2015. december 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Európai Taize találkozó Valenciában
Ma kezdődött és 2016. január 1-ig tart a fiatalok európai találkozója a spanyolországi Valencia városában és környékén. A találkozót a Taizéi Közösség készítette elő a Katolikus főegyházmegye és más egyházak meghívására. Fiatalok tízezrei érkeztek a Roger testvér által a 70-es években elkezdett „Bizalom zarándokútjának” a mostani állomására. Az Európa minden részéről érkezett fiatalokat a régió egyházközségei és lakosai látják vendégül.

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
Január elsején, elsőpénteken, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják mindazokat, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Marosvásárhelyen a Szent Imre templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
2016. január 2-án, az ünnepélyes Mária-köszöntő este hat órakor kezdődik. A szentmisét megelőzően, a délután öt órától kezdődő engesztelő imaórát a csíkszenttamási hívek végzik. A szentmise után szintén a csíkszenttamásiak vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

Szerdai párbeszédek- Marosvásárhelyen
2016. január 6-án, lesz az első szerdai párbeszédek találkozója. Témája: Mit kezdünk a renddel vagy rendetlenséggel? A Szerdai párbeszédek program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még, vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket, este hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Csendben töltenek egy hétvégét
Szentignáci kontemplatív hétvégét szervez január 15. és 17-e között a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos házban a Püspökség Világiak Irodája.
A kontemplatív ima a csend imája – erről szól ez a  hétvége, melyen a hallgatás gyakorlása által próbálnak figyelni Isten jelenlétére. A program elemeiként először röviden bevezetnek mindenkit a meditáció gyakorlásába, ennek körülményeitől, az elmélyülés lehetőségéig, 25 perces meditációs “ülések” után pedig a tapasztalataikat osztják meg csoportban.
A részvételt segíti a készség a személyes imára, hallgatásra, valamint a nyitottság a kontemplatív imaformára. A hétvége kísérői Kujbus Márta világiak irodája referens és munkatársai lesznek, a vasárnapi záró szentmisét Pakot Géza jezsuita atya tartja. A résztvevők 15-én, pénteken, délután öt órakor a Püspökség elől indulnak és vasárnap egy órakor indulnak vissza. Érdeklődni és jelentkezni a 0757 050 923-as telefonszámon lehet, január 11-ig.

Égjen a láng
Január 23-24-én kerül sor a VII. Égjen a láng újévi keresztyén zenefesztiválra. A rendezvénynek a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme ad otthont. A két nap alatt nyolc zenekar fogja dicsérni az Urat: Reménység, Magvető, piciSófár, Worship Team, Sola Gratia, Szela, IMM-PRO és a Graal.

Az időjárásról: Az északkelet felől megélénkülő szél száraz, hideg levegőt hoz térségünkbe, az éjszakák egyre fagyosabbak lesznek, és a nappali felmelegedés is gyengül. A maximumok fagypont körül alakulnak. Ma éjszaka helyenként -15 fokra lehet számítani. Holnap napos időre készülhetünk, élénk, erős északkeleti széllel napközben is -6 és -3 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. december 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Szent Család ünnepe a Szent Péter téren
Ferenc pápa Szent Család vasárnapján, a déli úrangyala elimádkozása  előtt a családi együttélés öröméről elmélkedett: a családban, amely nem nyitja meg kapuját Isten előtt, kialszik az öröm. Az igazi öröm, melyet a családban átélünk, nem valami esetleges vagy véletlen dolog. Ez az öröm az emberek közötti mély összhang gyümölcse, mely megízlelteti velünk az együttlét szépségét, egymás támogatásának szépségét az élet útján. Az öröm gyökerénél azonban mindig Isten jelenléte áll, az ő befogadó, mindenkihez irgalmas és türelmes szeretete. Ha nem nyitjuk meg a család kapuját Isten jelenléte és az ő szeretete előtt, a család elveszíti harmóniáját, előbújnak az önzés különféle formái, és kialszik az öröm. Az a család viszont, amely megéli az örömet, az élet örömét, a hit örömét, és ösztönösen közli azt másokkal, az a föld sója és a világ világossága, kovász az egész társadalom számára. -tudtuk meg a Magyar kurír honlapról.

Szent Család ünnepe egyházmegyéinkben
Böcskei László megyéspüspök vezette Nagyváradon azt a Szent Család vasárnapi ünnepi szentmisét, amelynek befejezéseként páronként megáldotta a jelenlévő jubiláns házasokat majd emléklappal ajándékozta meg őket.
A marosvásárhelyi Szent Család templomban az ünnep egyben a templom búcsúja is. Ebben az évben a szentmisét Sárközi Sándor piarista atya mutatta be, melynek keretében megáldották az idén kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat, illetve minden házaspárt és családot.

A Psallite együttes karácsonyi koncertje
A tusnádi Assisi Szent Ferenc plébániatemplomban  ma délután öt órától karácsonyi koncertre kerül sor-tudtuk meg a gyulafehérvári egyházmegye honlapjáról. Várnak minden zenekedvelőt

Európai Taize találkozó Valenciában
Ma kezdődött és 2016. január 1-ig tart a fiatalok európai találkozója a spanyolországi Valencia városában és környékén. A találkozót a Taizéi Közösség készítette elő a Katolikus főegyházmegye és más egyházak meghívására. Fiatalok tízezrei érkeztek a Roger testvér által a 70-es években elkezdett „Bizalom zarándokútjának” a mostani állomására. Az Európa minden részéről érkezett fiatalokat a régió egyházközségei és lakosai látják vendégül.

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
Január elsején, elsőpénteken, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Szeretettel várják mindazokat, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Búzaházán tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Szerdai párbeszédek- Marosvásárhelyen
2016. január 6-án,  lesz az első szerdai párbeszédek találkozója. Témája: Mit kezdünk a renddel vagy rendetlenséggel? A Szerdai párbeszédek program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még, vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt  követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket, este hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Boldogabb Családokért Program – tapasztalatcsere
Január 15-16. között, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda tapasztalatcserét hirdet a Boldogabb családokért iskolai programban résztvevő önkéntes munkatársak, valamint a programba bekapcsolódni vágyó érdeklődők számára.
Ízelítő a tapasztalatcsere témáiból: serdülőkori agresszió, serdülőkori változások, biztonságos internet használat; a családórák során tapasztalt élményeink, örömeink, kérdéseink megosztása, tapasztalataink, beszélgetések, játékos együttlét. Jelentkezni a 0747-577.794-es telefonszámon vagy a következő e-mail címen csogildiko@yahoo.com lehet 2016. január 3-ig.

MRE – Hírszolgálat, 2015. december 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment