2015. december 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Érkezik a Betlehemi Békeláng
A Betlehemi Békelángot a hagyományoknak megfelelően a cserkészek hozzák a Születés Bazilikából, stafétaként, mint az olimpiai lángot. A Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjai holnap Bécsben veszik át és hozzák Erdélybe a lángot, vasárnap éjjel lépve keresztül a határt Szatmárnémetinél és Nagyváradnál. Ezután egy körút alatt adják mécsesről mécsesre cserkésztársaiknak, hogy elvigyék városuk templomaiba, így onnan minél több család otthonába eljuthat. A Betlehemi Békelángnak minden évben választanak egy mottót. Idén ez így hangzik: „Peace in me - peace with you”, azaz Béke bennem - béke veled. Az eseményen bárki részt vehet mécsesével, viharlámpájával vagy gyertyájával. A honlapunkon található linken követni lehet a cserkészek útvonalát, illetve a helységeket, ahová eljuttatják a lángot. Fogadjuk be minél többen a betlehemi láng fényét, melegét otthonunkba. (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zdzRr1LO2c2I.k9GzLvKpbfAc)

Örökös szentésgimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Szamosújváron tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően december hónap második vasárnapján, 13-án, Tasnádszántón lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Zongorahangverseny Medgyesen
Holnap délután öt órától a medgyesi katolikus plébániatemplomban „Szereti Ön Chopint?” címmel zongorahangversenyt tartanak. A komolyzenei darabokat Thurzó Zoltán zongoraművész előadásában hallgathatja meg a közönség. Az előadásra várnak minden komolyzene iránt érdeklődőt! A belépés díjtalan.

Cigánypasztorációs megfontolások az Irgalmasság évében
Ezzel a címmelt tartanak holnap főegymázmegyei szintű napot Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi-barcasági főesperesség szervezésében – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A program reggel kilenc órakor szentmisével kezdődik a Mária Világ Királynője templomban, szentbeszédet mond Dr. Hankovszky Béla őrnagy, tábori lelkész. Témája: Jézus és a szegények, Jézus papja és a szegény hívek gondozása. Szentmise után a résztvevők a Teréz anya leányainak kolostorát látogatják meg. Utána a Szent József plébánia hittantermében Bakó Béla, P. Pál ferences atya tart előadást a cigánypasztoráció kihívásairól, majd Márkus András plébános ismerteti az Irányelvek a cigánypasztorációban, Vándorlók és Utazók Lelkigondozásának Pápai Tanácsának dokumentumát. Az előadásokat megbeszélésen összegzik, melyet Csató Béla csíkszentkirályi plébános koordinál.

Adventi vásár Kolozsváron
A Szent Imre Római Katolikus Óvoda jótékonysági Adventi Vásárt szervez holnap, a Báthory István Líceum elemi tagozatának épületében. A megrendezésre kerülő hagyományos Adventi Vásárban, a gyermekek által készített karácsonyhoz és adventhez illő termékek kerülnek eladásra. A vásár bevételével egy testvérpárt és családját támogatják. Forró tea, házisütemények és kellemes hangulat várja az érdeklődőket.

Adventi lelkinapok
„Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas” mottóval tartanak lelkinapot holnap a gyimesbükki plébánián. A program reggel fél tíz órakor kezdődik és délután negyed ötkor szentmisével zárul. A nap folyamán lesz majd ima, játék, előadás, kiscsoportos megbeszélések, mühelymunka, és persze gyónási lehetőség. Várják a híveket, hangolódjanak együtt a közelgő ünnepekre.
Szovátán, szintén holnap lesz lelkinap az egyházközség, a Silóé és az Égő Csipkebokor imacsoportok közös szervezésében. A program reggel kilenc órakor kezdődik a kultúrotthon kis termében és délután fél négy órakor szentmisével zárul. Mindenkit várnak felekezeti hovatartozás nélkül.

Szavak a középpontban
Folytatódnak az adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben, amelyek tematikája a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. A harmadik találkozás  vasárnap lesz a Kis Szent Teréz templomban, Életadó szavak gondolatkörben. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára - bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel roráté szentmisét közvetítünk Csíkdánfalváról. Vasárnap három szentmisét is közvetítünk: délelőtt tizenegy órától Csíkdánfalváról, fél egy órától Csíksomlyóról, majd délután négy órától a nagyváradi székesegyházból.

Az időjárásról: Hétvégén változóan felhős-napos időre van kilátás. Kis mennyiségű csapadék legfeljebb szombaton az északi határ közelében és helyenként az erdélyi medencében várható. Időnként kissé szeles lehet az idő. Hajnalonta többfelé fagyhat, napközben 4-6 fokra van kilátás. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 11.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Zárul az önkéntes-találkozók sorozata
Ma délután négy órától lesz az idei év utolsó önkéntes-találkozója Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József plébánia hittantermében. Várjuk önkénteseinket, hallgatóinkat.

Adventi triduum Hargitafürdőn
December 10-12 között, este hat órai kezdettel, a szentmise keretében, adventi lelkigyakorlatos elmélkedéseket tart Pál Csaba pálos atya Hargitafürdőn, a Szent István fatemplomban. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra is lesz lehetőség.

Jótékonysági koncertek a Márton Áron-játékfilm javára
Folytatódnak a Márton Áron püspök életéről szóló, Zord idők csillaga című, készülő nagyjátékfilm javára szervezett jótékonysági koncertek. Ma este hét órakor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban és december 19-én este hat órakor Csíkszentdomokoson a római katolikus templomban lesznek megtartva a koncertek. A film alkotói minden érdeklődőt várnak és minden támogatást köszönettel fogadnak, mert hisznek abban, hogy: „Apró cseppből lesz a zápor!”

Adventi triduum és lelkinap
A kolozsvári ferencesek december 11-13 között adventi triduumot és lelkinapot szerveznek. A lelkigyakorlatos szentmisék, melyeket Laczkó-Dávid Anaklét ferences atya mutat be pénteken és szombaton este hat órakor, vasárnap pedig déli tizenkét órakor kezdődnek. Szombaton külön lelkinapra várják a híveket, reggel kilenc órától. A programra jelentkezni és érdeklődni Pantea Tibor testvérnél lehet az fritibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774 701 telefonszámon.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Ma este hat órától, a Kis Szent Teréz plébániatemplomban mutatják be Molnár Melinda Mit mondjak magának? című könyvét. A szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Várnak minden érdeklődőt.

Keresztény Agora
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében Irodalom és reflexió temakörben Simon Attila, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisa tart előadást „Kereszténységünk tükörképe Ady és Dsida istenes verseiben” címmel szombaton délelőtt tizenegy órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében. A belépés ingyenes. Várják az érdeklődőket, különösen az istenes versek kedvelőit.

Adventi vásár Kolozsváron
A Szent Imre Római Katolikus Óvoda jótékonysági Adventi Vásárt szervez december 12-én, szombaton, a Báthory István Líceum elemi tagozatának épületében. A megrendezésre kerülő hagyományos Adventi Vásárban, a gyermekek által készített karácsonyhoz és adventhez illő termékek kerülnek eladásra. A vásár bevételével egy testvérpárt és családját támogatják. Forró tea, házisütemények és kellemes hangulat várja az érdeklődőket.

Szent kapuk megnyitása egyházmegyéinkben
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az Irgalmasság Kapujának megnyitására december 13-án, vasárnap fél egy órától kerül sor Csíksomlyón, a Jakubinyi György érsek által celebrált ünnepi liturgiában. A szentmise a templom előtti téren kezdődik, ezért kérik a kegyhelyre érkező zarándokokat, hogy ott gyülekezzenek. Ezen a napon a csíksomlyói kegytemplomban a fél tizenegy órás szentmise elmarad. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, az ünnepi szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.
A nagyváradi székesegyházban is szent kaput nyit meg a Püspökség ugyancsak vasárnap, amely az Isteni Irgalmasság Kapuja nevet viseli majd. Az esemény délután három órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással, majd a kapu megnyitása ünnepélyes szentmise keretében történik délután négy órakor. Ezt a szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti, melynek főcelebránsa Piero Marini érsek, Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere.

Szavak a középpontban
Folytatódnak az adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben, amelyek tematikája a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. A harmadik találkozás december 13-án, vasárnap lesz a Kis Szent Teréz templomban, Életadó szavak gondolatkörben. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára - bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Ajándékozz örömet, hogy szebbé tedd valakinek az ünnepét!
Az Ajándékozz Örömet projekt egy olyan program, amely igyekszik szebbé és színesebbé tenni nehéz helyzetben élők ünnepét. Mindezt úgy, hogy „dobozolva” osztogatja az örömet, vagyis azt, aminek a gyerekek, fiatalok így ünnep előtt nagyon örülnének. Vegyünk egy dobozt, és töltsük meg minden földi jóval, ami egy gyereknek tetszene, és aminek hasznát venné. Csomagoljuk be és tüntessük fel, hogy milyen nemű és mekkora gyereknek állítottuk össze a csomagot. Kerülhetnek a dobozba játékok, ruhák, tanszerek, nem romlandó édességek. A gyűjtés november 21 - december 20 között tart. A csomagokat leadhatják Kolozsváron az IKE irodában, a Bocskai tér 15 szám alatt.

Az időjárásról: Változóan felhős-napos hétvégére kell számítanunk. Ma a hajnali pára, illetve köd megszűnését követően napsütés várható. Helyenként még sok lesz a felhő, de csapadék nem valószínű. Északnyugaton megélénkülhet a szél. A reggeli fagy után délután 3-7°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment