2015. július 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Gyergyóba látogat a Mária Rádió
Szilágyi László, rádiónk promóciós munkatársa folytatja látogatását a Gyergyói medencébe. Holnap, Ditróban lesz közönségtalálkozó a nagytemplomban este hat órától. Vasárnap Gyergyóremetén a kilenc órás, Kilyénfalván pedig a tizenegy órás szentmise végén hallhatnak a Mária Rádióról.

Idén is átadásra kerül a Jakab Antal emlékdíj
Holnap délelőtt fél tizenegy órakor adják át az idei Jakab Antal emlékdíjat Gyergyószentmiklósón, a Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájában. A 2015. év kitüntetettjei: a 25 évvel ezelőtt alapított Gyulafehérvári Karitász legnagyobb létesítménye, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon, - a díjat átveszi: Magyari Vencel igazgató, laudaciot mondd: Portik-Hegyi Kelemen, gyergyószentmiklósi főesperes-plébános; valamint a 25 évvel ezelőtt újraindított erdélyi katolikus sajtót fémjelző Keresztény Szó havi- és Vasárnap hetilap, valamint az azokat kiadó, egyúttal más katolikus kiadványokat is megjelentető Verbum Keresztény Kulturális Egyesület – a díjat átveszi Szőcs Csaba igazgató, laudátor: Gábor Csilla, egyetemi tanár. A rendezvény fővédnöke: Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Karitász elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója. A műsorban közreműködnek a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes tagjai. A rendezvény házigazdái: Varga Gabriella újságíró és Dr. Vencser László nemzeti igazgató a Jakab Antal Keresztény Kör és a díj alapítói.

Bérmálás a temesvári egyházmegyében
Július 11-én és 12-én Dirschl Johann általános helynök az arad-gáji egyházközségben bérmál. A plébániához tartozó Szentpálon holnap a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében 20 helyi, valamint 6 sofronyai fiatalnak szolgáltatja ki a vikárius a második szentséget. Az arad-gáji templomban vasárnap 25 fiatalt bérmál ugyancsak Dirschl Johann általános helynök. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését Sándor Tivadar arad-gáji plébános irányította.

Mária Légiósok lelkinapja Tasnádszántón
Az évente megrendezett lelkinapot idén a tasnádi „Mária Szent Neve” Curia szervezésében Tasnádszántón tartják holnap. A Megszentelt Élet Évére való tekintettel, a jelenlevők megismerkedhetnek a ferences lelkiséggel, amely különösen is ragaszkodik a Szent Ferenc atyától áthagyományozott Szűzanya tisztelethez.

III. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút
Július 19-26 között harmadszorra kerül megrendezésre a Böjte Csaba ferences atya és a Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar Balatoni Csillagösvény nevezetű missziós körútja, amelynek célja, hogy támogatást illetve adományokat gyűjtsön a kórus részére. A gyermekkórust a Boldogasszony Iskolanővérek vezetik, akik a Szovátai és nyárádmenti hátrányos helyzetű gyermekeket segítik zenei missziójukkal, mozgó ének- és zeneiskolai programjukkal. A gyűjtésből épülne számukra egy központ Marianum Tündérkert néven. A missziós körúton a következő településeken lesznek szentmisék: Zalakaros, Keszthely, Hévíz, Sümeg, Balatonfüred, Balatonalmádi, Szántódpuszta, Balatonboglár és Csobánka. A Balatoni Csillagösvényről részletesebben a www.magnificat.ro oldalon olvashatnak.

Márton Áron Imatúra
A Szent Gellért alapítvány július 25 - augusztus 2. között szervezi meg a Márton Áron imatúrát a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimrei Büdösbarlang – Csíksomlyó zarándokúton. Aki szeretne a természetben imádkozva, zarándokolva tölteni nyolc napot, elcsendesedni, elmélyedni a személyes imában és segítséget kapni életének rendezéséhez, azt szeretettel hívják és várják az imatúrára. Jelentkezni július 15-ig lehet a maimatura@gmail.com címen.

Ifjúsági tábor Székelyszálláson
„A felhők felett mindig süt a nap!"- ez az idei tábor mottója, amit július 27-30 között tartanak Székelyszálláson. A tábor célja, családias légkörben együtt lenni, megismerni egymást, közel kerülni egymáshoz és a jó Istenhez. Azokat a fiatalokat várják akik gondban vagy krízisben vannak, akik szeretnének kikapcsolódni, vagy valamilyen kegyelmet kérni, akár hisznek, akár nem. Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap reggel nyolc órától, vasárnap pedig délelőtt tizenegy órától közvetítünk szentmisét Gyergyóújfaluból.

Az időjárásról: Holnap újra naposabb idő lesz a jellemző, csak kevés felhő lehet az égen, csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szelet élénk, olykor erős lökések kísérhetik. Hajnalban csupán 3-13 C fok körüli értékekre lehet számítani, napközben 22-28 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N
Újra Keresztirányos Bibliatábor
Július 23-29 között Gyimesfelsőlokon tartanak bibliatábort 5.-8. osztályos diákok számára. A lelki programok mellett, lesznek sportjátékok, éneklés, műhelyek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni holnapig lehet, vagy amíg a helyek be nem telnek awww.keresztirany.ro honlapon.

Márton Áron Imatúra
A Szent Gellért alapítvány július 25 - augusztus 2. között szervezi meg a Márton Áron imatúrát a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimrei Büdösbarlang – Csíksomlyó zarándokúton. Aki szeretne a természetben imádkozva, zarándokolva tölteni nyolc napot, elcsendesedni, elmélyedni a személyes imában és segítséget kapni életének rendezéséhez, azt szeretettel hívják és várják az imatúrára. Jelentkezni július 15-ig lehet a maimatura@gmail.com címen.

OKIT 2015
Az idei Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak a 2015-ös év Európai Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár ad otthont július 22-26 között. Jelentkezni lehet a www.intc.ro honlapon, ahol bővebb információt is találnak a rendezvényről. Mindenkit hívnak, valamint továbbra is várják az önkéntes segítők jelentkezését.

Tizenharmadszor is Feriza
Július 28 - augusztus 1-je között tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Ferences Ifjúsági zarándoklat, melyre 16-35 év közötti fiatalokat várnak. Jelentkezni legkésőbb július 20-áig lehet a honlapunkon található elérhetőségen.(http://ofm.ro/eferi/feriza2015-jel)

Máriás lelkületű csoportok, lelkiségek X. találkozója
Július 25-én Székelyvéckén kerül sor a Rózsafüzér Társulatok, máriás lelkületű csoportok, lelkiségek X. találkozójára. Az idei találkozó mottója „Most Jézussal kell lennem!”. Szeretettel várnak minden Mária tisztelő hívet. Érdeklődni Hajlák Attila segédlelkésznél lehet a 0742 698 166 –os telefonszámon.

CSIT 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a csíksomlyói ifjúsági találkozót augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk: www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-je előtt jelentkezik be ajándék polóban részesül.

Családos tábor nyolcadszor
"Szemünk fénye - a gyermek" témával tartják idén, augusztus 20-23 között Erdődhegyen az immár nyolcadik alkalommal megvalósuló Szatmári Egyházmegyei Családos Tábort. A programban a második naptól szerepelnek azok az előadások, amelyek a tábor során a gyermekek minél jobb megismerését és megértését segítik a szülők számára. Az előadások mellett szintén a téma elmélyítését segíti a műhelymunka, de lesz alkalom a kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra.
A táborozni vágyó családokat kérik, hogy augusztus 10-éig jelentkezzenek a szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája vi@szatmariegyhazmegye.ro emailcímen, vagy Lepedus István családreferensnél, a 0740115464-es telefonszámon.

Kántori állások
A csíkszentmiklósi Római Katolikus Plébánia Hivatal a kántori munkát szolgálatnak és hívatásának tekintő kántort keres. Bérezés a jelenleg érvényben lévő egyházmegyei- és a munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. Szolgálati lakás biztosítva. Érdeklődni Drócsa László plébánosnál a 0745 515 034-es telefonszámon."
A tusnádi Római Katolikus Plébánia, szintén kántort keres. Érdeklődni a 0742 371 242-es telefonszámon, Csont Ede plébánosnál.

Az időjárásról: A felénk érkező hidegfront, frissítő záporokat, zivatarokat hozott magával. Ma, kezdetben még többfelé, délután már csak helyenként alakulhatnak ki záporok, esetleg egy-egy zivatar is, de a nap második felében már az ország nagy részén kisüt a nap.  Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment