentkatolnán. Április 27-ig várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Bővebb információk a bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Az időjárásról: Ma eleinte naposabb időre számíthatunk, majd ismét egy hidegfront érkezik fölénk, s napközben megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Megélénkül, megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban -5 és +3°C várható, délután pedig 11-16°C-ot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. április 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment