2015. augusztus 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E 

Hétvégi búcsúk
Augusztus 22-én, szombaton Szűz Mária Királynő ünnepén, az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsú ünnepére kerül sor, amely egyben a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton zarándoknap zárószentmiséje is lesz. Az ünnepre készülve holnap este nyolc órától szentségimádást tartanak. Szombaton a búcsús szentmise délután öt órától kezdődik, főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója. Várják a híveket és a hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Mindkét alkalmat, a szentségimádást és az ünnepi szentmisét, rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a mikolai templom titulusa Szűz Mária Királynő. Búcsújára ennek megfelelően az ünnep napján, augusztus 22-én, szombaton, tizenegy órai kezdettel kerül sor. A búcsúmise keretében megáldják a felújított templomot, a szentbeszédet mond Ft. Dánku Balázs, a Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Szintén  szombaton délelőtt tizenegy órakor tartják a Mária Világ királynője tiszteletére szentelt tempom búcsúját a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, mely erdély egyetlen „cigány plébániája”. A templomot és a mellé épült rendházat, melyet Teréz anya lányai, a Szeretet Misszionáriusai vezetnek, 1992 augusztus 15.-én szentelte fel Bálint Lajos érsek. Az ünnepi szentmise szónoka Kovács Károly , a sepsiszentgyörgyi Szent József plebánia segédlelkésze lesz.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én, szombaton. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Psallite gitártábor Hargitafürdőn
Az ifjúsági zenekar rendezvényének a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia által működtetett hargitafürdői közösségi ház ad otthont augusztus 24-27. között. Mindazok jelentkezését várják, akik szeretik és művelni is szeretnék a keresztény könnyűzenélést. Kezdőket, haladókat és tapasztaltakat egyaránt várnak.
Érdeklődni és jelentkezni a psalliteband@gmail.com illetve a www.facebook.com/psalliteband oldalon lehet.

Ifjúsági tábor Réven
A nagyváradi püspökség ifjúsági táborokat szervez 14-18 év közötti fiataloknak a bihar megyei Réven. Az első két sikeres tábor után, a harmadik és egyben az idei nyár utolsó alkalmára készülnek a szervezők, ami augusztus 25-29 között lesz megtartva. Jelentkezni a 0752-180856-os telefonszámon, vagy a varlak.nagyvarad@gmail.com címen lehet.

Megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről
Immár negyedik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre augusztus 29-én, szombaton kerül sor. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik szentmisével, melyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be. Ezt követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, valamint bemutatkozik a szentté avatási ügy májusban kinevezett viceposztulátora, Kasza László. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, illetve zarándokcsoportokat is. A konferenciára Székelyudvarhelyről autóbusz indul, útközben felveszi a fenyédi, máréfalvi, kápolnási, szentegyházi, csíkszeredai és felcsíki falvakból a zarándokokat. Az egynapos zarándoklatra iratkozni a Mária Rádió székelyudvarhelyi, valamint a csíksomlyói stúdiójában lehetséges. 

Fiúcsapat tábor a ferenceseknél
Az erdélyi ferences szerzetesek fiúcsapat tábort szerveznek 16-35 év közötti fiúknak, fiatalembereknek,  szeptember 3–6. között a Maros megyei Szentdemeteren. A tábor célja, hogy a résztvevők Assisi Szent Ferenc evangéliumi egyszerűségéből kiindulva a közös tevékenységek (barkácsolás, túrázás, beszélgetés, közös imádkozások, étkezések) során rájöjjenek és tudatosítsák, miben áll a hiteles keresztény férfi öntudat, és megoldásokat találjanak, hogy hazatérve otthonaikba, miként tudják fejleszteni, alakítani azt magukban. Jelentkezni augusztus 26-ig lehet. További részletekről Pantea Tibor ferences testvérnél lehet érdeklődni a 0746-774701 -es telefonszámon, vagy a frtibi@gmail.com email címen. A helyek száma korlátozott! - tájékoztat Borsodi L. László ferences sajtóreferens. 

Az időjárásról: Még pénteken is számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Élénk, helyenként erős lesz a szél. Hüvős reggelre kell számítanunk (ébredtünk), de napközben 17-22°C-ot mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 20.


H Í R E K   R E G G E L

Szent István-napi búcsúk
Ma van Szent  István király, országalapító főünnepe. A Gyulafehérvári Főegyházmegye Szent István királyban alapítóját tiszteli. Erdély-szerte több közösségben templomuk patrónusaként is tisztelik Szent Istvánt.
Ajnádon, Csíkszentmihály leányegyházközségében a Szent István-búcsút délelőtt tizenegy órai kezdettel tartják, a szentmise főcelebránsa és igehirdetője Tamás József segédpüspök.
A hagyományos perkői búcsús szentmise ma déli tizenkét órakor kezdődik a Kéztiszentlélek feletti kápolnánál, Felső-Háromszék szent hegyén. Fél tizenegy órakor indul a faluból a zarándokok körmenete Perkőre, útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot a 2012-ben felállított kereszteknél. Meghívott szónok Bodó Imre c. főesperes, kézdiszárazpataki plébános. Az ünnepi szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
Hidegségen ma tartják a Szent István-búcsút, a szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
Kolozsváron, a Dónát úti Szent István-templomban ma délután hat órától kezdődik a búcsús szentmise.
Szent István Király napja, a szatmári egyházmegye fővédőszentjének ünnepe, reggel kilenc órától ünnepi szentmisét celebrál Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti székesegyházban, majd tíz órától megkoszorúzzák a bejárat melletti Szent István szobrot.
A nagyváradi egyházmegyében, ma déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise a királydaróci Szent István templomban. Meghívott szónok Bogdán István érmihályfalvi plébános.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én, szombaton. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Búcsú Székelyudvarhelyen
Augusztus 22-én, szombaton, Szűz Mária Királynő ünnepén, az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsú ünnepére kerül sor, amely egyben a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton zarándoknap zárószentmiséje is lesz. Az ünnepre készülve holnap este nyolc órától szentségimádást tartanak. Szombaton a búcsús szentmise délután öt órától kezdődik, főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója. Várják a híveket és a hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Mindkét alkalmat, a szentségimádást és az ünnepi szentmisét, rádiónk élőben közvetíti.

Psallite gitártábor Hargitafürdőn
Az ifjúsági zenekar rendezvényének a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia által működtetett hargitafürdői közösségi ház ad otthont augusztus 24-27. között. Mindazok jelentkezését várják, akik szeretik és művelni is szeretnék a keresztény könnyűzenélést. Kezdőket, haladókat és tapasztaltakat egyaránt várnak. Érdeklődni és jelentkezni a psalliteband@gmail.com illetve a www.facebook.com/psalliteband oldalon lehet.

Ifjúsági tábor Réven
A nagyváradi püspökség ifjúsági táborokat szervez 14-18 év közötti fiataloknak a bihar megyei Réven. Az első két sikeres tábor után, a harmadik és egyben az idei nyár utolsó alkalmára készülnek a szervezők, ami augusztus 25-29 között lesz megtartva. Jelentkezni a 0752-180856-os telefonszámon, vagy a varlak.nagyvarad@gmail.com címen lehet.

Fiucsapat tábor a ferenceseknél
Az erdélyi ferences szerzetesek fiúcsapat tábort szerveznek 16-35 év közötti fiúknak, fiatalembereknek,  szeptember 3–6. között a Maros megyei Szentdemeteren. A tábor célja, hogy a résztvevők Assisi Szent Ferenc evangéliumi egyszerűségéből kiindulva a közös tevékenységek (barkácsolás, túrázás, beszélgetés, közös imádkozások, étkezések) során rájöjjenek és tudatosítsák, miben áll a hiteles keresztény férfi öntudat, és megoldásokat találjanak, hogy hazatérve otthonaikba, miként tudják fejleszteni, alakítani azt magukban. Jelentkezni augusztus 26-ig lehet. További részletekről Pantea Tibor ferences testvérnél lehet érdeklődni a 0746-774701 -es telefonszámon, vagy a  frtibi@gmail.com email címen. A helyek száma korlátozott! - tájékoztat Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Az időjárásról: Ma is számíthatunk még eső, zápor, helyenként esetleg zivatar kialakulására. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A friss hajnalt követően napközben 15-22°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment