2015. február 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Megkezdődött a konzisztórium a Vatikánban
Ma délelőtt megkezdődött a Vatikánban a kétnapos konzisztórium, amelyre a Bíborosi Kollégium tagjai vagyis a világ összes bíborosa meghívást kapott. A mai napon a Római Kúria reformjával foglalkoztak a Szentatya javaslatai alapján. Az ülésen Erdő Péter bíboros is jelen van.

76 éve szentelték püspökké Márton Áront és 25 éve indult újra a katolikus sajtó
Boldogemlékű Márton Áron püspökké szentelésének 76. évfordulóján, a kolozsvári Szent Mihály templomban ma este szentmisét mutattak be. Ugyanakkor megemlékeztek arról, hogy Márton Áron püspökké szentelésének 51. évfordulóján jelent meg a Keresztény Szó első száma Kolozsváron.
Kovács Sándor főesperes kihangsúlyozta, hogy: Az egyház nemcsak a kimondott, hanem az írott és nyomtatott szót is segítségül hívja, hogy hirdethesse az Igét. A keresztény sajtó feladata: megjeleníteni, hirdetni, megismertetni, a keresztény értékeket, segíteni a családok lelki-szellemi tájékozódását ebben az egyensúlyát vesztett világban. Az egyházi média feladata a jó hír, az evangélium hirdetése, a világ keresztény olvasatának megrajzolása, egy szóval: Isten országának építése.

Házasság Hete programajánló
- Marosszentgyörgyön a református egyházközség tanácstermében holnap este hat órától „Sztárom a párom” címmel tiniknek és fiataloknak tartanak programot. Moderátor: Becsky Borbála pszichoterapeuta és Mózes Ágnes pszichológus
- Február 15-én, vasárnap a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban a délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják azokat a házaspárokat akik 50 illetve 25 esztendővel kötöttek házasságot. 
- Csíkszentdomokoson szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Holnap este hat órától Buczkó József: Szállást adtunk hűséges magyar véreinknek címmel tart könyvismertető-előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében. Az előadás témája az 1916 évi román katonai támadás miatt bekövetkezett csíkszeredai, csíki és gyergyói székelyek menekülésének a története. Hangsúlyosan szó lesz két igen jeles székely menekültről, Jakab Antal püspökről és Domokos Pál Péterről

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián, a Belső Iránytű februári előadását, holnap este 7 órától, Márton József gyergyótölgyesi plébános tartja: A kegyelem, mint teremtő erő címmel.

Bibliai alapkurzus fiataloknak és felnőtteknek
A Katolikus Magyar Bibliatársulat február 20-22 között bibliai alapkurzust tart Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban. Jelentkezni február 17-ig lehet a 0745-593.390-es telefonszámon. 

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Adj munkát egy tettrekész csapatnak!
A gyulafehérvári Caritas július 6-12. közötti hétre várja azon közösségek jelentkezését, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát önkénteseknek egy tábor keretében. A pályázatokat február 20-ig az elod.tatar@caritas-ab.ro e-mailcímen várják.

Férjek – édesapák hétvégéje
Február 20-22. között a Gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja Férjek-édesapák hétvégéjét szervezi Csíksomlyón, a Jakab Antal Konferencia Központban, Hit, hivatás és hivatal között. Egyensúly életben, családban címmel. Tervezett előadók: Kiss Ulrich jezsuita atya, Dr. Vass Levente, Kertész Tibor, Bíró Ernő, Nagy Zoltán és Nisztor István. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, a „Bejelentkezés” menüpontban lehet.

Az időjárásról: Holnap az ország nagy részén több órára kisüt a Nap, de az erdélyi medencében ismét ködössé, párássá válik a levegő. A következő napokban sem várható csapadék, és a hét elején lehullott hó pedig napközben mindenütt olvadni fog. Reggel -9 és -17 C fok, napközben pedig -2 és +7 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 12.
H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ma huszonöt éve indult újra a romániai magyar katolikus sajtó
1990. február 12-én, Márton Áron püspökké szentelésének 51. évfordulóján jelent meg a Keresztény Szó első száma Kolozsváron. A kezdetben hetilapként jelentkező kiadvány a kommunizmus évtizedei után az első nyomtatott sajtótermék volt, melyet katolikus értelmiségiek szerkesztettek Bajor Andor vezetésével a kincses városban. Az időközben havi rendszerességgel megjelenő kulturális folyóirattá alakult, és ma is megjelenő Keresztény Szó mellett, a Vasárnap újság hetilapként biztosítja a négy egyházmegye kommunikációját a nyomtatott sajtó világában.

Házasság Hete programajánló
- Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában ma este hat órától „Ki nevel a végén” címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor. Moderátor: Belényesi Gabriella szociálpedagógus.
- Marosszentgyörgyön, a Gemini vendéglőben ma este hat órától „Megtaró hűség” mottóval meghitt együttlét lesz fiatal házaspároknak. Meghívott: Szénégető István plébános, családreferens és Becsky Borbála pszichoterapeuta. Bejelentkezni a 0744-799.055-ös telefonszámon lehet.
- Szatmárnémetiben a Házasság Hete rendezvénysoroazat keretében, ma este hat órától a Székesegyház plébánián Vik János teológiai tanár tart előadást a h
- Csíkszentdomokoson szombaton este hét órától tartják a Házaspárok bálját az Expressz étteremben. Jelentkezni február 12-ig lehet a 0753-918.815-ös vagy a 0741-090.623-as telefonszámokon.

Szent Rita ima-koszorú Kolozsváron
A mai nappal kezdődően a kolozsvári piarista templomban minden csütörtökön a reggeli 9-es szentmise után Szent Rita közbenjárásáért imádkoznak, életútjáról elmélkednek. Az ima-koszorú, a szent ünnepén, május 22-én szentmisével zárul. Mint ismeretes, Casciai Szent Rita az egyik legnépszerűbb olasz szent, a házassági gondoktól szenvedők, az anyaság és a kétségbeejtő helyzetbe került emberek, a lehetetlen ügyek pártfogója.

Ifjúsági szentségimádás a Szent László bentlakásban
Ma este hét órakor Nagyvárad fiataljai közösen imádkoznak a Szent László bentlakás kápolnájában, hogy az új iskolai félévben is a Szentlélek irányítsa a diákok gondolatait, szavait és tetteit.

Sokszínű Caritas Marosvásárhelyen
A Deus Providebit Házban ma este hat órától, a Gyulafehérvári Caritas nyílt estét tart. Első alkalommal a betegek világnapjához kapcsolódóan, az otthoni beteggondozásban dolgozó szakemberek mesélnek szolgálatukról.

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”.
A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban ma este fél hat órakor kerül sor. Várnak minden Márton Áron tisztelőt.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenöt éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 15-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. Tamás Barna ifjúsági lelkész nyilatkozott rádiónknak.

Bibliai alapkurzus fiataloknak és felnőtteknek
A Katolikus Magyar Bibliatársulat február 20-22 között bibliai alapkurzust tart Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban. Jelentkezni február 17-ig lehet a 0745-593.390-es telefonszámon. A kurzusról a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián, a Belső Iránytű februári előadását, holnap este 7 órától, Márton József gyergyótölgyesi plébános tartja: A kegyelem, mint teremtő erő címmel.

Az időjárásról: Ma reggelre az erdélyi medencében ismét ködössé, párássá válik a levegő, de ezek feloszlása után számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, csapadék már sehol sem várható. Hajnalban még mindig nagyon hideg lesz, a hegyvidéken -19 °C köré hűlhet a levegő, síkvidéken sincs sokkal melegebb, itt -12°C várható. Napközben a megélénkülő a szélben +1 és +5 C fokra kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2015. február 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment