2015. február 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K  E S T E

Véget ért az ifjúsági lelkészek és referensek találkozója
Február 9-11. között Temesváron találkoztak Románia négy magyar többségű római katolikus egyházmegyéjének ifjúsági lelkészei és referensei. A találkozón beszámoltak az elmúlt évről, előadást tartott Barazsuly István szalvatoriánus atya, meglátogatták a temesvári Ifjúsági Központot, majd találkoztak Roos Márton megyéspüspökkel is. 
A temesvári találkozó alkalmával a római ministráns-zarándoklattal, valamint a 2016-os Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó hazai előkészületeivel is foglalkoztak az ifjúságpasztoráció vezetői. A találkozóról Bene Tamás, temesvári ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Házasság Hete programajánló
- Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában holnap este hat órától „Ki nevel a végén” címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor. Moderátor: Belényesi Gabriella szociálpedagógus.
- Marosszentgyörgyön, a Gemini vendéglőben holnap este hat órától „Megtaró hűség” mottóval meghitt együttlét lesz fiatal házaspároknak. Meghívott: Szénégető István plébános, családreferens és Becsky Borbála pszichoterapeuta. Bejelentkezni a 0744-799.055-ös telefonszámon lehet.
- Szatmárnémetiben a Házasság Hete rendezvénysoroazat keretében, holnap este hat órától a Székesegyház plébánián Vik János teológiai tanár tart előadást a h
- Csíkszentdomokoson szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Ifjúsági szentségimádás a Szent László bentlakásban
Február 12-én, a hónap második csütörtökjén este hét órakor Nagyvárad fiataljai közösen imádkoznak a Szent László bentlakás kápolnájában, hogy az új iskolai félévben is a Szentlélek irányítsa a diákok gondolatait, szavait és tetteit. 

Sokszínű Caritas Marosvásárhelyen
Holnap este hat órától, a Deus Providebit Házban a Gyulafehérvári Caritas nyílt estét tart. Első alkalommal a betegek világnapjához kapcsolódóan, az otthoni beteggondozásban dolgozó szakemberek mesélnek szolgálatukról. 

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”. A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban, február 12-én, csütörtökön este fél hat órakor kerül sor. Szeretettel várnak minden Márton Áron tisztelőt.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Az időjárásról:
Holnap reggelre az erdélyi medencében ismét ködössé, párássá válik a levegő, de ezek feloszlása után számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, csapadék már sehol sem várható. Hajnalban még mindig nagyon hideg lesz, a hegyvidéken -19 °C köré hűlhet a levegő, síkvidéken sincs sokkal melegebb, itt -12°C várható. Napközben a megélénkülő a szélben +1 és +5 C fokra kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 11.

 H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ma van a betegek és idősek világnapja
Szűz Mária lourdesi jelenésének az évfordulóján ma délelőtt fél tizenegykor tartják a csíksomlyói kegytemplomban a betegek és idősek XXII zarándoklatát. A szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják. A rádiónk által közvetített szentmisét, Tamás József püspök mutatja be.
Kolozsváron, a Szent Kamill Öregotthonban, ma délelőtt a tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében, a 60 éven felüliek és a betegségben szenvedők részére feladják a betegek szentségét.
A nagyváradi székesegyházban ma délután öt órakor, ünnepi szentmise keretében részesülhetnek a betegek kenetében az egyházmegye hívei. A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébániájukon felkészítőn vegyenek részt és a plébánosuk által kiállított igazolást vigyék a szentmisére.
Sepsiszentgyörgyön a betegek napi ökumenikus imaestet a Krisztus Király templomban tartják, ma este hat órakor. Várják az orvosokat, ápolókat, az egészségeseket és a betegeket, időseket, akik számára kiosztják a betegek szentségét.
A szatmárnémeti Székesegyházban ma este hat órától Schönberger Jenő püspök szentmisét ajánl a szenvedőkért. Előtte, fél hattól szentgyónásra van lehetőség, a résztvevők pedig búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.
Nagykárolyban ma este hat órától a Kalazanci Szent József templomban, Nagybányán ma reggel nyolc órakor és (délben ezt nem kell mondani) este hat órakor a Szentháromság templomban is lesz szentmise a betegekért, világnapjukhoz kapcsolódva.
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban délután öt órakor Szilvágyi Zsolt plébános mutat be szentmisét, melynek keretében a betegek a szentkenet szentségében részesülnek.
Marosvásárhelyen a Gyulafehérvári Caritas, közösen a Máltai Segélyszolgálattal köszönti a betegeket. A program ma délelőtt tíz órától szentmisével és a betegek szentségének felvételével kezdődik a belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd a Deus Providebit Házban folytatódik.
A csíkszeredai Millenniumi templomban ma este a hat órakor kezdődő szentmisén imádkoznak a betegekért, és az egészségügyben dolgozókért, a végén pedig kiszolgáltatják a betegek szentségét mindazoknak, akik azt kérik. Gyűjtést is szerveznek, melyet a csíkszeredai Megyei Kórház gyermekosztály javára fordítanak.

Házasság hete egyházmegyéinkben
Február 8 és 15 között negyedik alkalommal zajlik a Házasság hete rendezvénysorozat.
- Marosvásárhelyen ma délelőtt tíz órától este hat óráig tart az „Adj öt percet a házasságodnak” program, az Ama Deus cukrászdában Lőrincz János lelkipásztor hívja a házaspárokat arra, hogy beszélgessenek 5 percet kettesben. Este hat órától „Az aranyhal meséje”-kimondott és ki nem mondott vágyaink a házasságban témában előadásra kerül sor. Moderátorok: Bakó Mária és Csog Ildikó, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai.
- Csíkszentdomokoson szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Érdeklődni és jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”. A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban, február 12-én, csütörtökön fél hat órakor kerül sor. Szeretettel várnak minden Márton Áron tisztelőt.

Az időjárásról: Ma a hajnali köd- és párafoltok után napközben felhősebb, párás és napos területek egyaránt előfordulhatnak majd. Az északi szél jelentősen megerősödik, helyenként viharossá válik. Az éjszakák és a hajnalok még mindig hidegek, az erdélyi medencében -22 C fokra is lehet számítani. Napközben -1 és +5 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment