2015. július 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ideiglenes idősgondozás a Caritas Catolica intézményében
Azok számára, akik a nyári időszakban nyaralni szeretnének, de nincs kire hagyják gondozásra szoruló, idős hozzátartozójukat, segítséget nyújt a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont. Az intézmény teljes ellátást biztosít, 24 órás felügyeletet, csoportfoglalkozásokat, mozgásterápiát és gyógymasszázst. A szolgáltatást akár csak egy hétvégére, néhány napra, vagy hétre is igénybe veheti bárki, aki szeretné biztonságban, szakképzett ápolók felügyelete alatt tudni idős hozzátartozóját. Érdeklődni a  0259-170313-as telefonszámon, vagy személyesen a központ székhelyén (Spartacus utca 31/A) lehetséges.

Megalakult a segédápolók első szakmai egyesülete Romániában
A Gyulafehérvári Caritas, a Four Change Egyesület, valamint a Jászvásári Caritas bejelentette a Segédápolók Országos Egyesületének létrejöttét, az ország első olyan szakmai egyesületét, mely a szociális-, egészségügyi-, köz-, és magánszférában dolgozó segédápolók érdekeit kívánja képviselni. Az egyesület saját tagjai számára segítséget nyújt a jogi problémáik megoldásában, rendszeresen informálja őket a szakmát érintő törvényekről, illetve a szociális és egészségügyi szférában történő változásokról. Lehetőséget nyújt a tagok szakmai fejlődésére, a tapasztalatcserére, és döntéshozó találkozásokon való részvételre. További információkat a www.infirmiera.ro honlapon  vagy az egyesület Facebook oldalán találnak.

Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából a Csíki Székely Múzeum emlékkiállítást rendez,  július 30 és szeptember 20-ika között. A csíksomlyói kegyszoborhoz kapcsolódó kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítás megnyitójára július 30-án délután fél hat órakor kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A csíksomlyói ferences atyák ajánlják a kiállítást minden érdeklődőnek, nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Babafelmérő
Ingyenesen mérik fel a babák életkor-specifikus képességeit a  szatmári Boldog Scheffler János Központban egy három éves program keretében. A hároméves program célja, hogy a szülők tudatosan figyeljenek oda gyermekük egészséges fejlődésre, hogy ne tévhitekbe kapaszkodva neveljék őket. A felmérések és újramérések három évig ingyenesek, bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget. Jelentkezni személyesen lehet a központ 0361-408872-es telefonszámán.

Ünnepség Máriaradnán
Augusztus 2-án vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. A szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek lesz, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek. A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelésére 1767-ben került sor. 1992-ben II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott.

Csendmeditációs lelkigyakorlat Erdődhegyen
A lelkigyakorlat Istennel eltöltött intenzív idő, a csend pedig a környezet, amelyben könnyebben meghallhatjuk a hangot, az Ő hangját. Erre ad lehetőséget az augusztus 23-29 között megrendezésre kerülő csendmeditációs lelkigyakorlat, melyet „Bevezetés a Jézus imába" témában Solomayer Sándor a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa tart, az erdődhegyi Helga Winter Házban. Az egyhetes program része a közös szentmise, napi egy közös megosztás és egyéni beszélgetés a lelkigyakorlat kísérőjével. A lelki programra olyan személyek jelentkezését várják, akik már betöltötték 23-ik életévüket; vágyat éreznek az imában történő találkozásra Istennel; a lelkigyakorlat teljes ideje alatt jelen tudnak lenni. Jelentkezni július 30-ig lehet a soli2@gmx.de e-mail címen vagy a 0744-137568-as telefonszámon.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig  bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

Szentségimádás Éradonyban és Sarmaságon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap első vasárnapján,  augusztus 2-án Éradonyban és Sarmaságon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Az időjárásról: A hideg front az elmúlt napokhoz viszonyítva enyhülést hozott. Északon és az erdélyi medencében alakulhat ki eső, gyenge zápor, a legtöbb napsütés a déli és nyugati tájakon valószínű. Hajnalban 8-18, délután 27-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 27.


H Í R E K   R E G G E L

Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából a Csíki Székely Múzeum emlékkiállítást rendez,  július 30 és szeptember 20-ika között. A csíksomlyói kegyszoborhoz kapcsolódó kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítás megnyitójára július 30-án délután fél hat órakor kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A csíksomlyói ferences atyák ajánlják a kiállítást minden érdeklődőnek, nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Babafelmérő Szatmárom
Ingyenesen mérik fel a babák életkor-specifikus képességeit a szatmári Boldog Scheffler János Központban egy három éves program keretében. A hároméves program célja, hogy a szülők tudatosan figyeljenek oda gyermekük egészséges fejlődésre, hogy ne tévhitekbe kapaszkodva neveljék őket. A felmérések és újramérések három évig ingyenesek, bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget. Jelentkezni személyesen lehet a központ 0361-408872-es telefonszámán.

Tűz kurzus - Hargitafűrdön
Augusztus 6-9 között a székelyudvarhelyi Forrás közösség, kurzust szervez azok részére akik szeretnék jobban megismerni a harmadik isteni személyt és adományait. Meghívott előadó Margulescu Cotiso, rádiónk önkéntes munkatársa. A részvételhez szükséges a Fülöp kurzus vagy Szentlélek szeminárium előzetes elvégzése. Jelentkezni  július 28-áig lehet a 0724-079612-es telefonszámon, Péter Albertnél.

Csendmeditációs lelkigyakorlat Erdődhegyen
A lelkigyakorlat Istennel eltöltött intenzív idő, a csend pedig a környezet, amelyben könnyebben meghallhatjuk a hangot, az Ő hangját. Erre ad lehetőséget az augusztus 23-29 között megrendezésre kerülő csendmeditációs lelkigyakorlat, melyet „Bevezetés a Jézus imába" témában Solomayer Sándor a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa tart, az erdődhegyi Helga Winter Házban. Az egyhetes program része a közös szentmise, napi egy közös megosztás és egyéni beszélgetés a lelkigyakorlat kísérőjével. A lelki programra olyan személyek jelentkezését várják, akik már betöltötték 23-ik életévüket; vágyat éreznek az imában történő találkozásra Istennel; a lelkigyakorlat teljes ideje alatt jelen tudnak lenni. Jelentkezni július 30-ig lehet a soli2@gmx.de e-mail címen vagy a 0744-137568-as telefonszámon. 

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők.További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746774701 telefonszámon lehet- tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015 
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig  bejelentkezik, ajándék polóban részesül. 

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. 
Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával. 

Az időjárásról: Az elmúlt napokhoz viszonyítva enyhülést hozott a hét kezdete, átmenetileg felhős az égbolt. Esőzésekre, mérsékelt szélmozgásra, elektromos kisülésekre számíthatunk a nap folyamán.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment