2015. december 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Az üdvösség ingyenes, Isten mindent megbocsát
A Szent Kapuk megnyitásáról, azoknak fontosságáról beszélt ma Ferenc pápa a szokásos szerdai általános kihallgatáson. Az audiencián, melyet rádiónk is élő adásban közvetített, kihangsúlyozta: a szentkapuk, a szeretet és a megbocsátás jelképei. Vigyázzunk rá, hogy a kapun való áthaladásért ne kérjenek pénzt, hiszen Jézus ingyenes, az üdvösségért nem fizetünk. Ferenc pápa felhívta a figyelmet a gyónás fontosságára is a szentévben: a megbocsátó Istennel találkozunk a kiengesztelődés szentségében. Meg kell bocsátunk mindenkinek, azoknak is, akiket egyenesen utálunk, de fel a fejjel! A szeretet erejének jeleivel kezdjük meg a szentévet, ne feledjük, hogy Isten mellettünk áll.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Györgyfalván várják a híveket az elcsendesedésre, engesztelésre és imádatra, az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Újabb Szent Kapuk nyílnak
Advent negyedik vasárnapján Gyulafehérváron, a kilenc órától kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek megnyitja a székesegyház Szent Kapuját. A főegyházmegyében a harmadik Szent Kapu ugyanazon a napon Kolozsváron nyílik. A főpásztor megbízásából Kovács Sándor főesperes-plébános tárja ki az este hat órakor kezdődő szentmise elején a Szent Mihály-templom déli kapuját, hogy a hívek bűnbánattal és hittel haladjanak át rajta, így a szokott feltételek mellett elnyerhetik a szentévi búcsút.

Koncertek Sepsiszentgyörgyön
Holnap délután fél héttől a központi Szent József templomban a Plugor Sándor Művészeti Líceum immár XXV. alkalommal rendezi meg hagyományos karácsonyi koncertjét. Fellépnek az iskola: DóReMi kicsinyek kórusa, az V-VIII-as Campanella gyermekkar, a IX-XII osztályosok Eufónia kórusa és a Szerenád zenekar.
December 21-én, hétfőn este hét órától különleges koncertre kerül sór a Krisztus Király templomban: Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett.
Mindkét koncertre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Regionális taizéi találkozó Margittán
„Negyedszázada a bizalom zarándoklatán” címmel december 19-én, szombaton, ökumenikus regionális találkozót szerveznek Margittán. A rendezvényhez a város egykori és jelenlegi fiataljai által 25 éve látogatott taizéi szerzetesközösség idei hármas jubileuma – az alapító Roger testvér születésének 100., halálának 10. és az ökumenikus közösség életbe hívásának 75. évfordulója – szolgáltat apropót.
A programban Roger Schutz és a taizéi közösség életét bemutató előadás, filmvetítés, könyvbemutató, műhelymunka, kiscsoportos és fórumbeszélgetés, valamint a 25 éve zajló zarándoklatok képeiből rendezett kiállítás megnyitása szerepel. A ma már távolabb élők is lehetőséget kapnak gondolataik megosztására, visszaemlékezéseiket „üzenőfalon” olvashatják a résztvevők. A városban élő, illetve az ünnepre hazalátogató egykori zarándokok fórumbeszélgetésben elevenítik fel Taizéhez kapcsolódó élményeiket.
A program szorosan kapcsolódik a római katolikus egyház által ebben az egyházi évben ünnepelt irgalmasság szentévének üzenetéhez. A rendezvény ökumenikus taizéi imával kezdődik és azzal zárul. A szervezők várnak minden érdeklődőt, korosztályra való tekintet nélkül, a részvételhez viszont előzetes jelentkezés szükséges a honlapunkon található email címen (frrogertaize@gmail.com).

Jótékonysági koncertek a Márton Áron-játékfilm javára
A Márton Áron püspök életéről szóló, Zord idők csillaga című, készülő nagyjátékfilm javára szervez a jótékonysági koncerteket az Áron Film Egyesület.
Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után december 19-én, szombaton este hat órakor Csíkszentdomokoson a római katolikus templom a következő helyszín. A film alkotói minden érdeklődőt  várnak és minden támogatást köszönettel fogadnak, mert hisznek abban, hogy: „Apró cseppből lesz a zápor!”

Az időjárásról: Holnap marad a szürke, borongós, időjárás, számottevő csapadék nélkül, gyenge légmozgással. Ismét sokfelé fagyhat reggel, napközben 0-5 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 16.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Irgalmasság mint ajándék-Tematikus nap a Mária Rádióban
„Az emberiségnek Isten ajándékul kínálja a maga szeretetét, mely megbocsát, kiengesztelődik és újra reményt ad a léleknek. Olyan szeretet ez, mely megtéríti a szíveket és békességet ajándékoz. Mennyire szüksége van a világnak arra, hogy megértse és elfogadja, befogadja az Isteni irgalmasságot!!!” (Szent II. János Pál pápa) Szemléljük együtt ennek az irgalmas szeretetnek mélységes titkát ma egy tematikus nap keretében. Tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kidében tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Újabb Szent Kapuk nyílnak                        
Advent negyedik vasárnapján Gyulafehérváron, a kilenc órától kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek megnyitja a székesegyház Szent Kapuját. A főegyházmegyében a harmadik Szent Kapu ugyanazon a napon Kolozsváron nyílik. A főpásztor megbízásából Kovács Sándor főesperes-plébános tárja ki az este hat órakor kezdődő szentmise elején a Szent Mihály-templom déli kapuját, hogy a hívek bűnbánattal és hittel haladjanak át rajta, így a szokott feltételek mellett elnyerhetik a szentévi búcsút. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az első jubileumi kaput advent harmadik vasárnapján nyitotta meg Jakubinyi György érsek Tamás József püspök, a ferences atyák és a papság jelenlétében a csíksomlyói kegytemplomban. Mint ismeretes, Ferenc pápa a jubileumot meghirdető Misericordiae Vultus kezdetű bullájában írta elő, hogy a világ valamennyi egyházmegyéjében nyissanak Szent Kapukat, ezzel lehetővé téve a jubileum méltó megünneplését azok számára is, akik az év során nem tudnak eljutni Rómába.

Karácsonyi koncert Székelyudvarhelyen
A Szent Miklós plébánia templomban, holnap este öt órától a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola karácsonyi hangversenyét mutatja be. Az ünnepi hangolóra várják a zenekedvelőket. A karácsonyi koncert miatt ezen a napon  az esti szentmise elmarad.

Medgyesen énekel a szovátai gyermekkórus
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai gyermekkórusa, karácsonyi énekekkel teszik ünnepélyesebbé az adventi készülődést, holnap délután fél öt órától, a medgyesi Szent István templomban. Várnak minden  érdeklődő zenekedvelőt.

Adventi zenés áhítat Marosvásárhelyen
A Keresztelő Szent János - plébániatemplomban december 18-án, pénteken az este hat órakor kezdődő szentmise után „Legyen nékem a Te igéd szerint” címmel adventi zenei áhítatra kerül sor. A műsort Boros Edith és vendégei állítottak össze.

Karácsonyi kórusmuzsika Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok - Téli fesztivál keretében, a Szent Mihály templomban december 18-án, pénteken este hét órától Karácsonyi Kórusmuzsika hangversenyre kerül sor. Közreműködik: a Báthory István Elméleti Líceum kórusa és a Szent Cecília kórus. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan.

Sóvidéki gyermekkarácsony Parajdon
A már hagyományossá vált karácsonyi ünnepség, december 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a parajdi sóbányában, amelyre elsősorban a dévai Szent Ferenc Alapítvány környékbeli és távolabbi napközi, illetve bentlakó otthonainak gyermekeit várják. Az eseményen jótékonysági koncertet tart: Halász Judit és Vastag Csaba.

Jótékonysági koncertek a Márton Áron-játékfilm javára
A Márton Áron püspök életéről szóló, Zord idők csillaga című, készülő nagyjátékfilm javára szervez a jótékonysági koncerteket az Áron Film Egyesület.
Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után december 19-én, szombaton este hat órakor Csíkszentdomokoson a római katolikus templom a következő helyszín. A film alkotói minden érdeklődőt  várnak és minden támogatást köszönettel fogadnak, mert hisznek abban, hogy: „Apró cseppből lesz a zápor!”

Márton Áron emlékév indul december 24-én
Márton Áron emlékévet hirdet a nemzetpolitikai államtitkárság a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. Az idei december 24-én induló és 2016 december 24-én záruló rendezvények között jubileumi konferenciák, rendhagyó történelemórák és fiataloknak szóló vetélkedők egyaránt szerepelnek. Az emlékév világi fővédnöke  Áder János köztársasági elnök, egyházi fővédnök Jakubinyi György gyulafehérvári érsek - tudtuk meg a Magyar Kurír honlapról.

Az időjárásról: Ma is többnyire felhős, borongós, helyenként tartósabban párás, ködös idő várható. Kisebb eső, havas eső, a magasabb pontokon havazás várható,  csak az ország északi részén süthet ki a nap. Napközben 1-5 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 16.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment