2015. január 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K  E S T E
 

Máriapócsra zarándokoltak a szatmári egyháztanácsosok
Január 23-25. között a szatmári egyházmegye plébániáinak egyháztanácsosai Máriapócson találkoztak. Felföldi László Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyés püspöki helynök, a plébánián belüli kommunikációról, a plébános- közösség együttműködésével kapcsolatban tartott előadást. Elmondta, a plébánia kisebb, személyes közösségekből épül fel, ezeket a plébános mellett az egyháztanács fogja össze. De Ferenc pápa intelmeinek megfelelően nem elég megmaradni a templom falain belül, ki kell menni az emberek után, párbeszédet kezdeményezve, megfelelő nyitottsággal és érzékenységgel.

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”.
Az imalánc megnyitóját tegnap tartották a Piarista templomban. A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban, február 12-én, fél hat órakor kerül sor. 

Élet a lélekben szemináriumok kezdődnek
– Nagyváradon, január 27-től 9 egymást követő héten át, keddenként este hat órától a Szent Pál karizmatikus, Közösség szervezésében tartják az Élet a lélekben szemináriumot
– A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián január 28-án, szerdán este hét órától indul a szeminárium.

Boldog Nardini Pál József emléknapja Székelyudvarhelyen
Holnap ünneplik a mallersdorfi ferences nővérek közösségük alapítójának emléknapját. Este fél hattól, az esti dicséret keretében, beöltözés lesz a székelyudvarhelyi ferences templomban. Ezt követően, hat órától, ünnepélyes szentmise keretében emlékeznek Boldog Nardini Pál József alapítóra és kérik közbenjárását.

Családos találkozó Kolozsváron
Szeretetszövetség Istennel és egymással mottóval, holnap este hét órától családos találkozót szerveznek a kolozsvári Szent Mihály plébánián. A családi életről szóló előadássorozatra nemcsak a házastársakat várják, hanem azokat a fiatalokat is, kik szeretnének felkészülni a házasságra. A találkozó moderátora Homa Ildikó szociális testvér.

Téli ifjúsági tábor Gyimesfelsőlokon
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség február 3-tól 7-éig téli tábort szervez Gyimesfelsőlokon, 15 és 24 év közötti fiataloknak. A téli táborról Kajtár Gergő ifjúsági referens nyilatkozott rádiónknak. A téli ifjúsági táborba január 30-áig lehet jelentkezni, az ujnemzedek@yahoo.com e-mailcímen. 

Szentségi házasságra készülők figyelmébe
Marosvásárhelyen a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja szervezésében február 10-én, kedden este hét órakor jegyeskurzus indul. Jelentkezni február 3-ig lehet a 0743-138.784-es telefonszámon.
– A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz és a Szent György egyházközség közös szerevezésében február 9-én kezdődik a jegyeskurzus. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet. 
– A Szent Gellért Alapítvány januárban két hétvégén, 16-18. és 23-25. között jegyeskurzusokat tart a kápolnási és szentegyházasfalvi plébániákon. Jelentkezni a 0740-799.581-es telefonszámon lehet.
Gyergyószentmiklóson is indul jegyeskurzus, mindkét plébánia hívei jelentkezhetnek, a találkozások helyszíne a Szent Miklós Plébánia lesz. Az első csoport február 7 – március 28 között zajlik. Érdeklődni és jelentkezni a 0745-097.321-es vagy 0740-092.038-as telefonszámokon lehet.
Felcsíkon a találkozás-sorozat regionális jellegű, február 4-én kezdődik Csíkkarcfalván. Jelentkezni február 1-jéig lehet a helyi plébánián vagy a 0741- 624.452-es illetve a 0744-548.585 telefonszámokon.

Az időjárásról: 
Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet, sokfelé számíthatunk havas esőre, kisebb havazásra. A szél legfeljebb északnyugaton élénkülhet meg. Hajnalban sok helyen fagyni fog, de napközben +5C fok feletti értékek várhatóak. A kisebb havazás következtében latyakos, csúszós, utakra kell számítani. Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk! 

MRE – Hírszolgálat, 2015. január. 26


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Együtt az imában – Szatmárnémetiben
Szombaton az ökumenikus imaóra elején Schönberger Jenő püspök köszöntött mindenkit, aki eljött a székesegyházba imádkozni, hogy „ a megosztottság, ami a történelem folyamán a keresztények között létrejött, minél inkább a megbékélés és a testvéri szeretet egységébe torkolljon.” Megköszönte a Szent Egyed Közösségnek a szervezést. Alberto Quattrucci a Szent Egyed Közösség titkára elomndta, hogy a keresztények egysége az a kincs, erő, amely békességhez, kiengesztelődéshez vezethet a világban. Az ökumenikus imaórán elmékedést tartott Szűcs Sándor baptista lelkipásztor, Kovács Sándor református esperes, Pallai Béla görögkatolikus parókus és Dumitru Roman görögkatolikus esperes. Az ökumenikus imaalkalom Schönberger Jenő püspök áldásával, és közös énekkel ért véget.

Önkéntes beteglátogatók találkoztak Szatmáron
Szombaton, a szatmári egyházmegye önkéntes beteglátogatói a Szent István teremben gyűltek össze. A találkozó előadását Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens tartotta, a Szentatya idei, betegek világnapjára írt üzenetétől indulva, majd a beteglátogatói hivatásról beszélt. Ezt követően beszélgetés indult, a végén pedig helyzetgyakorlatokban mutatták be, milyen kihívást jelentő esetekkel találkoztak, és közösen gondolkodtak el a megoldásokon.

Búcsú Hargitafürdőn
Egy éve tértek vissza a pálosok Erdélybe, hivatalosan is beindult a pálos szerzetesház. A Szent István királyról nevezett kolostor első lakói, a Magyar Pálos Rend két tagja: Balla Péter Barnabás atya és Szőcs Imre testvér voltak. A hargitafürdői fatemplomban ma este hat órakor évfordulós hálaadó szentmisét tartanak, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök. A hargitafürdői ünnepségbe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.

Élet a lélekben szemináriumok kezdődnek
– A csíkkarcfalvi Nagyboldogasszony templomban ma este hat órától, Sepsiszentgyörgyön a Szent József plébánia hittantermében pedig ma este hét órától indul a szeminárium. Az előadások kilenc egymást követő hétfőn lesznek megtartva.
– Nagyváradon, január 27-től szintén 9 egymást követő héten át, keddenként este hat órától a Szent Pál karizmatikus, Közösség szervezésében tartják az Élet a lélekben szemináriumot.
– A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián január 28-án, szerdán este hét órától indul a szeminárium.

Boldog Nardini Pál József emléknapja Székelyudvarhelyen
Január 27-én, ünneplik a mallersdorfi ferences nővérek közösségük alapítójának emléknapját. Este fél hattól, az esti dicséret keretében, beöltözés lesz a székelyudvarhelyi ferences templomban. Ezt követően, hat órától, ünnepélyes szentmise keretében emlékeznek Boldog Nardini Pál József alapítóra és kérik közbenjárását.

Országos találkozó szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak
A Bonus Pastor Alapítvány országos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Mezőpanit helységben, január 30 és február 1 között. Az utógondozói programon bibliai áhítatok, csoportbeszélgetések mellett informáló, támogató, motiváló és hiterősítő előadások is lesznek. Jelentkezni a 0740-056.691-es telefonszámon lehet.

Családos találkozó Kolozsváron
Szeretetszövetség Istennel és egymással mottóval, január 27-én, holnap este hét órától családos találkozót szerveznek a kolozsvári Szent Mihály plébánián. A családi életről szóló előadássorozatra nemcsak a házastársakat várják, hanem azokat a fiatalokat is, kik szeretnének felkészülni a házasságra. A találkozó moderátora Homa Ildikó szociális testvér.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképzőt tartanak február 3-6 között Gyulafehérváron, a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban. Február 3-án délután három órakor Veni Sancteval kezdődik, a Kisszeminárium kápolnájában. Az továbbképzőről Illyés Zsolt csíkszentléleki plébános, a lelkigyakorlat moderátora nyilatkozott rádiónknak. A továbbképző részvételi díja 275 lej. Előzetes bejelentkezés szükséges január 28-áig a 0258-819.869-es telefonszámon.

Tíz éves a Mária Iskola
Magnificat-os találkozások a találkozásokban mottóval február 3-5 között, Sepsiszentgyörgyön, a belvárosi Szent József plébánián ünnepli tíz éves születésnapját a Mária Iskola, Hajlák Attila marosvásárhelyi segédlelkész vezetésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0721-248.467 telefonszámon lehet.

Az időjárásról: Borús az idő, felhős az égbolt. A reggeli minimumok -3 és +3 C körül alakulnak. Szitáló eső, havas eső, gyenge, időnként felerősödő szélmozgása jellemző. A légköri nyomás enyhén változó.

MRE – Hírszolgálat, 2015. január. 26

About the author

maradmin

Leave a Comment