2015. augusztus 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Szent László Családi Nap
Második alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén a Szent László Családi Napot, holnap. Délután négy órára várják a Püspöki Palota belső udvara előtti térre a gyermekeket, szülőket, nagyszülőket. Az itt felállított színpadon gyermekek fogják zenés-táncos előadással szórakoztatni a jelenlevőket. A színpadi előadásokat vásári bábjáték követi, majd a sokszínű kézműves foglalkozások közül választhatnak kicsinyek és nagyok.

IV. Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson
Immár negyedik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre holnap kerül sor. Az ünnepség délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít. A szentmisét bemutatja Jakubinyi György gyulafehérvári érsek,.

Templombúcsúk a nagyváradi Egyházmegyében
Vasárnap déli tizenkét órától Biharszentjánoson tartják a templom búcsúünnepét. Homiliát mond, Dr. Kovács Zsolt irodaigazgató. Székelyhídon szintén vasárnap tizenkét órától, Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi segédlekész lesz az ünnep szónóka. A szentmisét rádiónk közvetíti. Délután két órától Ady Endrén, Szmutku Róbert, nagybányai Kriszus Király plébánosa hirdeti az igét a búcsú alkalmából.

Bérmálás Fugyivásárhelyen
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek gyümölcseiért imádkozva Fugyivásárhelyen szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmisén 8 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Rajna József plébános végezte.

Templom megáldása Mezőtelegden
Vasárnap, délután négy órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg  felújított templomot Mezőtelegden.

Jubileum és könyvbemutató Batizon
A batizi római katolikus közösség jeles napja lesz vasárnap. Kétszáz éve létesült fília, százhúsz éve katolikus iskolát hoztak létre, száz éve az első templom épült, kilencven éve önálló plébánia működik a településen és húsz év telt el azóta, hogy felszentelték az új templomot. Ez alkalomból ünnepelni hívják a híveket. Délután öt órától Schönberger Jenő püspök mutatja be a legszentebb áldozatot, Dánku Balázs és Anderco Ottó, batizi születésű atyákkal. A szentmisét követően bemutatják Dánku Pál „A batizi római katolikus közösség története'' című könyvét. A könyvbemutató után a szerző dedikálja művét, majd szeretetvendégségre várják a jelenlevő híveket.

Egyedülállók újra együtt
Egy közösen eltöltendő napra várnak minden 28-6o év közötti egyedülálló nőt és férfit Székelyudvarhelyen. Gyülekező vasárnap délelőtt tizenegy órakor a Junior étterem előtti parkolóban, ahonnan közösen kigyalogolnak a Szejkére. Érdeklődni és jelentkezni a 0752-403522-es telefonszámon lehet.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Szeptember 1-jén, kedden délután öt órától mutatják be a „Legnagyobb a szeretet” című kötetet a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. A kötet a 70 éves Tamás József segédpüspök köszöntése, melyet egykori évfolyamtársai, kispapjai, papjai, illetve püspöktársai visszaemlékezéseiből állítottak össze. A kötet megvásárolható a helyszínen, illetve a Corvina Könyvesházban.

Műemlékvédő kalákatábor egyetemistáknak Szépvizen
Folytatódik a szépvízi örmény katolikus templomban a tavaly elkezdett kalákatábor-sorozat, melynek keretében előkészítik a több mint 250 éves épület felújítási munkálatait, eltávolítják az 1970-es években a belső falakra felvitt olajfestéket. A júniusi tábor után, melyen 18 középiskolás diák vett részt, most az egyetemistákat várják szeptember 6-13 között, hogy folytathassák a tavaly elkezdett munkálatokat – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Szombaton reggel nyolc órától Székelyhidról, tiz órától Csíkszentdomokosról hallhatnak szentmisét, vasárnap pedig délben tizenkét órától, búcsús szentmisét közvetítünk, Székelyhidról.

Az időjárásról: A hétvégén is igazi nyári időre lehet számítani, sok napsütésre, s csak kevés felhőre van kilátás. Továbbra is erős lesz az UV-sugárzás. A hajnalok is kellemesebbek, 11 és 20 fok közötti értékekkel. A hétvégén egyre többfelé mérhetünk majd 35 fok körüli, helyenként egy-két fokkal 35 fok feletti maximumokat is.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

IV. Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson
Immár negyedik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre holnap, augusztus 29-én, kerül sor. Az ünnepség délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít. A szentmisét bemutatja Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Bővebb információ és bejelentkezés Bőjte Csongornál a 0746-721.691-es telefonszámon vagy a bojtecsongor@gmail.com e-mail címen. A konferenciára Székelyudvarhelyről autóbusz indul, útközben felveszi a fenyédi, máréfalvi, kápolnási, szentegyházi, csíkszeredai és felcsíki falvakból a zarándokokat. Az egynapos zarándoklatra iratkozni a Mária Rádió csíksomlyói stúdiójában lehetséges, valamint Székelyudvarhelyen rádiónk stúdiójában vagy Májai Erzsébetnél, a 0740-617687-es telefonszámon.

Egyedülállók újra együtt
Egy közösen eltöltendő napra várnak minden 28-6o év közötti egyedülálló nőt és férfit Székelyudvarhelyen, augusztus 30-án, vasárnap. Gyülekező vasárnap délelőtt tizenegy órakor a Junior étterem előtti parkolóban, ahonnan közösen kigyalogolnak a Szejkére. Érdeklődni és jelentkezni a 0752-403522-es telefonszámon lehet.

Egyetemi kollégiumi felvételi a brassói ferenceseknél
A brassói Ferences Egyetemi Kollégium felvételt hirdet a 2015–2016. tanévre. A ferencesek elsősorban olyan egyetemi hallgatókat, fiúkat és lányokat várnak, akik Brassóban eltöltendő éveiket a tanulmányok mellett keresztény közösségben szeretnék megélni, és a tudományban való növekedéssel együtt fontosnak tartják hitéletük ápolását is. A brassói ferences kollégiumi életet olyan egyetemistáknak ajánlják, akik mindezt olyan lelkiségi háttérrel akarják művelni, amihez Assisi Szent Ferenc adja a mintát, akinek évszázados öröksége bizonyítja az értelem és lélek harmóniájának lehetőségét. Jelentkezni 2015. augusztus 31-ig lehet a Keresztelő Szent János templomnál, Sf. Ioan utca 7. szám alatt. A jelentkezőknek el kell elküldeniük postán vagy e-mailben egy kézzel írt önéletrajzot (maximum egy oldalban) és plébánosi ajánlás. Részletekről érdeklődni Benkő Ferenc brassói ferences házfőnöknél lehet abenkoferi@yahoo.com e-mail címen vagy a 0746-224.740 telefonszámon.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Szeptember 1-jén, kedden délután öt órától mutatják be a „Legnagyobb a szeretet” című kötetet a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. A kötet a 70 éves Tamás József segédpüspök köszöntése, melyet egykori évfolyamtársai, kispapjai, papjai, illetve püspöktársai visszaemlékezéseiből állítottak össze. A kötet megvásárolható a helyszínen, illetve a Corvina Könyvesházban.

Kánonilag önálló Kármel Erdélyben
A szeptember 8-án, délután öt órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Jakubinyi György érsek kánonilag megalapítja a Kis Szent Teréz Kármelita Kolostort. Az ünnepre a névadó szent szerzetesi fogadalomtételének 125. évfordulóján kerül sor. Igaz, hogy immár 10 éve annak, hogy ünnepélyesen megtörtént a magyar kármelita kolostor alapkőletétele Marosszentgyörgyön, a közösség az elmúlt években azonban a Pécs közelében élő magyarszéki kármelitákhoz tartozott. Az Apostoli Szentszék Szerzetesi Kongregációja a Sarutlan Kármelita Rend Generálisának beleegyezésével most engedélyt adott a marosszentgörgyi kolostor kánoni megalapítására, ami azt jelenti, hogy az alapítás napjától kezdődően a kolostor kánonilag önállóvá válik, és mint minden női Kármel, sui iuris működik; rendi joghatóság alatt, közvetlenül a Rend Generálisához tartozva.

A jubileumi Mária-év lezárása Csíksomlyón
Szeptember 13-án a féltizenegy órakor kezdődő szentmise zárja a Csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet. Az ünnepi búcsús szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek. Azok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a www.csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén, valamint az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatba” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300.980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

Az időjárásról: Ma igazi nyári napra kell számítani sok-sok napsütéssel, legfeljebb csak vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg helyenként az égen, de csapadék nem valószínű. Erős lesz az UV-sugárzás. Hajnalban 9-19°C várható, délután pedig már 29 és 34 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment