2015. február 18. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

Negyven nap az életért
Naponta közel 400 gyermek esik Romániában abortusz áldozatává, amelyből 16 Kolozsváron történik. A római katolikus és a görög katolikus egyház felkérésére február 18-március 29. között, Kolozsváron első alkalommal közösen imádkoznak az életért. A negyven nap az életért mozgalomnak három formája van: ima és böjt, a közösség mozgósítása és békés jelenlét reggel hét órától este hét óráig a Dominic Stanca szülészeti klinika előtt. 
A negyven nap az életért mozgalomról Kovács Sándor kolozsvári főesperes nyilatkozott rádiónknak.

Feleségek, édesanyák hétvégéje
A Gyulafehérvári Főegyházmegye család-munkacsoportja idén is megszervezi Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban a Feleségek-édesanyák hétvégéjét március 6–8. között. A találkozó témája: Időgazdálkodás: egyensúly az életben és a családban. Előadói: Kertész Marika, Komán Katalin és Ilyés Erika segítőnővér. Jelentkezni március 3-áig lehet a csalad.ro honlapon, a „Bejelentkezés” menüpontban.

Vesperás Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
A nagyvárai székesegyházban, február 21-én, szombaton Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú-püspök születésének 104. évfordulóján, az este hat órakor kezdődő esti dicséret keretében ismét átadásra kerül A hit szolgálatában elnevezésű érdemérem, melyet Böcskei László megyéspüspök 2012 végén alapított. A z idén kiválasztott személy Herman Mária, a vaskói egyházközség híve, aki szerényen és hűséggel hosszú évtizedek óta áll az egyházközség szolgálatában. Életpéldájával és kitartó felelősségvállalásával kitűnt a hitnek a szolgálatában és a hívek előtt köztiszteletnek örvend. A Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú-püspök tiszteletére bemutatott esti dicséretre várjuk az egyházmegye papjait és híveit, az Istent és embereket hűséggel szolgáló lelkekért végzett közös imádságra.

Ferences Ifjúsági Téli Találkozó
Február 27 és március 1-je között Ferences Ifjúsági Téli Találkozó lesz Désen. A Megszentelt élet évére való tekintettel a FITT mottója: Szerzetesség Istenért és értetek. Bővebb információért a www.ofm.ro/eferi oldalt kell böngészni. Jelentkezni legkésőbb február 21-ig lehet.

Lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
Életünkről másképp – Filmes lelkigyakorlat a nagyböjti mindennapokban címmel Bajkó Julianna és Bereczki Silvia segítő nővérek hívnak és várnak minden érdeklődőt Marosvásárhelyen, a Segítő Nővérek kápolnájában, a Régi kórház utca, 14 szám alatt, február 25-én, este fél 8 órától. Jelentkezni február 24-éig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail címen.

Zarándokhétvégék Csíksomlyón
A kegyszobor megalkotásának ötszázadik évfordulója alkalmából jubileumi Mária-évet tartanak a csíksomlyói ferencesek. Szeptember 13-áig Ferenc pápa az év minden napjára teljes búcsút engedélyezett. A jubileumi alkalom következő eseménye a február 24-26. közötti nagyböjti triduum a kegytemplomban.
Az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében, a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Orosz Lóránd ferences atya fogja vezetni.
Amennyiben a zarándokok többnaposra tervezik a csíksomlyói tartózkodást, megszervezik számukra a hétvégét lelki programokkal – írja közleményében a ferences központ. Év közben is várják a zarándokokat a Mária kegyhelyre. Jelentkezni a 0722-388651-es telefonszámon lehet. 

Kurzus életcélokról Marosvásárhelyen
A Szentcsalád templomban február 26-án, este fél hétkor kurzus kezdődik életcélokról felnőtteknek, egyedülállóknak és házaspároknak, fiataloknak és időseknek kilenc lépésben. A kurzus magában foglal elméleti felvezetést, megosztást és a gyakorlatok közös előkészítését, mellyel a hétköznapokban jobban ráfigyelünk életmódunk alakítására. Főleg olyanoknak ajánlják, akik az egészen részt tudnak venni. További információért hívják Szénégető István plébánost a 0743-138.784-es telefonszámon. 

Idősgondozó-tanfolyam
A Kovászna Megyei Vöröskereszt három hónapos házi idősgondozó-tanfolyamot indít. A tanfolyamot sikeresen elvégzőknek a munkaügy, valamint a Vöröskereszt által kibocsátott háromnyelvű oklevelet adnak. Beiratkozni február 27-én, pénteken tizenkét óráig lehet. Bővebb információért munkanapokon délután két óráig a 0728-845.461-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Az időjárásról: Csütörtökön folytatódik a napos idő, de a napsütést fátyolfelhők szűrhetik. Csapadékra nem kell számítani. Holnap hajnalban még előfordulhatnak keményebb fagyok, azonban a nappali felmelegedés fokozatosan erősödik. Napközben 3 és 7 C fok közé melegszik a levegő és a légmozgás is mérséklődik.

MRE – Hírszolgálat, 2015. február 18.

 


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ma Hamvazószerda van – a nagyböjt kezdete
A nagyváradi székesegyházban a hétköznapi program szerint lesznek a szentmisék: reggel hét és este hat órakor, de a hamvazás szentelményét nagyböjt I. vasárnapjának szentmiséin is kiszolgáltatják.
A szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő püspök reggel kilenc órától mutat be szentmisét.
Kolozsváron a Szent Mihály templomban reggel fél nyolc, délelőtt tíz és este hat órakor végeznek szentmisét.
A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órától lesznek.

Come to me – Gyergyószentmiklóson
„Jöjjetek hozzám” – mottóval szentségimádásra hívja a gyergyószentmiklósi fiatalokat és minden érdeklődőt a Szent István plébánia ificsoportja és a Szegletkő közösség. Az imaalkalomról Keresztes Zoltán gyergyószentmiklósi plébános nyilatkozott. A Come to me – Jöjjetek hozzám ifjúsági szentségimádás az egész világon egy időben, így a Szent István templomban is, ma este hét és nyolc óra között lesz megtartva.

Negyven nap az életért
Naponta közel 400 gyermek esik Romániában abortusz áldozatává, amelyből 16 Kolozsváron történik. Február 18. – március 29. között, Kolozsváron a római katolikus és a görög katolikus egyház felkérésére, a hívek közösen imádkoznak az életért, bekapcsolódva a mozgalomba, amely az egész világon az abortusz megszüntetéséért küzd. A negyven nap az életért mozgalomnak három formája van: ima és böjt, a közösség mozgósítása és békés jelenlét reggel hét órától este hét óráig a Dominic Stanca szülészeti klinika előtt. Az eseményről a mai déli magazinban bővebben hallhatnak.

Vigasztalódás a gyászban
Február 28-án, a csíkszeredai Millenium templom alagsorában, délelőtt fél tíz órától lelkinapot tart Darvas Piroska segítő nővér. Az eseményről Nagy Enikő Zelma nyilatkozott rádiónknak. A lelkinapra február 25-ig lehet jelentkezni a 0740-822.170 vagy a 0746-138.763-as telefonszámokon.

Ferences Ifjúsági Téli Találkozó
Február 27 és március 1-je között Ferences Ifjúsági Téli Találkozó lesz Désen. A Megszentelt élet évére való tekintettel a FITT mottója: Szerzetesség Istenért és értetek. Bővebb információért a www.ofm.ro/eferi oldalt kell böngészni. Jelentkezni legkésőbb február 21-ig lehet.

Lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
Életünkről másképp – Filmes lelkigyakorlat a nagyböjti mindennapokban címmel Bajkó Julianna és Bereczki Silvia segítő nővérek hívnak és várnak minden érdeklődőt Marosvásárhelyen, a Segítő Nővérek kápolnájában, a Régi kórház utca, 14 szám alatt, február 25-én, este fél 8 órától. Jelentkezni február 24-éig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail címen.

Kurzus életcélokról Marosvásárhelyen
A Szentcsalád templomban február 26-án, csütörtökön este fél hétkor kurzus kezdődik életcélokról felnőtteknek, egyedülállóknak és házaspároknak, fiataloknak és időseknek kilenc lépésben. A kurzus magában foglal elméleti felvezetést, megosztást és a gyakorlatok közös előkészítését, mellyel a hétköznapokban jobban ráfigyelünk életmódunk alakítására. Főleg olyanoknak ajánlják, akik az egészen részt tudnak venni. További információért hívják Szénégető István plébánost a 0743-138.784-es telefonszámon.

Nagyböjti élménykiállítás a Jakab Antal Tanulmányi Központban
A csíksomlyói Pro Educatione Egyesület és a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központ szervezésében március 9 és április 3. között minden nap reggel nyolc és este hat óra között Nagyböjti Időutazás címmel interaktív kiállításra kerül sor. A kiállítást Búzási Andrea képzőművész vezeti. Jézus szenvedéstörténetének bemutatása 45 perc. A szervezők 15 fős csoportok jelentkezését várják a 0722-388.651-es telefonszámon.

Az időjárásról: A mai napon a fölénk érkező száraz levegő miatt továbbra is keményebb fagyokra kell számítani. Az erdélyi medencében lesz a leghidegebb, itt éjszaka és hajnalban -19 C fok körüli értékekre kell készülni. Napközben azonban folytatódik a napos, többnyire derült idő, délutánra 1 és 6 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A megélénkülő északkeleti szél az ország keleti részén viharossá válik.

MRE – Hírszolgálat, 2015. február 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment