2015. február 10. – Hírek és programajánló

​H Í R E K  E S T E
 

Holnap betegek és idősek világnapja
Szűz Mária lourdesi jelenésének az évfordulóján tartják a csíksomlyói kegytemplomban a betegek és idősek XXII zarándoklatát. A délelőtt fél tizenegykor kezdődő szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják. A szentmisét, melyet rádiónk közvetít, Tamás József püspök mutatja be. 
Kolozsváron, a Szent Kamill Öregotthonban, a tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében, a 60 éven felüliek és a betegségben szenvedők részére feladják a betegek szentségét. 
A nagyváradi székesegyházban holnap délután öt órakor, ünnepi szentmise keretében részesülhetnek a betegek kenetében az egyházmegye hívei. A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébániájukon felkészítőn vegyenek részt és a plébánosuk által kiállított igazolást vigyék a szentmisére.
Sepsiszentgyörgyön a betegek napi ökumenikus imaestet a Krisztus Király templomban tartják, szerdán az esti hat órás szentmise keretében. Várják az orvosokat, ápolókat, az egészségeseket és a betegeket, időseket, akik számára kiosztják a betegek szentségét.
A szatmárnémeti Székesegyházban, szerdán este hat órától Schönberger Jenő püspök szentmisét ajánl a szenvedőkért. Előtte, fél hattól szentgyónásra van lehetőség, a résztvevők pedig búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett. 
Nagykárolyban szerdán este hat órától a Kalazanci Szent József templomban, Nagybányán szerdán reggel nyolc órakor és este hat órakor a Szentháromság templomban is lesz szentmise a betegekért, világnapjukhoz kapcsolódva.
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban szintén szerdán, délután öt órakor Szilvágyi Zsolt plébános szentmisét mutat be, amelynek keretében a betegek a szentkenet szentségében részesülnek.
Marosvásárhelyen szerdán a Gyulafehérvári Caritas, közösen a Máltai Segélyszolgálattal várja azokat a betegeket, akik el szeretnék hagyni otthonukat és egy pár órát kellemesen töltenének, illetve gondjaikat megosztanák. Szokott módon az ünnepség tíz órától szentmisével és a betegek szentségének felvételével kezdődik a belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd a Deus Providebit Házban folytatódik. 
Csíkszeredában a Betegek Világnapján a Millenniumi templomban szerdán este a hat órakor kezdődő szentmisén imádkoznak a betegekért, és az egészségügyben dolgozókért, a végén pedig kiszolgáltatják a betegek-szentségét mindazoknak, akik azt kérik. Gyűjtést is szerveznek, melyet a csíkszeredai Megyei Kórház gyermekosztály javára fordítanak. 

Házasság hete
Február 8 és 15 között negyedik alkalommal zajlik a Házasság hete rendezvénysorozat. 
- Marosvásárhelyen holnap délelőtt tíz órától este hat óráig „Adj öt percet a házasságodnak” jeligével, az Ama Deus cukrászdában Lőrincz János lelkipásztor hívja a házaspárokat arra, hogy beszélgessenek 5 percet kettesben. Este hat órától „Az aranyhal meséje”-kimondott és ki nem mondott vágyaink a házasságban témában előadásra kerül sor. Moderátorok: Bakó Mária és Csog Ildikó, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai.
- Csíkszentdomokoson szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Érdeklődni és jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”. A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban, február 12-én, csütörtökön fél hat órakor kerül sor. Szeretettel várnak minden Márton Áron tisztelőt.

Az időjárásról: Holnap a hajnali köd- és párafoltok után napközben felhősebb, párás és napos területek egyaránt előfordulhatnak majd. Az északi szél jelentősen megerősödik, helyenként viharossá válik. Az éjszakák és a hajnalok még mindig hidegek, az erdélyi medencében -22C fokra is lehet számítani. Napközben -1 és +5 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 10.H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Főpásztori látogatás a nagyváradi egyházmegye betegjeinél
A Betegek Világnapja alkalmából Böcskei László megyéspüspök, valamint az egyházmegyei Caritas Catolica Egyesület vezetői, Rajna József elnök és Kiss Károly ügyvezető-igazgató körutat tesznek, felkeresve az egyházmegye betegjeit Fugyivásárhelyen, Nagyszalontán és Nagyváradon. A Caritas által megszervezett és koordinált házi beteggondozást végző munkatársakat fogja elkísérni a főpásztor az egyes szolgálati helyekre, hogy a szenvedőknek betegségükben vigasztalást nyújtson. Látogatása kifejező jele annak, hogy a beteggondozás nem csak orvosi ellátást jelent, hanem közelséget, jelenlétet, meghallgatást, jó szót, türelmet. Meghívást kíván intézni a főpásztor ezzel a hívekhez az önkéntességre, a krisztusi szeretet gyakorlására.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Házasság hete egyházmegyéinkben
Február 8 és 15 között negyedik alkalommal zajlik a Házasság hete rendezvénysorozat.
- Marosvásárhelyen ma délelőtt 10 órától este hat óráig „Adj öt percet a házasságodnak” jeligével, az Ama Deus cukrászdában Szénégető István és Bakó Mária hívja a házaspárokat arra, hogy beszélgessenek 5 percet kettesben. Este hat órától „Beszélgetések, jelenetek egy házasságból” témában előadásra kerül sor.
- Szatmárnémetiben ma este hét órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben filmvetítés lesz, amit beszélgetés követ.
- Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban ma este fél héttől szentségimádást tartanak, a kápolnában.
- Csíkszentdomokoson ma este hét órától Filmestre várják a házaspárokat a helyi Kultúrotthonban. Szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Érdeklődni és jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Vigasztalódás a gyászban
Február 28-án, a csíkszeredai Millenium templom alagsorában, délelőtt fél tíz órától lelkinapot tart Darvas Piroska segítő nővér. Várják mindazokat, akiket bármilyen veszteség ért: válás, haláleset, egészség elvesztése, vagy egy fontos érték. Jelentkezni lehet február 25-ig, 0740 822. 170 vagy a 0746-138.763-as telefonszámokon.

Férjek – édesapák hétvégéje
Február 20-22. között a Gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja Férjek-édesapák hétvégéjét szervezi Csíksomlyón, a Jakab Antal Konferencia Központban, Hit, hivatás és hivatal között. Egyensúly életben, családban címmel. Tervezett előadók: Kiss Ulrich jezsuita atya, Dr. Vass Levente, Kertész Tibor, Bíró Ernő, Nagy Zoltán és Nisztor István. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, a „Bejelentkezés” menüpontban lehet.

Az időjárásról:
Ma ismét sok lesz a felhő, északnyugaton és az erdélyi medencében gyenge havazás fordulhat elő. A légmozgás helyenként megerősödik. Hajnalban -20 fokra hűl a levegő, nyugaton enyhébb lesz a reggel, de itt is -11 C fok körüli értékekre lehet számítani. Napközben +3 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment