2015. december 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Jegenyén várják a híveket az elcsendesedésre, engesztelésre és imádatra, az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Karácsonyi kézcsodák
A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében naponta reggel kilenc órától este hat óráig látogatható a Kézcsodák kézműves kör iskolás tagjainak és tanáraiknak egyéni alkotásokból álló karácsonyi kiállítása és vására – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. Az érdeklődők vasárnapig kereshetik fel a kiállítást.

Adventi zenés áhítat Marosvásárhelyen
A Keresztelő Szent János - plébániatemplomban holnap este a hat órakor kezdődő szentmise után „Legyen nékem a Te igéd szerint” címmel adventi zenei áhítatra kerül sor. A műsort Boros Edith és vendégei állítottak össze.

Karácsonyi kórusmuzsika Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok - Téli fesztivál keretében, a Szent Mihály templomban holnap este hét órától Karácsonyi Kórusmuzsika hangversenyre kerül sor. Közreműködik: a Báthory István Elméleti Líceum kórusa és a Szent Cecília kórus. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan.

Sóvidéki gyermekkarácsony Parajdon
A már hagyományossá vált karácsonyi ünnepség szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a parajdi sóbányában, amelyre elsősorban a dévai Szent Ferenc Alapítvány környékbeli és távolabbi napközi, illetve bentlakó otthonainak gyermekeit várják. Az eseményen jótékonysági koncertet tart: Halász Judit és Vastag Csaba.

Könyvbemutató Aradon
Szombaton délután öt órakor mutatják be Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános Alapkövek című könyvét a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád-termében. A keresztény hit alapvető igazságainak világába vezet a lelkipásztor, aki életközeliségével, a mindennapok kérdésére válaszolva magyarázza el a Katolikus Egyház tanítását a szentségekről, a tízparancsolatról és a hét fő bűnről. Gyakorló keresztényekhez és kereső emberekhez egyaránt szól ez a kolozsvári Verbum gondozásában megjelent könyv. A művet bemutatja Király Árpád, marosi főesperes, arad-ségai plébános. Minden érdeklődőt várnak.

Jótékonysági koncertek a Márton Áron-játékfilm javára
A Márton Áron püspök életéről szóló, Zord idők csillaga című, készülő nagyjátékfilm javára szervez a jótékonysági koncerteket az Áron Film Egyesület.
Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után december 19-én, szombaton este hat órakor Csíkszentdomokoson a római katolikus templom a következő helyszín. A film alkotói minden érdeklődőt várnak és minden támogatást köszönettel fogadnak, mert hisznek abban, hogy: „Apró cseppből lesz a zápor!”

Orgonaszentelés Csíkszeredában
Advent negyedik vasárnapján, december 20-án, a déli tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök felszenteli a csíkszeredai Millenniumi templom új orgonáját.

Nagy dobásra készülnek Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben, vasárnap délután négy órától második alkalommal rendezi meg az Areopolis Floorball Egyesület a Nagy Dobás nevű karácsonyi adománygyűjtő akciót, amellyel a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyermekekért munkáját szeretnék támogatni olyan kommunikációs eszközök vásárlásával, amelyek az értelmi fogyatékos gyerekek fejlesztését segítik elő. Bövebb információkat a rendezvénnyel kapcsolatban a gyulafehérvári érsekség honlapján találhatnak.

Koncertek Sepsiszentgyörgyön
December 21-én, hétfőn este hét órától különleges koncertre kerül sór a Krisztus Király templomban: Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett.
A koncertre a belépés díjtalan.

Az időjárásról: Bár ma késő estétől holnap reggelig északon, északnyugaton kialakulhat havas eső, esetleg gyenge havazás, az igazi téli idő továbbra sem érkezik meg. Holnap eleinte az északnyugati tájakon lehet még kisebb eső, havas eső, majd napközben egyre több helyen számíthatunk csapadékra.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Györgyfalván várják a híveket az elcsendesedésre, engesztelésre és imádatra, az örökös szentségimádási nap alkalmából.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően december hónap harmadik vasárnapján, 20-án, Zilahon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Karácsonyi koncert Székelyudvarhelyen
A Szent Miklós plébánia templomban, ma  este öt órától a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola karácsonyi hangversenyét mutatja be. Az ünnepi hangolóra várják a zenekedvelőket. A karácsonyi koncert miatt ezen a napon  az esti szentmise elmarad.

Medgyesen énekel a szovátai gyermekkórus
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai gyermekkórusa, karácsonyi énekekkel teszik ünnepélyesebbé az adventi készülődést, ma délután fél öt órától, a medgyesi Szent István templomban. Várnak minden  zenekedvelőt.

Koncertek Sepsiszentgyörgyön
Ma délután fél héttől a központi Szent József templomban a Plugor Sándor Művészeti Líceum immár XXV. alkalommal rendezi meg hagyományos karácsonyi koncertjét. Fellépnek az iskola: DóReMi kicsinyek kórusa, az V-VIII-as Campanella gyermekkar, a IX-XII osztályosok Eufónia kórusa és a Szerenád zenekar.
December 21-én, hétfőn este hét órától különleges koncertre kerül sór a Krisztus Király templomban: Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett.
Mindkét koncertre a belépés díjtalan.

Regionális taizéi találkozó Margittán
„Negyedszázada a bizalom zarándoklatán” címmel december 19-én, szombaton, ökumenikus regionális találkozót szerveznek Margittán. A rendezvényhez a város egykori és jelenlegi fiataljai által 25 éve látogatott taizéi szerzetesközösség idei hármas jubileuma – az alapító Roger testvér születésének 100., halálának 10. és az ökumenikus közösség életbe hívásának 75. évfordulója – szolgáltat apropót.
A programban Roger Schutz és a taizéi közösség életét bemutató előadás, filmvetítés, könyvbemutató, műhelymunka, kiscsoportos és fórumbeszélgetés, valamint a 25 éve zajló zarándoklatok képeiből rendezett kiállítás megnyitása szerepel. A ma már távolabb élők is lehetőséget kapnak gondolataik megosztására, visszaemlékezéseiket „üzenőfalon” olvashatják a résztvevők. A városban élő, illetve az ünnepre hazalátogató egykori zarándokok fórumbeszélgetésben elevenítik fel Taizéhez kapcsolódó élményeiket.
A program szorosan kapcsolódik az irgalmasság szentévének üzenetéhez. A rendezvény ökumenikus taizéi imával kezdődik és azzal zárul. A szervezők várnak minden érdeklődőt, korosztályra való tekintet nélkül, a részvételhez viszont előzetes jelentkezés szükséges a honlapunkon található email címen (frrogertaize@gmail.com).

Könyvbemutató Aradon
Szombaton délután öt órakor mutatják be Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános Alapkövek című könyvét a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád-termében. A keresztény hit alapvető igazságainak világába vezet  a  lelkipásztor, aki életközeliségével, a mindennapok kérdésére válaszolva magyarázza el a Katolikus Egyház tanítását a szentségekről, a tízparancsolatról és a hét fő bűnről. Gyakorló keresztényekhez és kereső emberekhez egyaránt szól ez a kolozsvári Verbum gondozásában megjelent könyv. A művet bemutatja Király Árpád, marosi főesperes, arad-ségai plébános. Minden érdeklődőt  várnak.

Szentmise a Vártemplomban
Vasárnap, december 20-án délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kohr Balázs kanonok.

Az időjárásról: Marad a szürke, borongós, időjárás, számottevő csapadék nélkül, gyenge légmozgással. Ismét sokfelé fagyhat reggel, napközben 0-5 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment