2015. december 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődtek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Nagyvárad és Kolozsvár után, holnap déli tizenkét órakor Gyergyószentmiklóson várjuk az önkénteseket, majd délután négy órától pedig Háromkúton lesz közönségtalálkozó. Szombaton a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi házban kerül sor közönségtalálkozóra, mely déli tizenkét órakor kezdődik és három órakor, az irgalmasság rózsafüzérének elimádkozásával ér véget. A találkozót követően, - melyen jelen lesz Karácson Tibor, műsorigazgató, több munkatárssal együtt - közösen veszünk részt az elsőszombati Mária-köszöntőn. Vasárnap reggel Kecseten várjuk hallgatóinkat a kilenc órás szentmise után, majd Farkaslakán a fél tizenegy órás szentmise után lesz közönségtalálkozó. Délután fél négytől Sepsiszentgyörgyön lesz megtartva az önkéntes-találkozó. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Adventi lelkinap a jezsuitáknál Marosvásárhelyen
Személyesen kísért szentignáci lelkinapot tartanak holnap – adta hírül a gyulafehérvári érsekség honlapja. A lelkinap reggel hat órakor kezdődik egy közös roráte szentmisével a Minorita templomban, majd este fél kilenckor egy záróimával és megosztással ér véget a Jezsuita Egyetemi lelkészségen. A nap folyamán mindenki ott imádkozik, ahol éppen van: iskolában, munkahelyen, otthon, utcán, buszon, autóban. Előzetes egyeztetés alapján lehet találkozni egy jezsuita kísérővel, akivel meg lehet beszélni a napközben szerzett imaélményeket, imatapasztalatokat. Jelentkezni a honlapunkon található elérhetőségeken lehet. (P. Kovács Lajos S.J.: 0756-687211, P. Jakabos Barnabás S.J.: 0753-589214, S. Mihalkov Ferenc S.J.: 0751-439165).

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
Holnap délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják mindazokat, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát.

Várom az Urat
A kolozsvári Diákművelődési Házban december 5-én, szombaton délután négy órától kerül sor a 15. Várom az Urat adventi keresztény zenefesztiválra. Fellépnek: a szászrégeni Sófár, a kolozsvári Kobak és KEL Zenecsoport, valamint a kárpátaljai Amaro Del. Várnak minden érdeklődőt.

A migráns-krízis…Forrai Tamás S.J. előadása
A Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség szervezésében, december 5-én, szombaton este hét órakor a Loyola Caféban, P. Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök a migráns kérdésről és a jezsuita menekültprogramról tart előadást.

Bábszínház a templomokban Sepsiszentgyörgyön
Ökumenikus ünnepvárásra hívja közönségét a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház: a négy adventi vasárnapon négy különböző felekezetű templomban mutatja be Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel... című betlehemes játékát a társulat, amelynek közleménye szerint „pásztorokként, háromkirályokként, Máriákként és Józsefekként mindannyian a csillag fénye felé igyekszünk, térben és időben egyaránt, hogy megtapasztalhassuk a kis Jézus születésének misztériumát”. Az ökumenikus adventi bábjáték minden vasárnap este hat órakor kezdődik: december 6-án, vasárnap az unitárius, 13-án a belvárosi református, 19-én pedig a Szent Benedek (állomási) katolikus templomban várják a város lakóit hároméves kortól felfelé, felekezettől függetlenül. A belépés díjtalan.

Szavak a középpontban
Folytatódnak az adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben, amelyek tematikája a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. A második találkozás december 6-án, vasárnap lesz a Szentlélek templomban, Lelkesítő szavak címmel. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára - bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Lelkigyakorlat Csíktaplocán
December 8-án, kedden délután hat órától az Irgalmasság évének megnyitó szentmiséje lesz a csíktaplocai Mindenszentek templomban, mely egyben egy háromnapos lelkigyakorlat első része is. A karácsonyra való felkészülést Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze vezeti. A lelkigyakorlat szentmiséi, melyeket rádiónk élő adásban közvetít, mindennap délután hat órakor kezdődnek, emiatt az érintett napokon elmaradnak a roráte szentmisék.

Az időjárásról: Holnap is ködösen, párásan indul a nap, mely napközben több helyen ismét tartósan megmaradhat. A légmozgás gyengül és eső sem valószínű. Helyenként ködszitálás fordulhat elő. A nappali maximumok 3 és 10°C között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 3.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Radnalajosfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően december hónap első vasárnapján, 6-án, Tasnádon és Érsemjénben lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Nagyváradon, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk ma reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat, akik szivesen áldoznak időt az imára és engesztelésre.

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődtek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Ma délután fél öt órától Kolozsváron várjuk önkénteseinket, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. Holnap déli tizenkét órakor Gyergyószentmiklóson találkozunk az önkéntesekkel, délután három órától pedig Háromkúton lesz közönségtalálkozó. Szombaton a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi házban kerül sor közönségtalálkozóra, mely déli tizenkét órakor kezdődik és három órakor, az irgalmasság rózsafüzérének elimádkozásával ér véget. A találkozót követően, - melyen jelen lesz Karácson Tibor, műsorigazgató, több munkatárssal együtt - közösen veszünk részt az elsőszombati Mária-köszöntőn. Várjuk hallgatóinkat és önkénteseinket egyaránt. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Adventi esték a Novák Cukrászdában
Az irgalmas apa asztalhoz vár címmel négy alkalommal a „Tékozló fiú” vagy „Irgalmas atya” Lukács evangéliumában szereplő példabeszéd alapján készülnek Advent folyamán karácsonyra a csíkszeredai Novák Cukrászdában, Urbán Erik atyával. A második lelkigyakorlat során, holnap este hét órától, a kisebbik fiú szemszögéből vizsgálják meg a példabeszédet. A rendezvényre a belépés díjtalan, a helyfoglalás viszont kötelező a 0735-537101-es telefonszámon.  

Ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
„Irgalmas, mint az Atya…” címmel december 5-én, szombaton a székelyudvarhelyi főesperesi kerületben adventi ifjúsági lelkinapot tartanak. A program a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban fél tíz órakor kezdődik és délután fél öt órakor szentmisével zárul. Várnak minden érdeklődő fiatalt.

Adventi lelkinap Csíkszeredában
„Legyetek irgalmasok, amint a ti atyátok is irgalmas” mottóval adventi lelkinapot szervez a Búzamag közösség december 5-én a Szent Kereszt templomban, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A lelkinap kísérője Tamás József püspök lesz. A program délelőtt tíz órától kezdődik, majd fél egytől szentmisével zárul. Várják a híveket a közös imádkozásra.

Jótékonysági Adventi Vásár
December 5-én, szombaton délután három órától a Nagyváradi Székesegyház előtti téren újra megnyitja kapuit a Jótékonysági Adventi Vásár. A vásár főszervezője a Nagyváradi Katolikus Püspökség. Közreműködnek az Élet Autizmussal Egyesület, az Egyházmegyei Zeneközpont, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum, a Caritas Catolica, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, az Egyházmegyei Laikusképző Központ önkéntesei, a ferences és vincés nővérek. A felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében lehet elvinni. A begyűlt összegeket jótékonysági célra fordítják, a Caritas Catolica házibeteg gondozó programjában részesülő, szükséget szenvedő személyekhez juttatják el. A vásár este hét órakor szabadtéri gyertyagyújtással ér véget: a második gyertya lángja lobban fel a székesegyház előtti téren felállított óriáskoszorún. A rendezvény ideje alatt meleg teát kínálnak a Caritas munkatársai.

Templombúcsú Nagyvárad-Velencén
December 6-án, vasárnap tartják a nagyvárad-velencei templom búcsúünnepét. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Bakos Gábor, nagyvárad-újvárosi segédlelkész.

Szavak a középpontban
Folytatódnak az adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben, amelyek tematikája a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. A második találkozás december 6-án, vasárnap lesz a Szentlélek templomban, Lelkesítő szavak címmel. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára - bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Az időjárásról: Számottevő csapadék nem várható, nyugaton, délnyugaton válhat szakadozottabbá a felhőzet.  Többfelé köd képződhet, mely helyenként tartósabban is megmaradhat. Gyenge marad a légmozgás, ugyanakkor néhány fokot mérséklődik a nappali felmelegedés, délután 4-10 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment