2015. augusztus 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Nemzetközi ministráns zarándoklat Rómába
„Itt vagyok, engem küldj!” mottóval ma kezdődik az Örök Városban a nemzetközi ministráns zarándoklat. A találkozóra Európa számos országából érkeznek ministráns fiúk és lányok.  A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 35 fiatalja Böcskei László megyéspüspök vezetésével vesz részt az  ötévente esedékes zarándoklaton. A nagyváradi egyházmegyéből azok a ministránsok kaptak meghívást a zarándoklatra, akik rendszeres képzésen vesznek részt, illetve rendszeresen szolgálnak a szentmiséken. Ennek megfelelően a nagyváradi plébániákról, Tasnádról, Érmihályfalváról, Monospetriből, Hegyköztóttelekről, Kárásztelekről, Zilahról és Szilágyszentkirályról indultak zarándokok Rómába. A ministránsok majd felkeresik az Örök Város bazilikáit, nevezetességeit, a katakombákat, a Vatikáni Múzeumot és lehetőségük lesz találkozni Ferenc pápával is.

Megnyílt a Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
Szeptember 20-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából megnyílt emlékkiállítás. Ez a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. Várnak minden érdeklődőt és a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveket.

Ferences ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel. Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők.További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774.701 telefonszámon lehet.

Márton Áron-imalánc Kolozsváron
Augusztus 9-én, vasárnap reggel nyolc órától kerül sor a Márton Áron imalánc nyolcadik állomására a kolozsvári Szent István templomban, a helyi Szent Mihály Nőszövetség szervezésében. A boldogemlékű püspök halálának 35. évében mihamarabbi boldoggá avatásáért imádkoznak a kolozsvári hívek. Szeretettel várnak minden Márton Áron-tisztelőt erre az imaalkalomra is.

Csaba királyfi a csíksomlyói nyeregben
Csíksomlyón mutatják be a Csaba királyfi székely rockoperát augusztus 15-én. A rockopera szerzője G. Nagy Ilián. A nagyméretű előadás több csíkszeredai és székelyföldi zenész és énekes, hazai és magyarországi néptáncegyüttes, valamint a szentegyházai gyermekkórus közreműködésével valósul meg.  A rockopera díszbemutatóját a csíksomlyói nyeregben tartják, ahova százezres közönséget várnak.

VIII. FerBiT
Oltalmad alá futunk! mottóval indul útjára a VIII. Ferences Bicikli Túra! Augusztus 25-31. között a Székelyudvarhely - Kőhalom - Tusnád - Gyimesfelsőlok - Hidegség - Szellő-tető – Csíksomlyó útvonalon gurul a csapat, amelyhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni augusztus 15.-ig lehet a következő elérhetőségeken: e-mailben a biciklistak@gmail.com címen, telefonon pedig a 0741-940.171-es számon, akár külföldről is.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Egyetemi kollégiumi felvételi a brassói ferenceseknél
A brassói Ferences Egyetemi Kollégium felvételt hirdet a 2015–2016. tanévre. A ferencesek elsősorban olyan egyetemi hallgatókat, fiúkat és lányokat várnak, akik Brassóban eltöltendő éveiket a tanulmányok mellett keresztény közösségben szeretnék megélni, és a tudományban való növekedéssel együtt fontosnak tartják hitéletük ápolását is. A brassói ferences kollégiumi életet olyan egyetemistáknak ajánlják, akik mindezt olyan lelkiségi háttérrel akarják művelni, amihez Assisi Szent Ferenc adja a mintát, akinek évszázados öröksége bizonyítja az értelem és lélek harmóniájának lehetőségét. Jelentkezni 2015. augusztus 31-ig lehet az alábbi címen: 500030 Brassó, Keresztelő Szent János templom, Sf. Ioan utca 7. szám. A jelentkezőknek az alábbi iratokat kell elküldeniük postán vagy e-mail-ben: kézzel írt önéletrajz (maximum egy oldal) és plébánosi ajánlás. Részletekről érdeklődni Benkő Ferenc brassói ferences házfőnöknél lehet a benkoferi@yahoo.com e-mail címen vagy a 0746-224.740 telefonszámon.

Álláslehetőségek a Gyulafehérvári Caritas-nál
A Gyulafehérvári Caritas „United Networks” című új, innovatív projektje keretén belül nagyszerű lehetőség nyílik szakmai és személyes fejlődésre, értékes kapcsolatok kialakítására Maros, Hargita és Kovászna megyékben. A meghirdetett állások között szerepel két közösségfejlesztési-koordinátori, valamint hat közösségfejlesztő-munkatársi állás. A jelentkezéseket a jobs@caritas-ab.ro e-mail címre várják. További információk a 0737-844.567 telefonszámon, munkanapokon 9- 16 óra között.

Az időjárásról: Elszórtan felhős egű reggelre ébredtünk, a nap folyamán is felhősödésre várhatunk, kisebb-nagyobb mértékben. A légnyomás lassan, lépcsőzetesen emelkedik, enyhe a szélmozgás. A hétfői maximumok : 28 / 34 ºC és a minimumok : 8 / 18 ºC értékek körül alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment