2015. január 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Közeledik Ferenc pápa Srí Lanka-i és Fülöp-szigeteki útja
Január 12-15. között Ferenc pápa apostoli látogatást tesz a két ázsiai országban. „Egy pápai látogatás mindig Krisztus földi helytartója szeretetének megnyilvánulása népe iránt, egyben Isten áldása” – fogalmazott Ferenc pápa apostoli útja kapcsán a Vatikáni Rádiónak adott interjújában a szigetország északi részén fekvő Mannar egyházmegye főpásztora. „A Szentatya két okból jön: elhozza az igazságon és a kiengesztelődésen alapuló béke üzenetét és szentté avatja Boldog Joseph Vazt. Ezért látogatása a remény hatalmas jele lesz az egész nemzet számára”. 

Véget ért a prágai Taizéi találkozó
A cseh fővárosban december 29. és január 2. között találkoztak a fiatalok. „Nem a sikert keressük. Egy feszültségekkel teli világban sok európai fiatal a remény hordozója akar lenni ott, ahol él. Az olyan találkozók, mint a prágai nem öncélúak. Támogatják a fiatalokat ebben a törekvésükben.” Így válaszolt Alois testvér, a Taizéi Közösség perjele azzal kapcsolatban, hogy mi az európai találkozók sikerének titka, amelyeket a Roger Schütz testvér által alapított ökumenikus közösség szervez. 
30 ezren voltak a fiatalok Prágában, akik úgy döntöttek, hogy szilveszterkor imavirrasztást tartanak a békéért, mert nincs béke a Közel-Keleten és Európában. A remény világosságáért katolikusok, ortodoxok és protestánsok együtt imádkoztak. Legnagyobb számban olaszok, lengyelek és ukránok voltak jelen a találkozón. Alois testvér bejelentette, hogy jövőre Spanyolországban, Valenciában rendezik meg a bizalom 38. zarándokútját.

Elsőszombat hitoktatókkal Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban az esti hat órás szentmisében lesz a 2015-ös esztendő első Mária-köszöntője. A szentmisét megelőzően, délután öt órától kezdődő engesztelő imaórát, a gyimesi és Csíkszereda környékén dolgozó hitoktatók végzik. Ugyancsak a hitoktatók vezetik a rózsafüzér elimádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk élőben közvetíti.

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
Január 23-25. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével. A feleségek, édesanyák lelkigyakorlatára január 20-ig lehet jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon.

Vízkeresztkor avatják fel Hám János új szobrát 
Méltó szobrot kap, méltó helyen az a püspök, aki az egyik legnagyobb szerepet játszotta egyházmegyéje, és a székhely, Szatmárnémeti fejlődésében. Hám János új szobrának leleplezésére január 6-án, Vízkereszt ünnepén kerül sor Szatmárnémetiben, a délelőtti tizenegy órakor kezdődő püspöki szentmise után.

Vízkereszt-napi hangverseny Sepsiszentgyörgyön
A Gyár utcai Krisztus Király templomban, január 6-án, kedden este 7 órától Vízkereszt Napi Ünnepi Hangverseny lesz. Fellépnek: a brassói Fekete templom és a Honterus iskola Canzoneta vokál-szimfónikus együttese, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkara és Szerenád zenekara, valamint a Laudate kamarakórus és kamarazenekar. Vezényel: dr. Steffen Schlandt és Lőfi Gellért. Minden érdeklődőt szeretettel várnak! – tudtuk meg Lőfi Gellért kántor-karnagytól.

Boldogabb Családokért Program - tapasztalatcsere
Január 16-17. között, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda tapasztalatcserét hirdet a Boldogabb családokért iskolai programban résztvevő önkéntes munkatársak, valamint a programba bekapcsolódni vágyó érdeklődők számára. 
Ízelítő a tapasztalatcsere témáiból: serdülőkori agresszió, serdülőkori változások, biztonságos internethasználat; a családórák során tapasztalt élményeink, örömeink, kérdéseink megosztása, tapasztalataink, beszélgetések, játékos együttlét. Jelentkezni a 0747-577.794-es telefonszámon lehetséges.

Rövid terápia szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak február 9-20. között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: február 2. Bővebb információk a bonuspastor.ro weboldalon találhatók.

Az időjárásról: A korábbi napokhoz képest jóval enyhéb időnk van, itt Nagyváradon jelenleg is süt a nap. Az előrejelzések szerinbt lehűlés a hétvégén nem várható, csapadékra, havazásra azonban ma és holnap is országszerte van esély. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 3.


 

About the author

maradmin

Leave a Comment