2015. augusztus 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Hétvégi búcsúk 
Holnap, Szűz Mária Királynő ünnepén, az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsú ünnepére kerül sor, amely egyben a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton zarándoknap zárószentmiséje is lesz. Az ünnepre készülve ma este nyolc órától szentségimádást tartanak. Holnap a búcsús szentmise délután öt órától kezdődik, főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója. Várják a híveket és a hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Mindkét alkalmat, a szentségimádást és az ünnepi szentmisét, rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a mikolai templom titulusa Szűz Mária Királynő. Búcsújára ennek megfelelően az ünnep napján, holnap délelőtt tizenegy órai kezdettel kerül sor. A búcsúmise keretében megáldják a felújított templomot. Szentbeszédet mond Dánku Balázs, a Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Szintén holnap délelőtt tizenegy órakor tartják a Mária Világ királynője tiszteletére szentelt tempom búcsúját a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, mely erdély egyetlen „cigány plébániája”. A templomot és a mellé épült rendházat, melyet Teréz anya lányai, a Szeretet Misszionáriusai vezetnek, 1992. augusztus 15.-én szentelte fel Bálint Lajos érsek. Az ünnepi szentmise szónoka Kovács Károly, a sepsiszentgyörgyi Szent József plebánia segédlelkésze lesz.
Hargitafürdőn augusztus 23-án, vasárnap fél egy órakor tartják Szent István búcsúját. Főcelebráns Tamás József püspök, szónok Bátor Botond pálos atya. 
Ugyancsak Szent Istvánt ünneplik Székelyszentkirályon is. Vasárnap fél egykor kezdődik a búcsús szentmise, szentbeszédet mond Köllő Tibor szovátai plébános.
A nagyváradi egyházmegyében Szent István-búcsút ünnepelnek Karsznacégényben. A búcsúmise vasárnap délután négy órakor kezdődik, meghívott szónok Molnár Eduárd Gábor szamosdarári plébános. 

Bérmálás Szilágycsehben és Zsibón
Vasárnap, Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Szilágycsehben és Zsibón szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A szilágycsehi plébániatemplomban fél tizenegy órakor 10 fiatal, Zsibón pedig a délután  három órakor kezdődő szentmisén 3 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Szentségimádás Szalacson és Madarászon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap negyedik vasárnapján, augusztus 23-án Szalacson és Madarászon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Ifjúsági tábor Réven
A nagyváradi püspökség ifjúsági táborokat szervez 14-18 év közötti fiataloknak a bihar megyei Réven. Az első két sikeres tábor után, a harmadik és egyben az idei nyár utolsó alkalmára készülnek a szervezők, ami augusztus 25-29 között lesz megtartva. Jelentkezni a 0752-180856-os telefonszámon, vagy a varlak.nagyvarad@gmail.com címen lehet.

Orgonamaraton és ökumenikus ifjúsági istentisztelet a VI. Kolozsvári Magyar Napokon
Augusztus 16-23. között zajlanak az idei magyar napok a kincses Kolozsváron. A megannyi színes program között szerepel a kb. 4 órán át tartó orgonamuzsika-maraton a Szent Mihály templomban vasárnap, augusztus 23-án 13 óra 30 perces kezdettel. A maratonisták Pozsár Róbert, Müller Márta, Boldizsár Katalin, Potyó István, Horváth Zoltán és Miklós Noémi. Az orgonamuzsika este fél hat órától a fúvósok előadásával folytatódik a templom toronyából. A fiatalokat délután öt órára ökumenikus istentiszteletre várják az evangélikus templomba.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap reggel nyolc órától, Mikóújfaluból délután öt órától  pedig Székelyudvarhelyről búcsús szentmisét közvetítünk. Vasárnap délelőtt fél tizenegy órától Mikóujfaluból hallhatják a szentmisét a Mária rádióban. 

Az időjárásról: Holnapra már jelentősen csökken a csapadékhajlam és több napsütésre lehet számítani, de helyenként nyugaton futó zápor, eső még továbbra is kialakulhat. A légmozgás mérsékelt marad. Délután sem lesz túl meleg, 17-24 fokos csúcshőmérsékletekre van kilátás. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 21.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Megszentelték a Kárpát Medence kenyerét
A VI. Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 20-án, tegnap délután két órakor a főtéri nagyszínpadon Kovács Sándor főesperes a történelmi egyházak képviselőivel együtt imádkozva szentelte meg a Kárpát-medence kenyerét, amelyet ezt követően szétosztottak az ünneplők között. Kolozsvár immár második alkalommal vett részt a Kárpát-medence kenyere elnevezésű programban. A főtéren az eső ellenére igen sokan gyűltek össze, hogy megkóstolják az összetartozás ízét. 

Erdélybe terjeszkedik a Bonum TV
Magyarország első katolikus magyar tévécsatornája, megkezdte letelepülésének előkészítését Erdélyben is. Az 5 éves csatorna célkitűzése a magyar katolikus hívek szolgálata egyházi tartalommal határon innen és túl, valamint a tengerentúlon is.  A BonumTV élőben közvetíti Ferenc pápa imáit, utazásait, tanításait magyar nyelvű szinkrontolmács fordításában, valamint beszámol a vatikáni eseményekről. Naponta élő szentmisét és szentségimádást közvetít, valamint számos magazint, hír- és közéleti műsort, ismeretterjesztő és főzőműsort kínál a nézőknek. A Bonumtv műsorát Erdélyben jelenleg interneten lehet követni a www.bonumtv.hu oldalon, míg Magyarországon országosan fogható a kábeltelevíziós szolgálatoknál. A csatorna arra bíztat mindenkit, hogy csatlakozzanak a katolikus misszióhoz, keressék a BonumTV-t a kábelszolgáltatójuknál és kérjék a csatornát. A csatorna erdélyi központja Marosvásárhelyen lesz. A mai Déli magazinunk vendége Harasztoics Arnold, marosvásárhelyi koordinátor lesz.

Hétvégi búcsúk
Augusztus 22-én, szombaton Szűz Mária Királynő ünnepén, az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsú ünnepére kerül sor, amely egyben a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton zarándoknap zárószentmiséje is lesz. Az ünnepre készülve ma este nyolc órától szentségimádást tartanak. Holnap a búcsús szentmise délután öt órától kezdődik, főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója. Várják a híveket és a hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Mindkét alkalmat, a szentségimádást és az ünnepi szentmisét, rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a mikolai templom titulusa Szűz Mária Királynő. Búcsújára ennek megfelelően az ünnep napján, holnap délelőtt tizenegy órai kezdettel kerül sor. A búcsúmise keretében megáldják a felújított templomot, szentbeszédet mond Dánku Balázs, a Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Szintén  szombaton délelőtt tizenegy órakor tartják a Mária Világ királynője tiszteletére szentelt tempom búcsúját a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, mely erdély egyetlen „cigány plébániája”. A templomot és a mellé épült rendházat, melyet Teréz anya lányai, a Szeretet Misszionáriusai vezetnek, 1992. augusztus 15.-én szentelte fel Bálint Lajos érsek. Az ünnepi szentmise szónoka Kovács Károly, a sepsiszentgyörgyi Szent József plebánia segédlelkésze lesz.

Orgonamaraton és ökumenikus ifjúsági istentisztelet a VI. Kolozsvári Magyar Napokon
Augusztus 16-23. között zajlanak az idei magyar napok a kincses Kolozsváron. A megannyi színes program között szerepel a kb. 4 órán át tartó orgonamuzsika-maraton a Szent Mihály templomban vasárnap, augusztus 23-án 13 óra 30 perces kezdettel. A maratonisták Pozsár Róbert, Müller Márta, Boldizsár Katalin, Potyó István, Horváth Zoltán és Miklós Noémi. Az orgonamuzsika este fél hat órától a  fúvósok előadásával folytatódik a templom toronyából. A fiatalokat délután öt órára ökumenikus istentiszteletre várják az evangélikus templomba.

IV. Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson
Immár negyedik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre augusztus 29-én, szombaton kerül sor. Az ünnepség délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, melyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be. Ezt követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, valamint bemutatkozik a szentté avatási ügy májusban kinevezett viceposztulátora, Kasza László. Az előadások végén Kovács Gergely posztulátor által készített képes összeállítást tekinthetnek meg a Márton Áron zarándoklatokról, illetve a Márton Áron, a XX. század püspöke címmel meghirdetett Kárpát-medencei diákvetélkedő internetes fordulóinak kiértékelését és eredményhirdetését tartja Lázár Csilla programfelelős és Szarka-Dobi Gyöngyi Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa. Bővebb információ és bejelentkezés Bőjte Csongornál a 0746-721.691-es telefonszámon vagy a bojtecsongor@gmail.com e-mail címen. A konferenciára Székelyudvarhelyről autóbusz indul, útközben felveszi a fenyédi, máréfalvi, kápolnási, szentegyházi, csíkszeredai és felcsíki falvakból a zarándokokat. Az egynapos zarándoklatra iratkozni a Mária Rádió székelyudvarhelyi, valamint a csíksomlyói stúdiójában lehetséges.

Psallite gitártábor Hargitafürdőn
Az ifjúsági zenekar rendezvényének a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia által működtetett hargitafürdői közösségi ház ad otthont augusztus 24-27. között. Mindazok jelentkezését várják, akik szeretik és művelni is szeretnék a keresztény könnyűzenélést. Kezdőket, haladókat és tapasztaltakat egyaránt várnak. Érdeklődni és jelentkezni a psalliteband@gmail.com illetve a www.facebook.com/psalliteband oldalon lehet.

Az időjárásról: Még ma is számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Élénk, helyenként erős lesz a szél, napközben 17-22°C-ot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment