2015. december 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Jegenyén várják a híveket az elcsendesedésre, engesztelésre és imádatra, az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Karácsonyi kézcsodák
A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében naponta reggel kilenc órától este hat óráig látogatható a Kézcsodák kézműves kör iskolás tagjainak és tanáraiknak egyéni alkotásokból álló karácsonyi kiállítása és vására. Az érdeklődők vasárnapig kereshetik fel a kiállítást.

Adventi zenés áhítat Marosvásárhelyen
A Keresztelő Szent János - plébániatemplomban ma este a hat órakor kezdődő szentmise után „Legyen nékem a Te igéd szerint” címmel adventi zenei áhí¬tatra kerül sor. A műsort Boros Edith és vendégei állítottak össze.

Karácsonyi kórusmuzsika Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok - Téli fesztivál keretében, a Szent Mihály templomban ma este hét órától Karácsonyi Kórusmuzsika hangversenyre kerül sor. Közreműködik: a Báthory István Elméleti Líceum kórusa és a Szent Cecília kórus. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan.

Sóvidéki gyermekkarácsony Parajdon
A már hagyományossá vált karácsonyi ünnepség, december 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a parajdi sóbányában, amelyre elsősorban a dévai Szent Ferenc Alapítvány környékbeli és távolabbi napközi, illetve bentlakó otthonainak gyermekeit várják. Az eseményen jótékonysági koncertet tart: Halász Judit és Vastag Csaba.

Könyvbemutató Aradon
Szombaton délután öt órakor mutatják be Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános Alapkövek című könyvét a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád-termében. A keresztény hit alapvető igazságainak világába vezet  a  lelkipásztor, aki életközeliségével, a mindennapok kérdésére válaszolva magyarázza el a Katolikus Egyház tanítását a szentségekről, a tízparancsolatról és a hét fő bűnről. Gyakorló keresztényekhez és kereső emberekhez egyaránt szól ez a kolozsvári Verbum gondozásában megjelent könyv. A művet bemutatja Király Árpád, marosi főesperes, arad-ségai plébános. Minden érdeklődőt várnak.

Orgonaszentelés Csíkszeredában
Advent negyedik vasárnapján, december 20-án, a déli tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök felszenteli a csíkszeredai Millenniumi templom új orgonáját.

Nagy dobásra készülnek Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben, vasárnap délután négy órától második alkalommal rendezi meg az Areopolis Floorball Egyesület a Nagy Dobás nevű karácsonyi adománygyűjtő akciót, amellyel a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyermekekért munkáját szeretnék támogatni olyan kommunikációs eszközök vásárlásával, amelyek az értelmi fogyatékos gyerekek fejlesztését segítik elő. Bövebb információkat a rendezvénnyel kapcsolatban a gyulafehérvári érsekség honlapján találhatnak.

Koncertek Sepsiszentgyörgyön
December 21-én, hétfőn este hét órától különleges koncertre kerül sor a Krisztus Király templomban: Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett.
A koncertre a belépés díjtalan.

Márton Áron emlékév indul december 24-én
Márton Áron emlékévet hirdet a nemzetpolitikai államtitkárság a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. Az idei december 24-én induló és 2016 december 24-én záruló rendezvények között jubileumi konferenciák, rendhagyó történelemórák és fiataloknak szóló vetélkedők egyaránt szerepelnek. Az emlékév világi fővédnöke Áder János köztársasági elnök, egyházi fővédnök Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Szent kapu megnyitása Gyulafehérváron és Kolozsváron
Az Irgalmasság rendkívüli szentévének kezdetén, advent harmadik vasárnapján a világ egyházmegyéiben és hazánkban is egymás után nyíltak meg a szent kapuk, bazilikákban és egyszerű templomokban is. Advent negyedik vasárnapján, december 20-án reggel kilenc órától a gyulafehérvári székesegyházban, majd este hat órától a kolozsvári Szent Mihály templom nyitják meg ünnepélyesen a irgalmasság szent kapuját. Az esti szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Az időjárásról: Ma eleinte az északnyugati tájakon lehet még kisebb eső, havas eső, majd napközben egyre több helyen számíthatunk csapadékra.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment