2015. április 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Hivatások hétvégéje Nagyváradon
A Püspökség idén hatodik alkalommal rendezte meg a Hivatások Hétvégéjét, olyan fiatalok számára, akik meghallották Isten hívó szavát és szerettek volna közelebbről megismerkedni a papi- és szerzetesi élettel. Modi Blanka vincés nővér irányításával, ismerkedős játékokkal kezdődött a hétvége, melyen részt vett Böcskei László püspök is. Szombaton a reggeli dicséret után, Zsuzsanna nővér, az Élet Kenyere közösség tagja és Vakon Zsolt püspöki titkár tett tanúságot életéről és hivatásáról. Végül az egyházmegye három kispapja Bakos Gábor diakónus, valamint Vásári Norbert és Vancoș Alex I. éves kispapok meséltek hivatásukról, tapasztalataikról és a gyulafehérvári szemináriumról. A hétvégén meglátogatták a monospetri, köröstarjáni és a bihari plébániákat.

Jakubinyi György érsek április 29-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját
A főpásztor püspökké szentelésének helyén, a csíksomlyói kegytemplomban már bemutatta hálaadó szentmiséjét húsvét után, néhány osztálytársa jelenlétében, de az évfordulón, holnap délelőtt tíz órai kezdettel a gyulafehérvári székesegyházban is szentmisét celebrál. Az érseki hivatal szeretettel hívja és várja az egyházmegye papjait és híveit az ünnepi hálaadásra. Az eukarisztikus ünneplést követően tizenkét órától díszgyűlésre kerül sor az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében. A hálaadó szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Ma kezdődnek a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Idén a Küküllői főesperesi, a Gyergyói és a Kolozs-Dobokai kerületek egyházközségeiben, valamint Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is sor kerül a bérmálás szentségének kiszolgáltatására. Ma délelőtt tíz órakor Szentdemeteren 21, délután öt órakor Egrestőn pedig 11 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Családos találkozó Kolozsváron
Szabadság és elkötelezettség mottóval, ma este hét órától családos találkozóra kerül sor a kolozsvári Szent Mihály plébánia épületében. A családi életről szóló előadássorozatra nemcsak a házastársakat várják, hanem azokat a fiatalokat is, kik szeretnének felkészülni a házasságra. A találkozó moderátora Homa Ildikó szociális testvér.

A nagyváradi Caritas Catolica hírei
Holnap délután hat órától Veres Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor, rádiónk önkéntes munkatársa vetítettképes előadást tart Ausztráliáról a Szent Erzsébet Idősotthonban.
Április 30-án, csütörtökön, délután öt órától a Katalin-telepi római katolikus plébánia hittanosai mutatnak be rövid előadást Szent László legendái alapján a Szent Erzsébet Idősotthonban.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait május 3-án, hisz ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmisén, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek: jelen lesz Roos Márton temesvári római katolikus- és Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök is. A székesegyházban délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi főpapi szentmise és hermás körmenet Szent László király tiszteletére, amelyet rádiónk élőben közvetít.

Születés Hete Nagyváradon
Negyedszer rendezik meg Nagyváradon a Születés Hete rendezvénysorozatot, a Posticum Kulturális Központban május 4-9. között, hogy a gyermekvállalás miatti új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nők számára hiteles segítséget nyújtsanak. A rendezvény idei célkitűzése a családok tájékoztatása mellett az adománygyűjtés, amivel a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent Angéla Ház gyermekeit kívánják támogatni.

Az időjárásról: Ma egy hidegfront érkezik hazánk fölé, ennek köszönhetően sokfelé várható eső, zápor, zivatar is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma reggel tíz órától szerda este nyolc óráig kell számítani az esős időre. Visszaesik a hőmérséklet, majd az ország egész területén megélénkül a szél, helyenként viharossá fokozódva. A reggeli órákban 7 és 11 C fok körüli értékekre kell számítani, míg napközben 16 és 20 C fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. április 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment