2015. december 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Afrika szép! – legyetek misszionáriusok
Apostoli útja főbb állomásait, tapasztalatait foglalta össze ma délelőtti katekézisében Ferenc pápa, melyet rádiónk is élő adásban közvetített. Miután beszédében újra végigjárta hatnapos afrikai útjának állomásait: Kenyát, Ugandát és a Közép-afrikai Köztársaságot, a misszionáriusokról szólt, azokról a férfiakról és nőkről, akik hátrahagyták hazájukat, mindenüket…és arra áldozták életüket, hogy Jézus Krisztust hirdessék. Végül a fiatalokhoz fordult a Szentatya, arra buzdítva őket, hogy jól gondolják meg mit kezdenek az életükkel és ha Isten arra hívja őket, bátran vállalják ők is a missziós küldetést, hogy elvigyék a szeretetet, az emberséget, a hitet más országokba is.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Radnalajosfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően december hónap első vasárnapján, 6-án, Tasnádon és Érsemjénben lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Nagyváradon, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk holnap reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat, akik szivesen áldoznak időt az imára és engesztelésre.

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődtek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Holnap délután fél öt órától várjuk önkénteseinket Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. Pénteken délben Gyergyószentmiklóson várjuk az önkéntesek, délután három órától pedig közönségtalálkozó lesz Háromkúton. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Ifjúsági lelkinap a székelyudvarhelyi főesperesi kerületben
December 5-én, szombaton adventi kerületi ifjúsági lelkinapot tartanak a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A program fél tíz órakor kezdődik melynek témája, „Irgalmas, mint az Atya…”, és délután fél öt órakor szentmisével zárul. Várnak minden érdeklődő fiatalt.

Adventi lelkinap
„Legyetek irgalmasok, amint a ti atyátok is irgalmas” mottóval adventi lelkinapot szervez a Búzamag közösség december 5-én a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A lelkinap kísérője Tamás József püspök lesz. A program délelőtt tíz órától kezdődik, majd fél egytől szentmisével zárul. Várják a híveket a közös imádkozásra.

Jótékonysági Adventi Vásár
December 5-én, szombaton délután három órától a Nagyváradi Székesegyház előtti téren újra megnyitja kapuit a Jótékonysági Adventi Vásár. A vásár főszervezője a Nagyváradi Katolikus Püspökség. Közreműködnek az Élet Autizmussal Egyesület, az Egyházmegyei Zeneközpont, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum, a Caritas Catolica, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, az Egyházmegyei Laikusképző Központ önkéntesei, a ferences és vincés nővérek. A felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében lehet elvinni. A begyűlt összegeket jótékonysági célra fordítják, a Caritas Catolica házibeteg gondozó programjában részesülő, szükséget szenvedő személyekhez juttatják el. A vásár este hét órakor szabadtéri gyertyagyújtással ér véget: a második gyertya lángja lobban fel a székesegyház előtti téren felállított óriáskoszorún. A rendezvény ideje alatt meleg teát kínálnak a Caritas munkatársai.

Várom az Urat
A kolozsvári Diákművelődési Házban december 5-én, délután négy órától kerül sor a 15. a Várom az Urat adventi keresztény zenefesztiválra. Fellépnek: a régeni Sófár, a kolozsvári Kobak és KEL Zenecsoport, valamint a kárpátaljai Amaro Del. Várnak minden érdeklődőt.

Templombúcsú Nagyvárad-Velencén
December 6-án, vasárnap tartják a nagyvárad-velencei templom búcsúünnepét. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Bakos Gábor, nagyvárad-újvárosi segédlelkész.

Az időjárásról: Számottevő csapadék nem várható, nyugaton, délnyugaton válhat szakadozottabbá a felhőzet. Reggelre többfelé köd képződhet, mely helyenként tartósabban is megmaradhat. Gyenge marad a légmozgás, ugyanakkor néhány fokot mérséklődik a nappali felmelegedés, délután 4-10 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 2.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Szászfaluban  tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Zsolozsma a Mária Rádióban
Az adventi szent idő megkezdésével újabb lehetőséget kínálunk hallgatóinknak a közös imádságra, mégpedig a zsolozsmázásra. Naponta három alkalommal végezzük  majd a papi zsolozsmát: az ébresztő műsor elején a reggeli dicséretet, délben, az Úrangyala ima után a napközi imaórát, majd este háromnegyed nyolctól az esti dicséretet, a completoriumot. Várjuk és hívjuk hallgatóinkat, kapcsolódjanak be az egyház eme szép imádságába.

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődnek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Az első alkalomra Nagyváradon kerül sor, holnap délután hat órától, majd csütörtökön folytatódik Kolozsváron délután fél öt órától a Szent Mihály Nőszövetség szentegyház utcai dísztermében. Pénteken délben Gyergyőszentmiklóson várjuk az önkéntesek, délután három órától pedig közönségtalálkozó lesz Háromkúton. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen 
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában ma éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától pedig szentmisét mutatnak be. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. 
A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádást tartanak. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

A migráns-krízis…Forrai Tamás S.J. előadása
A Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség szervezésében, december 5-én, szombaton este hét órakor a Loyola Caféban, P. Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök a migráns kérdésről és a jezsuita menekültprogramról tart előadást.

Fogyatékkal Élők Kézműves Sokadalma       
Kézműves kiállításra várják az érdeklődőket holnap a Fogyatékkal Élők Világnapján, délelőtt tíz órától Csíkszeredában, a megyeháza oszlopsora között. A Gyulafehérvári Caritas, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság által szervezett ünnep évről évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvend.

Bábszínház a templomokban Sepsiszentgyörgyön
Ökumenikus ünnepvárásra hívja közönségét a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház: a négy adventi vasárnapon négy különböző felekezetű templomban mutatja be Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel... című betlehemes játékát a társulat, amelynek közleménye szerint „pásztorokként, háromkirályokként, Máriákként és Józsefekként mindannyian a csillag fénye felé igyekszünk, térben és időben egyaránt, hogy megtapasztalhassuk a kis Jézus születésének misztériumát”. Az ökumenikus adventi bábjáték minden vasárnap este hat órakor kezdődik: november 29-én az evangélikus templomban adták elő. December 6-án az unitárius, 13-án a belvárosi református, 19-én pedig a Szent Benedek (állomási) katolikus templomban várják a város lakóit hároméves kortól felfelé, felekezettől függetlenül. A belépés díjtalan.

Az Irgalmasság jubileumának megnyitása Sepsiszentgyörgyön
December 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, déli tizenkét órakor a Krisztus Király plébániatemplomban Tamás József püspök megnyitja a jubileumi szentévet. A sepsi-barcasági főesperesi kerület egyházközségeinek képviselői ekkor veszik át a Kovászna Megyei Tanács támogatásával elkészült Irgalmasság évi zászlókat. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Vik János előadása a Katolikus Akadémián
December 10-én este hét órakor a Katolikus Akadémia hatodik évének harmadik előadását Vik János adjunktus, a Bábes Bolyai Tudomány Egyetem Római Katolikus Teológia Karának tanára tartja Balzsam és oázis. Ferenc pápa - az irgalmasság globális követe címmel. Az előadás, Kolozsváron a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca, 5 szám alatt . A belépés dijtalan.

Az időjárásról: Ma helyenként még kisebb eső előfordulhat, de napközben számottevő csapadék már nem várható. Nyugat, délnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, és helyenként kisüt a nap. Továbbra is számíthatunk  szeles tájakra. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 8 fok között alakul, az erdélyi medencében lesz a leghidegebb, itt akár -8 fokot is mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment