2015. január 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

9 év mögöttünk, 9 év előttünk!
Kilenc évvel ezelőtt szólalt meg országunkban először a Mária Rádió. A nagyváradi és a hargitai adók ekkor 9 évre kaptak sugárzási engedélyt. 2015-ben, ennek az időszaknak az elteltével újra kérvényezni kellett e két frekvenciának a használati jogát. Örömmel értesítjük hallgatóinkat, hogy a ma délelőtti bukaresti tárgyalások eredményeként az illetékes állami szervek újabb 9 esztendőre engedélyezték a 102,2-es, illetve a 89,7-es ultrarövid hullámhosszokon való sugárzást. Eképpen rádiónk jövője ismét csak tőlünk függ, rajtunk múlik: munkánkon, adományainkon és imáinkon. Jogosan érezhetjük újra, hogy az erdélyi Mária Rádió a mi rádiónk: mi éltetjük, nekünk szól!

Főpásztori látogatás a Caritas Catholica tasnádi és a margittai intézményeiben
Böcskei László megyéspüspök holnap felkeresi a Caritas Catholica tasnádi és margittai központjait. Az egész napos program alatt a főpásztornak lehetősége lesz találkozni és elbeszélgetni az intézményekben dolgozókkal és az ott ellátottakkal.

Folytatódik a Szent József nagykilenced a szatmári egyházmegyében
Szent József ünnepét megelőzően, minden évben nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti, nagybányai és kaplonyi Szent József templomokban. 
A szatmárnémeti, sugárúti Szent József templomban szerdánként reggel kilenc órakor Oláh Zsolt, a nagybányai Szentháromság plébánia segédlelkésze mutatja be a szentmiséket és elmélkedik. 
Nagybányán ugyancsak szerdánként délután öt órától imaórát, este hat órától pedig szentmisét mutatnak be, minden alkalommal más pap homíliájával.
Kaplonyban szintén szerdánként este hat órától Barta Barnabás, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz plébánia segédlelkésze elmélkedésével tartják a kilenced szentmiséit.

Márton Áron püspökre emlékeznek szülőfalujában
A Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet és a Márton Áron Múzeum közös szervezésében február 8-án, vasárnap délután fél öt órától megemlékeznek Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 76. évfordulójára. Az eseményen Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébánossal, Márton Áron püspök egykori titkárával beszélget Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa.
Utána bemutatják Petényi Katalin és Kabay Barna által rendezett Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm Márton Áron püspökről szóló részét. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre, amelynek helyszíne a csíkszentdomokosi Művelődési Ház.
Az eseményre autóbusz indul Székelyudvarhelyről február 8-án vasárnap fél egy órakor, Csíkszeredából két órakor. Csatlakozhatnak a fenyédi, máréfalvi, kápolnásfalusi és szentegyházasfalvi zarándokok. A szállítási díj 10 lej. Jelentkezni lehet Székelyudvarhelyen Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon, vagy a csíksomlyói stúdiónál a 0266-313407-es telefonszámon.

Adj munkát egy tettrekész csapatnak!
A gyulafehérvári Caritas július 6-12. közötti hétre várja azon közösségek jelentkezését, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát önkénteseknek. Pályázhatnak falvak/ községek/ kisvárosok önkormányzatai, civil és egyházi szervezetek/ intézmények/ közösségek, közintézmények.
A táborban 80-100, többségében fiatal önkéntes vesz részt. Olyan feladatok elvégzését vállalják, melyek a közjót szolgálják, így köz- és tanintézmények, közterek, egyházi területek javítását, és a közösség tagjainak szóló programok szervezését. Céljuk, hogy jelenlétükkel, munkájukkal értéket teremtsenek a pályázó közösség javára, a résztvevő önkéntesek pedig új tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodjanak. Jelentkezni február 20-ig az elod.tatar@caritas-ab.ro e-mailcímen lehet.

Az időjárásról:
Az éjszakák és a hajnalok ismét lehűlnek -5C fok körüli értékek várhatóak. Szerdán az ország nyugati részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a Nap, de az erdélyi medencében még számíthatunk havas esőre, kisebb havazásra. A hajnali órákban pára, foltokban köd okozhat korlátozott látási viszonyokat. Napközben felmelegszik a levegő helyenként +4 C fokot is mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért
A kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, hogy közösen imádkozzanak Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”.
Az imalánc megnyitóját vasárnap tartották a Piarista templomban. A kezdeményezésről bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Élet a lélekben szemináriumok kezdődnek
- Nagyváradon, kilenc egymást követő héten át, keddenként este hat órától a Szent Pál karizmatikus, Közösség szervezésében tartják az Élet a lélekben szemináriumot
- A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián január 28-án, szerdán este hét órától indul a szeminárium.

Boldog Nardini Pál József emléknapja Székelyudvarhelyen
Ma ünneplik a mallersdorfi ferences nővérek közösségük alapítójának emléknapját. Este fél hattól, az esti dicséret keretében, beöltözés lesz a székelyudvarhelyi ferences templomban. Ezt követően, hat órától, ünnepélyes szentmise keretében emlékeznek Boldog Nardini Pál József alapítóra és kérik közbenjárását.

Családos találkozó Kolozsváron
Szeretetszövetség Istennel és egymással mottóval, ma este hét órától családos találkozót szerveznek a kolozsvári Szent Mihály plébánián. A családi életről szóló előadássorozatra nemcsak a házastársakat várják, hanem azokat a fiatalokat is, kik szeretnének felkészülni a házasságra. A találkozó moderátora Homa Ildikó szociális testvér.

Főpásztori látogatás a Caritas Catholica tasnádi és a margittai intézményeiben
Böcskei László megyéspüspök január 28-án, szerdán felkeresi a Caritas Catholica tasnádi és margittai központjait. Az egész napos program alatt a főpásztornak lehetősége lesz találkozni és elbeszélgetni az intézményekben dolgozókkal és az ott ellátottakkal.

Folytatódik a Szent József nagykilenced a szatmári egyházmegyében
Szent József ünnepét megelőzően, minden évben nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti, nagybányai és kaplonyi Szent József templomokban.
A szatmárnémeti, sugárúti Szent József templomban szerdánként reggel kilenc órakor Oláh Zsolt, a nagybányai Szentháromság plébánia segédlelkésze mutatja be a szentmiséket és elmélkedik.
Nagybányán ugyancsak szerdánként délután öt órától imaórát, este hat órától pedig szentmisét mutatnak be, minden alkalommal más pap homíliájával.
Kaplonyban szintén szerdánként este hat órától Barta Barnabás, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz plébánia segédlelkésze elmélkedésével tartják a kilenced szentmiséit.

XIII. Tanulmányi nap Csíksomlyón
Február 6-án az egyház társadalmi tanításáról tanulmányi napot szerveznek Csíksomlyón, Hargita megye Tanácsának Multifunkcionális Központjában. Az eseményről bővebben a mai déli magazinban.

Szentségi házasságra készülők figyelmébe
- Marosvásárhelyen a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja szervezésében február 10-én, kedden este hét órakor jegyeskurzus indul. Jelentkezni február 3-ig lehet a 0743-138.784-es telefonszámon.
- A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz és a Szent György egyházközség közös szerevezésében február 9-én kezdődik a jegyeskurzus. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.
- A Szent Gellért Alapítvány januárban két hétvégén, 16-18. és 23-25. között jegyeskurzusokat tart a kápolnási és szentegyházasfalvi plébániákon. Jelentkezni a 0740-799.581-es telefonszámon lehet.
- Gyergyószentmiklóson is indul jegyeskurzus, mindkét plébánia hívei jelentkezhetnek, a találkozások helyszíne a Szent Miklós Plébánia lesz. Az első csoport február 7 - március 28. között zajlik. Érdeklődni és jelentkezni a 0745-097.321-es vagy 0740-092.038-as telefonszámokon lehet.
- Felcsíkon a találkozás-sorozat regionális jellegű, február 4-én kezdődik Csíkkarcfalván. Jelentkezni február 1-jéig lehet a helyi plébánián vagy a 0741- 624.452-es illetve a 0744-548.585 telefonszámokon.

Az időjárásról:
Ma országszerte megnövekszik a felhőzet, sokfelé számíthatunk havas esőre, kisebb havazásra. A szél legfeljebb északnyugaton élénkülhet meg. Hajnalban sok helyen fagyni fog, de napközben +5C fok feletti értékek
várhatóak. A kisebb havazás következtében latyakos, csúszós, utakra kell számítani. Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment