2015. augusztus 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ma kezdődik a CSIT
Több mint 1000 fiatal jelenlétében kezdődik el ma este nyolc órakor a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. A napi szentmise, tanítások, előadások mellett, a fiatalok 35 műhelyfoglalkozás közül választhatják ki a kedvükre valót. A CSIT programjába hallgatóink is bekapcsolódhatnak csütörtök délután, amikor élő adásban közvetítjük hat órától a szentmisét, majd pedig este kilenc órától a szentségimádást.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Ma déli tizenkét órától a marosvásárhelyi Deus Providebit házban, holnap délután pedig három órától a székelyudvarhely és környéki önkénteseket és hallgatókat hívjuk találkozóra a Szent Pio Lelkigykorlatos házba. A következő helyszín Csíksomlyó, ahol csütörtökön várjuk önkénteseinket délután fél öt órára a régi nyomda épületébe.

Vízosztás Szatmárnémetiben
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vízosztási akciót hírdetett augusztus 10-én, 11-én és 12-én. Az akció délután 13:00-16:00 óra között tart majd, a következő program szerint: ma az I. C. Brătianu utcán és holnap a Horea utca sarkán.
Az akció még két napig zajlik, mely idő alatt átlagosan 40 liter ásványvizet fognak kiosztani naponta. A helyszínen két asszisztens, három önkéntes és az akcióért felelős személy lesz jelen. Ugyanakkor egy mentőautó is rendelkezésre áll majd elsősegélynyújtás céljából, azon személyek számára, akik a kánikula miatt rosszulléttel küzdenek.

Koncert a székesegyházban
Ave Maria címmel tartanak koncertet a nagyváradi székesegyházban holnap este hét órától. Közreműködik a Székesegyház Kiskórusa. Műsoron: Händel, Mozart, Vivaldi és mások művei. Várják mindazokat, akik a komolyzene segítségével szeretnének ráhangolódni Nagyboldogasszony ünnepére.

Templombúcsú a Székesegyházban
Augusztus 15. a katolikus naptárban Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele, ismertebb nevén Nagyboldogasszony ünnepe, egyben a nagyváradi székesegyház búcsúünnepe is. Erre az alkalomra készülve „triduum”-ot szervez a székesegyházi plébánia, melynek programja a következő:
- augusztus 12-én, szerdán, illetve augusztus 13-án csütörtökön délután hat órakor Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi segédlelkész mutat be szentmisét;
- augusztus 14-én, pénteken este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére, majd szentségimádás, éjféltől pedig Pék Sándor nagyvárad-újvárosi plébános mutat be szentmisét, szentbeszédet mond Kuzmányi István állandó diakónus, a Magyar Kurír főszerkesztője.
Nagyboldogasszony napján, szombaton, vasárnapi miserend lesz a székesegyházban. A délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatja be, szentbeszédet mond Dr. Kovács Zoltán prímási irodaigazgató, az esztergom-budapesti főegyházmegyéből.

Templombúcsú előtti körmenet a székesegyházhoz
A nagyváradi római katolikus székesegyház és a görög katolikus ferences kolostor búcsújának ünnepére készülve ebben az évben is Virgil Bercea görög katolikus- és Böcskei László római katolikus püspökök vezetésével szervezik meg  augusztus 14-én, pénteken a Mária-körmenetet, amely az egykori olaszi temetőtől a római katolikus székesegyház felé indul este negyed nyolckor. Kb. fél nyolckor Fodor József pápai prelátus, általános helynök fogadja a zarándokokat a római katolikus székesegyházban, ahol imádsággal és énekkel köszöntik a Mennybe Fölvett Szűzanyát, közbenjárását kérve egyházmegyéink, városunk és családjaink életére.

Szentmise Szent László sírjánál
A hónap harmadik vasárnapján, augusztus 16-án, délután négy órakor, a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István, kanonok, nagyvárad-szőllősi főesperes-plébános.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Az időjárásról: Napsütés, gyenge szélmozgás várható ma is. Az átlag hőmérsékleti értékek 19-38 fok közötti intervallumban mozognak az egész napos átlagot tekintve. Fokozódik a kánikulai időjárás, a sárga kód figyelmeztetés ma és holnap is érvényben van az egész országban. Narancssárga kód Arad, Bihar és Szatmár megyékben, itt jelezték a legmelegebbet, akár 38 fokot is. A termikus diszkomfort különösen hangsúlyozott marad.  

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment