2015. január 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

9 év mögöttünk, 9 év előttünk!
Kilenc évvel ezelőtt szólalt meg országunkban először a Mária Rádió. A nagyváradi és a hargitai adók ekkor 9 évre kaptak sugárzási engedélyt. 2015-ben, ennek az időszaknak az elteltével újra kérvényezni kellett e két frekvenciának a használati jogát.
Örömmel értesítjük hallgatóinkat, hogy tegnap a bukaresti tárgyalások eredményeként az illetékes állami szervek újabb 9 esztendőre engedélyezték a 102,2-es, illetve a 89,7-es ultrarövid hullámhosszokon való sugárzást. Eképpen rádiónk jövője ismét csak tőlünk függ, rajtunk múlik: munkánkon, adományainkon és imáinkon. Jogosan érezhetjük újra, hogy az erdélyi Mária Rádió a mi rádiónk: mi éltetjük, nekünk szól!

Felépült a jégkápolna a Bâlea-tónál
A Fogarasi-havasokban található Bâlea-tó melletti jégkápolnát, amelyet idén immár kilencedik alkalommal építettek meg, holnap déli tizenkét órakor szentelik fel. A szertartáson az ortodox, az evangélikus, a görög katolikus és a római katolikus egyház is képviselteti magát. Az áldás után hivatalosan is megnyitja jégkapuit a jégkápolna. A létesítmény azok számára is nyitva áll, akik házasságot szeretnének kötni, vagy gyermeküket szeretnék megkeresztelni. 

Hitoktatók szakmai továbbképzője Nagyváradon
A budapesti Jézus Szíve nővérek vezetésével tartanak szakmai továbbképzőt a nagyváradi, valamint a gyulafehérvári, szatmári és temesvári egyházmegyék hitoktatói számára január 30-31-én Nagyváradon. Az esemény helyszíne az Egyházmegyei Laikusképző Központ lesz.

Tíz éves a Mária Iskola
Magnificat-os találkozások a találkozásokban mottóval február 3-5 között, Sepsiszentgyörgyön, a belvárosi Szent József plébánián ünnepli tíz éves születésnapját a Mária Iskola, Hajlák Attila marosvásárhelyi segédlelkész vezetésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0721-248.467 telefonszámon lehet. 

Márton Áron püspökre emlékeznek szülőfalujában
A Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet és a Márton Áron Múzeum közös szervezésében, február 8-án, vasárnap délután fél öt órától megemlékeznek Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 76. évfordulójára. 
Az eseményen Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébánossal, Márton Áron püspök egykori titkárával beszélget Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa.
Utána bemutatják Petényi Katalin és Kabay Barna által rendezett Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm Márton Áron püspökről szóló részét.
A szervezők szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre, amelynek helyszíne a csíkszentdomokosi Művelődési Ház.
Az eseményre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, február 8-án vasárnap fél egy órakor, Csíkszeredából két órakor. Csatlakozhatnak a fenyédi, máréfalvi, kápolnásfalusi és szentegyházasfalvi zarándokok. A szállítási díj 10 lej. Jelentkezni lehet Székelyudvarhelyen Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon, vagy a csíksomlyói stúdiónál a 0266-313407-es telefonszámon.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében január 31-én szombaton, délelőtt tizenegy órától Kiss Ulrich jezsuita előadást tart Egyház és pénz-,,Isten fizesse!” címmel. Az előadás színhelye a Scheffler János Lelkipásztori Központ második emeleti díszterme, a belépés ingyenes.

Az időjárásról:
Egy újabb ciklon közeledik felénk, amely borongós, szeles, csapadékos időt hoz. Míg az ország nyugati részén napsütéses időben lesz részünk, addig, az erdélyi medencében havas eső, eső is kialakulhat. Helyenként megélénkül a szél, de délutánra már +4 C fok körüli értékekre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 28.

 H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

9 év mögöttünk, 9 év előttünk!
Kilenc évvel ezelőtt szólalt meg országunkban először a Mária Rádió. A nagyváradi és a hargitai adók ekkor 9 évre kaptak sugárzási engedélyt. 2015-ben, ennek az időszaknak az elteltével újra kérvényezni kellett e két frekvenciának a használati jogát. Örömmel értesítjük hallgatóinkat, hogy tegnap a bukaresti tárgyalások eredményeként az illetékes állami szervek újabb 9 esztendőre engedélyezték a 102,2-es, illetve a 89,7-es ultrarövid hullámhosszokon való sugárzást. Eképpen rádiónk jövője ismét csak tőlünk függ, rajtunk múlik: munkánkon, adományainkon és imáinkon. Jogosan érezhetjük újra, hogy az erdélyi Mária Rádió a mi rádiónk: mi éltetjük, nekünk szól!

Márton Áron püspökre emlékeznek szülőfalujában
A Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet és a Márton Áron Múzeum közös szervezésében, február 8-án, vasárnap délután fél öt órától megemlékeznek Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 76. évfordulójára. Az eseményen Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébánossal, Márton Áron püspök egykori titkárával beszélget Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa.
Utána bemutatják Petényi Katalin és Kabay Barna által rendezett Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm Márton Áron püspökről szóló részét. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre, amelynek helyszíne a csíkszentdomokosi Művelődési Ház.
Az eseményre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, február 8-án vasárnap fél egy órakor, Csíkszeredából két órakor. Csatlakozhatnak a fenyédi, máréfalvi, kápolnásfalusi és szentegyházasfalvi zarándokok. A szállítási díj 10 lej. Jelentkezni lehet Székelyudvarhelyen Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon, vagy a csíksomlyói stúdiónál a 0266-313407-es telefonszámon.

XIII. Tanulmányi nap Csíksomlyón
Február 6-án az egyház társadalmi tanításáról tanulmányi napot szerveznek Csíksomlyón, Hargita megye Tanácsának Multifunkcionális Központjában. Az eseményről Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke nyilatkozott rádiónknak.

Tíz éves a Mária Iskola
Magnificat-os találkozások a találkozásokban mottóval február 3-5 között, Sepsiszentgyörgyön, a belvárosi Szent József plébánián ünnepli tíz éves születésnapját a Mária Iskola, Hajlák Attila marosvásárhelyi segédlelkész vezetésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0721-248.467 telefonszámon lehet. A jubileumi találkozóról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Adj munkát egy tettrekész csapatnak!
A gyulafehérvári Caritas július 6-12. közötti hétre várja azon közösségek jelentkezését, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát önkénteseknek. Pályázhatnak falvak/ községek/ kisvárosok önkormányzatai, civil és egyházi szervezetek/ intézmények/ közösségek, közintézmények.
A táborban 80-100, többségében fiatal önkéntes vesz részt. Olyan feladatok elvégzését vállalják, melyek a közjót szolgálják, így köz- és tanintézmények, közterek, egyházi területek javítását, és a közösség tagjainak szóló programok szervezését. Céljuk, hogy jelenlétükkel, munkájukkal értéket teremtsenek a pályázó közösség javára, a résztvevő önkéntesek pedig új tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodjanak. Jelentkezni február 20-ig az elod.tatar@caritas-ab.ro e-mailcímen lehet.

Az időjárásról:
Az éjszakák és a hajnalok ismét lehűlnek -5C fok körüli értékek várhatóak. Ma az ország nyugati részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a Nap, de az erdélyi medencében még számíthatunk havas esőre, kisebb havazásra. A hajnali órákban pára, foltokban köd okozhat korlátozott látási viszonyokat. Napközben felmelegszik a levegő helyenként +4 C fokot is mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment