2015. július 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Startol a FerIZa!
Adásunkkal egyidőben ünneplik a Ferences Ifjúsági Zarándoklat nyitó szentmiséjét Lázárfalván. Az idén 13. alkalommal indulnak útnak a FerIZa résztvevői, 16 és 35 év közötti fiatalok. A zarándokok 50 km-t gyalogolnak azért, hogy közelebb kerüljenek a Jóistenhez, társaikhoz és önmagukhoz. Az ország különböző pontjain élő, hozzávetőlegesen 100 fiatal a természet adta szépségek által csodálkozhatnak rá a Teremtő hatalmára. Kísérjük őket imáinkkal!

2018-ban Szatmárnémeti ad otthont az OKIT-nak

Vasárnap délben a 13. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó záró napján jelentették be a következő OKIT helyszínét: 2018-ban a Szatmárnémeti fiatalok rendezhetik meg az országos találkozót. Iden, Európa Ifjúsági Fővárosában, Kolozsváron 11 egyházmegyéből és 6 országból közel 2200 fiatal vett részt a rendezvényen, melynek mottója Boldogok a tisztaszívűek. Szombat este a megtalált boldogságot Kolozsvár főteréről színes lampionok segítségével küldték szét a fiatalok nagyvilágba. Vasárnap bizánci rítusban bemutatott szentmisével ért véget az idei találkozó. Köszönjük hallgatóinknak, hogy bekapcsolódtak a közvetítésekbe.

Ideiglenes idősgondozás a Caritas Catolica intézményében
Azok számára, akik a nyári időszakban nyaralni szeretnének, de nincs kire hagyják gondozásra szoruló, idős hozzátartozójukat, segítséget nyújt a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont. Az intézmény teljes ellátást biztosít, 24 órás felügyeletet, csoportfoglalkozásokat, mozgásterápiát és gyógymasszázst. A szolgáltatást akár csak egy hétvégére, néhány napra, vagy hétre is igénybe veheti bárki, aki szeretné biztonságban, szakképzett ápolók felügyelete alatt tudni idős hozzátartozóját. Érdeklődni a 0259-170313-as telefonszámon, vagy személyesen a központ székhelyén (Spartacus utca 31/A) lehetséges.

Babafelmérő
Ingyenesen mérik fel a babák életkor-specifikus képességeit a szatmári Boldog Scheffler János Központban egy három éves program keretében. A hároméves program célja, hogy a szülők tudatosan figyeljenek oda gyermekük egészséges fejlődésre, hogy ne tévhitekbe kapaszkodva neveljék őket. A felmérések és újramérések három évig ingyenesek, bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget. Jelentkezni személyesen lehet a központ 0361-408872-es telefonszámán.

Ünnepség Máriaradnán
Augusztus 2-án, vasárnap, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek. A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelésére 1767-ben került sor. 1992-ben Szent II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig  bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

XVI. Kárpátmedencei Ifjúsági Mozgássérültek Tábora
Benedekmezőn kerül megrendezésre augusztus 3 – 9 között a Romániai Magyar Máltai Segélyszolgálat szervezésében a mozgássérültek tábora. Sokak számára kizárólag ezek a táborok jelentik annak a lehetőségét, hogy elhagyhassák mindennapi környezetüket, és velük egykorúakkal a természetben tölthessenek el egy pár napot. A pihenés mellett lehetőséget kínálnak a találkozásra, megoszthatják egymással élet-tapasztalataikat, és problémáikról, valamint saját fejlődésükről beszélgethetnek.

VIII. FerBiT
Oltalmad alá futunk! mottóval indul útjára a VIII. Ferences Bicikli Túra! 2015. augusztus 25-31. között a Székelyudvarhely -  Kőhalom - Tusnád - Gyimesfelsőlok - Hidegség - Szellő-tető – Csíksomlyó útvonalon gurul a csapat, amelyhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni augusztus 15.-ig lehet a következő elérhetőségeken: e-mailben a biciklistak@gmail.com címen, telefonon pedig a  0040-741 940 171-es számon, akár külföldről is.

Az időjárásról: Szerdán az ország északi, északnyugati felén borongós időre van kilátás. Többfelé eső, zápor eső várható. Az esőzések alatt a szél egyre többfelé megerősödhet. Hajnalban 12-18 fok közötti értékekre kell számítani, délután viszont 28-34 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ideiglenes idősgondozás a Caritas Catolica intézményében
Azok számára, akik a nyári időszakban nyaralni szeretnének, de nincs kire hagyják gondozásra szoruló, idős hozzátartozójukat, segítséget nyújt a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont. Az intézmény teljes ellátást biztosít, 24 órás felügyeletet, csoportfoglalkozásokat, mozgásterápiát és gyógymasszázst. A szolgáltatást akár csak egy hétvégére, néhány napra, vagy hétre is igénybe veheti bárki, aki szeretné biztonságban, szakképzett ápolók felügyelete alatt tudni idős hozzátartozóját. Érdeklődni a  0259-170313-as telefonszámon, vagy személyesen a központ székhelyén (Spartacus utca 31/A).

Megalakult a segédápolók első szakmai egyesülete Romániában
A Gyulafehérvári Caritas, a Four Change Egyesület, valamint a Jászvásári Caritas bejelentette a Segédápolók Országos Egyesületének létrejöttét, az ország első olyan szakmai egyesületét, mely a szociális-, egészségügyi-, köz-, és magánszférában dolgozó segédápolók érdekeit kívánja képviselni. Az egyesület saját tagjai számára segítséget nyújt a jogi problémáik megoldásában, rendszeresen informálja őket a szakmát érintő törvényekről, illetve a szociális és egészségügyi szférában történő változásokról. Lehetőséget nyújt a tagok szakmai fejlődésére, a tapasztalatcserére, és döntéshozó találkozásokon való részvételre. További információkat a www.infirmiera.ro honlapon  vagy az egyesület Facebook oldalán találnak.

Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából a Csíki Székely Múzeum emlékkiállítást rendez,  július 30 és szeptember 20-ika között. A csíksomlyói kegyszoborhoz kapcsolódó kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítás megnyitójára július 30-án délután fél hat órakor kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A csíksomlyói ferences atyák ajánlják a kiállítást minden érdeklődőnek, nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Ünnepség Máriaradnán
Augusztus 2-án, vasárnap délelőtt a tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. A szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek lesz, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek. A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelésére 1767-ben került sor. 1992-ben II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig  bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

Szentségimádás Éradonyban és Sarmaságon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap első vasárnapján,  augusztus 2-án Éradonyban és Sarmaságon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

XVI. Kárpátmedencei Ifjúsági  Mozgássérültek Tábora
Benedekmezőn kerül megrendezésre augusztus 3-9 között a Romániai Magyar Máltai Segélyszolgálat szervezésében a mozgássérültek tábora. Sokak számára kizárólag ezek a táborok jelentik annak a lehetőségét, hogy elhagyhassák mindennapi környezetüket, és velük egykorúakkal a természetben tölthessenek el egy pár napot. A pihenés mellett lehetőséget kínálnak a találkozásra, megoszthatják egymással élet-tapasztalataikat, és problémáikról, valamint saját fejlődésükről beszélgethetnek.

Babafelmérő
Ingyenesen mérik fel a babák életkor-specifikus képességeit a  szatmári Boldog Scheffler János Központban egy három éves program keretében. A hároméves program célja, hogy a szülők tudatosan figyeljenek oda gyermekük egészséges fejlődésre, hogy ne tévhitekbe kapaszkodva neveljék őket. A felmérések és újramérések három évig ingyenesek, bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget. Jelentkezni személyesen lehet a Központ 0361-408872-es telefonszámán.

Az időjárásról: A hideg front az elmúlt napokhoz viszonyítva enyhülést hozott. Északon és az erdélyi medencében alakulhat ki eső, gyenge zápor, a legtöbb napsütés a déli és nyugati tájakon valószínű. Hajnalban 8-18, délután 27-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment