2015. december 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Kisbácsban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Új hírportál a katolikusoknak
Sajtótájékoztató keretében mutatták be és helyezték működésbe a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye új hírportálját december 18-án, az Egyházmegyei Pasztorális Közponban. A helyi magyar és román sajtó képviselőinek a jelenlétében Böcskei László megyéspüspök indította útjára az új médiaeszközt, amelynek célja az egyházmegyében történő eseményekről való tágasabb média lefedettségnek a biztosítása, valamint a világi sajtóval való kétoldalú kommunikációnak a szorgalmazása.
A magyar és román nyelven információt megjelenítő webfelületen teret kapnak a központi, a plébániai események, valamint az egyházi oktatási és szeretetszolgálati tevékenységet folytató intézmények. Az elmúlt év folyamán több alkalommal is képzésen vettek részt Nagyváradon azok a plébániai önkéntesek, akik médiaapostolokként készséget és nyitottságot mutatnak arra, hogy helyi hit megnyilvánulási formákról beszámolót és képanyagot küldjenek a portál szerkesztőihez. Az új hírportál a http://hirek.varad.org címen érhető el, nem helyettesíti az eddigi www.varad.org egyházmegyei honlapot, amely továbbra is a szokásos formában működni fog, de kiegészíti azt, egy többletet kíván nyújtani. Egy olyan eszköz ez, amely egységes grafikát, egységes formátumot biztosít az egész egyházmegyét lefedő híradásnak.

Mindent a gyermekekért
Böjte Csaba ferences szerzetes és háromszéki gyermekei karácsonyváró műsorukkal immár harmadik alkalommal léptek fel szombat este a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében. A rendezvényen felléptek a kovásznai Apor Vilmos Gyermekotthon HANGfoglalás együttesének tagjai, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett felső-háromszéki – torjai, kézdialmási, esztelneki, lemhényi és kézdiszentléleki – napközi otthonok gondozottjai, akik karácsonyi műsort, székely táncot, kis karácsonyfás jelenetet, Márton Áron püspök emlékét idéző előadást mutattak be.
Csaba testvér elmondta: arra kérte a jó Istent, hogy minden egyes magyar család karácsonyfája alatt legyen egy-egy aranyos kisbaba, gyermek, amelyik lehet édes- vagy befogadott gyermek, unoka, keresztgyermek,unokahúgocska – mindegy, a lényeg az, hogy kacagó, vidám, jókedvű gyermek legyen. A 21. század egyik legnagyobb problémája nemcsak Székelyföldön, a Kárpát-medencében, hanem egész Európában az, hogy kevés gyermek születik. Kevesen tudják, hogy Európában évente egymillió emberrel több megy nyugdíjba, mint aki munkát vállal. Iskoláinkat, óvodáinkat nem valami idegen hatalom zárja be, hanem mi magunk, ha nincs elég gyermek, akkor ezeknek vége – hangsúlyozta a ferences szerzetes.-tudtuk meg  a 3szék.ro portálról

Karácsonyi előadás
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Reménység" Központjának idősei karácsonyi előadást tartanak holnap délelőtt tíz órától a központ épületében. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Család búcsú Marosvásárhelyen
December 27-én, vasárnap, a Marosvásárhely - remeteszegi Szent Család templom búcsúja déli egy órakor kezdődik. A szentmisét Sárközy Sándor piarista atya mutatja be, melynek keretében megáldják a 10., 20., 25., 30., 40., 50. és 60. házassági évfordulót ünneplő házaspárokat, illetve minden házaspárt és családot.

Szent Család vasárnapi gyűjtés a családpasztoráció támogatására
A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő. A családok, a családokból álló közösségek nagyon fontosak a hit átadásában, az egyházi közösségek, a plébániák életében és az emberi problémákban való segítés terén. Ebben erősíti, képezi, támogatja programjaival a Családpasztorációs Központ a családokat és a házasságra készülő fiatalokat. Szent Család vasárnapján, december 27-én a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban ezen tevékenységek támogatására szerveznek gyűjtést. Várják a hívek jószándékú hozzájárulását.

Aprószentek – az élet védelmében
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban  december 27-én, délután öt órától a Pro Vita Hominis Társaság engesztelést tart. Este hat órától ünnepi szentmise lesz, utána az aprószentek emlékére gyertyás körmenetet tartanak a kórházig.

Az időjárásról:  A holnapi nap többfelé ködösen indul, napközben azonban fokozatosan kitisztul a levegő, nyugat felől felszakadozik a zárt felhőtakaró, több-kevesebb időre kisüt a nap. Nyugaton, délnyugaton azonban tartósan borult, helyenként napközben is párás, ködös marad az idő. Helyenként megélénkül a szél. Hajnalban -3, +3, délután 3-10 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 21.


H Í R E K   D É L B E N

Isten dicsőségét hírdeti a Milleniumi templom új orgonája
Az eddigi elektromos helyett tegnap már hagyományos templomi orgona hangja tette szebbé a liturgiát a csíkszeredai Millenniumi templomban, melyet Tamás József püspök áldott meg a déli tizenkét órától kezdődött szentmisén. A püspök szentbeszédében az orgona jelentőségére hívta fel az összegyűltek figyelmét és arra bíztatta őket, hogy miképp az orgona is eleget tesz feladatának, úgy figyeljenek mindannyian legfőbb feladatukra, és ne csak énekhangjukkal, hanem életükkel is dicsőítsék az Urat. Darvas-Kozma József esperes plébános a szentmise végén elmondta, Isten az embereken keresztül segít, mutatkozik meg, így készülhetett el a rég várt hangszer is, amelynek elkészültéhez többen hozzájárultak. Az orgona látványtervét Bogos Ernő műépítész készítette, és a csíkszentsimoni Sándor Gábor Péter orgonaépítő csapata vitelezte ki. – adta hírül a székelyhon.ro oldal.

Csillogó szempárok a sóbányában
Közel négyezren imádkoztak Böjte Csaba testvér édesanyjának, mindenki Juci mamájának lelki üdvéért szombat délben a parajdi sóbányában, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kötelékébe tartozó gyerekeknek megszervezett karácsonyváró ünnepségen. A házak nehéz sorsú neveltjeit immár tizedik alkalommal ajándékozták meg egész napos bányalátogatással, melyet több koncertek és ajándékosztás színesített. A szervezők hálájukat fejezték ki mindazoknak, akik az elmúlt tíz évben támogatták őket, a segítők pedig mind megköszönték, hogy részesei lehettek annak az élménynek, amit a hátrányos helyzetű apróságok karácsonyozása nyújtott. Akik látták a sokszor élelmet is nélkülöző gyerekeket önfeledten játszani, szaloncukrot kóstolni vagy a Mikulással beszélgetni, bizonyára megerősödtek Jézus születésének csodájába vetett hitükben. – számol be a székelyhon.ro portál.

Koncert Sepsiszentgyörgyön
Marosvásárhely után, ma este hét órától Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban, egy különleges koncertre kerül sor Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett. Várják az érdeklődőket, zenekedvelőket. A belépes dijtalan.

Karácsonyi hálós szentmise
Ma délután hat órától karácsonyi szentmisét tartanak a Háló közösség tagjaival a zsögödi Szentháromság templomban, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A szentmise után közös étkezéssel egybekötött együttlét következik.

Karácsonyi előadás
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Reménység" Központjának idősei karácsonyi előadást tartanak holnap délelőtt tíz órától a központ épületében. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Család búcsú Marosvásárhelyen
December 27-én, vasárnap, a Marosvásárhely - remeteszegi Szent Család templom búcsúja déli egy órakor kezdődik. A szentmisét Sárközy Sándor piarista atya mutatja be, melynek keretében megáldják a 10., 20., 25., 30., 40., 50. és 60. házassági évfordulót ünneplő házaspárokat, illetve minden házaspárt és családot.

Szent Család vasárnapi gyűjtés a családpasztoráció támogatására
A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő. A családok, a családokból álló közösségek nagyon fontosak a hit átadásában, az egyházi közösségek, a plébániák életében és az emberi problémákban való segítés terén. Ebben erősíti, képezi, támogatja programjaival a Családpasztorációs Központ a családokat és a házasságra készülő fiatalokat. Szent Család vasárnapján, december 27-én a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban ezen tevékenységek támogatására szerveznek gyűjtés. Várják a hívek jószándékú hozzájárulását.

Az időjárásról: Ma országszerte borongós, nyirkos, helyenként napközben is ködös időre van kilátás. Napsütésre délen illetve a magasabb hegycsúcsokon lehet számtani. Gyenge szitálás elszórtan kialakulhat. A csúcshőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 21.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Tordatúron, holnap pedig Kisbácsban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Teljes a fény az adventi koszorún
Teljes az adventi fény a nagyváradi székesegyház előtti méretes koszorún, hiszen december 19-én, szombaton  este hét órakor kezdődő szertartáson, a Pasztorális Központ családos csoportja meggyújtotta a negyedik, és egyben utolsó gyertyát is. Számos nagyváradi hívő jelenlétében Kovács F. Zsolt irodaigazgató vezette a gyertyagyújtás szertartását, Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi káplán mondott beszédet, amelyben az Isteni fény életünkben való jelenlétének a fontosságát hangsúlyozta. A családosok fohászkodtak az Úrhoz a hívek könyörgésében és Oláh Gabriella kántornő vezetésével a székesegyházi plébánia gyermekkórusa énekelt adventi énekeket, ráhangolva így a jelenlevőket a közelgő Krisztus-születés ünnepére. A fény az adventi koszorún teljes, már csak az marad hátra és arra kapunk meghívást, hogy a szívünkben is tegyük teljessé azt a fényt, amellyel az Úr elé sietünk születése idején, hangsúlyozta a záró áldás előtt Böcskei László püspök. Az imádságos együttlét végén a Caritas Catolica munkatársai és önkéntesei meleg teát illetve mézeskalácsot osztottak a jelenlevőknek, ahogyan azt az előző három alkalommal is tették.

Koncert  Sepsiszentgyörgyön
Marosvásárhely után, ma este hét órától  Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban, egy  különleges koncertre kerül sor Adventi Karácsonyi Énekek- és Versek címmel. Előadják: Szamosi Szabolcs – a Pécsi Bazilika orgonaművésze, Szalóki Ágnes – Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Eperjes Károly – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ez egy különleges adventi és karácsonyi koncertprogram énekhangra és orgonára, melyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint hazai szerzők kompozíciói is, az irodalom gyöngyszemei mellett. Várják az érdeklődőket, zenekedvelőket. A  belépes dijtalan.

Karácsonyi hálós szentmise
Ma délután hat órától karácsonyi szentmisét tartanak a Háló közösség tagjaival a zsögödi Szentháromság templomban, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A szentmise után közös étkezéssel egybekötött együttlét következik.

Karácsonyi előadás
A   Szatmári   Egyházmegyei   Caritas  Szervezet  „Reménység"  Központjának  idősei  karácsonyi előadást tartanak holnap délelőtt tíz órától a központ épületében. Várnak minden érdeklődőt!

Márton Áron emlékév indul december 24-én
Márton Áron emlékévet hirdet a nemzetpolitikai államtitkárság a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. Az idei december 24-én induló és 2016 december 24-én záruló rendezvények között jubileumi konferenciák, rendhagyó történelemórák és fiataloknak szóló vetélkedők egyaránt szerepelnek. Az emlékév világi fővédnöke Áder János köztársasági elnök, egyházi fővédnök Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő.
Tudjuk hogy a családok, a családokból álló közösségek milyen fontosak a hit átadásában, az egyházi közösségek, a  plébániák életében és az emberi problémákban való segítés terén.  Ebben erősíti, képezi, támogatja programjaival a Családpasztorációs Központ a családokat és a házasságra készülő fiatalokat. Szent Család vasárnapján, december 27-én a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban a családpasztorációs  ezen tevékenységek támogatására lesz a gyűjtés.
 
Az időjárásról: Ma országszerte borongós, nyirkos, helyenként napközben is ködös időre van kilátás. Napsütésre délen illetve a magasabb hegycsúcsokon lehet számtani. Gyenge szitálás elszórtan kialakulhat. A csúcshőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment