2015. január 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K  E S T E

Január 27-én mutatják be a pápa nagyböjti üzenetét
„Legyetek állhatatos szívűek”– ez a címe Ferenc pápa nagyböjti üzenetének, amelyet a február 18-án kezdődő Nagyböjtre írt. A pápai üzenetet január 27-én délelőtt mutatja be az újságíróknak a Szentszék sajtótermében a Cor Unum Pápai Tanács titkára, annak altitkára, valamint a Caritas Internationalis főtitkára – tudtuk meg a Vatikáni Rádió honlapjáról.

Boldog Özséb búcsú Kézdivásárhelyen
Ma délelőtt ünnepelték a Boldog Özséb egyházközség templombúcsúját. A szentmise főcelebránsa Kovács Zsolt kézdimartonosi plébános volt. Bartos Károly, Kézdisárfalva-Szászfalu plébánosa szentbeszédében a megújulás fontosságára figyelmeztetett. „Boldog Özséb példájából kiindulva fontos, hogy elmélyüljünk, magunkba szállva lelkileg megerősödjünk, a bennünk megszülető jó gondolatokat kövesük és bátran ki is álljunk azokért, sokszor áldozatok árán is.” – hangsúlyozta a szónok. A szentmisén közreműködött az egyházközség gyermek- és felnőtt kórusa.

Film Márton Áron püspök életéről - közösségi találkozó
Holnap este hét órától a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban, az Élő Szövet Alapítvány meghívja Udvarhelyszék közösségeinek képviselőit a marosvásárhelyi Mustármag közösség vezetőjével, Papp László lelkésszel való találkozásra. A Mustármag közösség ősszel szeretné megkezdeni Csíkszentdomokoson, a Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm forgatását. A szervezők továbbra is kérik az egyéni vagy közösségi szerepvállalást, a lehetőség szerinti anyagi hozzájárulást a film elkészítéséhez. 

Folytatódik az ökumenikus imahét
Nagyváradon holnap este hat órakor az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség templomba várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását. 
A székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek szervezésében az imahét keretében, holnap este hat órakor a református templomban Mátyás Károly főesperes-plébános hirdeti az igét.
Sepsiszentgyörgyön holnap este hat órakor a Szent Gellért templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában holnap este hat órakor a református templomban Tóth Károly evangélikus lelkész szolgál.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét holnap este hat órakor a református templomban folytatódik.
Marosvásárhelyen holnap este hat órakor a Bolyai téri unitárius templomban Papp Noémi evangélikus lelkész  igét hirdet.
Szintén holnap este hat órától, a székelykeresztúri református templomban Páll Attila Csaba fiatfalvi református lelkipásztor végzi a szószéki szolgálatot, az imádságot Mikó Ferenc helyi unitárius segédlelkész mondja.
Petrozsényben holnap délután öt órakor a katolikus templomban Márton Árpád Zoltán református lelkipásztor hirdet igét.

Holnap Szent József nagykilenced kezdődik a szatmári egyházmegyében
Szent József ünnepét megelőzően, minden évben nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti, nagybányai és kaplonyi Szent József templomokban. Január 21-étől kezdődően, kilenc héten keresztül felkészítő szentmisék lesznek, elmélkedésekkel.
A szatmárnémeti, sugárúti Szent József templomban szerdánként reggel kilenc órai kezdési időpontokkal Oláh Zsolt, a nagybányai Szentháromság plébánia segédlelkésze mutatja be a szentmiséket és elmélkedik, Nagybányán ugyancsak szerdánként délután öt órától imaórát, este hat órától pedig szentmisét mutatnak be, minden alkalommal más pap homíliájával.
Kaplonyban szintén szerdánként este hat órától Barta Barnabás, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz plébánia segédlelkésze elmélkedésével tartják a kilenced szentmiséit.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképzőt tartanak február 3-6 között Gyulafehérváron, a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban. A továbbképző február 3-án délután három órakor Veni Sancteval kezdődik. A továbbképző moderátora Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Részvételi díj 275 lej. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges január 28-áig a 0258-819.869-es telefonszámon.

Az időjárásról: 
A következő napokban borongós, esős idő lesz jellemző, számottevő havazás ugyanakkor nem várható. Szerdán is sok felhő lesz felettünk, de csak helyenként várható kisebb csapadék. Északon tartósan párás, ködös lesz a levegő. Nyugaton, délnyugaton viszont 10 fok körüli maximumokat mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Lezárult Ferenc pápa egyhetes ázsiai apostoli látogatása
Tegnap este a pápa mintegy 15 órás repülőút végén megérkezett Róma Ciampino repülőterére. A pápai légijárat 11 ország felett repült át és amint ez már kötelező hagyomány, Ferenc pápa rövid táviratok formájában köszöntötte az egyes országok államfőit. Kína esetében - a pápa tavalyi dél-koreai útja után - ez most a második alkalom, amikor a világ legnépesebb országát köszönti. A repülőgép fedélzetén ugyanazok az újságírók utaztak, akik odafelé menet is elkísérték a pápát.

Film Márton Áron püspök életéről - közösségi találkozó
Holnap este hét órától a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban, az Élő Szövet Alapítvány meghívja Udvarhelyszék közösségeinek képviselőit a marosvásárhelyi Mustármag közösség vezetőjével, Papp László lelkésszel való találkozásra. A Mustármag közösség ősszel szeretné megkezdeni Csíkszentdomokoson, a Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm forgatását. A szervezők továbbra is kérik az egyéni vagy közösségi szerepvállalást, a lehetőség szerinti anyagi hozzájárulást a film elkészítéséhez.

Folytatódik az ökumenikus imahét
Nagyváradon ma este fél hét órakor a Tábor Pünkösdista egyházközség imatermében várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását, hogy a kereszténység az egység jelévé és kovászává váljon a világ számára.
A székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek szervezésében a Krisztus-hívők egységéért tartandó imahét keretében, ma este hat órakor a ferences templomban Kedei Mózes unitárius lelkész szolgál.
Sepsiszentgyörgyön ma este hat órakor az unitárius templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában ma este hat órakor a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában Biró István református segédlelkész szolgál.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét ma este hat órakor az örmény katolikus templomban folytatódik.
Marosvásárhelyen ma este hat órakor a cserealji Szent Kozma és Damján plébániatemplomban Fekete Márton református lelkész hirdeti az igét.
Szintén ma este hat órától, a székelykeresztúri katolikus templomban a beszédet id. Szombatfalvi József helyi unitárius lelkész, az imádságot Marosi Árpád betfalvi református lelkipásztor végzi.
Petrozsényben ma délután öt órakor az unitárius templomban Márton Árpád Zoltán református lelkipásztor hirdeti az igét.

Élet a lélekben szemináriumok kezdődnek
Nagyváradon, január 27-től 9 egymást követő héten át, keddenként este hat órától a Szent Pál karizmatikus, Közösség szervezésében tartják az Élet a lélekben szemináriumot. Érdeklődni és jelentkezni január 23-ig, a 0742-019.256 vagy a 0771-022.772-es telefonszámokon lehet.
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián január 28-án indul a szeminárium. Az előadások szintén 9 egymást követő szerdán este hét órától kezdődnek a Szent István plébánián egészen március 25-ig.
A csíkkarcfalvi Nagyboldogasszony templomban január 26-án indul a szeminárium. Az előadások kilenc egymást követő hétfőn este hat órától kezdődnek.

Téli ifjúsági tábor Gyimesfelsőlokon
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség február 3-tól 7-éig téli tábort szervez Gyimesfelsőlokon, 15 és 24 év közötti fiataloknak. A tábor egy jó lehetőség a vakációban, hogy kimozdulj a jól megszokott otthoni légkörből és feljöjj velünk a hegyre. Lehetőség lesz sízni és a téli táj adta egyéb szórakozásra. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni január 30-áig lehet az ujnemzedek@yahoo.com e-mailcímen. A téli ifjúsági táborról bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Híreink végén egy felhívással fordulunk székelyföldi hallgatóinkhoz!
Ma délelőtt tíz és délután négy óra között dolgoznak a hargitai antennánál, ezért adáskiesésre lehet számítani. Az adó munkatársai dolgoznak a jégtelenítésen. Kérjük megértésüket! Addig is a műholdas, internetes és ahol van, kábeltévés vételi lehetőségetek ajánljuk figyelmükbe. A probléma nem érinti kolozsvári, tasnádi és nagyváradi vételkörzeteink hallgatóit.

Az időjárásról:
Többnyire ma is felhős, párás idő lesz jellemző. Kezdetben északnyugaton, majd estétől délnyugat felől ismét egyre több helyen számíthatunk esőre, havas esőre. Nyugaton, északnyugaton megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet az erdélyi medencében várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment